Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policija: Ne gre za kaznivo dejanje, temveč za napako pri montaži izpuha agregata

Ljubljana, 21. 07. 2016 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V požaru, ki je izbruhnil v logističnem centru Pošte Slovenije na Viču v Ljubljani, ni bil nihče poškodovan. Zaradi vdihovanja dima so reševalci oskrbeli dve osebi - gasilca in varnostnika. Policija je sporočila, da prve ugotovitve ne kažejo na kaznivo dejanje, temveč na napako pri montaži izpuha agregata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Trenutek, ko je zagorelo
    02:04
    Iz 24UR ZVEČER: Trenutek, ko je zagorelo
  • Iz 24UR ZVEČER: Podrobnosti dogajanja: Je bil kdo poškodovan in ali so zgorele pošiljke?
    04:51
    Iz 24UR ZVEČER: Podrobnosti dogajanja: Je bil kdo poškodovan in ali so zgorele pošiljke?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vodja intervencije o dogajanju
    01:15
    Iz 24UR ZVEČER: Vodja intervencije o dogajanju
  • Zagorelo je ostrešje pošte
    00:30
    Zagorelo je ostrešje pošte
  • Na kraju požara
    00:20
    Na kraju požara
  • Iz SVETA: Poškodovanih ni bilo
    02:10
    Iz SVETA: Poškodovanih ni bilo
  • Iz SVETA: Poštne pošiljke so nepoškodovane
    00:26
    Iz SVETA: Poštne pošiljke so nepoškodovane
  • Iz 24UR: Znan vzrok požara
    03:05
    Iz 24UR: Znan vzrok požara
  • Iz 24UR: Kdaj bodo pošiljke dostavljene?
    01:00
    Iz 24UR: Kdaj bodo pošiljke dostavljene?

Gasilci so okoli polnoči končali delo v logističnem centru Pošte Slovenije na Viču v Ljubljani, potem ko je tam včeraj okoli 18.30 izbruhnil požar.

Predstavnik gasilcev je že včeraj nekaj po 21. uri sporočil, da je bila evakuacija zaposlenih uspešna. Tudi iz Pošte Slovenije so v sporočilu za javnost danes zapisali, da žrtev med zaposlenimi ni bilo. Dve osebi so prepeljali v klinični center, eno zaradi težav s krvnim tlakom, drugo pa zaradi vdihovanja dima. Po podatkih Pošte Slovenije sta obe osebi danes že v službi, od tega je ena zaposlena na pošti, druga pa v varnostni službi. V času požara je bilo sicer v centru okoli 300 delavcev, ki so jih zaradi požara napotili domov.

Policija: Vse kaže na napako pri montaži izpuha agregata

Policisti so kraj zavarovali do jutranjih ur, ko je kriminalisti pričeli z ogledom. Po prvih zbranih obvestilih so ugotovili, da požar ni posledica naklepnega kaznivega dejanja, temveč vse kaže na napako pri montaži izpuha agregata. Kriminalisti bodo s preiskavo nadaljevali, je še sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. Medtem pa je na današnji novinarski konferenci v Mariboru direktorica področja tehnologije in globalne logistike na Pošti Slovenije Darja Ljubec povedala, da vzrok požara še ni znan, prav tako tudi še ni ocenjena škoda.

Prav tako ni znano, kdaj se bo začela sanacija objekta oz. uničenega ostrešja. Gorelo je na okoli 500 kvadratnih metrih, skupno pa ima poštni logistični center v Ljubljani prek 22.000 kvadratnih metrov površin.

Po podatkih gasilcev je pri gašenju požara in nočni požarni straži sodelovalo skupno približno 140 gasilcev s 27 vozili.

Pošiljke niso bile poškodovane, a dostava je motena

Ob požaru je bila takoj ustavljena vsa predelava pošiljk in sprejem novih pošiljk, delo in sprejem pošiljk sta ponovno stekla danes zjutraj. Danes dopoldne je v centru delalo okoli 350 ljudi. Kot je zagotovila direktorica področja tehnologije in globalne logistike, delo danes poteka nemoteno, a v povečanem obsegu, prav tako nemoteno deluje podatkovni center, ki tudi ni bil ogrožen.

V požaru pošiljke niso bile poškodovane, saj so prostori, kjer poteka predelava pošiljk, ostali nepoškodovani. Je pa danes zaradi tega izrednega dogodka motena dostava pošiljk na območju osrednje Slovenije, torej tistih dostavnih pošt, ki spadajo pod okrilje ljubljanskega logističnega centra. Pošiljke bodo najpozneje v petek dostavljene naslovnikom, zagotavljajo na Pošti Slovenije in se zaradi tega vsem strankam opravičujejo.

Poštni logistični center v Ljubljani je največji takšen center Pošte Slovenije, drugi takšen center je v Mariboru. Center v Ljubljani so zgradili leta 1997. Skozenj gre dnevno okoli 25.000 paketov in več milijonov pisemskih pošiljk.

"Zahvaljujemo se vsem gasilcem iz Gasilske brigade Ljubljana in prostovoljnim društvom in preostalim intervencijskim službam, ki so sodelovale pri zavarovanju lokacije, poskrbele za evakuacijo zaposlenih in gašenje požara ter s tem preprečile dodatno škodo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zagorelo na podstrešju, požar se je razširil na ostrešje

Policija je danes sporočila, da je po do zdaj zbranih podatkih zagorelo na podstrešju, požar pa se je razširil na ostrešje. Kot smo že včeraj poročali, je predstavnik gasilcev dejal, da je zgorela izolacija, kritina in ostalo, tako da bo treba celotno ostrešje zamenjati. Delo gasilcev je bilo oteženo, saj so bile temperature izredno visoke, pa tudi lokacija gašenja je bila mogoča le s strehe.

Kronologija večjih industrijskih požarov v Sloveniji: 

19. avgust 1995V družbi Carrera Optyl v Ormožu je izbruhnil velik požar, ki je poškodoval približno 2200 kvadratnih metrov ostrešja in okoli 1500 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Škode je bilo za okoli tri milijone nemških mark. Pri gašenju je sodelovalo 250 gasilcev.
5. september 2006Zagorelo je v poslovnem objektu v Barletovi ulici v Medvodah, v celoti pa sta pogorela podjetje za obnovo avtoplaščev EkoGum in trgovina z avtodeli Tapos. Nastala je velika škoda, ocenjena na okoli tri milijone evrov.
14. maj 2009V obratu Lesne industrije Litija v Bregu pri Litiji je zagorelo zaradi napake na električni inštalaciji. Požar je povsem uničil stroj za lepljenje lesa. Gmotno škodo so ocenili na 700.000 evrov.
13. avgust 2009Zagorelo je v poslovno-skladiščnih prostorih nekdanje tovarne tekstila v Preboldu. Požar je zaradi velike količine gorljivih snovi več dni gasilo 225 gasilcev. Zgorelo je celotno poslopje, škode je bilo za okrog 1,6 milijona evrov.
17. november 2009V hladilnici podjetja Niko transport v Mostah pri Komendi je izbruhnil požar, ki se je razširil na ostale dele hladilnice in ostrešje. Gasilo ga je več kot 140 gasilcev, dva gasilca in dva zaposlena sta potrebovala zdravniško pomoč zaradi zastrupitve z dimom. Ljubljanske mlekarne so imele v hladilnici shranjene sladolede v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov.
11. avgust 2012Ponoči je zagorelo skladišče tovarne Liko v Borovnici. V požaru sta zgorela dva objekta, poškodovane so bile tudi bližnje stanovanjske hiše. Nastalo je za 100.000 evrov škode. Požar je gasilo okoli 140 prostovoljnih in poklicnih gasilcev; dva sta bila pri gašenju poškodovana.
julij 2013Velik požar, s katerim so se gasilci borili več dni, je izbruhnil v obratih za predelavo papirja in plastike podjetja Gorenje Surovina v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev, trije so potrebovali pomoč zaradi izpostavljenosti vročinskemu valu. Ogenj je uničil dve tretjini industrijske hale za predelavo odpadne električne in elektronske opreme, mletje plastike in skladiščenje ter sončno elektrarno na strehi hale.
10. maj 2014V Kamniku je zagorelo v bližini nekdanjega podjetja KIK Kamnik v obratu Iskre Mehanizmov. Zgoreli so šotori, v katerih so bili polizdelki za belo tehniko. Škode je bilo za več sto tisoč evrov.
12. maj 2015Pogorelo je Mercatorjevo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Ogenj je štiri ure gasilo skoraj 300 gasilcev. Preiskava je pokazala, da je zagorelo, ker delavci pri varjenju ob nameščanju vrat v hladilnici niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija. Gmotno škodo so ocenili na devet milijonov evrov.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 07. 2016 08.26
Posledice napake oz. nestrokovne montaže je vsekakor kaznivo dejanje, odgovornost montažerjev in nadzora.
DonDonDan
21. 07. 2016 21.17
+1
Zdej bojo menda dal akrapotov auspuh pa bo dobro
24UBRISAN
21. 07. 2016 19.53
+6
Zelo je nekdo prišparal, ko ima zaposlene polpismene monterje, a ne?
Eitipatapa
21. 07. 2016 17.59
-1
Prvič v življenju naročim na čokolado z dostavo na dom in že se zalomi. Imajo vsaj klimatiziran prostor kjer se hranijo pošiljke? :D
proofreader
21. 07. 2016 17.42
+4
Izbran je bil najcenejši ponudnik montaže. To je to.
Desnica boli
21. 07. 2016 19.51
+4
Tudi ta bi moral vedet, da se auspuh usmeri v luft, ne pa v zalogo izolacije in papirja.
24UBRISAN
21. 07. 2016 19.53
+1
Potem bi bil že dražji, ker bi bil pismen....
113113
21. 07. 2016 16.19
+0
Dostave sploh ni, vsaj v našem koncu regije 0x. Preverjeno na pošti!
Kometikjami
21. 07. 2016 15.21
+2
Ali kdo ve, kdo je potem odgovoren in mora poplačati stroške, če je bila naprava narobe montirana? Ali bi dejansko moral celotno škodo plačati monter oz. njegovo podjetje? O tem najbrž odloča sodišče, vendar me zanima, če kdo ve, kakšna je praksa glede tega? Kaj pa če pri meni doma zagori zaradi napake pri montiranju? Kako pa je z zavarovanji v takih primerih?
gobo
21. 07. 2016 17.07
JApajaDAja
21. 07. 2016 17.41
+2
"napaka"-pravi policija.....ves kriminal v slo je "napaka", cela samoosvojitvena vojna je napaka, cela eu je napaka,cel svet je napaka........kako se te" napake" sanirajo'?
murate
21. 07. 2016 18.01
+2
kometikjami,žal si odvisen izključno od izvajalca od katerega je odvisno ali ima zavarovanje odgovornosti in ali ti je pripravljen pokriti škodo. Do takrat ,ko boš karkoli dosegel po pravni poti , bo takšen obrtnik,ki se želi izogniti odgovornosti nosil tudi gate od žene ali soseda. Zato ko kupujete karkoli razmislite zakaj se spuščate v nakup nečesa in kakšne reference ima izvajalec-dobavitelj. Najcenejši je na kraju lahko konretno najdražji, najdražji se lahko po določenem času uporabe pokaže za najcenejšo varijanto.Sam sem obrtnik ,verjetno najdražji na trgu imam dela preko glave in v 30 letih brez reklamacije.
Kometikjami
22. 07. 2016 08.14
murate
21. 07. 2016 14.48
-4
Monterji in serviserji so nekateri sicer mojstri svojega poklica, največkrat pa šalabajzerji ,ki zaradi raznih sodnih izvedencev ,ki stroko o kateri delajo izvedeništvo poznajo le površno zato se dela , tako kot se dela.. Takšen primer je bil tudi na Rogli,kjer so bile posledice žal bistveno hujše .Tam se izgovarjajo na dimnikarja in lastnika , na koga se bodo pa tu?Ker dimnika ni je potem takšnem kriv lastnik, se pravi direktor firme v zapor.Škoda je precejšna, torej odgovornost mora biti.Projektanti ,monterji in serviserji pa nimajo nobene odgovornosti.
Desnica boli
21. 07. 2016 14.27
+14
Koliko streh na leto zagori zaradi šalabajzerskih obrtnikov, ki samo gledajo, da je hitro narejeno, da lahko izstavijo visok račun ?
Desnica boli
21. 07. 2016 14.27
+11
Po zgledu politikov pa lahko upravičeno računajo, da ne bodo za nič odgovarjali.
pheonix1
21. 07. 2016 19.54
+2
ne ne kupci gledajo da je čim prej narejeno in priganjajo obrtnike !!
zlobniCO2
21. 07. 2016 12.02
-9
že tko čakam 1 teden na pošiljko zdej pa še to
mzz66
21. 07. 2016 14.37
+3
Od kje pa? Iz Slovenije sem še vako pošiljko dobil naslednji dan. Poglejalo na datum kdaj je bilo poslano, ko boš dobil pošiljko.
mzz66
21. 07. 2016 14.37
+2
špica1
21. 07. 2016 15.10
-1
Ko bi vsaj zgorela samo tvoja pošiljka ,ker si tako preveč pameten !!
špica1
21. 07. 2016 15.14
+0
Dinho8O
21. 07. 2016 15.40
+0
guruguru
21. 07. 2016 11.29
+22
Škoda... Trenutno v tej deželici gori napačna zgradba...
CastrumFF
21. 07. 2016 12.00
-12
Bi morala tvoja hisa (a dvomim da jo imas)!
guruguru
21. 07. 2016 12.19
+6
CastrumFF
21. 07. 2016 13.28
-13
guruguru
21. 07. 2016 11.29
+5
Škoda... Trenutno v tej deželici gori napačna zgradba...
piko112
21. 07. 2016 11.25
-12
Edina javna služba kjer manj ko delajo večji je dobiček
Racio
21. 07. 2016 17.12
+1
piko112
21. 07. 2016 11.24
+22
kje ste sedaj tisti ta glasni da ne potrebujemo toliko prostovoljnih gasilnih društev in opreme?
24UBRISAN
21. 07. 2016 19.57
-2
Če bi vse zgorelo bi bil strošek 100x manjši od stroškov za gasilce!
naŠIHTmamCAJT
21. 07. 2016 10.36
+2
Ko bom velik bom Požarni stražar!
CastrumFF
21. 07. 2016 10.16
-10
Komunisti so zazgali!
mojito88521
21. 07. 2016 09.40
-30
Že sedaj je dostava nekaterih pošiljk trajala celo večnost, tako da malo zamude ne spremeni veliko.
matejcko
21. 07. 2016 13.15
+22
To nabijanje, kar vsevprek in brez vsake podlage je sinonim za brezdelneže....vsak dan, razen vikenda, poslovno sodelujem s Pošto Slovenije in na njihov servis nimam niti ene same pripombe...., če pa nisi dobil razglednice od mamice s hrvaške obale v dveh dneh, pa ni kriva Pošta Slovenije
simy001
21. 07. 2016 09.08
-4
hm,pa bo spet treba odpirati dispute zaradi pošte
proofreader
21. 07. 2016 09.09
+4
simy001
21. 07. 2016 09.39
+2
jah,to je izjava za javnost,kaj misliš da se vse pove po resnici ??
Fredi34
21. 07. 2016 09.45
+3
Še enkrat... nič se ni izgubilo ali uničilo.
Ramzess
21. 07. 2016 10.27
-5
Torej ni bilo požara, vse je izmišljotina oz. zaigrano.
matejcko
21. 07. 2016 13.19
+8
@Samos75, po tvojem gre takole, če zagori pošta, potem je vse pogorelo, od paketov, pisem, itd., itd......., če bi zagorelo npr. v kleti Kliničnga centra, pomeni, da so v požaru zgoreli vsi pacienti?
Ramzess
21. 07. 2016 13.39
-1
Sarkazem na splošne opise. Res pa je, vsega ne bodo povedali po resnici.
proofreader
21. 07. 2016 08.46
+2
Slovenskih novic danes ni zaradi požara.
realno1
21. 07. 2016 08.50
+4
Poštarji so ostali doma, ker nimajo kaj za raznašati, ker včerajšnje pošiljke niso bile presortirane...
proofreader
21. 07. 2016 08.53
+1
mrsurit
21. 07. 2016 08.45
-5
vzrok požara???
proofreader
21. 07. 2016 08.46
+21
Relin Quish
21. 07. 2016 09.31
+2