Europol svari: V Evropo prihajajo motoristične tolpe, znane po skrajnih oblikah nasilja

Prihod motorističnih tolp iz ZDA, Avstralije in Kanade v Evropo vzpostavlja napetosti z že obstoječimi kriminalnimi motorističnimi klubi in pomeni nevarnost medsebojnih smrtonosnih spopadov, kot je bila t. i. vojna nordijskih motoristov v 90. letih, je opozoril Europol.

V Evropo, še posebej na severovzhod in jugovzhod, je doslej prišlo več kot 700 članov avstralskih motorističnih klubov Comancheros in Rebels, kanadskega Rock Machine ter ameriških Mongols in Vagos, opozarja evropski policijski urad Europol v sporočilu za javnost.

Europol je že obvestil nacionalne policijske sile na nevarnost morebitnih spopadov in možne spremembe v organiziranem kriminalu.

Tolpe, ki so znane po tem, da "zavzemajo teritorij" zaradi trgovine z mamili, orožjem in ljudmi, v Evropi rekrutirajo nove člane med skrajnimi desničarji, pripadniki zaporniških tolp, huligani in vojsko.

Europol je opozoril, da je mogoče pričakovati obračune in zastraševanja, ker so te tolpe znane po skrajnih oblikah nasilja in spopadih z rivalskimi tolpami. Uporabljajo avtomatske puške kalašnikov in eksplozivna telesa, kot so granate.

Ob tem poudarja, da imajo sodobne motoristične tolpe le malo skupnega z motorističnim načinom življenja, saj mnogo njihovih članov nima niti motorja niti vozniškega dovoljenja. Od večine motoristov, ki spoštujejo zakone, se razlikujejo tudi po tem, da imajo na jaknah znak "en odstotek", s katerim želijo pokazati, da se razlikujejo od 99 odstotkov pravih motoristov.

Motoristi

(Foto: Reuters)

Europol je spomnil na t. i. vojne nordijskih motoristov v 90. letih prejšnjega stoletja, ki jih je označil kot tipičen primer stopnjevanja skrajnega nasilja in rezultat povečanega števila motorističnih tolp v Evropi.

Do teh spopadov je prišlo, ko je motoristična tolpa Bandidos prispela v nordijske države in se za teritorij spopadla s Hells Angelsi. Motociklisti so pri tem med drugim uporabljali polavtomatske puške in avtomobile bombe, v nasilju pa je bilo ubitih najmanj enajst, ranjenih pa več deset članov tolp.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 93
Atmaii 23.12.2012 18:39:30
Nordijski spopadi - samo 11? Zanemarljivo. Čemu zganjajo paniko?
Več komentarjev