Črna kronika

Gore terjale življenje 30-letnika: Med spustom ga je zasul snežni plaz

Kranjska Gora, 29. 04. 2024 16.54 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju Špikovega grabna v občini Kranjska Gora je snežni plaz zajel 30-letnega smučarja in ga odnesel čez skalni skok skupaj s sidriščem. Po padcu je gornik obtičal zakopan pod snegom plazovine in kljub hitremu posredovanju gorskih reševalcev in zdravnika 30-letniku ni bilo več pomoči. Zaradi hudih telesnih poškodb je na kraju umrl.

Četudi je danes nad Slovenijo posijalo sonce, zimskih razmer v gorah še zdaleč ni konec, tam so razmere zahtevne, tudi zaradi težko dostopnih terenov in velike količine snega. 

Tako sta danes to na lastni koži izkusila 44- in 30-letni gornik, ki sta smučala z vrha Male Ponce proti Špikovemu grabnu. Na mestu, kjer smučanje ni bilo več mogoče, sta morala opraviti spust po vrvi prek skalnega skoka. 30-letnika, ki je bil že vpet v sidrišče in pripravljen na spust, je medtem zajel snežni plaz in ga odnesel čez skalni skok skupaj s sidriščem. 44-letnik, ki še ni bil vpet v sidrišče, je ostal na mestu. 

Po padcu je gornik ostal zakopan pod snegom plazovine, nemudoma pa je bila obveščena posadka Letalske policijske enote, ki je z namensko helikoptersko žolno v izjemno kratkem času natančno locirala mesto, kjer je bil zasut ponesrečeni. Na kraj so takoj prepeljali gorskega reševalca in zdravnika, nato pa še dodatne gorske reševalce, ki so ponesrečenega odkopali izpod snega. 

A kljub hitremu posredovanju je bil sneg pretežek, 30-letnik pa je zaradi hudih telesnih poškodb na kraju umrl. Njegov sopotnik ni bil telesno poškodovan, oba pa so s helikopterjem prepeljali v dolino. Gornika sta bila primerno opremljena, imela sta primerno obutev in oblačila, čelado, cepin, plezalni pas, lavinski trojček in nahrbtnik z zračno blazino.

Na kraju so v reševanju sodelovali gorski reševalci društev Kranjska Gora, Rateče in Bohinj, dežurna posadka helikopterja Letalske policijske enote ter policist gorske enote. Ob tem so na Policiji pojasnili, da je reševanje potekalo v zahtevnih razmerah, saj je ves čas obstajala velika verjetnost vnovičnega plazu. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah nesreče. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou