FOTO in VIDEO: 25-letnik je bombe potopil v majonezo in čokolado, a mu ni uspelo pretentati policistov

Mariborski kriminalisti so predstavili podrobnosti zasega večjih količin orožja na mejnem prehodu Gruškovje. 25-letni bosanski državljan je skušal čez mejo pretihotapiti 36 ročnih bomb in kar sedem pištol. V dodatni torbi so kriminalisti našli še tri avtomatske puške, pištolo in dve tromblonski mini. Moški je v priporu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (5)

  • Zaseženo orožje - 1
  • Zaseženo orožje - 2
  • Zaseženo orožje - 3
  • Zaseženo orožje - 4
  • Zaseženo orožje - 5

Mariborski kriminalisti so konec tedna na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje obravnavali kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Ob tem so zasegli tudi več kosov orožja. Več o kriminalistični preiskavi tega kaznivega dejanja, v katero so vključili tudi varnostne organe drugih držav, je pojasnil Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Kolbl je pojasnil, da je na MP Gruškovje v soboto ob 16.22 uri pripeljal avtobus danskih registrskih oznak, na katerem so bili bosanski potniki, ki so bili namenjeni na Švedsko. "Policisti postaje mejne policije Gruškovje so opravili kontrolo potnih listin potnikov, za tem pa še pregled njihove prtljage z rentgensko napravo. Med kontrolo prtljage 25-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je potoval iz Banja Luke v Göteborg, so preko nadzornega monitorja rentgenske naprave ugotovili, da v dveh večjih črnih torbah tovori eksplozivna telesa, pištole ter naboje," je pojasnil Kolbl.

Zaseženo orožje - 1

Moški je orožje skril med prtljago, in sicer v posode s hrano. (Foto: PU Maribor)

Preiskavo so prevzeli kriminalisti, ki so osumljenemu zasegli 36 bomb, od tega 35 tipa M-75 in eno bombo modela M-52. Prav tako so pri njemu zasegli sedem pištol različnih kalibrov in 198 nabojev zanje.

Eksplozivna telesa so bila skrita v plastičnih posodah, ki jih je tovoril, in sicer so bila potopljena v majonezi in čokoladi.

V posebni torbi, ki jo je osumljeni pustil pred avtobusom, ker se je najverjetneje ustrašil mejne kontrole, so kriminalisti našli še več orožja. "Osumljeni je imel s seboj na avtobusu še eno torbo, ki pa je ni odnesel na rentgenski pregled prtljage, temveč jo je pustil pred avtobusom. Iz te torbe je, v času, ko je bil avtobus na območju mejnega prehoda, voznik avtobusa, s katerim je osumljeni potoval, vzel več vrečk, ki jih je odnesel in odložil v bližnji koš za smeti. V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so v njih bile še tri avtomatske puške, pištola, dve tromblonski mini M60, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, del orožja oziroma cev in 208 nabojev različnih kalibrov," je pojasnil Kolbl. Vse to je bilo last osumljenega.

V akciji so posredovali tudi bombni tehniki, ki so bili poklicani na mejni prehod, da bi zavarovali območje in ljudi, ki so se takrat zadrževali tam.

25-letnemu moškemu so kriminalisti odvzeli prostost. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku v ponedeljek, pa je le-ta zanj odredil pripor.

Slovenija leži na tihotapski balkanski poti

Kot predvideva policija, je ta zaseg del trgovine z orožjem, ki poteka tudi prek našega ozemlja, in sicer v smeri z Balkana na zahod in sever Evrope. "Slovenija leži na tako imenovani tihotapski balkanski poti, kar pomeni, da večino orožja, ki prihaja z območja držav zahodnega Balkana proti Evropi večinoma tranzitira Slovenijo," je dejal višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Robi Ribič.

Največji dosedanji zaseg orožja je bil zaseg 52 ročnih granat, so povedali policisti, ki so o zasegu, kot tudi načinu tihotapljenja, obvestili tuje organe. Predvidevajo, da je bilo orožje namenjeno različnim združbam, ki se ukvarjajo z organiziranim kriminalom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 123
 
tarzan13 07.12.2017 21:37:04
ta iz banja luke je milsill ko prečka BIH IN CRO mejo da je potem free ,hahaha ampk se je orng uštel
Več komentarjev