Črna kronika

Policija o primeru Zorice Škrbić: Ugrabitev so načrtovali več mesecev, do žrtve so bili izredno brutalni

Ljubljana, 01. 12. 2014 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24ur.com/STA
Komentarji
0

Ugrabitev, mučenje in uboj Zorice Škrbić so vpleteni skrbno načrtovali, so razložili policisti. "Osumljenci so si točno razdelili vloge pri nabavi in tudi pri uničenju sredstev," pravijo. Ni bilo izkazano, da so načrtovali umor, zato gre za uboj.

Tako so potekale hišne preiskave.
Tako so potekale hišne preiskave. FOTO: 24ur.com

Kot smo poročali, so policisti od sedmerice pridržanih zaradi vpletenosti v ugrabitev, mučenje in uboj Zorice Škrbić včeraj štiri osebe izpustili, tri pa ostajajo v sodnem pridržanju. Danes so pojasnili nekaj dodatnih podrobnosti dosedanjih ugotovitev.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je dejal, da so z zbranimi obvestili, ogledom, najdbo sledov in forenzičnimi mnenji prišli do ugotovitev, na podlagi katerih so pričeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe. Prejšnji teden so odvzeli prostost sedmim osebam, odrejeno pa je bilo tudi sodno pridžanje.

Načrtovali že mesece

Kot je dejal, so storilci kaznivega dejanja z načrtovanjem pričeli že nekaj mesecev prej, si razdelili vloge, nabavili potrebna sredstva (vozila, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva, sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje).

"Vsak je vedel, kaj mora narediti," je dejal. Tri osebe so osumljne pomoči storilcu po dejanju, torej za uničenje sledov in predmetov, ki so bili uporabljeni. "Osumljenci so si točno razdelili vloge pri nabavi in tudi pri uničenju," je razložil.

Po ugrabitvi so storilci žensko odpeljali na predhodno načrtno izbran neobljuden kraj v bližnji okolici Ljubljane, kjer so jo mučili in od nje zahtevali, da nekaj stori ali opusti, je dejal Petrič.

Avto osumljencev - 3
Avto osumljencev - 3 FOTO: B.G.

Izredno brutalni do žrtve

"Po večurnem pretepanju, nečloveškem izživljanju in mučenju, so jo zatem storilci s kraja odpeljali z vozilom in jo odvrgli v Podpeči. Vozilo, ki so ga uporabili pri sami izvršitvi kaznivega dejanja, pa so zatem v bližini odvrženja žrtve tudi zažgali in tako poskušali uničiti sledove kaznivega dejanja. Žrtvi so zaradi trpinčenja in mučenja prizadejali takšne poškodbe, da je umrla," je še dodal. Ni bilo izkazano, da so načrtovali umor, zato gre za uboj.

Ovadili tri ugrabitelje in tri njihove pomagače

V soboto so tri osumljene z ovadbami zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ugrabitve, mučenja in uboja privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper trojico odredil sodno pridržanje.

Za vse tri je preiskovalna sodnica danes zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti odredila pripor, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. So pa ob tem dodali, da se dvema osumljencema očita storitev kaznivega dejanja ugrabitve, mučenja in uboja, tretjemu pa storitev kaznivega dejanja ugrabitve.

Za ugrabitev je sicer zagrožena kazen od enega do 10 let zapora, prav toliko tudi za kaznivo dejanje mučenja. Uboj se kaznuje z zaporom od 10 do 15 let.

Kakor ugotavljajo na policiji, so trojici osumljenih pri izvedbi kaznivega dejanja pomagali vsaj še trije Ljubljančani, ki so jih policisti že ovadili zaradi domnevne pomoči pri kaznivem dejanju. Prav tako na policiji sumijo, da so ovadeni imeli še druge pomagače, ki pa jih še niso identificirali.

Lani dva uboja in dva umora, letos osem ubojev in 13 umorov

Lansko leto so policisti obravnavali 6 ubojev in 19 poskusov uboja. Letos je bilo v prvih devetih mesecih 8 ubojev in 12 poskusov ubojev. Lani je bilo 6 umorov in 9 poskusov umora, medtem ko so letos našteli že 13 umorov in 5 poskusov umorov.

"Glede motiva storilcev izstopajo sovraštvo, maščevanje, ljubosumje in koristoljubje, kar se tiče sredstva storitve pa izstopa strelno orožje," je dejal Branko Skerbinek, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja