Črna kronika

FOTO in VIDEO: Vodja zavetišča: Psi, ki so napadli, so prestrašeni, ne upajo stopiti niti na travo

Črnomelj, 13. 09. 2017 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pristojne službe še vedno preiskujejo napad psov na območju Črnomlja. Več psov je napadlo 71-letnico. Ženska je utrpela tako hude poškodbe, da je pozneje umrla v bolnišnici. Inšpektorji so na kraju našli 13 psov, večinoma pasme pitbul. Vse so odvzeli in predali v zavetišče. Tiste pse, ki so sodelovali v napadu, bodo uspavali.

Več videovsebin
  • Zgodilo se je doma
    00:43
    Zgodilo se je doma
  • Čigavi so bili psi?
    00:26
    Čigavi so bili psi?
  • V preteklosti obravnavali zgolj prijavo o nelegalni oddaji mladiča
    00:30
    V preteklosti obravnavali zgolj prijavo o nelegalni oddaji mladiča
  • So bili psi vzgajani za pasje borbe?
    00:50
    So bili psi vzgajani za pasje borbe?
  • Napad psov na območju Črnomlja
    00:27
    Napad psov na območju Črnomlja
  • Iz SVETA: Priča opisala tragične prizore, pse odpeljali v zavetišče
    02:50
    Iz SVETA: Priča opisala tragične prizore, pse odpeljali v zavetišče
  • Iz 24UR: Žrtev in psi so živeli na istem naslovu
    03:02
    Iz 24UR: Žrtev in psi so živeli na istem naslovu
  • Iz 24UR: Kako obvladati psa?
    02:47
    Iz 24UR: Kako obvladati psa?
Kraj napada
Kraj napada FOTO: POP TV

Na številko policije 113 so v torek ob 14.20 prejeli klic občana, ki je povedal, da v naselju Mavrlen na območju Črnomlja nujno potrebujejo policiste, ker so psi napadli žensko. V približno enakem času so klic podobne vsebine prejeli tudi na regijskem centru za obveščanje, na številki 112. "Vsebine klicev so govorile o hudo poškodovani ženski, ki naj bi jo napadli pitbuli," je pojasnil Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto.

Policisti in reševalci so na kraj prispeli v 13 minutah. 71-letnico naj bi napadli v prostoru, kjer jih je hranila. Žensko, po naših neuradnih informacijah je šlo za mamo lastnika psov, so reševali sosedi, ki so še pred prihodom policistov in reševalcev pse pregnali in jih zaprli v hišo. Oskrbeli so jo in nato odpeljali v novomeško bolnišnico. 71-letnica je imela hude poškodbe zaradi ugrizov, ob 17.30 je poškodbam podlegla. 

Pse, ki so napadli žensko, so odpeljali v zavetišče.
Pse, ki so napadli žensko, so odpeljali v zavetišče. FOTO: POP TV

Odpeljali 13 psov. Tiste, ki so napadli, bodo uspavali

Na posestvu so inšpektorji našli več psov. Vseh 13 psov, ki so bili ob prihodu inšpektorjev povsem krotki in mirni, so odvzeli in jih bodo predali zavetišču. Tiste pse, ki so sodelovali v napadu, bodo uspavali. Vsi psi so bili pasme pitbul, so potrdili na policiji. Šlo je za osem odraslih psov in pet mladičev. Psi so različne starosti, najstarejši je letnik 2012. 

V zavetišču nimajo večjih težav s psi, a opažajo, da so slabo socializirani

Dušan Hajdinjak, vodja zavetišča za male živali Meli center Repče, kamor so pristojni namestili pse, je za oddajo SVET dejal, da so bili vsi psi razen enega, ki kaže znake agresivnosti, danes že na sprehodu. Z njimi niso imeli težav, se pa zdijo prestrašeni. Kot je pojasnil, se vidi, da so slabo socializirani, da so bili po vsej verjetnosti večino časa zaprti v notranjih prostorih. “Dejansko se bojijo trave, ko stopijo ven,” je dejal. Žal se mu zdi, da bodo nastradale živali, čeprav bi moral odgovornost zanje nositi lastnik.

