Črna kronika

Eksplodirala plinska jeklenka; ena oseba poškodovana

Kočevje, 11. 10. 2011 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V stanovanjskem bloku v Kočevju je eksplodirala plinska jeklenka in izbruhnil je požar. Ena oseba je utrpela opekline, zato so jo s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center. Nastala je tudi večja materialna škoda.

Okoli 16. ure je v stanovanju stanovanjskega bloka v Ulici heroja Marinclja v Kočevju eksplodirala plinska jeklenka, zato je izbruhnil požar. Pogasili so ga gasilci prostovoljnega gasilskega društva Kočevje, ki so jeklenko tudi odnesli na prosto.

V eksploziji je ena oseba utrpela opekline po zgornjem delu telesa in po okončinah, zato jo je helikopter prepeljal v ljubljanski klinični center. Nastala je tudi večja materialna škoda.

Na PU Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so bili o dogodku obveščeni. "Po do zdaj zbranih obvestilih je ugotovljeno, da je v enem od stanovanj stanovanjskega bloka prišlo do eksplozije. Pri tem je ena oseba (stanovalec) utrpela poškodbe in je bila s helikopterjem odpeljana v ljubljanski klinični center," so zapisali.

Policisti in kriminalisti glede okoliščin eksplozije še zbirajo obvestila. O zbranih obvestilih bodo obvestili pristojno tožilstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikimaus98
12. 10. 2011 22.10
ja...eksplodiral je plin v prostoru...verjetno ob vžigu luči...ko je prišlo do iskre...sam ne podpiram v hiši kaj šele v stanovanju plinskih jeklenk, ker če jih ne zapreš dobro ali pa jih ne namestiš prav se kaj hitro zgodi bum...jeklenka je za nekje kjer je prostor vedno prezračen ker potem plin lahko uhaja ven...moje mnenje.
gog
12. 10. 2011 17.37
tle je šlo po moje za poskus samomora,kr jelenko ne raznese kr taku,razem če odpreš ventil da začne uhajat plin pol pa ne rabš več kej dost ko da prižgeš vžigalico ali vžigalnik!!!!po informacijah ni blu nč narobe z jeklenko,tok da je blu po moje namerno!!!!drgač pa zelo dobro poznam osebo ki je bila poškodovana v tej "nesreči"!!!!
jozl52
11. 10. 2011 23.04
točno tako kot pravi maxfaktor, acetilen je plin, ki se ne pusti stiskati ali segrevati, jeklenka polnjena z unp pa lahko raznese samo če se segreje, ker v jeklenki v kateri je tlak plina ni nobene možnosti da bi prišlo do gorljive zmesi plina in zraka, možno bi bilo, če bi se jeklenka popolnoma izpraznila in bi bil ventil odprt, in bi zaradi sprememb temperature jeklenke v jeklenko prišel tudi zrak
Jelenka2
11. 10. 2011 20.59
asmasa - pojma nimaš ne moreš primerjat acetilenske jeklenke z jeklenko polnjeno z UNP čisto druga stvar. V acetilenski jeklenki imaš acetilen rastopljen v acetonu, vse skupaj pa je v poroznem mediju. Nad 300 stopinj pride do razkroja acetilena, ki še dodatno ogreje jeklenko!!!
revanšist
11. 10. 2011 20.43
preberite kar je napisal mariomutic potem pametujte eksplodira tako plin v prostoru(ki uhaja iz jeklenke) ko je prav "zmešan" s zrakom eksplodira pa tudi plin ki je "še vedno" zaprt v jeklenki postavite tisto oranžno jeklenko pa napol prazna naj bo in jo postavite na dovolj vročo grelno telo in dobili boste nasprotno kar trdi Jarnik eksplodirala bo jeklenka ja razneslo bo jeklenko morda niste bili nikoli v bližini jeklenke acetilena ki jo je razneslo ravno zato ker je bila ta jeklenka na "toplem" kar lepo useka malo poglejte na google pa odtipkajte eksplozijo acetilenke pa se boste prepričali
jozejoze1
11. 10. 2011 20.04
Na žalost ne poznam primera, da bi razneslo plinsko jeklenko. Edina možnost, da bi jeklenka eksplodirala bi bila, če bi se termično pregrevala (požar). Pa še v tej varjanti je največja verjetnost, da bo popustil najšibkejši člen (ventil), ki ga bi odtrgalo od jeklenke, plin ki pa bi pričel iz nje izhajati, pa ne bi explodiral, ampak bi močno gorel. Vedeti morate da explodira le explozivna atmonsfera, katera ima pravo razmerje plina in kisika. V jeklenki definitivno takih razmer ni nikoli.
mariomutic
11. 10. 2011 19.48
Večna tema to okrog plina in okrog eksplozij. V teh jeklenkah - posodah je utekočinjeni naftni plin. Plin pomešan z zrakom v razmerju približno 2 do 10 % lahko eksplodira če se pojavi dovolj toplotne energije za vžig. V tem primeru govorimo o kemični eksploziji. Če pa se jeklenka preveč segreja lahko poči, ker nima varnostnega ventila (izjema je 3o kg, ki ga ima) Takrat govorimo o fizikalni eksploziji, ki preide v kemično saj takoj zatem izgori še plin ki je v jeklenki. Bolj pogoste so eksplozije plina kot eksplozije jeklenk.
POMAGAM_TI
11. 10. 2011 19.31
HJA, A SE ČUDITE DA JE POČLO, KO PA JE V ZRAKU VSA TA NAPETOST ZARADI JANKOVIČA!!!!
TaBEU
11. 10. 2011 19.30
ja blo kr grdo pred pol ure pa je helikopter zopet nekoga odpeljal v UKC v kočevju je napeto...... žal
focusbikes
11. 10. 2011 19.18
Bo kar držalo to jarnik. Jeklenka ne more kar tako eksplodirat. Tudi sam sem že doživel eksplozijo letos februarja in ni tako lahko kolikor zgleda. Bogi tisti ki so to doživeli :(
keramicar2
11. 10. 2011 18.52
jarnik- tudi jeklenka lahko eksplodira, sem doživel.
virtusek
11. 10. 2011 18.50
Ne bodo se naučili hehe. Glavno, da so jeklenko potem ko je eksplodirala odnesli na prosto :D
jarnik
11. 10. 2011 18.07
joj kdaj se boste naučili, da JEKLENKA NE EKSPLODIRA, ampak eksplodira plin, ki uhaja in ko se preveč nakopiči in pride v stik z ognjem eksplodira...