Črna kronika

FOTO in VIDEO: 10 ur odstranjevali posledice nesreče, v kateri so umrle štiri osebe

Ljubljana, 31. 01. 2016 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./STA/J.S./M.M.
Komentarji
325

Najhujša prometna nesreča po številu udeležencev: na primorski avtocesti je v več naletih trčilo okoli 70 vozil, tudi štiri tovorna in en avtobus. Po desetih urah odstranjevanja posledic so avtocesto spet odprli.

Več videovsebin
  • Huda prometna nesreča
    00:34
    Huda prometna nesreča
  • Iz 24UR: Strašljivo pokanje, jok in panika
    02:23
    Iz 24UR: Strašljivo pokanje, jok in panika
  • Iz 24UR: Ko so gasilci prišli na prizorišče, jih je čakal kaos
    03:34
    Iz 24UR: Ko so gasilci prišli na prizorišče, jih je čakal kaos
  • Iz 24UR: Na pomoč prišlo več kot 70 gasilcev
    02:22
    Iz 24UR: Na pomoč prišlo več kot 70 gasilcev
  • Iz 24UR: Kako je stekla akcija reševanja in pomoči?
    02:45
    Iz 24UR: Kako je stekla akcija reševanja in pomoči?

Po včerajšnjem hudem verižnem trčenju so okoli polnoči odprli avtocesto. V nesreči so umrli štirje ljudje: 60-letni Vrhničan, 19-letna Ljubljančanka, 63-letni državljan Romunije in 30-letni državljan BiH. Več kot 30 je bilo ranjenih.

Zaradi obsega nesreče njena obravnava danes skoraj gotovo še ne bo zaključena, je dejala tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec. V tem trenutku policija tudi še ne ve natančno, koliko oseb je bilo udeleženih v nesreči in koliko je bilo poškodovanih.

Nesreča se je zgodila na primorski avtocesti okoli 14. ure med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani, v verižnem trčenju pa je bilo udeleženih najmanj 55 osebnih, sedem tovornih vozil ter en avtobus. Gasilci poročajo, da je bilo udeleženih več kot 70 vozil. 

Ugotavljanje podrobnih okoliščin prometne nesreče se danes sicer nadaljuje, dosedanje ugotovitve pa kažejo na to, da so prvemu večjemu naletu vozil sledili še trije manjši naleti. Ti so se zgodili zaradi goste megle, neprilagojene hitrosti in prekratke varnostne razdalje. 

Ena od prič je že včeraj na samem prizorišču nesreče dejala, da se je veliko ljudi po trku umaknilo iz vozil in nato proč z avtoceste. Nekateri tega niso želeli storiti in so ostali v svojih vozilih. Že čez dobro minuto oz. dve pa je pridrvel tovornjak, ki se ni mogel ustaviti. Trčil je v vozila. Tisti, ki so se umaknili iz svojih vozil in z avtoceste, so nemudoma pritekli nazaj ter začeli pomagati in reševati ljudi.

Prometno-informacijski center obvešča, da megla tudi danes ponekod po državi zmanjšuje vidljivost, predvsem v zahodni Sloveniji.

10 poškodovanih v UKC Ljubljana

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da k njim pripeljali 10 ponesrečencev, od teh so trije hospitalizirani. Eden je italijanski državljan. Pri dveh gre za zlome in potrebujejo operativni poseg. Zdravstveno stanje vseh treh je stabilno.

Ostalih sedem ponesrečencev so še isti dan odpustili iz bolnišnice, so pojasnili.

Poškodovane so sprejeli tudi v izolski in šempetrski bolnišnici

Zdravnik Peter Golob je za 24ur.com včeraj dejal, da so v izolski bolnišnici sprejeli 22 poškodovanih. Od tega so morali devet hospitalizirati. Dva sta bila huje poškodovana, dva pa tudi operirana. Večina od obravnavanih je slovenskih državljanov, nekaj je bilo hrvaških in eden naj bi bil italijanski državljan. Starost poškodovanih je zelo različna. Sta pa bila med njimi tudi dva otroka, ki sta že v domači oskrbi.

Golob se je zahvalil sežanskim reševalcem in gasilcem, ki so jih pravočasno obvestili o dogajanju, tako da je v njihovi bolnišnici nemudoma stekel krizni načrt za posredovanje. Prišle so tudi dodatne ekipe zaposlenih.

V šempetrsko bolnišnico so pripeljali tri poškodovance, od tega enega Madžara, ki je čez noč ostal na opazovanju. Ena bolnica je težje poškodovana in je v intenzivni negi, vendar zunaj smrtne nevarnosti, še en udeleženec v nesreči pa je bil po ambulantnem pregledu odpuščen domov, je pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

Izjemno učinkovito posredovanje, koordinacija brezhibna

Verižno trčenje na primorski avtocesti
Verižno trčenje na primorski avtocesti FOTO: AP

Vodja zdravstvenega dela reševanja sobotne nesreče Gordana Živčec Kalan je ocenila, da je šlo za eno največjih masovnih nesreč na slovenskih avtocestah sploh, saj je bilo v njej udeleženih med 150 in 170 oseb.

Ob tem je Živčec Kalanova pohvalila tako vse sodelujoče ekipe, saj je imela vse kapacitete takoj na razpolago, kot tudi center 113, ki je nemudoma zagotovil zaporo avtoceste, kar je iz njenih izkušenj zelo težko.

Na strani avtoceste v smeri Ljubljane namreč ni bilo mogoče zagotoviti izvoza za reševalce, zato je bilo treba zapreti avtocesto v drugo smer. "V tem primeru je center 113 takoj reagiral, ustavil promet, zagotovil varnost reševalnim ekipam in tudi omogočil, da smo transport izpeljali v najkrajšem možnem času," je pojasnila.

Tudi sicer je bila Živčec Kalanova zelo zadovoljna z odzivom vseh sodelujočih: "Vodja reševanja si lahko samo želi, da ima toliko kapacitet na razpolago, tako tehničnih kot človeških."

Brezhibna koordinacija in število angažiranih je tako omogočilo, da so nemudoma oskrbeli najbolj ogrožene poškodovance. Tako so denimo prvo triažo opravili v roku 10 minut, je še navedla vodja reševanja.

Dars: na vseh znakih smo opozarjali na meglo

Verižno trčenje na primorski avtocesti
Verižno trčenje na primorski avtocesti FOTO: AP

Dars se je odzval na očitke, da na opozorilnih tablah ni bilo opozoril o megli in slabi vidljivosti. Za 24ur.com so odgovorili, da so "na vseh spremenljivih znakih na širšem območju primorske opozarjali na nevarnost megle, ki se giba zelo nepredvideno in z različno intenziteto. O megli je že od dopoldneva poročal Prometno-informacijski center, redno so potekala javljanja v živo in redno so bila objavljena tudi opozorila preko prometnih sporočil za javnost".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1