FOTO: Matic Galuf je po eksploziji padel v jašek: Mislil sem, da je nekdo z avtomobilom priletel v vrata

Ko je Matic Galuf slišal eksplozijo, je nemudoma stekel ven iz fitnes centra. "Šel sem pogledat, kaj se je zgodilo. Videl sem razbito steklo, mislil sem, da je nekdo z avtomobilom priletel v vrata in nisem pogledal na tla. Potem sem padel v jašek," opisuje. Iz tri metre globokega jaška se je rešil sam. Dobil je par šivov, a lahko bi bilo veliko huje. Eksplozija pod zemljo je namreč na plano dvignila več bližnjih pokrovov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (11)

 • Eksplozija plina v Celju
 • Eksplozija plina v Celju
 • Plinski udar v Celju - 2
 • Plinski udar v Celju - 1
 • Plinski udar v Celju
 • Udar plina v Celju - 4
 • Udar plina v Celju - 3
 • Udar plina v Celju - 1
 • Udar plina v Celju - 2
 • Plinski udar v Celju - 4
 • Plinski udar v Celju - 3

Po navedbah Energetike Celje je bila sredina eksplozija plina ob Mariborski cesti v Celju splet nepredvidljivih okoliščin. Kot so sporočili, je šlo za minimalno puščanje, ki ob rednih kontrolah ni bilo zaznano, je pa verjetno zaradi ekstremnih vremenskih razmer v preteklem mesecu prišlo do nabiranja plina v jaških v neposrednih bližini plinovoda.

"Plin je eksploziven samo ob dveh hkratnih pogojih  prvič razmerje zraka in plina mora biti med spodnjo in zgornjo eksplozijsko mejo in kot drugo prisotna mora biti iskra ali drug sprožilec. Zato predvidevamo, da je prišlo do sočasnega vpliva obeh pogojev za nastanek izbuha plina," navajajo v Energetiki Celje.

Njihova 24-urna dežurna služba se je odzvala na klic centra za obveščanje in že kmalu po eksploziji prekinila dovod plina do mesta dogodka. Odsek plinovoda je bil v sredo zvečer v celoti izpraznjen in napolnjen z dušikom, kot je predpisano v strokovnih navodilih za ravnanje v podobnih situacijah. Po vpihu dušika v odsek plinovoda je bila odpravljena vsakršna nevarnost morebitnega ponovnega akumuliranja plina.

Zaradi eksplozije za več ur zaprli območje

Kot smo že poročali, je v sredo ob 17.23 na Mariborski cesti v Celju eksplodiral zemeljski plin. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas, ki so zavarovali kraj dogodka. 

Ker so za več ur zaprli ceste v radiju enega kilometra, so nastajali zastoji. Mariborska cesta, Cesta v Trnovlje, ter del Podjavorškove ulice so bile zaprte do pol enih zjutraj.

Gasilci so pregledali objekte ter območje. Ugotovili so, da je v servisnih jaških eksplodiralo najverjetneje zaradi uhajanja zemeljskega plina iz glavnega plinskega voda, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. 

Matic Galuf je padel v jašek in se lažje poškodoval

Med plinskim udarom se je poškodovala ena oseba, ki so jo reševalci NMP Celje prepeljali v celjsko bolnišnico. Šlo je za fitnes trenerja Matica Galufa, ki je padel v odprt jašek.

Ko je slišal eksplozijo, je nemudoma stekel ven iz fitnesa. "Šel sem pogledat, kaj se je zgodilo in videl razbito steklo. Mislil sem, da je nekdo z avtomobilom priletel v vrata in nisem pogledal na tla. Potem sem padel v jašek, ki je bil odprt," je opisal za oddajo Svet. Iz tri metre globokega jaška se je rešil sam. Pravi, da je imel srečo v nesreči. Dobil je par šivov, a lahko bi bilo veliko huje. Eksplozija pod zemljo je namreč na plano dvignila več bližnjih pokrovov.

Matic Galuf

Matic Galuf je padel v jašek. (Foto: Kanal A)

"Ko je kolega zavohal plin, smo takoj poklicali gasilsko pomoč, gasilci so prišli in evakuirali ves fitnes," pa je povedal Klemen Zagorščak. Šlo je za 18 ljudi, po meritvah pa so zaradi izmerjene vrednosti plina v eksplozijskih vrednostih zaprli nekaj ulic v premeru do enega kilometra.

Delavci plinarne so zaprli domnevno okvarjeni plinski vod, ga razbremenili in prezračili. Gasilci pa do nadaljnjega izvajajo meritve plina v jaških in objektu ter varujejo območje. Strokovne službe so danes nadaljevale z iskanjem lokacije poškodovanega voda in sanacijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
Martin Dobovisek 03.02.2017 12:45:16
ka je meu lojtro s sabo da je lahko iz 3 metre globokega jaška sam zlezu :) ?
RamzesII 03.02.2017 16:33:28
Jašek ima že lojtro oz. kline.
Več komentarjev