Črna kronika

Čeha sta se izgubila na Mangartu, to je bilo za 32-letnika usodno

Bovec, 01. 07. 2016 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Mangartu sta se izgubila češka planinca. 33-letni pohodnici je uspelo priti do planinske koče. Za 32-letnikom pa je stekla iskalna akcija. Truplo moškega so našli na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu.

Včeraj nekaj pred 19. uro so bili policisti OKC PU Nova Gorica obveščeni, da sta na območju Mangarta zašla tuja planinca. V zgodnjih večernih urah so 33-letno pohodnico, državljanko Češke, nepoškodovano našli v planinski koči na Mangartskem sedlu, za 32-letnim moškim, prav tako češkim državljanom, pa je izginila vsaka sled, zato je stekla iskalna akcija.

Bovškim policistom in 12 pripadnikom GRS Bovec pa se je pri iskanju včeraj zvečer priključilo tudi nekaj članov gorskih reševalcev iz sosednje Italije.

Bovški policisti so ugotovili, da sta se Čeha včeraj okoli poldneva z avtomobilom odpravila iz enega od kampov na Bovškem na Mangartsko sedlo. ''Češka pohodnika sta se po slovenski planinski strani odpravila na vrh gore Mangart, kamor sta prispela ob 15. uri. Z vrha omenjene gore sta sestopala po italijanski planinski smeri in okoli 16. ure (po približno četrtini prehojene poti) naletela na območje, kjer je še sneg, prav tako sta zašla s poti,'' je pojasnil Dean Božnik, tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica.

Čeha sta, kot so ugotovili policisti, sklenila, da poiščeta markirano pot, zato je 33-letna češka planinka krenila naprej po snegu v smeri Mangartskega sedla (tam sta pred vzponom na goro pustila osebno vozilo), medtem ko je 32-letni češki planinec zavil desno v smeri Kotovega sedla ali Jalovca.

''Kmalu zatem jo je češki planinec poklical, da je našel markirano pot, in ko se je 33-letna češka pohodnica vrnila navzgor v smeri, kjer je zaslišala njegov glas, 32-letnika tam ni bilo. Kljub iskanju na omenjenem območju ga ni našla, prav tako se 32-letni moški ni oglašal na njene klice. Pozneje se je odločila, da bo sestopila do mesta, kjer sta parkirala osebni avtomobil (Mangartsko sedlo), v upanju, da bo tam tudi omenjeni češki planinec, vendar slednjega okoli 18. ure ni bilo v bližini. Okoli 19.30 je odšla v planinsko kočo na Mangartskem sedlu, kjer je počakala na prihod policistov in reševalcev GRS Bovec,'' je razložil Božnik.

Stekla je iskalna akcija, ki pa je bila zvečer onemogočena zaradi močne nevihte na območju Mangarta. Nato so ga iskali med 23. in 3. uro, ko so gorski reševalci pregledali slovensko in italijansko smer na območju Mangarta ter okolico križišča v smeri Kotovega sedla, vendar pogrešane osebe niso našli. Danes zjutraj so nadaljevali akcijo, v katero je bil vključen tudi vojaški helikopter. 

Ob 9.31 so s helikopterja opazili osebo, ki je nepremično ležala na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu. Po mnenju policije gre za pogrešanega češkega državljana. O najdbi trupla sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti okoliščine najdbe trupla še preiskujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3