Črna kronika

FOTO in VIDEO: NK Olimpija: V Stožicah ni bilo nikoli tako brutalnega policijskega posredovanja

Maribor, 21. 10. 2012 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med tekmo Maribor – Olimpija so morali policisti za izpraznitev sektorja Green Dragonsov uporabiti fizično silo, palice in solzivec. V NK Olimpija so zgroženi. "Na derbijih v Stožicah smo bili že priče incidentom gostujočih navijačev, a ti nikdar niso doživeli tako brutalnega posredovanja policije," so sporočili.

Že včeraj smo poročali, da večni derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu ni minil brez incidentov. Danes je znanih več podrobnosti.

Tega, kar se je dogajalo med tekmo, ne podpiram, ampak derbiji so derbiji. trener zelenih Andrej Razdrh o izgredih

Kot so ponoči sporočili s PU Maribor, so imeli policisti težave z navijači že pred začetkom tekme. Ob prihodu navijaške skupine Green Dragons z vlakom na železniško postajo so 24-letniku zasegli pirotehnično sredstvo in zoper njega uvedli prekrškovni postopek. V koloni navijačev, ki so jih policisti spremljali od železniške postaje do stadiona, se je 22-letnik nedostojno vedel. Ker s tem kljub opozorilu ni prenehal, so ga policisti pridržali in mu izdali plačilni nalog. Pri vhodu na stadion je varnostnik pri preventivnem pregledu pri 17-letnem fantu našel pirotehnično sredstvo. Predmet so policisti zasegli in zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Na igrišče so letela pirotehnična sredstva.
Na igrišče so letela pirotehnična sredstva. FOTO: 24ur.com

Štirje preskočili ograjo; enega odpeljali v klinični center

Med samo tekmo so štirje moški preskočili ograjo, pri čemer se je 33-letnik iz Ljubljane poškodoval in so ga z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Maribor. Policisti so vsem izdali plačilne naloge.

Za varnost na športnih prireditvah je odgovornih več subjektov. Policija je eden od njih, ki pogosto nastopi, ko drugi odpovedo. V Mariboru je svoje delo opravila. Sledijo drugi postopki. Vsem, ki mislite, da je za varnost zadolžena le policija, priporočam branje zakonov. Poškodovanim policistom v MB želim hitro okrevanje. Notranji minister Vinko Gorenak na Twitterju

Med polčasom, kmalu za tem, ko so nogometaši zapustili zelenico, pa je 22-letni navijač vijoličastih iz okolice Slovenske Bistrice na igrišče pritekel s prižgano baklo, ki jo je vrgel med gostujoče navijače. Policisti so ga pridržali, zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pa bodo zoper njega podali kazensko ovadbo pristojnemu državnemu tožilstvu.

Policisti tribuno izpraznili s pomočjo fizične sile, palic in solzivca

Dejanje 22-letnika je sprožilo burne reakcije. Ob začetku drugega polčasa je na tribuni pri gostujočih navijačih prišlo do množične kršitve javnega reda in miru ter uničevanja stvari, zaradi česar jih je organizator trikrat pozval k prenehanju kršitev. Ker ukaza niso upoštevali, so policisti odredili izpraznitev tribune z gostujočimi navijači, ki so jih pospremili do železniške postaje. Policisti so zoper množico uporabili prisilna sredstva, in sicer fizično silo, palice in plinska sredstva. Pri tem je bil lahko telesno poškodovan 34-letni moški, pa tudi trije policisti. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi bodo policisti zoper 20-letnega moškega iz Ljubljane podali kazensko ovadbo pristojnemu državnemu tožilstvu.

Štirje navijači so preskočili ograjo, eden se je pri tem lažje poškodoval.
Štirje navijači so preskočili ograjo, eden se je pri tem lažje poškodoval. FOTO: 24ur.com

Violam preprečili, da bi obračunali z gosti

Tudi po tekmi je bilo pestro. Policisti so 33-letnemu moškemu iz okolice Maribora izdali plačilni nalog, ker je brcal v vrata objekta, 28-letniku iz Maribora pa zato, ker je prižigal baklo.

Žal ni šlo brez tega, a ko si osredotočen na igro svojih igralcev, ti gre dogajanje na tribunah enostavno mimo. Zdaj šele vidim, kaj se je dogajalo na tribunah. trener vijoličastih Darko Milanič o izgredih

Ker so navijači domačega kluba hoteli zapustiti stadion, da bi obračunavali z gostujočimi navijači, so jim policisti zaradi možnosti, da lahko pride do ogrožanja življenja ljudi, za 20 minut omejili gibanje. Ker je eden od voditeljev navijaške skupine le-to po ozvočenju pozival k nasilnemu preboju s tribune, bodo policisti zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Ker organizator ni zagotovil vseh ukrepov za vzdrževanje reda na prireditvi (številna uporaba pirotehnike), mu bodo policisti izdali plačilni nalog, so še sporočili s PU Maribor.

NK Olimpija: Scene za severno tribuno so bile podobne vojnemu prizoru

Iz NK Olimpija Ljubljana so po tekmi sporočili, da so nad ravnanjem z njihovimi navijači "zgroženi". "Ne podpiramo huliganstva in vandalizma, znamo pa ločiti muho od slona. Tega, kar so doživeli naši navijači, ne bi pričakovali v 21. stoletju v civilizirani Evropi," so zapisali.

V NK Olimpija so prepričani, da je policija izvedla 'stampedo' na njihove navijače.
V NK Olimpija so prepričani, da je policija izvedla 'stampedo' na njihove navijače. FOTO: 24ur.com

Menijo, da z izjemo izmenjavanja žaljivih parol in nekaj pirotehnike v prvem polčasu niso videli ničesar, kar bi lahko napovedalo razvoj dogodkov v nadaljevanju. Po njihovem mnenju se je vse začelo z neverjetnim lapsusom v organizaciji, sledila je ognjevita reakcija navijačev Olimpije in policija se je odločila izprazniti gostujoči sektor. "To pa je storila na tako brutalen način, da je vsak z nekaj čuta človečnosti, ki je bil priča temu stampedu na navijače Olimpije, izgubil voljo do spremljanja nogometne tekme."

To nikakor ni posredovanje z občutkom in razumevanjem naelektrenosti situacije in čustev, ki so vpletena v naše največje športno rivalstvo. NK Olimpija

Po njihovih besedah smo bili na derbijih v Stožicah v zadnjih sezonah že priče incidentom, ko so gostujoči navijači neizzvano trgali in zažigali stole, pa nikdar niso doživeli tako brutalnega posredovanja policije. "Scene za severno tribuno po posredovanju so bile najbolj podobne vojnemu prizoru," so dodali.

Opozorili so še, da so bili tudi njihovi navijači, zbrani na zahodni tribuni, kjer so bile nastanjene tudi družine igralcev, deležni obmetavanja s kamenjem, vžigalniki in drugimi predmeti, "le sreči pa se lahko zahvalimo, da ni prišlo do kakšne hujše poškodbe". "V klubu smo v preteklosti vložili veliko naporov v komunikacijo z navijači in smo bili iz vsega srca veseli najbolj množičnega gostovanja naših navijačev na derbijih v Mariboru. Bojimo se, da lahko tovrstna reakcija nosi le še slabše posledice v prihodnje in da to ni način za umirjanje strasti na tekmah med Olimpijo in Mariborom," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (638)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ataaufbix
22. 10. 2012 19.55
+2
Če bi mene kakšen policaj tako brutalno pretepel, kot je navijače, bi si ga dobro zapomnil. Garantiram, da tak policaj nikoli več ne bi hodih, hranili bi ga po cevki, sral in scal pa bi v vrečo! Zato! Prašiči policajski, pazite kako udarjate, ker nikoli ne veste, koga boste udarili. To vam svetujem zaradi vašega zdravja in zdravja vaših družin!
Astro_Lopata
22. 10. 2012 22.37
+13
BigLebowski
23. 10. 2012 19.30
+0
HooplaToopla
22. 10. 2012 19.48
+9
Verjetno je šlo za praktični trening posebnih policijskih enot, ki jih vlada v tajnosti pripravlja in usposablja za posredovanje pri morebitnih večjih stavkah in demonstracijah. Če jim bodo za vsako tako akcijo stisnili kakih 300 evrov bonusa ob plači na osebo, bodo policaji komaj čakali, da se bi kdo spravil demonstrirat ali stavkat.
X-XY
22. 10. 2012 13.24
+11
Sem žel na WC, ko so štiri sonca sjala, ko pa sem prišel nazaj pa je bila mgla.
BigLebowski
22. 10. 2012 12.46
-14
Dečko je jokal ko mala punčka, ko ga je policaj držal okrog vratu. Verjetno se na nobeni tekmi več ne bo prikazal od sramu. Ali pač, saj so vsi dregonsi take boječke.....
drrmrr
22. 10. 2012 15.17
+4
Gavrane20
22. 10. 2012 17.34
+14
Prid te grem jst na silo davt pa vlect gor pa dol pa da te vidmo puncko
BigLebowski
23. 10. 2012 19.28
-5
Pa ti mi sploh ne sezes okrog vrata. Obdelam te kot king kong, pol ti pa se pokazem, kako zgleda moska ljubezen!
SIJAJ1
22. 10. 2012 11.57
+3
to niso navijača, ampak huligani, kateri se skrivajo za klubskimi barvami! policisti na tekmi niso bili samo iz štajerske, ampak iz celotne slovenije! po hitrem postopku sprejet zakon o navijačih-huliganih
A~C~A~B
23. 10. 2012 23.38
-2
huliganizma NI v Sloveniji to so posamezniki ki furajo ULTRAS sceno pa še to je fejk
A~C~A~B
22. 10. 2012 11.05
-9
žabari so pogoreli tako navijači kot policaji eni so se metali iz tribune na glavo na igrišče drugi so se z stoli obmetavali da so meli odprte glave in nevem kaj vse še nekaj stolov pa je tudi zadelo kakega policaja oz. varnostnika v ščit ... zvezda večera je bil pubec ki je mel rojstni dan pa si je zaželel malo akcije kako gori žaba-r pa je stekel po najkrajši poti do žabarov in kar je najbolj zanimivo bil je na prostosti preden je blo konec tekme . . .
Flat Eric
22. 10. 2012 11.31
+9
Kako boste gledali, ko bo Žabe zanimalo kako gorijo Vijolice? Sami otroci ste. Ali dejansko ali v glavi. Zaradi takih je potrebno navijače še ostreje prijeti, ker to se ne sme dogajati. Sem navijač Maribora, takega divjanja (z ene in z druge strani) pa ne podpiram.
drrmrr
22. 10. 2012 11.36
+4
Se mi zdi da je toti pubec enkrat že uprizoril takšen podvig.
bplese1
22. 10. 2012 10.02
+11
Ne razumem obnašanje raznih ultra navijačev. Če se čutiš kot pripadnik svojemu klubu, zakaj potem mora tvoj klub plačati kazen ker si ti kot ultraš povzročil škodo. TVOJ KLUB PLAČA KAZEN ZARADI TEBE....kje je tu pripadnost?
Flat Eric
22. 10. 2012 09.27
+18
Eno je kričanje raznoraznih stvari na nasprotnike, drugo pa je uničevanje stadiona in prekinjanje tekme. to bi moralo biti zelo strogo kaznovano. Tudi prepoved obiskovanja tekem za kršitelje. Je pa bilo zanimivo, da ko so Dragonse policaji preganjali s tribun, so Viole skandirale "držite se žabari", kar je po svoje lepa gesta. Če odmislimo vse tisto divjanje, seveda.
rokson69
22. 10. 2012 09.14
+11
ko gledam te posnetke z obeh strani, to sploh niso navijači, to so KVAZI NAVIJAČI.....cilj tekme je čim več razbiti, poškodovati, vržti čim več bakelj, saj jih tekma sploh ne zanima,
ki?ibleko
22. 10. 2012 09.27
-7
to zato ker so jezni ker so pač slabši :) HA HA
rokson69
22. 10. 2012 07.26
+38
hiuligani LOPATO V ROKE PA DELAT
ce.ce.
22. 10. 2012 06.49
+2
uuuaaauuuuu kakšna novica
HooplaToopla
21. 10. 2012 23.28
+27
Če se jim zdijo policaji preveč brutalni, naj lepo po krščansko nastavijo še drugo lice. Ali pa tudi sami postanejo brutalni. Naj navijači gledajo na celotno zadevo kot na manevre pred političnimi demonstracijami, ki se obetajo. Tam jamrarija, da so policaji brutalni ne bo prav veliko zalegla, če bomo želeli, da bo naše oblastnike tudi fizično res strah. Sicer se bodo le posmehovali skozi okna svojih pisarn s šampanjcem v rokah.
najbolglupkomentar100letja
21. 10. 2012 23.06
+36
Dosmrtna prepoved obiska Takih norcev oz. carjev je kr neki in bi mogli varnostniki za vsazga posebej slikce preverjat saj imajo čas KAJ SI TI JA NOR
Simon Dedivanovi?
21. 10. 2012 22.42
+11
Žalostno je, da so pokasiral batine navijači, ki niso bili nič krivi... Država hoče očitno prek trupl uveljavit novi zakon o navijačih...
1BEYBA
21. 10. 2012 22.33
+5
ko berem te članke in ko pogledam te slike se mi prvo kot prvo zdi da slovencev pravih mislim ni po teh tribunah.Na prvi pogled se vidi, da so južne face.So pa slovenci misim uvoženi če se lahko tako izrazim tam je bla pa vedno vroča kri in vedno bo.Mislim, da bi blo treba vsakega posameznika kaznovat z ogromno kaznijo in doživljenska prepoved obiskov kateregakoli stadiona.Saj taki huligani so nevarni za okolico.Pa še vandalizem moramo za njim plačevat davkoplačevalci.Naj si kupijo boksarske vreče in se doma sproščajo svojo negativno energijo in ne bojo ogrožali razen svojih bližnjih, če so jih tako naučili in jih bojo pripravljeni gledat ogrožali nikogar drugega pa še domačo škodo bojo sami poravnali ali pa ne to je jihova stvar.
Simon Dedivanovi?
21. 10. 2012 22.47
+13
Nogomet brez navijačev je krneki, pol grem raj v gledališče
doroteja cander
21. 10. 2012 23.09
+25
poglejte zadno sliko desno onga ko je brez majce. prepoznate simbol. to je žalostno še bol kot use ostalo :/
SBR
21. 10. 2012 22.23
+20
Khhkhm...že cel dan berem o tekmi v Ljudskem vrtu pa še vedno nevem kakšen je bil rezultat?
maliButalec.
21. 10. 2012 22.46
+8
Maribor : Olimpija 1:0 Maribor : Iskra 1:0 Maribor:Kangler 0:0 - v četrtek moramo popraviti vtis - celi stadion mora žvigat proti Kangleru in vzklikat geste proti mestnemu diktatorju.
Yasha Yash
21. 10. 2012 23.10
+12
Torej greš v četrtek na "tekmo" s Kanglerjem, ne na fuzbal?? Boljše ti je če greš pred občino pa se dereš. Ju3, da neboš čakal do četrtka. Če maš jajca seveda, al pa se ti je boljše skrivat v množici in na forumu?
maliButalec.
21. 10. 2012 23.13
+6
En sam še nikoli ni nič dosegel, ko se pa bo enkrat 5000 ljudi drlo Proti Eliti, potem bo tudi Elito postalo strah in teh 5000 ljudi je po tekmi na ulici in lahko marsikaj doseže. En sam pa nič. Zakaj bi potem sam šel jutri pred občino? Nima smisla, ker nebi s tem nič dosegel. Toliko pa mam v glavi porihatno, da določene stvari vem.
srpko
21. 10. 2012 22.15
-14
Naše so tepli. Kje je bila policija?
DOLENC1991
02. 11. 2012 19.31
+1
Simon Dedivanovi?
21. 10. 2012 22.15
+10
SBR
21. 10. 2012 22.14
+21
ne jamrite, oboji ste lih isti huligani ki hodte na tekme sam razgrajat pa p za rije zganjat...še premal ste jih dubl in ne primerjajte nas s srbskimi izgredi...slovenci naj bi bili civilizirano ljudstvo na ravni evrope, žal pa nismo ne bal kanci ne evropejci ampak navadni hlapci
janzl2
21. 10. 2012 22.23
+6
heh huligani,to so lulčki k mal preveč gledajo na youtube taprave huligane iz polske:)
rambek
21. 10. 2012 22.07
-5
Drugače ,pa je jasno ,da mediji napihujejo in tudi Policija .To so manjši izgredi ,ki so nula proti srbskim .Tam se še na Košarkšaki tekmi stepejo ,da jo morajo prekinit . O nogometnih ne govorimo ,tam ima vsak s seboj hladno orožje. Morda je res bilo vse prestrogo ampak potem ni imelo več navijanje navijaških ksupin pomena.