Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policisti so se ustavili, da bi zaprli prtljažnik, policistka še vedno v smrtni nevarnosti

Slovenska Bistrica, 10. 06. 2014 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
5

Sedmerica policistov se je na odstavnem pasu dober kilometer pred počivališčem Tepanje ustavila zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika. V nesreči sta umrla 46-letnik s Ptuja in 51-letnik iz Radencev, 49-letnica iz Lenarta je še vedno v smrtni nevarnosti.

Danes ob 7.35 se je na štajerski avtocesti med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami pri viaduktu Preloge zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrla dva pomurska policista. Skupaj še s petimi sodelavci sta bila namenjena na slovesnost ob obletnici policijske reševalne vaje pod Okrešljem, kjer so želeli počastiti spomin na gorske reševalce, ki so se med usposabljanjem smrtno ponesrečili pred 17 leti.

V nesreči sta umrla 46-letnik s Ptuja in 51-letnik iz Radencev, 49-letnica iz Lenarta je huje poškodovana in je še vedno v smrtni nevarnosti. Štiri osebe so bile lažje telesno poškodovane, je potrdil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl. Romunski voznik tovornjaka, ki je trčil v kombi murskosoboških policistov, pa v nesreči ni utrpel poškodb, so poročali v 24UR.

Vse, ki bi lahko pomagali z informacijami o prometni nesreči, še vedno prosimo, da pokličejo telefonsko številko policije 113 ali anonimno telefonsko številko policije 080 1200. Policija

Kaj se je zgodilo?

Policisti so se z belim kombijem ustavili na odstavnem pasu avtoceste zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika. Nesreča se je zgodila, ko 42-letni romunski voznik ni vozil po sredini prometnega pasu, pač pa je zapeljal v desno na odstavni pas, kjer je s sprednjim desnim čelnim delom vozila trčil v zadnji del kombija. Po trčenju je kombi odbilo v desno, izven vozišča, kjer se je večkrat prevrnil in trčil v zaščitno kovinsko ograjo, tam pa je obstal na desnem boku.

Voznik tovornjaka je po trčenju s kombijem še trčil v zaščitno kovinsko ograjo ob desnem robu vozišča in se nato zaustavil na desnem pasu.

Policisti bodo romunskega voznika kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Grozi mu zaporna kazen do osmih let in prepoved vožnje motornega vozila, je še sporočila policija.

Reševanje je bilo zahtevno

Splošna zdravnica Darinka Rupnik iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica je dejala, da ob klicu na pomoč niso vedeli, da gre za tako imenovano masovno nesrečo. "Klic je bil, da je v nesreči udeležen en kombi in da iz njega leze ena oseba," je dejala. Na kraj nesreče so kot prvi prispeli pet minut za tem, ko so prejeli klic na 112.

Ob prihodu na kraj nesreče so videli, da gre za masovno nesrečo in da sami ne bodo mogli oskrbeti vseh ponesrečencev. Poklicali so v Maribor, od koder so nato prihitela tri vozila z dvema zdravnikoma, pripeljali pa sta se tudi dve vozili iz Slovenske Bistrice.

Reševanje je bilo zelo zahtevno, zato je bil v pripravljenosti tudi helikopter. V vozilu je bilo sedem oseb. Prvi pregled ponesrečencev je pokazal, da je bila ena oseba že mrtva, da sta dva hudo poškodovana, eden malo manj, trije pa so imeli blage poškodbe. "Žal je potem, ko smo ga uspeli dobiti iz vozila, eden od huje poškodovanih umrl," je še dejala.

Preberite še: Zaradi nesreče je bila štajerska avtocesta več ur zaprta, nastali so večkilometrski zastoji skozi katere so se morala prebijati reševalna vozila. Vozniki, ki se niso pravilno umikali so reševalcem in gasilcem, ki so hiteli na kraj nesreče, oteževali delo.

'To je črn dan za PU Murska Sobota'

"Današnji 10. junij 2014 je črn dan za Policijsko upravo Murska Sobota. Še zjutraj smo se videli in se pogovarjali. Ne vem, kaj naj rečem, zelo nam je hudo," je v izjavi po nesreči dejala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica murskosoboške policije.

Virant in Bratuškova izrekla sožalje svojcem

Vrstijo se sožalja svojcem umrlih policistov, med drugim je sožalje izrazila tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Vsem, ki so se v nesreči poškodovali, želi čim hitrejše okrevanje.

Notranji minister Gregor Virant je na družbenem omrežju Twitter zapisal naslednje: "Iskreno sožalje svojcem policistov, umrlih v prometni nesreci pri viaduktu Preloge."

Sožalje svojcem so izrekli tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger, direktor murskosoboške policijske uprave Damir Ivančič in direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek.

Policisti so se nameravali udeležiti obeležja v spomin umrlim gorskim reševalcem

Nesrečni policisti so se odpravljali na obeležje v spomin na gorske reševalce, ki so 10. junija 1997 umrli na usposabljanju v Turskem žlebu nad Okrešljem.

Ko so se na višini okoli 1900 metrov z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je nekdo dal znak, da se helikopter lahko dvigne, a en član skupine je bil še vedno pripet z varnostno žico. Helikopter je s sidrišča odtrgal del skale in vseh pet reševalcev. Ker vrv ni vzdržala njihove teže, so padli v globino. Umrlo je pet reševalcev.

Popoldan še ena nesreča na štajerski avtocesti, tokrat na srečo brez žrtev

Na štajerski avtocesti se je pri izvozu Blagovica v smeri Ljubljane nekaj pred 17. uro zgodila še ena nesreča, ki pa na srečo ni bila tako usodna. Vpletena sta bila dva avtomobila, žrtev pa ni bilo. Zaradi nesreče je bil dlje časa oviran promet proti Ljubljani.

Prometna nesreča pri Blagovici.
Prometna nesreča pri Blagovici. FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni