Črna kronika

FOTO in VIDEO: Po prvih ugotovitvah vzrok nesreče ni bila prevelika hitrost

Sierre, 14. 03. 2012 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
359

V hudi nesreči avtobusa na jugu Švice je umrlo 28 ljudi, od tega 22 otrok. Po prvih ugotovitvah se nesreča ni zgodila zaradi prevelike hitrosti. Otroci so sicer imeli pripete varnostne pasove, a je bil sunek ob trčenju tako močan, da je nekatere vrglo iz avtobusa.

Nesreča se je zgodila na jugu Švice, in sicer v kantonu Valais, ob meji z Italijo. Nesreča se je sicer zgodila v torek okoli pol desetih zvečer, le kakih 20 minut po začetku poti, vanjo pa ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo.

V torek zvečer se je v predoru v bližini mesta Sierre na jugu Švice zgodila tragična prometna nesreča. Belgijski avtobus, ki  je prevažal otroke in njihove spremljevalce, ki so se vračali domov s smučanja, se je zaletel v steno predora. Na avtobusu sta bila dva voznika, štirje spremljevalci in 46 otrok. 

V nesreči je umrlo 28 ljudi, od tega 22 otrok in šest odraslih, tudi oba voznika.  24 otrok je ranjenih. S helikopterjem so jih prepeljali v bolnišnice v Bernu, Lozani in v druga švicarska mesta. Po navedbah bolnišničnih virov je šest otrok lažje ranjenih in naj bi kmalu zapustili bolnišnico v kraju Viege, ostali ranjeni pa ostajajo v bolnišnični oskrbi.

Otroci so iz belgijskih vasi Lommel in Heverlee. Počitnikovali so v smučarskem središču Val d'Anniviersu v švicarskih Alpah.

Načelnik lokalne policije Christian Varone je na novinarski konferenci v Sionu dejal, da je bilo med 28 smrtnimi žrtvami 21 žrtev iz Belgije, sedem pa iz Nizozemske. Povedal je tudi, da med 24 ranjenimi otroki niso identificirali še dveh. 17 ranjenih je sicer Belgijcev, trije so Nizozemci, eden je iz Poljske in eden iz Nemčije.

Namestnica belgijskega premierja in ministrica za zdravje Laurette Onkelinx pa je sporočila, da so trije v kritičnem stanju, zdravijo jih v univerzitetni bolnišnici v Lozani. Belgijski zunanji minister Didier Reynders je sporočil, da je večina otrok stara okoli 12 let.

Prižiganje svečk v spomin na žrtve hude prometne nesreče.
Prižiganje svečk v spomin na žrtve hude prometne nesreče. FOTO: Reuters

Starši prispeli v Švico

Ponesrečeni otroci so bili z dveh katoliških šol, z ene blizu nizozemske meje in druge iz bližine Bruslja. Švicarske oblasti so vzpostavile telefonsko številko za starše otrok in svojce njihovih spremljevalcev. V Švico so že prispeli belgijski premier Elio Di Rupo in starši otrok. Belgijske oblasti so namreč priskrbele dve letali za prevoz svojcev v Švico in nazaj v domovino.

Preden so odpotovali z vladnim letalom, so starše kratko sprejeli belgijski kralj Albert II in kraljica Paola ter premier Di Rupo. Pred tem so se zaskrbljeni starši v Heverleeju, predmestju kraja Leuven, ki so jih po telefonu obvestili o nesreči, že ob 7. uri zjutraj začeli zbirati v osnovni šoli, da bi izvedeli, ali so njihovi otroci še živi.

V spodnji galeriji so fotografije učiteljev, staršev in drugih svojcev žrtev, ki so se zbrali v šoli, ki so jo obiskovali njihovi otroci:

Tragedija je pretresla tudi poslance v Evropskem parlamentu, tako da so žrtvam namenili minuto molka. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je sorodnikom žrtev izrekel globoko sožalje.

Žrtvam so se z minuto molka poklonili tudi v švicarskem parlamentu v Bernu.

Belgiji in svojcem žrtev izrekajo sožalje tudi nekateri evropski voditelji, med njimi tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Sožalje je izrekel tudi slovenski premier Janez Janša. Sožalje belgijskemu kralju Albertu II. je izrekel tudi Danilo Türk.

Gre za enega izmed treh avtobusov, ki jih je najela katoliška verska skupina. Druga dva avtobusa sta brez težav prispela v Belgijo, je dejal zunanji minister. Belgijski premier pa je dejal, da gre za tragičen dan za njihovo državo. V Belgiji so danes razglasili dan žalovanja. "Naše misli so z žrtvami, njihovimi družinami in njihovimi najdražjimi," je dejal.

Preiskujejo tri možne vzroke nesreče

Švicarski tožilec Olivier Elsig je na novinarski konferenci zbranim povedal, da je bil avtobus nov oziroma med novejšimi, opremljen pa je bil z varnostnimi pasovi. Razložil je tudi, da razbitine vozila in dokazi v predoru kažejo, da je avtobus najprej z desno stranjo zadel ob rob cestišča, nato pa se je čelno zaletel v steno predora, ki je del odstavnega prostora.

Kot je še dodal Elsing, so za nesrečo po vsej verjetnosti možni trije razlogi: tehnična napaka na vozilu, zdravstvene težave voznika ali človeška napaka. V predoru je sicer omejitev hitrosti vožnje 100 kilometrov na uro. Ob tem je poudaril, da prve ugotovitve kažejo, da se nesreča ni zgodila zaradi prevelike hitrosti. "Ugotovili smo hitrost avtobusa. Menimo, da ni vozil prehitro," je dejal.

Po Elsigovih besedah trenutno poteka obdukcija trupla voznika, preiskovalci pa bodo pregledali tudi posnetke kamer v predoru na cesti, kjer se je zgodila nesreča.

Potrdil je, da so otroci imeli pripete varnostne pasove, da pa je bil sunek ob trčenju avtobusa v betonsko steno predora tako močan, da je nekatere otroke vrglo iz avtobusa.

Maša v spomin na žrtve tragične nesreče v Švici - 8
Maša v spomin na žrtve tragične nesreče v Švici - 8 FOTO: Reuters

Belgijski minister za promet Melchior Wathelet je dejal, da so otroci v smučarskem središču počitnikovali sedem dni. Oba voznika sta v središče prispela večer pred odhodom. Tako sta imela čas za počitek in spanec, je dejal minister. Drugi dan so se podali na pot, ugotovitve pa kažejo, da sta upoštevala zakone o menjavanju pri vožnji. Oba sta bila izkušena voznika, ki sta vozila za priznanega in cenjenega avtobusnega prevoznika TopTours.

Po navedbah Watheleta je šlo za "avtobus najnovejše izdelave, ki je izpolnjeval vse priporočene varnostne kriterije".

Belgijska kraljeva družina je v sporočilu za javnost zapisala, da so globoko pretreseni ob tragediji, ki se je zgodila v Švici. Svojcem žrtev so izrekli sožalje.

"Na prizorišču okoli 300 reševalcev"

Švicarska novinarka Ruth Seeholzer je za britansko televizijsko hišo BBC dejala, da je bilo na prizorišču nesreče okoli 300 reševalcev, ki so pomagali ponesrečencem. Pravi, da gre za cev predora z dvopasovnico, ob nesreči pa na cesti ni bilo nikakršnih posebnosti – pogoji za vožnjo so bili normalni, prometa v predoru pa ni bilo.

Predstavnica švicarskega kantona Jacques Melly je izrazila sožalje ob tej tragični nesreči. Reševalce je pohvalila za opravljeno delo, saj so delali v "ekstremno težkih pogojih". Vodja reševalcev je dejal, da je nesreča šokirala tudi najbolj izkušene reševalce.

V spodnji galeriji so fotografije avtobusa. Preiskovalci so že začeli delo, saj želijo ugotoviti, kaj je bil vzrok za tragično nesrečo:

Podjetje TopTours s sedežem v kraju Aarschot severovzhodno od Bruslja, ki je lastnik avtobusa, je sicer specializirano za potovanja v italijanska, avstrijska, francoska in švicarska smučarska letovišča, je danes sporočil predstavnik zveze avtobusnih prevoznikov Yves Mannaerts. Podjetje, ki razpolaga z več kot 14 avtobusi, je slovelo kot zanesljivo, vozniki pa so bili še posebej usposobljeni za vožnjo na območju Alp.

TopTours do zdaj za javnost še ni objavil nobenega sporočila ali dal podrobnejših informacij o nesreči.

Preberite tudi: Nesreče avtobusov, ki so pretresle Evropo.

SORODNI ČLANKI