Črna kronika

Eden jo je zamotil, trije so kradli v hiši. Policija svari: bodite previdni

Ljubljana, 06. 07. 2016 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnje čase pogosto poročamo o drznih tatvinah, ko en storilec žrtev zamoti, drugi pa jo medtem okrade. Policija zato opozarja vse, da ste previdni, ko do vas pristopijo neznanci in vas izvabijo iz hiše, ker obstaja velika verjetnost, da vas nameravajo okrasti.

Občanom policisti priporočajo skrajno previdnost v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe.
Občanom policisti priporočajo skrajno previdnost v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe. FOTO: Thinkstock

Včeraj nekaj po 11. uri je bila PU Ljubljana obveščena o drzni tatvini na območju Škofljice. Policisti so ugotovili, da so se tega dne okoli 9.30 do stanovanjske hiše z neznanim vozilom pripeljali štirje moški. Eden je s pogovorom zamotil oškodovanko, drugi je medtem vstopil v hišo in izvršil tatvino nakita in denarja. Žrtev je bila oškodovana za približno 4500 evrov.

Policija je posredovala opis neznanca, ki je ogovoril oškodovanko. Moški je bil močnejše postave, visok okoli 170 cm, urejenega videza, temnejših las, star med 40 in 50 let, govoril je slovensko, oblečen pa je bil v temnejšo srajco, kavbojke in obut v rjave čevlje.

Policija je ob tem dogodku izdala nekaj opozoril. Kot so zapisali, se kazniva dejanja, izvršena na opisan način, najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogajajo dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa je njih več.

Cilj storilcev je, da iz objekta izvabijo stanovalce, pri čemer uporabijo različne zvijače. Lahko je to namen odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala ali pa opravljanje različnih storitev. Vse, da bi pridobili zaupanje potencialne žrtve, saj medtem ko se žrtev posveča 'kupcem', sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene vrednejše predmete. Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja šele nekaj ur po dogodku, opozarja policija.

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih številk policije: intervencijsko 113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo.

Zato občanom policisti priporočajo skrajno previdnost v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (četudi je samo ena oseba, ker so storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev zvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, policija priporoča, da vedno zaklene vhodna vrata, ključ vzame s seboj, pa četudi stopi samo za vogal. Pomembno je tudi, da si zapomnite osebni opis neznancev, opis vozila, registrsko označbo in smer odhoda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
06. 07. 2016 20.00
+10
lansko leto so se prpelal na dvorišče NM registracija rdeč Clio, dva + ženska z otrokom, pes je lajal, kjub temu pa je bil rom že pri vratih, češ, da mu je avto zakuhu. Ma sm pogledal pod pokrov, ta cejt pa mirku, kva drug dela, sej nisem tojk za luno, da ne vem, gdaj avto kuha. Sem reku, da grem po vodo, pa sem pršu okol vogala z rajklnom, kva sta jo hitr spelala, ni avto nč več kuhu.
misterbin
06. 07. 2016 17.21
+5
Mi smo previdni že 25 let in nam vse eno kradejo in to stalno več
ssbobo
07. 07. 2016 09.30
So ti ukradli OSEBNO zlatnino -ter hkrati neprecenljive spomine ter hkrati samo tvoje stvari........ in to že 25 let ter vse več............ potem si pa res premalo previden ter hlrsti preveč Binovski
macek_garfield
06. 07. 2016 16.30
-1
eden jo je v spalnici fugiral, drugi so pa kradli pa to
fafajonka
06. 07. 2016 13.01
+10
Če se pr men pojavi neznana oseba, recimo Erjavec, a je varno odpret vrata?
fafajonka
06. 07. 2016 13.03
+6
Tako bi me zamotil, da ne bi vedel kje sem doma.......:-D