Črna kronika

Gasilec o zahtevnem reševanju: Na tem delu so izredno močne brzice. Dekle je imelo srečo

Kamnik, 10. 01. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
48

Gasilci in policisti so se po pozivu, da se v Kamniški Bistrici utaplja dekle, podali v naraslo reko in iz nje rešili podhlajeno mlajšo žensko. Ta je v reko padla med sprehodom psa, k sreči pa se je uspela ujeti za večjo skalo in priklicati pomoč. Kot je za 24ur.com dejal vodja intervencije, se je zelo zahtevno reševanje tokrat končalo srečno.

Gasilci, policisti in domačini so dopoldne iz narasle Kamniške Bistrice v kraju Stranje nedaleč od Kamnika rešili žensko. Na Policijski upravi Ljubljana so bili o dogodku obveščeni okrog 9. ure. Na kraju so nemudoma posredovali gasilci PGD Kamniška Bistrica in policisti Policijske postaje Kamnik, ki jim je uspelo žensko, ki se je ujela za večjo skalo v reki, rešiti iz vode. Gasilci so se spustili v reko in s pomočjo lestve ter vrvi osebo varno povlekli na suho. Z reševalnim vozilom je bila preventivno odpeljana v UKC Ljubljana, in sicer zaradi suma podhladitve, saj je bila v vodi okrog 20 minut.

Ženski je zdrsnilo na nabrežju Kamniške Bistrice, iz reke pa so jo rešili gasilci in policisti.
Ženski je zdrsnilo na nabrežju Kamniške Bistrice, iz reke pa so jo rešili gasilci in policisti. FOTO: Blaž Garbajs

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da ji je pri sprehodu s psom spodrsnilo in je padla v reko. Psa so policisti našli in predali njenim svojcem.

Kot poroča spletni medij Kamnik.info, je klice na pomoč prvi slišal bližnji sosed, ki je ženski prihitel na pomoč, a ko je videl, da ji ne more sam pomagati iz narasle reke, je poklical na pomoč bližnje gasilce in policijo. Gasilci PGD Kamniška Bistrica so se skupaj s policistkama pognali v ledeno in deročo vodo ter se s težavami prebili do dekleta, ki se je oklepalo skale.

Eden izmed gasilcev je dekle držal vse dokler njegovi kolegi, ki so dobili okrepitve tudi s strani PGD Kamnik, niso s pomočjo lestve postavili zasilnega mostu in premraženo dekle rešili iz vode, še poroča spletni portal.

Govorili smo tudi z vodjo intervencije, prostovoljnim gasilcem PGD Kamnik, Janezom Repanškom, ki je dejal, da je šlo za zelo zahtevno reševanje, saj je Kamniška Bistrica zaradi deževja močno narasla, prav na tem delu, kjer je v reko padlo dekle, pa so izredno močne brzice. Repanšek ocenjuje, da je dekle okoli 200 metrov nosil rečni tok, nato se je uspela ujeti za večjo skalo na sredini. K sreči se je ujela na zgornji strani skale, da je lahko klubovala močnemu toku in glavo uspela držati nad vodo. "Ko dobiš poziv na intervencijo, greš z grenkim priokusom na teren," občutke po sicer uspešno zaključeni akciji opisuje izkušen prostovoljni gasilec Repanšek. Kot pravi, so bili gasilci PGD Kamnik lansko leto kar 217-krat zunaj, kar je za prostovoljno društvo veliko in precejšen porast na prejšnja leta. Njihov trud in požrtvovalnost sta tokrat rešila dekle pred utopitvijo, kar zagotovo ne bo pozabljeno.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maata
11. 01. 2018 16.17
+1
Nad dogodkom se lahko marsikdo zamisli,da se je vse srečno končalo,pa gre največ zaslug ljudem ki so bili tam v tako kratkem času, razmere so bile resda neverjetne.. Kaj se je v resnici zgodilo je žalostna zgodba mlade ženske,vpeto v težko situacijo
veliki beli
11. 01. 2018 10.17
-7
Vse lepo n prav, fantje so požrtvovalni, srčni in pogumni. Rešujejo in pomagajo kjer morejo in nič jim ni težko, na koncu pa še odškodnin za uničeno opremo in svoje zdravje ne dobijo, kljub visokim zavarovalninam. A ko sem gledal včerajšnji posnetek reševanja iz narasle Bistrice ( istočasno sem se spomnil tudi reševanja pred letom dni na Koseškem bajerju ) sem se vprašal po zdravju teh ljudi, ne fizičnem, umskem. Bom kar grob, ker me take zadeve in nepremišljenost pred izvedbo takšnih akcij na tak šalabajzerski način razpenijo do skrajnosti. Katero poveljniško "govedo" pošlje te mlade in nepremišljene fante v deročo, mrzlo reko z aluminjasto lojtro, v kratkih rokavih, navezanih direkt na štrik ( še dobro, da ga ni dal za vrat ali za noge), brez reševalnega jopiča, suhe obleke, čelade, da o ostali opremi, ki bi desetkrat olajšala reševanje sploh ne govorimo. V obeh primerih so imeli fantje neverjetno srečo ( počasi bom še res začel verjeti v boga in njihovega zavetnika Florijana), vprašanje pa je, a bodo imeli srečo tudi takrat, ko bo Bistrica za pol metra višja ali pa led za 3 cm tanjši. Takrat ne bo nobenega rešenega, utopljeni in odplaknjeni v neznano pa bodo vsaj trije ali pa še več. Se boste potem poveljniki še trkali po prsih in gobcali, kako je bila akcija uspešna ??? Dajte se vzet v roke, dajte se izobraževat, tudi brez ne vem kako drage opreme se da stvari varno speljat varno, ne pa na vrat na nos. Pogum, požrtvovalnost in srčnost imate, še malo pameti v glavo ( sploh poveljniški kader ) pa boste res profesionalci, kljub prostovoljnosti.
mate08
11. 01. 2018 10.40
+5
Predno bi po tvoje zbrali opremo....bi punco že odplaknilo v drugi svet....in pol bi spet sikal zakaj so toliko počasni....
uleda
10. 01. 2018 22.09
+18
Vćasih ko bereš komenterje te ima da bi prenehal s prostovoljnim delom a ne nehaš ker veš da te bogati.Vsaka rešena oseba na takšen ali drugačen način ti da nov zagon.
en113
10. 01. 2018 18.01
+13
Nesreče ljudi na in v vodi 10.1.2018 9:05 KAMNIK Ob 9.05 je v Zgornjih Stranjah v občini Kamnik osebo na invalidskem vozičku pes povlekel v naraslo reko Kamniško Bistrico, kjer se je v vodi do ramen uspela okleniti skale. Gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so invalidko varno povlekli na suho. Podhlajeno, vendar nepoškodovano so prevzeli reševalci ZD Kamnik. Psa ki je bil z njo ni nihče videl. No sedaj vidite kaj je bilo umadno!
Lev07
10. 01. 2018 18.27
+1
Bolha Velikanka
10. 01. 2018 21.28
-1
proofreader
10. 01. 2018 17.02
+12
Bravo gasilci.
proofreader
10. 01. 2018 17.02
+9
Vig1
10. 01. 2018 16.12
+7
Celotna zadeva in reševanje je podrobno razloženo in poslikano na Kamnik.info. Se vidi kako hitro zgodbi vsak doda nekaj svojega in imamo takoj vse mogoče "informacije" od vozičkov pa do štoravosti punce. Po "najbolj zanesljivih informacijah" je v reko prvi padel njen pes in ko ga je poskušala rešiti je voda odnesla še njo. Pes se je pričakovano rešil sam od sebe, punca pa je omagala in obtičala sredi reke. Moje opažanje: punca je bila "precej obilne" postave in se zato ni mogla rešiti sama, po drugi strani pa verjetno ravno zaradi tega ni zmrznila.
BogiEmil
10. 01. 2018 15.58
-3
če bi se cepila, se to ne bi zgodilo
kapljač1
10. 01. 2018 16.32
+8
en113
10. 01. 2018 15.24
+5
Na invalidskem vozičku je bila 24ur. Sam, da se je srečno končalo.
Lev07
10. 01. 2018 18.28
+3
uleda
10. 01. 2018 14.33
+40
Ma to so res ljudje brez katerih ne gre.In lahko smo ponosni,da imamo toliko požrtvovalnih gasilcev v Sloveniji.Vsa pohvala,pa ne samo za to reševalno akcijo ampak za vse intervencije na katere ste poklicani.
