Črna kronika

'Fritzl iskal svojega angela'

Ljubljana, 13. 05. 2008 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
12

Psihoterapevt Zoran Milivojević meni, da obramba Josefa Fritzla, ki se bo sklicevala na njegovo neprištevnost, na sodišču nima možnosti.

Po primeru Natasche Kampusch je svet pretresla še ena zgodba – javnost je izvedela za skrivnost 'avstrijske pošasti iz kleti'. "Zločin brez primere, najhujši primer v zgodovini Avstrije, nemogoče," je odmevalo…A žal, vendarle mogoče.

Konec aprila je javnost izvedela, da je 73-letni Josef Fritzl iz Amstettna v Spodnji Avstriji kar 24 let v kleti skrival in zlorabljal svojo sedaj 42-letno hčer Elisabeth, s katero je imel sedem otrok. Enega, ki je umrl pri rojstvu, je hladnokrvno zažgal, trije so odraščali pri stari mami v zgornjem nadstropju, trije pa so bili prisiljeni živeti z mamo v kleti. O podrobnostih primera in mogočih razlogih zanj je za 24ur.com spregovoril Zoran Milivojević, psihoterapevt iz Beograda.

Beograjski psihoterapevt Zoran Milivojević je spregovoril o tem, kako je Fritzl svoji hčeri ukradel življenje.
Beograjski psihoterapevt Zoran Milivojević je spregovoril o tem, kako je Fritzl svoji hčeri ukradel življenje. FOTO: 24ur.com

Poznate primer Josefa Fritzla. Bi na podlagi do sedaj zbranih dejstev lahko opisali njegov psihološki profil?

O njegovem psihološkem profilu si še ne bi upal govoriti, lahko pa govorim o mehanizmu, ki se je pojavil tudi v primeru Kampusch. Gre za moške, ki imajo na splošno slabo mnenje o ženskah in jim ne verjamejo. V globini svoje duše smatrajo prostitutke za umazane, zato v ljubezni iščejo čistočo. Iščejo nekega svojega angela, neko čisto bitje, nekoga, ki bo samo njihov. Nataschin ugrabitelj (Wolfgang Priklopil op.a.) je svojo žrtev opazoval in si izbral točno tako, kot je želel. V Elisabethinem primeru pa je moški ne samo našel žensko, ki je čista, dobra in lepa, pač pa tudi žensko iz svojega mesa in krvi, ki je hkrati njegov angel. V kleti je na nenavaden način želel ustvariti nek svoj svet, kar mu je očitno uspelo in trajalo zelo dolgo. Živel je na dveh nivojih - na eni strani dokaj normalno življenje, na drugi pa neko 'underground' življenje, za katerega nihče ni vedel. Bilo je kot v kakšnem romanu. Da človek stori nekaj takšnega, mora biti inteligenten, dobro organiziran, izobražen, sposoben igranja vlog, zastraševanja ljudi in tako naprej. Po drugi strani pa je v njem lahko nek notranji otrok v puberteti, ki išče svojega angela. Oseba, ki zanj ne bi smela biti spolno bitje, odrašča in sčasoma postane, saj ji poženejo dlačice, rastejo ji prsi, dobi mesečno perilo….Normalni moški, če lahko tako rečem, ne sprejemajo teh erotičnih impulzov, ker so prisvojili pravilo, da hči ni spolno bitje. Fritzl je v času Elizabethinega ujetništva iskal primere, ko se je tuširala ali masturbirala, kar je naneslo na to, da je o njej razmišljal tudi, ko se je ljubil s svojo ženo in na ta način vzbudil svojo spolno slo. Normalno, stvari, ki so prepovedane, so bolj zanimive, ker adrenalin in prepovedana dejanja prinašajo strah pred sankcijami in posledicami.

Pa vendar, nekaj v preteklosti ga je moralo pripeljati do takih dejanj. Je kaj takega lahko posledica njegovega travmatičnega otroštva?

Zelo mogoče je, da gre za vzorec in je bil tudi on spolno zlorabljen, a njegove preteklosti ne poznam, zato ne morem reči. A ne glede na to, me čudi, da v njem ni zmagal starševski čut. Fritzl je storil velik zločin, pa ne samo zato, ker je zlorabil svojo hčer, kar je prav tako nedoumljivo, pač pa, ker ji je ukradel življenje. Zaklenil jo je v klet in jo imel kot neko igračo samo zase, kar so znaki narcisoidnosti in sebičnosti. Ustvaril je svoj svet in ugodil svojim potrebam, njene želje in potrebe pa niso bile pomembne. V klet jo je zaprl pri 18 letih, ravno v času, ko bi ona prej ali slej zapustila družinsko hišo in si ustvarila svoje ljubezensko gnezdo z drugim moškim. Očitno je zaradi svojega ljubosumja zelo trpel, ko jo je videl z drugimi moškimi in se počutil kot odrinjeni ljubimec. Mislim, da v tem leži večji del odgovora.

Svoja dejanja je Fritzl priznal, a jih ne obžaluje. Vaš komentar?

No, vsaj tu je bil iskren.

Josef Fritzl ne ustreza profilu shizofrenika, pač pa psihopata, je prepričan Milivojević.
Josef Fritzl ne ustreza profilu shizofrenika, pač pa psihopata, je prepričan Milivojević. FOTO: Reuters

Obramba se bo sklicevala na neprištevnost, saj je Fritzl shizofrenik. Ali to opravičuje njegova dejanja?

Ne. Mislim, da ta obramba na sodišču nima možnosti, ker je shizofrenija razpad mentalnega sistema. Shizofreniki so neorganizirani, kaotični, bolj škodijo sebi kot drugi, medtem ko je zanj značilno psihotično vedenje. Zelo je organiziran, inteligenten, nihče ga ni spregledal, lagal je v različnih primerih… Je vrhunski vohun, če lahko tako rečem, in ne deluje niti malo kot shizofrenik. Torej je psihopat. Psihopati so ljudje, ki storijo nekaj tako groznega brez usmiljenja, v konkretnem primeru za hčer. Fritzlu je bolj kot njeno življenje pomembno njegovo življenje z njo.

Javnost dvomi v trditve, da Josefova žena Rosemarie ni vedela ničesar. Je mogoče 24 let živeti dvojno življenje?

Da. Poglejte, vse se je skladalo; hči je odšla od doma k sekti, pisala je pisma, pošiljala otroke, ki jih ni mogla vzgajati… Ne samo, da žena ni ničesar posumila, tudi ostali niso. Podnajemnik je sicer policiji povedal, da je sumil, da se v hiši nekaj dogaja. Na vprašanje, zakaj tega ni prijavil, pa je dejal, da se je njegova prijateljica Fritzla patološko bala in z njim ni hotel težav. Fritzl je okrog sebe očitno ustvaril nekakšen obroč strahu, zaradi katerega nihče ni drezal vanj in mu je tako uspelo tako dolgo skrivati svoje dvojno življenje.

Poleg tega je bil zelo avtoritativen. Menite, da v teh dveh desetletjih nihče ni pobegnil zaradi strahu, ali je šlo tudi v tem primeru za stockholmski sindrom?

Moramo verjeti njegovi izjavi, da bi lahko umoril vse, pa za to ne bi nihče izvedel, a jih ni, torej ni pošast. Na nek perverzen način je svoje ujetnike imel rad, torej v njem je nekaj humanosti. Stockholmski sindrom se pojavi pri ljudeh, ki se navežejo na nekoga, ki jim nudi neko odrešenje, Fritzl pa jim ni nudil nikakršnega odrešenja. Otroci, ki so se v ujetništvu rodili, niso poznali ničesar drugega kot tisto, kar so videli na televiziji, in kar se je dogajalo znotraj kleti. To je bil njihov mali svet. Najbrž jih je mama poskušala zaščititi s tem, da jim ni vlivala upanja za pobeg.

Milivojević: "Obramba s sklicavenjem na neprištevnost na sodišču nima nikakršnih možnosti."
Milivojević: "Obramba s sklicavenjem na neprištevnost na sodišču nima nikakršnih možnosti." FOTO:

18-letni Stefan, 5-letni Felix in 19-letna Kerstin, ki so odraščali v kleti, so zaradi pomanjkanja svetlobe brez pigmenta, zaradi nizkih stropov pa hodijo sključeno. Kako bo potekala njihova socializacija nazaj v normalno življenje?

Otroci, ki kaj takega preživijo, so v šoku. Potrebovali bodo ogromno časa, saj gre za zelo zapleteno psihosocialno izkušnjo in si po njej ne morejo takoj opomoči. Poglejte si samo primer Kampuscheve, ki ni bil tako okruten, pa je potrebovala relativno dolgo, da si je nekako opomogla. Kako bo socializacija potekala, pa zaradi specifičnosti primera in zgolj po svojih profesionalnih kompetencah ne bi znal povedati.

Po številnih detomorih, primeru Kampusch in Fritzl se pojavljajo namigovanja, da kaj takega ni več nenavadno za germansko raso. Bi na tem lahko bilo kaj resnice?

Obstaja razlika med severom in jugom Evrope, razloga ne vidim v germanski rasi kot rasi. Ljudje na severu se bolj držijo pravil, svojega izvora, odnos med moškim in žensko je drugačen... Ljudje na jugu pa so bolj vajeni kazati emocije, lažje komunicirajo, manj upoštevajo pravila... Sever ima višji življenjski standard, jug je bolj seksualen. Ko ljudje zaradi pravil in morale skrivajo svojo spolnost, na dan prihajajo raznorazne perverzije. Menim, da bo primerov takšnih razkritij v javnosti vse več in prišel bo trenutek, ko se bo to zgodilo tudi na drugih območjih, morda prav pri nas. A zagotovo v manjšem obsegu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
20. 05. 2008 16.42
+1
pa kakšen shizofrenik neki če pa je vse tako, presneto, skrbno načrtoval.
kitika
16. 05. 2008 21.01
+1
pa daj no glej kake oke maa FUJ!
brado
14. 05. 2008 07.48
Angelna,kašnega angelna,rablja,ne pa angeljna,PUJS!!!
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 05. 2008 07.12
No, koncno strokovnjak, ki napise dejstva. Kaksna shizofrenija, ne vem odkod nekim kvazi psihiatrom ta ideja. Tip je bil vec kot organiziran in premisljen kar je totalno v nasprotju z simptomi shizofrenije. Mislim, da je shzofrenija postala "izgovor" za vse, ki kazejo neke psiholoske deviacije ravno zato, ker ljudje ne poznajo te bolezni. Je pa Milivojevic strucko, ni kaj...
hanescu.cosmin@personal.ro
13. 05. 2008 16.07
se strinjam s tabo Milojević!!!
tinie100@email.si
13. 05. 2008 15.59
Tudi meni se zdi po dolgem času spet en dober članek, KONČNO! Itak da ni obsodbe ki bi bila primerna temu izrodku človeške družbe!
mr.dezan
13. 05. 2008 15.09
+0
Nimam dovolj strokovnajkov pri nas, da moramo v beograd po njih ali kaj?
mr.dezan
13. 05. 2008 15.08
Ja kaj je bil neprišteven 24let debil?
draaster
13. 05. 2008 14.51
@moj_brlog Kako lahko napišete nekega Milivojeviča, če nimate pojma, kdo je? Milivojevič je absolutno strokovnjak na svojem področju! Preberite kakšno njegovo knjigo, toplo priporočam!
marun
13. 05. 2008 14.22
men je pa tipac čist korektno razložu itaq pa ni kazni ki bi primerno kaznovala to pošast
moj_brlog
13. 05. 2008 13.54
+1
hocemo mnenje dr. slavka ziherla, ne pa nekega milivojevica.
Hetero
13. 05. 2008 13.50
ma valda ne bo pomagalo čeprav bi bla lepša kazen na prostosti kot v zaporu kjer bi bil ločen od ostalih v neki boljši sobici varjanta VIP bi bil