Črna kronika

FOTO: Knoxova: Italijo bom še obiskala

Perugia, 04. 10. 2011 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Občutki o tem, da je italijansko pritožbeno sodišče oprostilo Američanko in Italijana za umor Britanke, so mešani. Družina žrtve pravi, da se je znašla spet na začetku, saj se je na novo odprlo vprašanje, kdo je storilec.

Potem ko so Američanko Amando Knox in njenega nekdanjega fanta Italijana Raffaela Sollecita oprostili za umor Britanke Meredith Kercher, je Knoxova odletela v domovino.

Po poročanju tujih medijev je Amanda skupaj z družino z rimskega letališča poletela v London in pristala na Heathrowu, od koder je nato odletela v domači Seattle. Amanda je bila med potjo mirna, generalni sekretarki italijansko-ameriške fundacije, ki jo je spremljala na poti, pa je zatrdila, da bo Italijo še kdaj obiskala.

Italijansko pritožbeno sodišče je namreč spremenilo obsodbo Knoxove in Sollecita za umor 21-letne študentke iz južnega Londona v Perugii leta 2007. 24-letna Knoxova in 27-letni Sollecito sta v zaporu preživela skoraj štiri leta.

'Spet smo na začetku'

Kar se je zgodilo moji hčerki, je nočna mora vsakega starša. Mama Meredith Kercher

Družina umorjene Britanke je sporočila, da ne razume, kako so lahko prvotno obsodbo tako temeljito spremenili. Kljub vsemu so dejali, da še vedno zaupajo v italijanski pravosodni sistem in upajo, da bo resnica enkrat prišla na dan'.

Presenečeni so, da se je razsodba v celoti spremenila, še posebej ker je študent iz Slonokoščene obale Rudy Hermann Guede, ki so ga obsodili na 30 let, priznal, da je imel sostorilce, kar je bila osnova za prvo obsodbo.

Na vprašanje, ali bodo lahko kdaj oprostili Knoxovi in Sollecitu, sta brat in sestra žrtve odgovorila, da ne morejo oprostiti nekomu, ki mu sodišče ni nič dokazalo, ampak ga je oprostilo. ''Če izpuščena nista kriva, zdaj ostaja odprto vprašanje, kdo je potem sostorilec. Spet smo na začetku,'' so povedali.

Tožilstvo se bo pritožilo

Tožilstvo se bo na odločitev pritožilo na italijansko višje sodišče, čeprav je skoraj neverjetno, da bi ZDA Knoxovo izročila nazaj Italiji. ''Pritožili se bomo,'' je povedal tožilec Giuliano Mignini. ''Visoko sodišče bo odločilo, ali bo potrdilo prvo obsodbo ali drugo.''

Amanda je odločitev sodišča sprejela s solzami v očeh.
Amanda je odločitev sodišča sprejela s solzami v očeh. FOTO: Reuters

Osemčlanska porota pritožbenega sodišča je oba obtoženca oprostila umora, potem ko so se pojavili dvomi o postopkih, s katerimi so pridobili dokaze DNK. Sodnik je Knoxovo obsodil le na tri leta, ker je lastnika lokala Patricka Diyo Lumumbo obtožila umora. Ker je že odsedela tri leta, je 24-letna Američanka zdaj svobodna.

Amandina sestra Deanna se je zahvalila sodišču, da je imelo pogum, da je videlo resnico in spremenilo obsodbo. Kot je še dejala, se je s tem končala nočna mora njene sestre, medije pa je prosila za zasebnost, da si bodo lahko opomogli od ''tega groznega dogajanja''.

Oče oproščenega Sollecita je priznal, da je ob izreku sodbe zajokal, in dodal, da mu je sodišče vrnilo sina.

Na ulicah pred sodiščem se je zbralo več sto ljudi. Ob izreku sodbe so nekateri vzklikali ''sramota'', drugi pa so proslavljali. S solzami sreče je sodbo sprejela tudi Amanda, ki je nato objela odvetnika. Nekateri mediji že poročajo, da bo Amanda, ko bo prispela v ZDA, napisala knjigo o dogodku, ki je močno zaznamoval njeno življenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukaspukase
05. 10. 2011 19.43
Tonček Balonček,prvič se steboj v nečem strinjam.
lukaspukase
05. 10. 2011 19.40
Nina Eve Michelle: Jao, jao najboljši ste tisti, ki zaj ugotavljate v svoji glavi kdo je kriv in kdo ne in dajate take komentarje, da ti slabo postane. Vaše sedenje za kompom in razglabljanje ne bo nič pomagalo, samo vaš čas gre.Nikoli ne bomo vedli več kot vemo. V takih primerih lahko samo rečem, da je škoda punce in da sočustvujem z njenimi domačimi... Katere punce? Tiste,ki je bila umorjena,ali te ,ki se fajn dela? Meni je žal dekleta,ki je bila umorjena in njene družine. Tej Amandi ne verjamem niti malo.
lukaspukase
05. 10. 2011 19.38
Naredi se oseba ,ki je obdolžena takšnega zločina ubogo pod narekovaji žrtev,pa si prost. Tako je skoraj žal vsepovsod, v tujini in tudi pri nas.Zločinci se naredijo uboge,češ,da so bolani,ali shizofreniki,pa so takoj na svobodi. Tukaj ji je šlo tudi na roko,da je američanka.
lukaspukase
05. 10. 2011 19.33
Mojo mnenje,da je ta punca kriva,samo ker je američanka je prosta.
RedLipstick
05. 10. 2011 02.20
Amanda Knox je tako kriva, da bolj nemore biti. Upam, da se bo nekega dne cvrla v peklu.
tinetone
04. 10. 2011 19.40
@Amadeo55 ako jo povabiš domov in povabilo sprejme dobiš garantirano najboljšo reklamo...
tinetone
04. 10. 2011 19.38
lahko bi ji plačali zastonj posteljo na bledu... to bi bila pompozna zastonj reklama... samo hitro, dokler se je "svet" še spominja
Amadeo55
04. 10. 2011 19.36
az sem ravno včeraj dokončal rokopis za svoj italijanski roman, ki ga je navdihnil prav ta primer, vzel sem 25% dejstev, ostalo domišljija zaradi dramaturških razlogov in um. svobode. V angl. in tialijanščini obstaja, če pogledate v Wikipedijo, že 10 knjig o tem, zato sem hotel iti dlje, in napisati enega izmed velikih eksistencialističnih, satiričnih-grotesknih, anti-totalitarističih--meščanskih romanov. Moj vzornik je bil Heinrich Bol: Izgubljena čast Katarine Blum in Franc Kafka-Proces, ter Carlo Emilo Gadda: Tista zagamana Godlja na kosji 219. Amanda in Rafale sta bila nedožna, to sem že dolgo vedel, šlo je klasičen totalitarističen-fašističen proces proti nijima, v demokratični "pravni" preobleki. Svoje podatke sem črpal iz . 1.Priziva njenih odvetnikov v italijanšini 2 mnenja FBI-ajevega agenta, 3.številnih čankov, in 4.obrazložitve sodbe po 100-tinah in več strani mi je bilo vse jasno. Šlamparija forenzikov, brez primere , tožilec Mignini pa bi moral v zapor, že v Firencah je bil obsojen na 1,5 l pogojno, ker je nedovoljeno prisluškoval novinarjem. Policistka, ki je med 8 urnim nočnim zaslišanjem udarila Amado 2x, bi v pošteni državi dobila arest, v Italiji, niti v Sloveniji ne bi dobila niti odpovedi. Grem pisat blog, najprej slo, potem v ang. Tomaž Janežič, pisatej
Osvald
04. 10. 2011 16.16
Slišite travo rasti, to je vsem jasno.
Aven
04. 10. 2011 15.46
Rudy Guede je morilec. Da pa si je skrajšal sedenje iz 30 let na 16 let je ob obtožil Amando in njenega fanta. Sam problem je nastal ker je večkrat spremenil svoj alibi in ker Amanda ni bila tam kjer je trdil on. Sicer pa niso imeli dokazov da bi bila ona kriva. Rudy pa je že prej bil poznan policiji - diler droge in ropar oborožen z nožem. In potrebno je bilo nekaj časa da so vse optožbe zvodenele, ker niso imele osnove. V tem primeru je sodišče na koncu le moralo priznati, da nima dokazov da bi Amanda bila prisotna umoru. Za Rudy-ja pa imajo daleč veliko - semenske ...
focus2031
04. 10. 2011 15.27
bo sodišče mogoče povedalo, kdo jo je potem ubil, kajti za tak zločin mora nekdo odgovarjat
focus2031
04. 10. 2011 15.26
če ne bi bila američanka, bi sedela vseh 20 let
tketko
04. 10. 2011 15.23
Njej bo zdaj fino zunaj nekaj časa. Intervjuji, knjiga, film, talk showi, denar, denar, denar. po moje se ji rit smeje. cela amerika jo je podpirala samo zato ker je američanka in ker so ji sodili v italiji, koliko intervencij politikov samo zato, ker je američanka. no, moje mnenje je, da se bo navsezadnje še pokazalo. po moje bo ta punca propadla. nič dobrega ne vidim zanjo.
tketko
04. 10. 2011 15.16
italijanski forenziki so naredili slabo delo. predvsem je bil sporen delček Meredithinega modrčka, na katerem so našli Sollecitov DNK. Posnetek pokaže kako so delček modrca prijeli z rokavicami, s katerimi so pred tem brskali po drugih dokazih. S tem naj bi zanesli DNK od drugod in tako dokaz kontaminirali. Logično vprašanje: če so brskali po drugih dokazih in od tam prenesli njegov DNK ali to ni dovolj trden dokaz, da je bil Sollecito vseeno tam????? V glavnem - Italija je klecnila pred ZDA. Na rezilu noža je bil DNK žrtve, na ročaju pa Amandin. A so to bučke? Če bi Amanda bila neka albanka, ne bi bila pomiloščena, ne bi dobila 26 let pač pa ERGASTOLO - torej doživljenjsko!!!
Prekmurje Slovenija
04. 10. 2011 14.37
Verjetno sta nedolžna in če sta ni nobeenga denarja za povrnjeni dve leti življenja in skrbi.
ringarajanet
04. 10. 2011 13.42
kaj sta se sama predala policiji pa če sta bila samo zraven si zaslužita kazeN!!!!!!!!
sonce101
04. 10. 2011 13.41
Žužek svoje mnenje sem že podala, če bi bila onadva kriva bi slej ali prej en drugega izdala ....pred umorom sta bila samo 6 dni par...in bi bila sposobna to storiti??? Dejte no! Bučke
Tasha222
04. 10. 2011 13.14
Ringarajanet, ne zanašaj se to. Za Casey Anthony cel svet ve da je kriva umora hčerke, pa jo je ravno Amerika oprostila. Kar se tele punce tiče, se tudi meni zdi podobno kot soncu101.
bamsy
04. 10. 2011 13.12
Misija104.10.2011, 12:571 Dokler custveno nisi vpleten v kaj takega, tezko sodis. Ravno obratno.Lahko sodiš če nisi čustveno vpleten.Ravno zaradi tega so porote sestavljane iz ljudi,ki čustveno niso vezane ne na žrtev in ne na obtoženca.
Tonček Balonček
04. 10. 2011 13.08
Od kod takšna sprenevedavost, zamolčevanje in dvoličnost? Vsak dan po svetu pobijo neštevilno ljudi, od otrok, nosečnic do starčkov, vojakov in drugih, predvsem civilistov, pa gre vedno le za kolateralno škodo, ki jo več ali manj obžalujejo, zaradi "višjih ciljev". Ko s egremo ap neko pravo na mikro nivoju, je pa senzacija ter novica dneva, še več, etdna, kako neko sodišče enkoga izpusti, izločuje dogkaze, usmrti, obtoži, obsodi.... Če se samos pominjam nekih Dreyfusov, Simpsona, Janše in še koga, kakšna medijska vojna, knjige, razprave, doktorati, pravniške ekspertize... Pri miljonih izginulih, vključno z vsemi komunizmi, povojnimi poboji, naci holokausti itd. pa je vse zaman! Zakaj še evdno tako? Zakaj molčimo, da imamo v Afganistanu stotnijo oboroženih "fantov", ki sodelujeo tudi pri kolateralni škodi? Celo plačujemo to sramoto! Ne, nam je pomembno, da ej enka Knoxocva zdaj na potiu domov! Kdaj bodo tiusti iz Guantanama? KAj so res nekateri več vredni od drugih? Zakaj je tako? A tsita rakleta iz brezpilotnega letala, ki trešči na kak vrtr v Aziji, je pa znamenje demokracije in vladavine prava? Obžalujejo! Kdaj bodo pred sodišče )kakšno, katero, saj je to smešno!?) postavili Obamo, Busha ali kogarkoli pač? Nikoli!