Črna kronika

FOTO in VIDEO: Pri nas letos največ letalskih nesreč v zadnjih 11 letih, umrlo je 6 ljudi

Mengeš, 04. 12. 2015 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./B.B./N.Š.
Komentarji
0

Vzrok za strmoglavljenje letala pri Mengšu, ki je vzelo življenje pilota, še ni znan, a domačini pravijo, da je bil motor letala pred padcem izjemno glasen, zato predvidevajo, da je prišlo do okvare na njem.

Več videovsebin
  • Domačin o možnem vzroku za nesrečo
    00:44
    Domačin o možnem vzroku za nesrečo
  • Iz SVETA: Nadaljevali z ogledom kraja nesreče
    01:38
    Iz SVETA: Nadaljevali z ogledom kraja nesreče
  • Iz 24UR: Letalo treščilo v gozd s 700 km/h
    03:02
    Iz 24UR: Letalo treščilo v gozd s 700 km/h
  • Iz 24UR: Letalska nesreča
    02:15
    Iz 24UR: Letalska nesreča

Kriminalisti so pozno popoldne za danes zaključili z ogledom kraja strmoglavljenja letala pri Mengšu in ga bodo nadaljevali jutri zjutraj. Dosedanje ugotovitve ogleda pa ne kažejo, da bi dogodek imel elemente kaznivega dejanja, so sporočili s PU Ljubljana in dodali, da identiteta trupla še ni potrjena. Preiskava se nadaljuje.

Kontrola zračnega prometa je sicer sinoči PU Ljubljana okrog 19. ure obvestila, da je usmerjala manjše letalo, ki je nato strmoglavilo nekje na območju Mengša.

Na kraj dogodka so takoj napotili več gasilskih društev in policistov ter tudi enoto za iskanje oseb s psi. Razbitine letala so okoli 21. ure našli v bližini kraja Pristava, nahajale pa so se v razdalji približno 100 metrov. Policisti so zavarovali širše območje najdbe razbitin letala in pričeli z ogledom. V bližini razbitin so našli truplo.

Krilo strmoglavljenega letala.
Krilo strmoglavljenega letala. FOTO: Barbara Bašič

Po do sedaj zbranih podatkih so ugotovili, da je strmoglavilo manjše (štirisedežno) potniško letalo tipa Piper Aircraft, ki je letelo na relaciji Dunaj - Ljubljana (letališče Brnik). Nekaj pred 19. uro je priletelo na območje Mengša, kjer je pilot kontroli zračnega prometa sporočil, da ima težave, nato pa strmoglavil po strmem gozdnatem območju v bližini kraja Pristava. Na krovu letala naj bi bil samo pilot, državljan Avstrije.

strmoglavljenje letala pri Mengšu
strmoglavljenje letala pri Mengšu FOTO: Barbara Bašič

Okvara motorja?

V času nesreče je bila vidljivost zaradi megle izjemno slaba, domačini pa so naši novinarki povedali, da je bil motor letala pred padcem izjemno glasen in je verjetno šlo za nekakšno okvaro na njem.

"Ali je pilot letel prenizko in se je poskušal izvleči ven, ali pa je imel težave z motorjem. Ker to se je slišalo dvakrat močno … a veste, kot da bi naredil luping. Pomislil sem, pa kdo dela v tej megli pozno zvečer lupinge? No, in to je bila verjetno ta okvara motorja," je povedal eden od njih.

Letalo Piper Aircraft PA-28R-201 Arrow 3 je sicer eno najbolj priljubljenih športnih letal. Letalo enakega tipa je pri nas strmoglavilo tudi leta 2002 med Kozino in Divačo. V nesreči so takrat umrle tri osebe.

Fotogalerijo včerajšnje iskalne akcije si lahko pogledate tukaj:

Letos pri nas črna letalska statistika

Kot so poročali v oddaji 24 UR spada strmoglavljeno letalo med najbolj varna na svetu. Ge za PA28 Chrokee Arrow 3 z izvlečnim podvozjem. To je 4 sedežno letalo, težko dobrih 1200 kilogramov. Včerajšnji let se je začel rutinsko. Pilot je let po pravilih najavil, z dunajskega mednarodnega letališča pa že poletel v temi in letel z inštrumenti. V slovenski zračni prostor je vstopil okoli 18.30 ure. Letel je dobrih 260 kilometrov na uro na višini dobrih 3000 metrov.

Ob 18.40 se je začel v okolici Vranskega spuščati mimo Trojan proti Brniku. Pet minut kasneje naj bi pilot zamrmral "problem". Letalo naj ne bi poslalo klica v sili, je pa njegov oddajnik v zadnji minuti zabeležil neverjetnih 711 kilometrov na uro, kar bi lahko bila tudi napaka na transponderju.

Tokratna nesreča je bila sicer letos pri nas že deveta letalska nesreča, kar je najbolj črna letna statistika zadnjih 11 let. Pa tudi najbolj črno, ko gre za število žrtev po letu 2004, letos je namreč umrlo že 6 letalcev - 1 jadralni letalec, 2 zmajarja, 2 v ultralahkem letalu in včeraj pilot nesrečnega letala v Mengšu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni