Črna kronika

FOTO in VIDEO: Ogenj uničil dve tretjini industrijske hale in sončno elektrarno

Maribor, 22. 07. 2013 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Požar v mariborskem podjetju Gorenje Surovina je uničil dve tretjini industrijske hale, kjer poteka zbiranje in predelava odpadkov, ter sončno elektrarno, ki je bila na hali. Vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović tako dolge gasilske intervencije ne pomni.

V mariborskem podjetju Gorenje Surovina so se gasilci čez dan še borili z ognjem, na terenu pa tudi čez noč ostaja okoli 20  gasilcev, ki gasijo tleče dele hale in bližnje deponije, kamor se je požar ponoči razširil.

Vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović tako dolge gasilske intervencije ne pomni. Vsakič, ko gasilci zarežejo pod njeno površino, se namreč ob dotoku zraka sprožijo novi plameni.

Ko se je v Mariboru danes zvečerilo, je mesto prekril tanek sloj dima, ki je po besedah Stojanovića najverjetneje posledica gašenja deponije in ni nevaren. "To je bolj para kot dim," je ocenil. Kot je dejal, razume bojazni ljudi, a meni, da se nevarnost tega dima precenjuje. "Vsak dim je škodljiv. Tudi če si doma naredite žar. A ta koncentracija ni takšna, da bi ljudje imeli težave," je pojasnil.

S podjetja Gorenje Surovina so sporočili, da se razmere umirjajo, je pa požar uničil dve tretjini industrijske hale, kjer poteka zbiranje in predelava odpadkov, ter sončno elektrarno, ki je bila na hali. V družbi škodo še ocenjujejo. Na dan izbruha požara delo v prostorih ni potekalo in tako ni bil nihče izmed zaposlenih poškodovan v požaru.

Škoda naj ne bi usodno vplivala na podjetje

Direktor družbe Jure Fišer ocenjuje, da je škoda velika, a naj ne bi usodno vplivala na usodo podjetja s skupno 330 zaposlenimi. "Računamo, da bomo škodo lahko kmalu sanirali," je dejal. "Poskušali bomo čim prej zagotoviti normalen delovni proces, da bi lahko obdržali vse zaposlene in nevtraliziral škodo, ki je nastala."

Požar je izbruhnil v hali za predelavo odpadkov v nedeljo okoli 13. ure. Gasilci so bili o dogodku obveščeni ob 13.06 prek avtomatskega pozivnika, nekaj minut pozneje pa jih je nanj opozoril tudi eden od občanov.

Po besedah Stojanovića domnevajo, da je začelo goreti na strehi, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje, kjer so nameščeni javljalniki požara. Več o tem, kaj točno je zanetilo požar, Stojanović na današnji novinarski konferenci ni znal povedati. Ali je zagorela fotovoltaika na strehi, kot je domneval v nedeljo, naj bi ugotovila natančna preiskava v prihodnjih dneh.

Stojanović je ob tem opozoril na nevarnost požarov na fotovoltaičnih modulih, ki se težko gasijo in predstavljajo veliko tveganje za gasilce. Prav tako je opozoril, da je imelo podjetje prešibko hidrantno omrežje, neprehodne dostopne poti, med posameznimi deli proizvodnje pa ni imelo pregrad, ki bi preprečile širjenje požara. Zato se je požar ponoči razširil iz hale v sosednjo deponijo odpadnega materiala, kjer danes še vedno delno gori.

Vodja gasilske intervencije Božidar Vivod je potrdil, da so imeli gasilci na začetku težave s pridobivanjem potrebnih informacij od pristojnih v podjetju, kar pripisuje dejstvu, da je požar izbruhnil v nedeljo sredi dopustov. Gašenje so jim oteževali tudi visoke temperature in popuščanje strešne konstrukcije hale.

Če ne bo nepredvidenih dogodkov, bi gasilci po ocenah Ciringerja in Vivoda lahko zaključili gašenje še danes, nato pa bo treba pogorišče nadzirati in natančno pregledati, če se v njem ne skrivajo še kakšna žarišča. To bi lahko trajalo še kak dan ali več.

