Črna kronika

FOTO: Švedski Fritzl: Zdravnik ugrabil žensko in jo v bunkerju šest dni omamljal in posiljeval

Stockholm, 17. 01. 2016 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Švedski policisti so aretirali zdravnika, ki je omamil, posilil in ugrabil žensko ter jo skoraj teden dni zadrževal v ujetništvu. Posebej za to je kar pet let gradil poseben bunker, ki je zvočno izoliran, ima dvojna vrata z več ključavnicami in je opremljen tako, da bi žrtev v njem lahko bivala dlje časa, pravi policija, ki je v javnost posredovala tudi fotografije.

S Švedske prihaja pretresljiva zgodba, ki močno spominja na primer avstrijskega Fritzla. Policija je namreč aretirala zdravnika, ki je omamil, ugrabil in posilil dekle, ter ga skoraj en teden zadrževal v ujetništvu.

Kot poroča švedski časnik Aftonbladet, je 38-letni zdravnik, katerega ime ni znano, žensko, staro okoli 30 let, ugrabil iz njenega doma v Stockholmu. Najprej naj bi jo omamil z jagodami, v katerih je bil rohypnol oz. t. i. droga za posilstvo, jo posilil, nato pa jo s pomočjo invalidskega vozička odpeljal do avta. Par se je sicer spoznal le nekaj dni prej, ko je bila ona bolna, on pa je prišel k njej na dom, da bi jo pregledal.

Poseben bunker je gradil pet let

Odpeljal jo je na svojo kmetijo v 560 kilometrov oddaljeno mesto Kristianstad na jugu Švedske in jo zaprl v posebej za to zgrajen prostor. Kot je pozneje ugotovila policija, je moški 60 kvadratnih metrov velik 'bunker' gradil kar pet let, način, kako ga je naredil, pa kaže, da je tistega, ki mu je bil namenjen, v njem nameraval zadrževati dlje časa. Prostor je namreč polno opremljen in primeren za bivanje, zvočno izoliran, s 30 centimetrov debelimi zidovi, dvojnimi vrati in številnimi ključavnicami. V njem so zakonska postelja, pisalna miza, hladilnik, založen s hrano, pomivalno korito in delujoče stranišče. Ima celo majhno dvorišče, umaknjeno od oči radovednih sosedov.

V tem prostoru je žensko šest dni omamljal in posiljeval. Pri tem je bila večino časa zvezana. Silil jo je, da jemlje kontracepcijske tabletke, da je z njo lahko imel tudi nezaščitene spolne odnose, vzel pa ji je celo vzorce krvi in urina. Policiji je pojasnil, da se je s tem želel prepričati, da nima nobene spolne prenosljive bolezni.

Bunker ima celo posebno teraso, skrito pred očmi radovednih sosedov.
Bunker ima celo posebno teraso, skrito pred očmi radovednih sosedov. FOTO: švedska policija

Ko je videl, da jo išče policija, ga je zgrabila panika

Po nekaj dneh se je odpeljal k njej domov, da bi ji prinesel nekaj osebnih stvari, tam pa je ugotovil, da jo išče policija, ki je tudi preiskala njeno stanovanje. Po vsej verjetnosti ga je ob tem zgrabila panika, zato se je vrnil ponjo in skupaj sta šla na policijsko postajo. Naročil ji je, naj policistom pove, da ni pogrešana in da je z njo vse vredu, saj je računal na to, da bo policija tako odpoklicala iskanje. A policisti so opazili sumljivo vedenje ženske, zato so jo odpeljali stran od njega in jo izpraševali na samem. Takrat jim je povedala, kaj se ji je zgodilo. Moškega so policisti takoj aretirali, poroča Daily mail.

Ko so možje postave preiskali 'bunker', so v njem našli uporabljene kondome, sledi drog, injekcije in celo pištolo. Odkrili so tudi dve gumijasti maski, ki ju je moški uporabljal med potjo v avtomobilu, da je zakril svoj obraz.

"Menimo, da je moški svojo žrtev nameraval zadrževati več let," je povedal glavni tožilec Peter Claeson. "Sumimo, da je to načrtoval dlje časa, saj je zgradil posebej za to namenjen prostor, v katerem bi lahko skrival eno ali več žrtev," je še dodal.

Moški je policistom priznal, da je žensko omamil, ugrabil in zadrževal proti njeni volji, a trdi, da je ni posilil. Kot poročajo lokalni mediji, je svoje dejanje policiji pojasnil z besedami, da je samo želel imeti partnerico oz. nekoga, s katerim bi živel.

Maski, ki ju je uporabljal med vožnjo, ko je dekle ugrabil.
Maski, ki ju je uporabljal med vožnjo, ko je dekle ugrabil. FOTO: švedska policija

Prijateljica o zdravniku: Ni oseba, ki jo pogledaš in si misliš, da bo nekoga ugrabila in zlorabila

Zdravnikovi prijatelji so povsem šokirani. "Na začetku, ko izveš za kaj takega, si misliš, da verjetno ni tako resno, da so mediji stvar napihnili, zdaj pa, ko so ga ovadili, je postalo jasno, kako prekleto bolano je vse skupaj. Kot iz kakšnega filma," je za Kristianstadsbladet povedala njegova dobra prijateljica. Opisala ga je kot vljudnega in prijaznega moškega, ki se v družbi sicer ni dobro znašel, a je bil izjemno inteligenten, morda celo "preveč za svoje dobro". "Več ko berem o tem, bolj sem zmedena. Enostavno ni deloval kot oseba, ki jo pogledaš in si misliš, da bo ugrabila, zaprla in zlorabila nekoga," je še dodala.

Zgodba sicer spominja na primer iz Avstrije, ko je Josef Fritzl, ki ga je policija aretirala leta 2008, v svoji kleti kar 24 let zadrževal svojo hčerko, s katero je imel tudi sedem otrok.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3