Črna kronika

Mamica umrlih dvojčkov povsem zaupala zdravnikom: 'Če trije izobraženi nekaj rečejo, seveda se jim zaupa'

Trbovlje, 15. 01. 2016 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./S.S.
Komentarji
0

"Aleks in Luka bosta namesto na naših rokah zdaj na nebu naša angela … čas bo naredil svoje, a pozabilo se ne bo nikoli," je na Facebooku zapisala prijateljica porodnice, ki sta ji v trboveljski porodnišnici pred porodom umrla dvojčka. Preiskava poteka, užaloščena mama pa pravi, da se bo borila za pravico zanju.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj pravi stroka?
    02:29
    Iz SVETA: Kaj pravi stroka?
  • Iz SVETA: Prazna zibka
    02:47
    Iz SVETA: Prazna zibka
  • Iz 24UR: Mati o smrti dvojčkov
    01:58
    Iz 24UR: Mati o smrti dvojčkov

"Aleks in Luka bosta namesto na naših rokah zdaj na nebu naša angela … čas bo naredil svoje, a pozabilo se ne bo nikoli … vseh napak se ne da popraviti … in to ni škoda. To je tragedija in katastrofa," je na Facebooku zapisala prijateljica porodnice, ki so jo v trboveljsko porodnišnico sprejeli v 38. tednu nosečnosti. Nosila je dvojčka, dva fantka v isti posteljici, oba sta umrla še pred porodom.

novorojenček
novorojenček FOTO: Thinkstock

Zgodilo naj bi se le nekaj dni pred načrtovanim carskim rezom. V trboveljski porodnišnici zdaj z notranjim nadzorom preverjajo okoliščine, saj bi morala biti mamica zaradi nekaterih zdravstvenih težav še bolj pod zdravniškim nadzorom kot sicer. Predstojnik porodnišnice Miroslav Jurca je predhodno podal mnenje, da bi bilo porod smiselno sprožiti prej. "Verjetno bi bilo bolj ugodno, če bi pacientka rodila okrog 36., 37. tedna," je včeraj dejal za oddajo SVET. Na vprašanje, ali lahko predvideva, zakaj se je s porodom toliko časa zavlačevalo, pa je odgovoril, da ne ve, saj je pacientko sprejel, ko je bila smrt dvojčkov že potrjena.

'Datum poroda je imela prej, zdravnica pa je hotela čakati'

"Pritisk, ki ga je prijateljica imela tekom nosečnosti, je sam po sebi normalen, da je dokaj visok, ker sta to le dva in tudi ona je malo močnejša," še piše njena prijateljica. Dodaja, da je imela porodnica datum poroda že prej in je tudi sama hotela roditi, a je zdravnica menila, da je treba še malo počakati. "Kolegica je zdrava ženska, donosila bi zdrava mulčka ... ni bilo krivo karkoli drugega kot tesna posteljica, kjer sta se drenala fantka," še piše prijateljica.

Objava je sprožila burne odzive, do danes jo je delilo že skoraj 450 ljudi. Mamica z nami sicer ni želela govoriti, ker ji je pretežko, je pa na Facebook napisala zahvalo za izrečena sožalja in podporo. "Naša fantka ne bomo nikoli dobili nazaj, se bomo pa borili za pravico zanju in mogoče rešili kakšnega drugega dojenčka," je napisala.

Izpoved mamice in prispevek o tragičnem dogodku boste lahko videli v torkovi oddaji Preverjeno ob 20. uri.

Mamica je za oddajo Preverjeno dejala, da se ji zdi bistveno, ''da se opozori druge mamice, da ne bodo šle čez isto, v bistvu po nepotrebnem''. Na vprašanje, če je zaupala zdravnikom, pa je odgovorila: ''Seveda, če trije izobraženi nekaj rečejo, jaz nima pojma o medicini, seveda se jim zaupa."

Dvojčki so zreli v 38. tednu, perinatalna umrljivost je petkrat večja

Vodenje nosečnosti pri dvojčkih poteka podobno kot pri enojčkih, le da so priporočljivi pogostejši obiski pri ginekologu in izvajanje ultra zvoka vsak mesec zaradi kontrole zastoja rasti ploda. Dvojčki so zreli v 38. tednu, nosečnost pa naj ne bi trajala preko 40. tedna.

Perinatalna umrljivost je pri dvojčkih petkrat večja. Glavni vzrok smrti je nizka porodna teža zaradi zaostale rasti in prematurnosti (moški spol in drugi dvojček več). Od 40 do 60 odstotkov dvojčkov je ob porodu lažjih od 2501 gramov.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni