Črna kronika

Sintal: Hriberšek tatvino načrtoval in del denarja skril v Avstriji

Ljubljana, 24. 04. 2013 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./V.B./STA
Komentarji
441

Nove podrobnosti v zgodbi Sintalovega varnostnika. Prvi mož Sintala je prepričan, da Borut Hriberšek ni deloval iz obupa, ampak je tatvino dlje časa načrtoval. Del denarja naj bi bil v Avstriji, prav tako naj bi Hriberšek, ki ostaja v priporu, imel pomočnika.

Pistotnik trdi, da naj bi bile pri nekem odvetniku v Avstriji tri večje škatle z denarjem, na katerih je Hriberškovo ime.
Pistotnik trdi, da naj bi bile pri nekem odvetniku v Avstriji tri večje škatle z denarjem, na katerih je Hriberškovo ime. FOTO: Thinkstock

Medtem ko Borut Hriberšek trdi, da je iz Sintalovega sefa ukradel 650.000 evrov, predsednik Sintalove uprave Robert Pistotnik trdi, da je Hriberšek Sintal olajšal kar za 1.034.941 evrov. "Znesek je nedvoumen, saj so vsote denarja, ki so bile prevzete od naročnikov, jasne, denar, ki je ostal v trezorju, pa je bil preštet komisijsko. Razlika je navedeni znesek," pojasnjuje Pistotnik, ki je prav tako prepričan, da ni šlo za trenutno dejanje, ampak je Hriberšek tatvino dlje časa načrtoval. Obstajali naj bi tudi dokazi, ki bodo to potrdili, vztraja Pistotnik in dodaja, da bodo dokazi podani v sodnem procesu in jih zato še ne morejo razkriti.

Pistotnik prav tako pravi, da jih je avstrijska policija obvestila, da naj bi bile pri nekem neimenovanem avstrijskem odvetniku tri večje škatle denarja na ime Borut Hriberšek, ki jih tam ni deponiral Hriberšek, ampak neka tretja oseba. Po mnenju Pistotnika ta informacija postavlja Hriberška na laž, ko trdi, da je ves denar v Nemčiji, in ko zatrjuje, da je delal sam in po trenutnem vzgibu. "Del denarja je tako tudi v Avstriji, mogoče pa še kje, a to bo ugotavljala policija," je v pogovoru za oddajo 24UR OB ENIH dejal Pistotnik.

Po besedah Pistotnika so v Hriberškovih izjavah tako vsaj tri neresnice: poleg višine odtujenega zneska še podatek o tem, da se celoten odtujeni denar nahaja v Nemčiji, ter trditev Hriberška, da je izpeljal kaznivo dejanje sam, saj je očitno imel tudi pomočnika.

Da bi bil motiv dejanja finančna stiska, Pistotnik močno dvomi. Pojasnjuje, da si je Hriberšek pred kratkim kupil nov avtomobil. Prav tako dodaja, da so plače v dejavnosti varovanja res nizke, a poudarja, da ima Sintal v tej dejavnosti najvišje plače. Po njegovih besedah naj bi bil Hriberšek v podjetju zaposlen že 11 let, na račun pa naj bi dobil mesečno od 850 do 1100 evrov izplačila. V to so vključeni plača, prevoz in prehrana.

Borut Hriberšek vztraja, da ga je v dejanje prisilila denarna stiska.
Borut Hriberšek vztraja, da ga je v dejanje prisilila denarna stiska. FOTO: Kanal A

Ti zneski se ne ujemajo z izjavo sindikalistov, ki trdijo, da velik delež zaposlenih v dejavnosti varovanja prejema zgolj minimalno plačo, dobrih 900 evrov bruto, kar je nizko plačilo glede na zahtevnost dela, glede na delovnik in glede na opravljeno število nadur.

Plače varnostnikov primerljive s plačami policistov

Plače varnostnega osebja ne zaostajajo bistveno za plačami policistov in drugih zaposlenih v državni upravi s primerljivo izobrazbo, v nekaterih primerih so celo višje. Plače varnostnikov v Sloveniji pa se po besedah Slaka lahko primerjajo s sosednjimi državami, od nekaterih pa so celo višje.

Glede višine plač varnostnikov se je danes odzval predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Branko Slak, ki pravi, da so plače varnostnikov primerljive s plačami policistov. "Dejstvo je, da je zasebno varovanje gospodarska dejavnost, ki se opravlja v pogojih ostre konkurence na trgu. Poleg tega je to delovno intenzivna panoga, ki opravlja storitvene dejavnosti za naročnike, ki v sedanjih razmerah znižujejo stroške, s tem se zmanjšuje tudi trg storitev varovanja ob velikem številu družb, ki ponujajo na trgu varovanje," je v odzivu na sindikalna opozorila navedel Slak.

Slak priznava, da nekateri delodajalci ne izplačujejo plačil za delo v pogodbenih rokih, za nekatere pa v zbornici menijo, da glede na cene, ki jih dosegajo na trgu, ne morejo izplačati minimalnih plač oziroma vseh prispevkov in davkov. A dodaja, da je to delo za inšpekcijske službe.

"Izpoved malega človeka"

Tako je posneto izpoved na münchenski železniški postaji označil odvetnik Sintalovega varnostnika Boris Grobelnik, ki dodaja, da njegov klient dejanje obžaluje. V posneti izjavi, ki jo je objavila nacionalna televizija, Hriberšek pojasnjuje svoje dejanje. "Ob pol enih zjutraj sem plačal eno položnico za 392 evrov. Ker drugače jih nisem mogel plačati, čeprav sem redno zaposlen, z več nadurami." Hriberšek zatrjuje, da tatvine ni vnaprej načrtoval in da je bila to stvar trenutne odločitve. Zraven še dodaja, "da firma, takšna kot je in na ta način, kot dela, kako se ljudi izrablja, da je zanimivo, da se nič ne zgodi".

Hriberškove očitke, da Sintal slabo ravna s svojimi zaposlenimi, je Pistotnik zavrnil.
Hriberškove očitke, da Sintal slabo ravna s svojimi zaposlenimi, je Pistotnik zavrnil. FOTO: POP TV

Hriberšek Sintalu očita, da zlorablja zaposlene oziroma jih izkorišča. V Sintalu odgovarjajo, da pred krajo takih kritik s strani Hriberška niso bili deležni. "Zaradi situacije, v kateri se je znašel, to tudi ni presenetljivo. Očitno bi rad na vsak način v javnosti upravičil svoje kriminalno dejanje, za katero ni nobenega opravičila, zato išče razloge, ki med ljudmi naletijo na posluh."

Spomnimo

Hriberšek, ki je kot varnostnik delal v podjetju za varovanje Sintal, je 6. aprila iz glavnega trezorja podjetja v vrečah odnesel več sto tisoč evrov in z denarjem odšel v tujino. Po nekajdnevnem skrivanju se je v minuli četrtek v Šentilju predal policiji, del denarja vrnil, za del pa dejal, da ga je skril v sef na železniški postaji v Mannheimu v Nemčiji. Nemška policija je denar zasegla, koliko ga je v sefu, pa še niso sporočili.

Hriberšek je trenutno v priporu, kjer bo ostal vsaj 30 dni, je odločila preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča, odločitev pa je potrdil tudi zunajsodni senat Okrožnega sodišče v Ljubljani. Njegov odvetnik Grobelnik medtem še vedno vztraja, da razloga za begosumnost, s čimer sodišče utemeljuje odločitev za pripor, ni. Napovedal je, da se bo z zahtevo za varstvo zakonitosti zdaj obrnil na vrhovno sodišče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
25. 04. 2013 15.17
+3
Zoran Jankovič, Hilda Tofšak, Mimovič, Zidar, Kordež, Šrot............... So tudi načrtovali in večino denarja nakazali v davčne oaze.. A so kaj vrnili, zakaj to ni novica in razlog novinarstva.... Dajte Boruta pustit pri miru, kot ostale, zaradi enakosti pred zakonom...
rinolopus
25. 04. 2013 16.17
+1
pri nas je tako tolči po siromaku tajkunu daj še nagrado
sibenik
25. 04. 2013 12.38
+8
ta pistotnik je baraba da večje ni
yodimisy
25. 04. 2013 11.52
-2
BOLJE DA GA IZPUSTIJO,VEŠ KOLK TA POJE HRANE IN KOLK TO STANE,TO BOMO MORALI MI PLAČAT NAJ GA ZENA FOJTRA
an?ka30
25. 04. 2013 13.29
joj kaj ga žališ,a si pomislu da lahko je v ozadju bolezen!!!!! prosim dej!!!!!
Bruhalnica24
25. 04. 2013 15.13
jon1jon
25. 04. 2013 10.33
+7
Ja Sintalovci hočejo na račun Hriberška še zaslužit. Delam v banki in tudi mi prevzemamo izkupičke od trgovin in jih štejemo. Vodi se točna evidenca o prejetih vrečkah in oddani gotovini in zato bi tudi pri Sintalu morali točno vedeti koliko vrečk in od katerih trgovin so jih dobili na določeni datum. Potem pa s pomočjo policije gredo od trgovine do trgovine in lahko na enostaven način ugotovijo zneske. A zakaj , ko pa je veliko lažje kar na počez reči, da je bilo denarja za 1 MIO EUR. Tudi bolje se sliši. Žalostno, da se takole okoriščajo. Hriberška ne kujem v zvezde niti ga ne obsojam. To je bil morda res trenutek slabosti, da mu je kliknilo in je to storil. Ni prav, kar je storil, a sedaj bo pa nastradal bolj kot vsi tajkuni, ki so pokradli in ne vrnili na desetine MIO EUR:
big_foot
25. 04. 2013 10.32
+5
Pred dosti časa sem celo nekaj malega delal na sintalu... da jo je po popihal z denarjem me ne čudi. Modra se slabše z zaposlenimi dela le še z gradbenimi delavci iz bivših republik. Žal.
Ella80
25. 04. 2013 10.31
Halo?? Pustijo se okrasti (beri: nihče ni niti povohal kamer, ki so vse posnele), zdaj pa se gre FBI-jevca. Slovenistan.
Raspunin777
25. 04. 2013 10.14
+0
tale Hriberšek ma pa res prepih v glavi. Pa kaj je temu modelu da najprej ukrade pol pa se preda in vrne denar?? A on misl da se ne bo usedu ?hahahah maškarada
Ne povem vam Imena...
25. 04. 2013 10.10
-6
Debeli si že fruštkau danes....
alon71
25. 04. 2013 09.55
-2
pa dajte no....poba je KRADEL in za veliko tatvino je zagroženo do 5 let čuze. Nič ne opravičuje dejanja in ne ga pomilovati, češ saj je bogi pa revež pa 200 kil ima. Se pravi po vaše je tudi umor opravičljiv iz vam dobrohotnih razlogov in potem bi tudi morilca poveličevali. Ne pravim, da je treba živeti po nekem vzorcu ali kalupu samo kriminal se ne tolerira.
gospakatja
25. 04. 2013 09.43
+4
lepo, "ubogi" mož je podlegel skušnjavi, v bistvu je pošten, barabe so vsi ostali,.......! v redu, ampak a si predstavljate, če bi takim skušnjavam podlegle vse blagajničarke, vsi vozniki avtobusov, vsi lekarnarji, vse frizerke, vsi natakarji,...?
bplese1
25. 04. 2013 12.37
big_foot
25. 04. 2013 08.20
+72
ha, ha, ha..... se grem stavit da je bilo takole: Hriberšek je pajsnil 600.000 eur, Sintal pa je prijavil zavarovalnici slab milijon eurov da bi še malo zaslužili pri tej kraji - seveda v upanju da bo Hriberšek ostal nekje v toplih krajih in da ga nikoli več ne ujamejo. AMPAK, Hriberška začne pečt vest pa se oglasi na policiji in pove kje je denar vseh 600.000 eur minus kake 2 jurja ki jih je porabil med begom. Sedaj pa ima Sintal malo težav z pojasnevanjem tele vsote, še bolj v drek kot se je spravil že sam pa bojo potunkali Hriberška. Razliko slabih 400.000 eur pa bojo vseeno vsaj delno potegnili "zaslužili" od zavarovalnice, le to pa bo direktor Sintala porabil za npr. nov avto, jahto, vikend. In spet bo nastradal sicer navaden človek ki se ni uprl skušnjavi je pa bil vsaj na koncu pošten.
NCAT
25. 04. 2013 09.33
+1
Imaš prav, mislim, da je Hriberšek vsaj frajer, da je ukradel denar, če pa vsi ki so pri koritu veselo kradejo. Nakladanje vlade, da denarja, ni je laž; očitno je, če se ga lahko vzame, česar ni še vojska ne more vzeti.
arianna85
25. 04. 2013 08.12
+5
a se je tale snemalec/novinar, ki je posnel njegovo izpoved mal usral?? glede na to, da se ful dolgo časa poznata in mu je bil hriberšek tut dolžan neki dnarja? pol mu je pa dal eno vrečo, pa se je zaradi medijskega pritiska ustrašu in denar nesu odvetnikom, ti pa policiji??? pa še to? a je tle kak pravnik, ki mi zna povedat a je to kaznivo dejajnje, če tv objavi posnetek izpovedi? a ne spada to pod dokazno gradivo, ki ga moraš predat policiji, ne pa da ga mal objavljaš???
cirenij
25. 04. 2013 08.10
+10
Kakorkoli je vseeno manjši tatič od tistih, ki so "legalno" pokradli. Zdaj so pa vsi bolni in izčrpani, drugi pa se prčijo na sodiščih, kot da so narodni junaki. Pa tudi z ogromnimi trebuhi.
bplese1
25. 04. 2013 08.02
-14
Še malo pa bo navadni lopov, postal nacionalni junak......Koliko njegovih sodelavcev je vsak dan v stiku z veliko količnino denarja, pa ga ne odnese domov. Pa še plače imajo enake. Za mene je navadni kradljivec. Ne junak. Je pa res da so premalo plačani, glede na to koliko denarja in drugih vrednosti varujejo.
pankration
25. 04. 2013 08.44
+9
Ampak je vseeno za razliko od drugih tajkunov, denar vrnil. Ne sme dobit višje kazni kot Hilda, ki je kradla miljone.
bplese1
25. 04. 2013 12.36
Ni rečeno da je vrnil ves denar. Premetena poteza. Vrneš večji del denarja in trdiš da si vse vrnil. Če ga ni zakopal, je bedak.
babica54
25. 04. 2013 07.56
+11
ja bravo ko bi ga res vsaj skril zaprt bo v vsakem primeru tako da ko pride ven bo vsaj kaj imel od tega,samo da naši ostali goljufi s hildico na čelu pa minimalno v zapor sedaj imajo grešnega kozla in bo vsa moč šla k hriberšku ostali pa bodo lahko kradli in goljufali dalje
stafford
25. 04. 2013 07.49
+10
Še malo pa bo znesek poskočil do dveh milijonov.
lesena_zlica
25. 04. 2013 07.27
+20
bogi, že 2 tedna ga vlačijo po novicah kot največjega kriminalca...
hotchilipoper
25. 04. 2013 09.55
+7
Frane Šajn
25. 04. 2013 07.17
+9
Ja, po strem šefi znajo takoj pristaviti svoj lonček, zapitek pa plača raja!
levi jošk
25. 04. 2013 07.04
+13
bogi..je mislil da bo kraja šla gladko tako kot pri politikih....
pankration
25. 04. 2013 08.47
+2
Kraja je šla gladko le vest je zatajila. Na njegovem mestu bi jaz že bil via Azija, Afrika.
Bruhalnica24
25. 04. 2013 06.40
+9
Jankkovič in Co. Pa so ga skrili na Cipru.... Kaj je tu takega kar Hriberšku oporekajo, tu se kali enakost pred zakonom...