V nedeljo se je z ognjenimi zublji borilo več kot 200 gasilcev, ponoči okoli 150, danes jih je tam okoli 50. Porabili so velike količine vode, ki so jo morali tudi sproti dovažati, zato so na pomoč poklicali gasilske zveze iz okoliških občin. "Gasilci smo še enkrat dokazali, da občinske meje v takšnih primerih ne obstajajo," je dejal Ciringer.

Iz družbe Gorenje Surovina pa so sporočili, da so njihovi predstavniki po izbruhu požara v najkrajšem možnem času prišli na prizorišče požara in zagotovili polno sodelovanje z gasilskimi enotami in ostalimi službami. V družbi se zahvaljujejo vsem gasilcem in predstavnikom ostalih institucij za sodelovanje pri gašenju požara.

Mariborski župan Andrej Fištravec se je gasilcem zahvalil za požrtvovalno delo in obljubil, da bo občina še naprej vlagala vanje. Po ocenah Stojanovića je bila v požaru povzročena ogromna škoda, ne le Surovini ampak tudi na gasilski opremi. "Samo škoda javne gasilske službe je okoli 100.000 evrov," je menil.

Poškodovanih k sreči ni bilo. Reševalci so trem gasilcem nudili pomoč na kraju dogodka, enega pa so zaradi vročinskega udara in izčrpanosti prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, a je že bolje.

Po zatrdilih župana in Stojanovića ni prišlo do nevarnega onesnaženja zraka ali vode. Neprijeten naj bi bil le dim, zato bližnjim stanovalcem še vedno svetujejo, naj zapirajo okna.

Zaradi izpostavljenosti vročini so trije gasilci potrebovali zdravniško pomoč. Med gašenjem so nosili težke zaščitne obleke z dihalnimi aparati in gasili v prostoru, kjer je bilo v bližini tudi od 700 do 800 stopinj Celzija.

Kot je bilo sprva rečeno, naj bi danes začeli tudi ugotavljati vzrok požara in obseg škode, vendar kriminalisti zaradi previsokih temperatur in dima, ki se še vedno sprošča, ne morejo pristopiti na pogorišče. Zaradi tega je začetek ogleda prestavljen in se bo začel šele, ko bo zagotovljen varen pristop oz. bo ogenj dokončno pogašen. To bo mogoče lahko šele jutri ali pa še pozneje, je sporočil predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl.

Kot je znano, je zagorelo včeraj okoli 13. ure. V objektu je bil v balah in razsutem stanju deponiran odpadni PVC-material in kovine, na strehi objekta pa so bile tudi fotovoltaične celice. Vodja intervencije Božidar Vivod je povedal, da so med drugim zagoreli tudi odpadni televizorji in hladilniki. Eksplodiral je tudi plinski ventil, dva ventila je gasilcem uspelo pravočasno zapreti.

Čeprav gre za enega večjih požarov v novejši zgodovini Maribora in še ni znano, ali se ob požaru sproščajo tudi kakšni škodljivi plini, v samem mestu danes ni zaznati kakšne panike. Mariborčani so se po nedeljskem počitku danes odpravili v službo kot običajno.

Le iz podjetja Snaga so obvestili vse uporabnike, da bo njihov zbirni center na Lahovi ulici, ki se nahaja v neposredni bližini Surovine, danes zaprt. Še vedno pa sta na voljo preostala dva zbirna centra na Plinarniški ulici in Streliški cesti, ki obratujeta po običajnem delovnem času.

Po navedbah Stojanovića je to že tretji požar v Surovini v zadnjih petih letih. Po poročanju časnika Večer je na tem mestu na Teznu zagorelo tudi pred 31 leti. V noči na 17. julij 1982 je ogenj povsem uničil halo takratnega TOZD Predelava in povzročil ogromno gmotno škodo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yena
23. 07. 2013 21.52
+0
Pa dobro kaj je vam 24ur. Napišem resnico vi pa meni brišete komentarje. Dajte se malo zresnit. Treba bo malo po brskat po zakonih in svobodi govora pa bomo vidli če še boste kaj brisali. Če izbrišete ta komentar potem nimate pojma o zakonih.No admin kaj boš naredil.
Jožajoža
23. 07. 2013 13.52
ne moreš verjet. če si z lahkoto in brez denarja ,samo s pomočjo subvencij in nepovratnih sredstev prišel do premičnin,do nepremičnin in sončne elektrarne, se pač tako obnašaš in na tujo lastnino ne paziš.
zwizz7
23. 07. 2013 10.18
Tudi galvana je zgorela v nedeljo ko ni bilo nikogar, vse prevec podobnosti je tukaj.....pa to gospodje je bila takrat edina hala s staro tehnologijo v gorenju....zdej je pa ena najmodernejsih v evropi....verjetno je treba surovino modernizirat...banda
Borut Pahor 1
23. 07. 2013 09.17
+1
ta gorenje ma pa skos neke požare men to mau smrdi pred leti v velenju zdej v mb pomoje so dobr zavarovani pa se jim bolj splača zavarovalnco osušit
Caterpillar
23. 07. 2013 00.21
+6
EKO vam zelenjave, BIO sam u Trstu... :)
_glamour_
22. 07. 2013 21.24
+28
gasilcem bom tudi jaz vedno hvaležna, ker so rešili moje življenje in življenje sosedov pred skorajšnjo eksplozijo, pa še moji 2 mački pred monoksidom. tem ljudem je treba plače zvišat
tej?i30
22. 07. 2013 21.47
+21
pa jim ne bodo še znižali jim bodo na vladi mafija !!! predlagam da se združijo z kmeti in z traktorji in gasilskimi avtomobili septembra zasedejo ljubljano sploh okoli parlamenta ga zalijejo z peno kmeti pa z gnojšnico!!
Bor-chee
22. 07. 2013 22.31
+6
Tejči, jaz pa se pridem na parlament še PO.RAT!!! Pa upam, da bom imel drisko. ;))
JosipBrozDrugi
22. 07. 2013 20.09
+12
mediji so predvajali izjave kompetentne osebe, vodje izmene MB poklicnih gasilcev, B. Vivoda, ki je bil tudi vodja intervencije. ne vem, zakaj se je sploh oglašal g. Stojanović, šef civilne (ne)zaščite ...
raketnipogon
22. 07. 2013 23.58
+4
ko je bilokaj narobe itak posredujejo gasilci. zakaj sploh imamo CZ?
antitrust08
22. 07. 2013 19.47
+5
Zdaj je pa v kratkem času pogorelo že kar nekaj sončnih elektrarn. Mislim, da to veliko pove o kitajski kvaliteti...
JosipBrozDrugi
22. 07. 2013 20.10
+9
dvomim, da je začelo goreti na fotovoltaiki ...
OneManBand.
23. 07. 2013 07.31
+1
Vsak, ki se spozna na 1,5V baterijo, ima toliko znanja o sončni elektrarni, da te glava boli. Pa ljudje božji, pa niso vsi za vse. Kvaliteta, varnost, strokovnost,.. ne moreš dobiti, če odpreš kakšen s.p. ali d.o.o. Tega bo še veliko več za 4-6 let. Zavarovalnice pa kar zavarujejo brez strokovnega nadzora. Na vsako gajbo že montirajo sončne elektrarne. Predpisi so preveč ohlapni. Na stanovanjski objekt ne bi nikoli dovolil montažo s. elektrarne. Nikoli! Upajmo, da ni kriva fotovoltaika.
OneManBand.
23. 07. 2013 07.33
-1
....ne moreš dobiti "znanja", če odpreš.....
SilverBullet
23. 07. 2013 13.12
Fotovoltaiko je treba razsut. Je preveč nevarna. Pa napačni ljudje odžirajo cekinčke frajerjem na sceni.