Kot pravijo v zavetišču, si le enega psa ne upajo spustiti iz pesjaka, vsi šli brez težav na sprehod.
Kot pravijo v zavetišču, si le enega psa ne upajo spustiti iz pesjaka, vsi šli brez težav na sprehod. FOTO: POP TV

Policisti zbirajo obvestila zaradi suma mučenja živali

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, je dejal Perc. Osumljenec je 40-letnik iz okolice Črnomlja. "Sam ugriz psa za zdaj ni kvalificiran kot kaznivo dejanje," je pojasnil Perc. Zato proti lastniku za zdaj niso ukrepali, ugotavljajo pa morebitne druge nepravilnosti predvsem v smeri kaznivega dejanja mučenja živali. Za takšna kazniva dejanja je sicer predvidena denarna kazen ali do dveh let zapora. 

Kaj so ob prihodu ugotovili inšpektorji?

Prve ugotovitve inšpektorjev so bile, da se vse živali zadržujejo v zaprtih prostorih znotraj stanovanjske hiše. V bivalnem delu hiše so našli štiri odrasle pse, in sicer enega samca in tri samice. V kletnih prostorih so nato našli še več psov, in sicer so bili v predprostoru trije odrasli psi, med njimi en samec in dve samici. V zaklenjenem prostoru pa so našli še samca, v kletki poleg njega pa še pet mladičev.

"Obravnavani imetnik psov je lastnik petih odraslih psov ter petih mladičev, starih približno en mesec in pol. Vsi odrasli psi so čipirani in prijavljeni v centralni register psov," so sporočili in pojasnili, da so vse pse odvzeli in jih namestili v zavetišče.

Po do zdaj zbranih podatkih so bili trije psi udeleženi pri napadu, še pravijo in hkrati navajajo zakon, ki pravi, da mora uradni veterinar odrediti usmrtitev psa, če je pes z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka. Usmrtitev se sicer ne sme opraviti pred koncem pregleda psa na steklino.

Preiskava napada psov v Mavrlnu
Preiskava napada psov v Mavrlnu FOTO: Bralka
Lastnik psov že pred napadom prejel opozorilo inšpektorjev

Kot so še potrdili pristojni, so 40-letnega lastnika omenjenih živali v preteklosti že obravnavali, in sicer na začetku letošnjega leta, ko so zoper njega uvedli postopek na predlog policije zaradi "prekrška o premiku neregistrirane živali". V postopku so ugotovili, da je imel imetnik živali na istem naslovu šest odraslih psov. Ker zakon zahteva, da mora imeti posameznik, ki ima več kot pet psov, dovoljenje za gojenje psov, so mu izdali opozorilo. Moški je stvari "uredil" tako, da je 4. marca letos uradno prepisal lastništvo enega psa na avstrijsko državljanko, neuradno njegovo partnerico, in izjavil, da je psa izvozil, so še sporočili.

Leta 2014 policija dobila prijavo, da na tem naslovu redijo pse za pasje borbe

Leta 2014 so na policiji dobili prijavo, da naj bi na tem naslovu redili pse za pasje borbe. Po preverjanju stanja teh informacij niso potrdili, je dejal Perc. Pse bodo sicer veterinarji podrobneje pregledali in iskali morebitne znake, da so bili psi udeleženi v pasjih borbah, so še pojasnili na inšpektoratu in policiji.

Odgovoren je vedno lastnik

Za živali so odgovorni lastniki, a ti se pogosto ne zavedajo svoje odgovornosti, opozarja Posedi.

V nekaterih državah so določene pasme psov prepovedane oziroma mora lastnik pridobiti posebno dovoljenje, če želi imeti takšnega psa. "Pri nas imamo ta sistem, da ko pes enkrat napade ali ugrizne in mi za to izvemo, izpeljemo postopek in dobi status nevarnega psa," pravi Posedi.

Samo na območju Novega mesta imajo trije inšpektorji precej dela z zaščito živali, je še pojasnil direktor UVHVVR.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1