Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policija: Tovornjakar je zapeljal v pregrado, da ne bi pomendral osebnih vozil

Postojna, 29. 12. 2014 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./V.B./B.G./STA
Komentarji
262

Najhujše verižno trčenje v Sloveniji je povzročil ekstremni dogodek, in sicer sunek burje, ki je dvignil sneg in ga razpršil. Sledilo je verižno trčenje. "Kot da je padel avion na avtocesto," je dogodek opisal vodja intervencije. Snegobran ne pomaga, pravijo na Darsu. Iščejo nove rešitve.

Več videovsebin
  • Posnetki nesreče na primorski avtocesti
    00:33
    Posnetki nesreče na primorski avtocesti
  • 'Policist je dejal, da na kraju ni videl niti en meter pred seboj'
    01:24
    'Policist je dejal, da na kraju ni videl niti en meter pred seboj'
  • Koliko udeležencev je bilo poškodovanih?
    00:48
    Koliko udeležencev je bilo poškodovanih?
  • Palčič: Voznik tovornjaka ravnal odgovorno in zapeljal v pregrado
    00:34
    Palčič: Voznik tovornjaka ravnal odgovorno in zapeljal v pregrado
  • Komandir Palčič: Policist je moral tudi sam odskočiti
    01:54
    Komandir Palčič: Policist je moral tudi sam odskočiti
  • Iz 24UR: Verižno trčenje zaradi snežne zavese
    03:09
    Iz 24UR: Verižno trčenje zaradi snežne zavese
  • Iz 24UR: Dars: Snegobrani ne bi preprečili nesreče
    02:30
    Iz 24UR: Dars: Snegobrani ne bi preprečili nesreče
  • Iz 24UR: En mrtev, več poškodovanih
    01:25
    Iz 24UR: En mrtev, več poškodovanih

Včerajšnja huda prometna nesreča na primorski avtocesti, v kateri je verižno trčijo 53 vozil, je terjala eno smrtno žrtev, okoli 30 oseb pa je poškodovanih, od tega okoli devet huje. Nesreči je botrovalo vreme, kdo je bil prvi, pa policija še ne ve. To bo tudi težko ugotovila, saj so bila vozila razmetana, vse skupaj pa je bilo videti, kot da je padel avion na avtocesto, je dejal vodja včerajšnje zelo zahtevne intervencije.

Nastala je snežna zavesa, zaradi katere je bila vidljivost nična

Na skupni novinarski konferenci so pristojne službe pojasnile nekaj podrobnosti včerajšnje nesreče. Komandir koprske postaje prometne policije Mitja Palčič je dejal, da je bila avtocesta dobro očiščena, tudi vreme je bilo dobro, žal pa je sunek burje na tem delu avtoceste dvignil sneg, ki je bil ob cesti, in povzročil snežno zaveso na cesti. Vozniki, ki so vozili normalno, nekateri tudi 130 kilometrov na uro, so zapeljali v zaveso, nenadoma zavrli, zato je prišlo do verižnega trčenja, pojasnjuje Palčič.

Dars ocenjuje, da palisade oziroma snegobrani enostavno niso mogli zadržati ekstremne snežne nevihte, kakršni so bili priča v času nastanka prometne nesreče.
Dars ocenjuje, da palisade oziroma snegobrani enostavno niso mogli zadržati ekstremne snežne nevihte, kakršni so bili priča v času nastanka prometne nesreče. FOTO: DARS

V nesreči je bilo udeleženih približno 50 osebnih vozil, poškodovanih je bilo okoli 30 oseb, od tega so 13 odpeljali v ljubljanski klinični center, devet v izolsko bolnišnico in šest v bolnišnico v Šempetru pri Gorici, medtem ko sta dva človeka pomoč v bolnišnici poiskala sama. Se pa številke še spreminjajo, je dodal Palčič.

Tovornjakar ni povzročil nesreče, pač pa preprečil še hujše posledice

Na vprašanje, ali je tovornjakar, ki je zdrsnil, povzročil nesrečo, policija pojasnjuje, da je tovornjakar s svojo reakcijo preprečil še hujše posledice in da ni povzročitelj. "To tovorno vozilo je v bistvu samo zapeljalo v levo in s tem preprečilo, da ni bilo masakra," je dejal. V nesreči so bili sicer udeleženi trije tovornjaki, ki pa so imeli zaradi vsebine tovora dovoljenje za vožnjo, je dodal Palčič.

Dars: ekstremni dogodek, ki ga ni bilo moč predvideti

Predstavnik Darsa Ulrich Zorin, ki je pri Darsu zadolžen za upravljanje s prometom in prometno varnostjo, je na novinarski konferenci medijem dejal, da so njihove službe ustrezno poskrbele za vzdrževanje avtoceste, žal pa se vozniki vse premalo zavedo odgovornosti na cesti. Opozoril je, da je vedno več ekstremnih vremenskih razmer in da se bo potrebno nanje prilagoditi. Dejal je, da vozniki precenjujejo svoje zmožnosti, saj tudi pozimi vozijo prehitro in s premajhno varnostno razdaljo.

V nesreči je bilo udeleženih 48 osebnih vozil, trije tovornjaki, en kombi in avtobus. Ker je bilo v avtobusu 50 potnikov, je število udeleženih v nesreči kar 120.