lukss
10. 01. 2018 14.32
+76
Ljudje pa kaj vam ni jasno da samo pljuvate čez delo drugih. Pišete, da bodo ponovno zahtevali zvišanje plač, pa v bistvu sploh niste prebrali dobro novice, saj so žensko reševali PROSTOVOLJNI gasilci, ki za svoje delo ne dobimo plačila, ampak nam že beseda HVALA ogromno pomeni! Podali so se v nevarno reko in s tem tvegali življenje (seveda boste nekateri komentirali, da to dejanje ni nič kaj ekstremnega, ampak to ste samo tisti "blokovci" ki greste samo v trgovino in nazaj na kavč), to dejanje je zelo veliko, saj bi lahko ležali doma in spregledali klic na pomoč, saj jih nič ne obvezuje, da se udeležijo intervencije, razen dobra volja in srce. Seveda to razumemo samo tisti, ki nam je to poslanstvo v krvi in to delamo s srcem, saj imamo sočutje do sočloveka, živali in imetja. Čestitam policistom in gasilcem ob uspešni intervenciji. NA POMOČ!
Morana7
10. 01. 2018 16.00
+13
lukss lepo zapisano, ljudje bodo dojeli pomen prostovoljstva in nesebične pomoči drugim šele, ko se za tak nesebičen angažma ne bo več nihče odločil a tedaj bo prepozno.
Nejkomali
10. 01. 2018 17.01
+14
Lukss..oziroma tovariš bom kar rekel ker pišeš kot prostovoljni gasilec..se pridružujem tvojem pisanju..res je kar si napisal..nekaterim pač ne moremo vse ugodit..so bili od nepoučenih celo komentarji da zakaj smo prostovoljni gasilci tako neumni da hodimo zastonj pomagat..žal ali na srečo ne vem kaj naj rečem je ena takšna oseba potrebovala našo pomoč..in sedaj je zelo spremenila mišlenje za delo prostovoljcev..tako da ljudje ne samo pljuvat..smo z dušo in srcem v tem poslanstvu in vam 24h in 365dni v letu na razpolago za pomoč..z gasilskim pozdravom Na pomoč!!
tornadotex
10. 01. 2018 14.27
+27
Uh pohvalno,v takšno reko iti je smrtonosno,hvala rešitejlem,,,
kapljač1
10. 01. 2018 14.26
+26
kapljač1
10. 01. 2018 14.27
-1
"Pasjelubci " pa ne izzivajte narave. Tako blizu deroče reke pa res ni treba na sprehod.
oježeš
10. 01. 2018 15.06
+4
In ko ne bi bila s psom, bi pa napisal naj se ljudje ne sprehajajo ob vodi. Eni pa res znate najti le kritiko in pokazati nezdrav odnos do drugih, ki ne počnejo le tisto kar sami počnete.
kapljač1
10. 01. 2018 16.16
+8
oježeš , ne glej sveta preko sebe. "nevednemu Vrabčku bližnja mlaka, lahko pomeni ves svet". In ko se "podrgneš" ob kapljača, prej dvakrat razmisli, da mi tebe ni treba posebej podučevati , kar bi ti že sam moral vedet. Ljudje , ki so na sprehodu z psmi , se radi prilagajajo psu, tako kot , se ta vonja skozi prostor. Pomeni , sledijo vonjavam , ki predvsem privlačijo njihovega psa. In če pes sledi vonjavo psičke, ki se "ženi" , mu odpove vsak občutek, ki bi ga opozarjal celo na nevarnost. Je že dobro če gospodar diktira kakšen bo sprehod njegovega psa in se takšnim oviram, kot predstavljajo deroče reke, sploh ne približujejo.
kapljač1
10. 01. 2018 16.31
+4
in se takšnim oviram, kot predstavljajo deroče reke, sploh ne približujejo..............."da jim ni treba na glavo skakat in pri temu priklicati na pomoč, še vse kar leti, hodi in leze, zna plavat" in pri te, še njih spravljati v smrtno nevarnost.... "vzeti pamet v roke , ni nikoli odveč" Je treba reči! (poprava)
murinar
10. 01. 2018 13.25
+24
Pohvalno za žandarje in gasilce
NoSugar
10. 01. 2018 13.02
+5
Kaj zdaj, ponekod pišejo, da je bila ženska na invalidskem vozičku in jo je pes potegnil v reko, vi pišete, da ji je spodrsnilo.... ???
Jožajoža
10. 01. 2018 12.50
-53
ja,kolko jih je pa bilo treba pri tej "reševalni" akciji
Lev07
10. 01. 2018 13.12
+16
oježeš
10. 01. 2018 15.07
+6
Če bi se ti lotil reševanja, bi drugi lahko spali doma!
mate08
11. 01. 2018 10.41
joža....upam da ne bo nobenega ko boš ti rabil pomoč...
zemljan10
10. 01. 2018 12.50
-68
Ma, to se je en gasilec punci dopadel in je kao padla v reko. Kako pri milem bogu padeš v reko,ko sprehajaš psa? Morda pa je bila vmes še na Faceboobku....
Lev07
10. 01. 2018 12.43
+83
Zakaj je nekaterim tako težko pohvalit kar je dobrega?
Prototip
10. 01. 2018 12.55
+23
?asjeza
10. 01. 2018 12.37
-76
mimogrede a ni to njihovo delo
Teofil
10. 01. 2018 12.47
-63
SLO-SURVIVAL
10. 01. 2018 12.49
-44
Szagar5
10. 01. 2018 16.26
+12
A je in koliko so prostovolni gasilci plačani na intervencijo? Sigurno si njihov clan in točno veš v kakšn bogatiji se valjete. A ste sploh brali ali ste smo tako iz učitka malo komentirali in pisali neumnosti?
?asjeza
10. 01. 2018 12.34
-53
glavno da so policaji in gasilic le kaj mi brez njih...........ostali verjetno bi šli mimo ne bi reševali ane.......dajte mal naslov spremenit.......kot da so drugi manjvredni če niso policaji pa gasilci
belzer
10. 01. 2018 12.49
+36
Rolesx
10. 01. 2018 12.29
-25
Dajte jim povišico ker drugi ljudje nebi pomagali če nas kdo kliče na pomoč. Mi nismo tko dobri kot policaji in gasilci

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.