Lucika_s
22. 07. 2013 19.40
+7
Pravijo da je bilo za hrana poskrbljeno......Zato pa so gasilci sami na svoj račun hodili kupovat hrano v McDonalds in v okoliške trgovine...
Mirko Švajger
23. 07. 2013 21.13
+2
Ja verjetno zato ,ker tega ni storila civilna zaščita ,ki bi ob požaru takšnih razšeznosti to morala naredit mislim ,da je čas ,da kdo zaradi tega odstopi
yena
23. 07. 2013 21.34
+1
Hrano smo si kupovali sami gasilci prav tako tudi vodo. Koliko mi je znano je župan dal tri veze vode za vse gasilce. Malo smešno nas pa je bilo čez 150 potem si lahko preračunate koliko je vsak spil.
marocanac
22. 07. 2013 19.16
+34
gasilci vsaka vam čast,če ne prej za novo leto prispevam za novo opremo.
Bor-chee
22. 07. 2013 19.31
+11
Mirko Švajger
22. 07. 2013 18.54
+10
Po zatrdilih župana in Stojanovića ni prišlo do nevarnega onesnaženja zraka ali vode. Neprijeten naj bi bil le dim, zato bližnjim stanovalcem še vedno svetujejo, da zapirajo okna. Sramota take izjave nebi pričakoval od teh oseb malo naj greta nazaj v šolo in predvsem kemije jima manjka no mogoče pa sta kemijo kupila
Ramzess
22. 07. 2013 19.10
+4
Politika pač, tipično, ...politiki so politiki, in ne strokovnjaki, in naj ne bi dajali izjav, ki so domena stroke, določene stroke, ker v domeni politike dobijo čisto drugi pomen.
Bor-chee
22. 07. 2013 19.14
+14
Mirko, točno tak, kot si rekel. Očitno je ta Surovina bila tempirana bomba in se je samo čakalo, kdaj bo "počilo"... Niso delovali hidranti, niti so imeli inštalirane sprinklerje, niti dežurnega gasilca, ki bi MORAL bit ob takšni deponiji oz. predelovalni tovarni s toliko nevarnega in lahko vnetljivega odpada. Da sem zavarovalnica jim ne bi dal niti centa. Za varnost ni bilo poskrbljeno. Nastradalo pa je okolje in po vsej verjetnosti še kar nekaj delavcev, ki bodo hočeš/nočeš zgubili službe. Da pa se o možnosti, da je kateri od gasilcev zgubil glavo niti ne pogovarjamo. Kazensko preganjat odgovorne v poduk ostalim!!!
JApajaDAja
22. 07. 2013 19.20
+6
saj o in za varnost delavcev več noben ne razmišlja ( čast izjemam, seveda), samo zaslužek je prioriteta.Več kot 30 ur se gasilci ukvarjajo s tem v dimu, vročini, strupenih hlapih........in kaj vem s čim vse, za bagatelo.Podjetniki pa v jok.
JosipBrozDrugi
22. 07. 2013 20.14
+5
Bor-chee
22. 07. 2013 22.33
+2
Dojenček, to se jaz že celi čas sprašujem... :/
Bor-chee
22. 07. 2013 18.35
+8
Vsa čast gasilcem za to požrtvovalnost. Upam in želim si, da bo zaradi te svinjarije, ki se je zgodila, šel nekdo SEDET! Ni važno ali je to direktor ali šef za varstvo pri delu ali kdorkoli - škoda je OGROMNA. Nastradalo ni samo poslopje, ampak tudi narava in okoliški prebivalci. Sploh si ne upam pomislit, koliko zelo strupenih plinov je šlo v ozračje... Upam, da bo nekdo obtožen in da bo šel zaradi te malomarnosti sedet. Ta firma zelo dobro stoji ampak se jim samo gre za dobiček - upam, da zdaj dobijo še kakšno porcijo. Pa nisem iz konkurenčne firme ampak sem samo navaden državljan, ki mu ni vseeno.
nigHt
22. 07. 2013 22.13
+3
Bor-chee
22. 07. 2013 22.35
+1
Verjemi, da nisem. Se bavim s čisto drugimi zadevami ;) Me pa poleg tega zanima še ekologija. Upam, da bo sedaj inšpektor pregledal tudi Snago, Dinos pa še koga. Da se nekaj takega več ne pripeti. Pa lep večer ti želim. :)
tej?i30
22. 07. 2013 16.56
+11
trenutno še vedno gori še vedno se trudijo gasilci z požarom in še vedno se kadi dim ki je videt kar nekaj kilometrov daleč!! aja pa princesa je že rodila sam so tle 24ur zelo nesposobni!!!
Mirko Švajger
22. 07. 2013 16.06
+29
Zanima ali moti me nekaj stvari:na požarišču pravite ,da je bilo poskrbljeno za pijačo in hrano kar pa po pripovedovanju kar nekaj gasilcev ,ki so bili na požaru daleč od resnice,ker moremo vedet ,da je bilo na požaru preko 200 gasilcev.Zanima me tudi kje je bila tista strašna mobilna ekološka ekipa ,ki bi morala biti pri požaru takšnega obsega takoj mobilizirana,potem kje je bila opevana civilna zaščita zdaj je bil pravi trenutek ,da bi se izkazali in si pridobili nekaj pomembnosti ,ki si jo drugače sami pripisujejo in za konec obveščanje v medijih tud ne deluje kot bi moralo.Na koncu pa vsa čast poklicnim ter prostovoljnim gasilcem,ki so edini delovali v tem zares težkem požaru kot pravi profiji.Pa ,da ne bo kdo mislil spet eden naklada sam sem gasil podoben požar v surovini pred 30 leti ,ki je bil sicer malo manjši vendar na takratno tehniko enako zahteven.
JosipBrozDrugi
22. 07. 2013 18.35
+13
FlyCom
22. 07. 2013 15.04
+11
V akcijo bi se mogel vključiti letalo Canadair vodo pa bi nabiral iz drave
pokus
22. 07. 2013 15.17
+3
Neex
22. 07. 2013 17.19
+4
problem je, da je gorelo pod balami. Če bi zalivali samo od zgoraj ne bi naredili nič. zato smo morali od spodaj gasiti.
FlyCom
22. 07. 2013 18.48
Bi ga pa hrvatje posodili Canadaira slovencem za nekaj ur ko gre pa na zemlji gašenje je pa tudi kar vredu upam,da ga čim prej uspejo pogasiti
raketnipogon
23. 07. 2013 00.03
+1
canadair ne bi kaj dosti naredil pri požaru v objektu. dajte razmišljat madona. Če pa misliš to kot šalo pa se opravičujem ;)
buhtl5
22. 07. 2013 14.17
+16
Ironično ime- "Gorenje" Surovina
Ramzess
22. 07. 2013 14.17
+0
Zanimivo, da tudi župan Maribora ni uporabil kakšnega superlativa, kot tisti kanadski po šlampariji z vlakom s cisternami polnimi nafte, ko je izjavil, da je uničeno praktično nevem kolikšen del mesta, ...da se zdi, da mu diši praktično visoka odškodnina, skratka nekako tako, ...no, in mariborski župan ni šel po tej poti.
pretty.woman
22. 07. 2013 13.58
+30
Fajn bi bilo, če bi mogoče kak novinar prišel pogledat dejansko stanje tukaj, ne pa da pišete neumnosti!
Nassaja
22. 07. 2013 14.07
+3
Nassaja
22. 07. 2013 14.08
+0
Koliko gledam po spletni kameri dima ni videt skoraj nič več...
jaztukdotam
22. 07. 2013 15.31
+6
mah če bi blo v lj bi bli usi na terenu ker pa je u mb pa je isto kot da ni nič sej pa te toti maribor... veš kaj mislim ne
pretty.woman
22. 07. 2013 15.35
+17
Zelo dobro vem kaj misliš..... To, kakšen je zrak, kakšen je vonj, kaj to pomeni za naše otroke..... To sploh ni pomembno! Raje čakamo na kraljevega otroka, ki je tako zelo pomemben, da se ni vredno obremenjevati z okoliškimi prebivalci.
JosipBrozDrugi
22. 07. 2013 18.36
-3
tej?i30
22. 07. 2013 13.37
+32
po 24 urah še se vali bel dim iz pogorišča viden kar nekaj kilometrov !!!! 24ur.com sprašujem če so vsi njihovi kvazi novinarji in fotografi v londonu na rojevanju princese al pa so na dopustu?? bi blo vredu če bi kakšne nove informacije in fotke objavili!!
Mato1005
22. 07. 2013 13.25
-6
čevapčiči so se mi zažgali,pa še dans se kadi od čevapčičev