Dars: Snegobran ob takšnih razmerah ni učinkovit

Glede snegobranov, ki so bili na tem odseku pred časom odstranjeni, pa je Zorin pojasnil, da niti tovrstna bariera ob tako močnih sunkih burje, kot so bili v nedeljo, ne bi bila učinkovita in ne bi zaustavila takšne snežne zavese. Po njegovih podatkih so bile izkušnje takšne, da se snegobrani v ekstremnih razmerah ne uporabljajo oziroma niso učinkoviti.

Kot pravijo, bodo skupaj z ostalimi deležniki, ki so včeraj sodelovali pri reševanju prometne nesreče, natančno proučil celotno prometno nesrečo, stanje cestne infrastrukture in sprejeli morebitne ukrepe, ki bi lahko v prihodnje pozitivno vplivali na prometno varnost. "V skladu z zahtevami iz pravilnika o varnostnih lastnostih cest bo DARS pripravil poročilo in ga posredoval Agenciji RS za varnost v prometu," so še dodali.

Nedeljski pojav je bil tako nenaden, da ni prišlo do zaprtja ceste oziroma omejitve hitrosti, kar so sicer ukrepi, ki se jih v takšnih primerih poslužujejo na Darsu. Sicer so že odločeni, da bodo kritični odsek v prihodnje opremili z vremensko postajo, kakršne imajo tudi drugod na kritičnih avtocestnih odsekih, je še dejal Zorin.

Reševalci opravili odlično delo

Koordinator reševalne akcije je dejal, da so reševalci opravili delo kvalitetno in da je celotna akcija potekala odlično. V dobrih dveh urah so uspeli oskrbeti vse udeležence v verižnem trčenju. Vse ekipe na terenu so delovale zelo usklajeno, odlično pa sta svoje delo opravila tudi center za socialno delo in psihologinja.

V nesreči je bil udeležen tudi eden od primorskih policistov

Palčič je za Primorske novice dejal, da mu je eden od policistov, ki je bil udeležen v nesreči, dejal, da ni bilo videti popolnoma nič, slišalo se je samo pokanje. “Na avtocesto je iz Postojne ravno takrat pripeljal tudi naš policist in se hotel vključiti v promet proti Kopru, ko je počilo. Tudi sam se je laže poškodoval. Rekel je, da ni bilo videti popolnoma nič, samo pokanje je bilo slišati,” je dejal Palčič.

Pokalo naj bi nekaj minut, nato so se oglasile sirene. "Vozila so bila raztresena na dolžini približno 200 metrov. Takoj smo zahtevali še gasilce iz Cerknice in najmanj deset reševalnih vozil. Do prizorišča smo se pripeljali kar po uvozu na avtocesto. Najprej smo pregledali vsa vozila in naredili načrt, komu najprej pomagati in kdo lahko še počaka,” je za Primorske novice reševanje opisal vodja gasilske intervencije Andrej Tratnik iz postojnskega gasilskega društva.

Primorska avtocesta je bila zaradi hude prometne nesreče 51 vozil od zgodnjega popoldneva pa vse do poznega večera zaprta med Uncem in Razdrtim proti Kopru.
Primorska avtocesta je bila zaradi hude prometne nesreče 51 vozil od zgodnjega popoldneva pa vse do poznega večera zaprta med Uncem in Razdrtim proti Kopru. FOTO: Aljoša Kravanja

Udeležencem pomoč nudila tudi psihologinja

V nesreči so posredovali gasilci PGD Postojna in Cerknica, ki so s tehničnim posegom rešili osebe iz vozil, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovancev, odklopili akumulatorje, razsvetljevali mesto nesreče, vršili požarno in prometno varovanje ter oskrbovali udeležence s toplimi napitki in odejami. Gasilci PGD Postojna, Veliko Ubeljsko in Studeno so z vozili vršili prevoz udeležencev do avtocestne baze v Postojni, kjer jih je čakala okrepčitev. Udeležencem nesreče so pomoč nudili tudi psihologinja in delavci Centra za socialno delo ter župan in člani občinskega štaba CZ.

Umrl 25-letnik, več oseb je bilo huje poškodovanih

V nesreči je umrl 25-letni državljan Švice, ranjenih pa je bilo okoli 30 oseb, ki so jih odpeljali v bolnišnice v Izoli, Šempetru in v Ljubljani.

V Ljubljano so prepeljali 20 poškodovanih, od tega jih je bilo 10 sprejetih. Pet poškodovanih je že odpuščenih. Tri osebe so težje poškodovane, ostali so utrpeli lažje telesne poškodbe, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Pozor, prilagodite vožnjo snežnim razmeram!

Še naprej težave v prometu povzroča veter, ki prenaša sneg in gradi snežne zamete. Promet je oviran ponekod na Gorenjskem. Tudi na Primorskem še piha močna burja, na Agenciji za okolje pa opozarjajo pred sunki s hitrostjo od 100 do 120 kilometrov na uro. Veter bo čez dan sicer oslabel.

Na cestah danes zaradi nizkih temperatur grozi tudi poledica na izpostavljenih mestih. Na Prometnoinformacijskem centru zato voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Več o vremenu preberite na naslednji povezavi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1