Črna kronika

FOTO in VIDEO: Avtobus padel z viadukta: na avtocesti ni znakov zaviranja

Avellino, 29. 07. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/N.S.
Komentarji
0

Italijansko tožilstvo je uvedlo preiskavo tragične nesreče avtobusa na jugu Italije, v kateri je umrlo 38 ljudi. Preiskava bo zajela morebitno odgovornost voznika avtobusa, tehnično stanje vozila in kakovost zaščitne ograje na cesti. Vzrok za nesrečo še ni znan, preiskovalci pa ne izključujejo tehnične okvare.

Policija je sporočila, da je avtobus, ki je zletel z nadvoza na avtocesti, vozil z veliko hitrostjo in z odprtimi sprednjimi vrati. Dele avtobusa, na katerem je bilo 48 ljudi, so našli kilometer stran od kraja nesreče, zato policija sumi, da bi bil vzrok za nesrečo lahko tehnična okvara.

Preiskovalci pregledujejo posnetke nadzornih kamer in zaslišujejo očividce. Eden od preživelih je povedal, da je na avtobusu razneslo gumo, medtem ko preiskovalci preverjajo, ali so na vozilu odpovedale zavore, ker na kraju nesreče ni bilo nobenih sledi zaviranja.

Gre za najhujšo prometno nesrečo v zahodni Evropi v zadnjem desetletju.

Po poročanju italijanskih medijev viadukt, na katerem se je zgodila nesreča, velja za nevarnega. Na njem naj bi se zgodilo že več nesreč s smrtnim izidom.

Tožilstvo, ki je uvedlo preiskavo, bo preiskalo morebitno odgovornost voznika, tehnično stanje avtobusa in kakovost ograje na avtocesti. Opravljena bo tudi obdukcija voznika z analizo na prisotnost alkohola in drog.

Kaj se je zgodilo?

Nesreča se je zgodila blizu italijanskega mesta Avellino, ko je turistični avtobus na avtocesti A16 vozil potnike, ki so se z izleta vračali v Neapelj. Na avtobusu je bilo okoli 50 ljudi, med njimi tudi več otrok. Med vožnjo je voznik avtobusa prepozno opazil zastoj na cesti in trčil v kolono vozil. Skupno je bilo v trčenju poleg avtobusa udeleženih še 11 vozil, avtobus pa je po trčenju v kolono prebil varnostno ograjo in padel z viadukta. Padel je približno 30 metrov globoko.

Reševalci so ob prihodu zagledali prepolovljen avtobus, v njem in ob njem pa več trupel. Med razbitinami so iskali preživele in se večkrat ustavili, da bi slišali, ali kdo kliče na pomoč oziroma joka. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 38 ljudi, ki so bili na avtobusu, najmanj deset pa jih je ranjenih. Med smrtnimi žrtvami je tudi voznik. Poškodovanih pa je tudi 14 ljudi, ki so bili v osebnih avtomobilih v koloni, v katero je avtobus najprej trčil, vendar pa niso huje poškodovani.

Nesreča avtobusa v Italiji - 8
Nesreča avtobusa v Italiji - 8 FOTO: Reuters

Na prizorišče nesreče so pripeljali več lesenih krst. Smrtne žrtve so nato prepeljali v telovadnico bližnje šole, kjer je potekala identifikacija žrtev. V osnovni šoli so se že zbrali sorodniki in prijatelji žrtev. Številni so za nesrečo izvedeli šele v televizijskih poročilih. Od svojih najdražjih se bodo poslovili v torek.

Vlada v Rimu je za torek razglasila dan žalovanja za žrtvami nesreče, prav tako pa naj bi se že v torek začeli tudi prvi pogrebi žrtev. Te so večinoma izvirale iz območja Neaplja in so se med seboj poznale.

Upravljavci avtoceste pravijo, da je bilo dobro in ustrezno označeno, da je na avtocesti zastoj. Voznik je kljub temu z veliko hitrostjo pripeljal proti koloni. Na cesti ni bilo znakov zaviranja.

Italijanski predsednik Giorgio Napotitano je nesrečo opisal kot "nesprejemljivo tragedijo" in se zavzel za izboljšanje prometne varnosti. Premier Enrico Letta pa je med obiskom v Atenah dejal, da je to zelo žalosten dan za Italijo.

V Italijo prihajajo sožalne brzojavke z vseh strani neba. "Izguba toliko človeških življenj je tragedija," je zapisala nemška kanclerka Angela Merkel. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sožalje družinam in prijateljem žrtev nesreče izreklo prek spletnega družbenega omrežja Twitter.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3