Črna kronika

Danski planinec med prečkanjem kamnitega žleba zdrsnil in padel v grapo

Bohinj, 13. 07. 2016 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pokojni je bil eden izmed trojice danskih planincev, ki so že zjutraj zašli z urejene planinske poti proti Vodnikovemu domu in so več ur do tragičnega dogodka tavali po pobočju. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je druga planinca na varno prepeljala s helikopterjem.

V torek smo poročali o tragični planinski nesreči, v kateri je zaradi zdrsa umrl danski planinec, zdaj pa je znanih nekaj več podrobnosti. 

Planinec je na pobočju Tosca nad Bohinjem med prečkanjem kamnitega žleba zdrsnil in padel v suho hudourniško grapo in se pri padcu smrtno ponesrečil, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos

Pokojni je bil eden izmed trojice danskih planincev, ki so že zjutraj zašli iz urejene planinske poti proti Vodnikovemu domu in so več ur do tragičnega dogodka tavali po pobočju. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je druga planinca na varno prepeljala s helikopterjem.

Junija letos je v podobnih okoliščinah umrl tudi državljan Irske, ki v smrt zdrsnil z neurejene gozdne poti na strmem pobočju struge potoka Sušec na Bovškem.

Ključna je dobra priprava na turo

Hoja po brezpotjih, tavanje in zahajanje z urejenih planinskih poti so v gorah nevarna dejanja, v katerih planinci svojo varnost zelo izpostavljajo, opozarja Kos.

nesreča v gorah
nesreča v gorah FOTO: Thinkstock

 "Največkrat je tako početje posledica nepoznavanja terena, v nevarnih situacijah pa se planinci znajdejo predvsem zaradi slabe priprave na turo. Posledice so velikokrat padci, zdrsi in hude, tudi smrtne nesreče," je dejal. 

Zato policisti opozarjajo, da je načrtovanje poti in ture poleg ustrezne opreme in psihofizične kondicije eden najpomembnejših elementov varnosti v gorah in temu je treba nameniti dovolj veliko pozornosti, da varen del poti v nekem trenutku ne bi postal zelo nevaren kraj na turi.