Črna kronika

FOTO in VIDEO: V UKC Ljubljana sprejeli devet poškodovanih, v izolski bolnišnici 22, v šempetrski pa dva poškodovana

Postojna, 30. 01. 2016 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./M.M./STA
Komentarji
1

Na primorski avtocesti med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani se je zgodila huda nesreča. V verižnem trčenju je bilo udeleženih najmanj 55 osebnih, sedem tovornih vozil ter en avtobus, po podatkih gasilcev celo več kot 70 vozil. Več oseb je poškodovanih, najmanj štirje so mrtvi, so potrdili policisti. Po neuradnih podatkih pa naj bi umrlo najmanj pet ljudi.

Več videovsebin
  • Huda prometna nesreča
    00:34
    Huda prometna nesreča
  • Verižno trčenje
    00:45
    Verižno trčenje
  • IZREDNE NOVICE 24UR: Najhujša nesreča po številu vozil
    01:44
    IZREDNE NOVICE 24UR: Najhujša nesreča po številu vozil
  • IZREDNE NOVICE 24UR: Vodja izmene sežanskih gasilcev
    01:09
    IZREDNE NOVICE 24UR: Vodja izmene sežanskih gasilcev
  • Izjava vodje ljubljanske travmatologije
    03:28
    Izjava vodje ljubljanske travmatologije
  • Iz 24UR: Verižno trčenje na primorki
    04:13
    Iz 24UR: Verižno trčenje na primorki
  • Iz 24UR: Pri reševanju pomaga tudi 65 gasilcev
    05:46
    Iz 24UR: Pri reševanju pomaga tudi 65 gasilcev
  • Pregledovanje in umikanje vozil
    02:16
    Pregledovanje in umikanje vozil
Ugotavljanje podrobnih okoliščin prometne nesreče se nadaljuje, po dosedanjih ugotovitvah pa so prvemu večjemu naletu vozil sledili še trije manjši naleti.

Nesreča se je zgodila okoli 14. ure, in sicer na avtocesti od Senožeč proti Razdrtem. Udeleženih je bilo 55 osebnih, sedem tovornih vozil in en avtobus, so sporočili koprski policisti, gasilci na terenu pa so ocenili, da se številka vozil giblje okoli 70. Da gre za izredno težko nesrečo, kaže tudi podatek, da se policisti, ki preučujejo vzroke nesreče, ob 19. uri do jedra nesreče še niso prebili.

Več oseb je poškodovanih, okoli 30. Policisti so potrdili, da so umrle najmanj štiri osebe, neuradno pa je govora o petih. 

Kot so pojasnili na koprski policijski upravi, so prometni nesreči botrovale slaba vidljivost zaradi megle, neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja.

Ena priča je dejala, da se je veliko ljudi po trku umaknilo iz vozil in nato proč z avtoceste. Nekateri pa tega niso želeli storiti in so ostali v svojih vozilih. Že čez dobro minuto oz. dve pa je pridrvel tovornjak, ki se ni mogel ustaviti. Trčil je v vozila. Tisti, ki so se umaknili iz svojih vozil in z avtoceste, so nemudoma pritekli nazaj ter začeli pomagati in reševati ljudi.

Akcija pomoči ter pregledovanja in umikanja vozil še vedno poteka.

Čez dan so pristojne službe opozarjale voznike, da morajo med ustavljenima kolonama pustiti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Devet poškodovanih v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so sprejeli devet poškodovanih. Dva sta hudo, sedem pa lažje poškodovanih. Nihče ni v smrtni nevarnosti.

Od devetih poškodovanih so trije tuji državljani. En hudo poškodovani pa je slovenski državljan. "Vsi so srednjih let. Torej ni starejših in ni otrok," je poudaril vodja travmatološke urgence v Ljubljani Anže Kristan. Dodal je, da gre pri tujcih za dva romunska in enega albanskega državljana.

Dejal je tudi, da so vsi zaposleni, ki so bili danes v pripravljenosti, prišli na delo. Tisti, ki danes niso bili na urniku, pa so se ponudili, da nemudoma pridejo pomagat.

Poškodovane sprejemajo tudi v izolski in šempetrski bolnišnici.

Izolska bolnišnica: Pri nas smo obravnavali 22 oseb

Zdravnik Peter Golob je za 24ur.com dejal, da so v izolski bolnišnici sprejeli 22 poškodovanih. Od tega so morali devet hospitalizirati. Dva sta huje poškodovana, dva pa tudi operirana.

Večina od obravnavanih je slovenskih državljanov, nekaj je bilo hrvaških in eden naj bi bil italijanski državljan. Starost poškodovanih je zelo različna. Sta pa bila med njimi tudi dva otroka, ki sta že v domači oskrbi.

Golob se je zahvalil sežanskim reševalcem in gasilcem, ki so jih pravočasno obvestili o dogajanju, tako da je v njihovi bolnišnici nemudoma stekel krizni načrt za posredovanje. Prišle so tudi dodatne ekipe zaposlenih.

V šempetrski bolnišnici dva poškodovana

V šempetrski bolnišnici so za 24ur.com dejali, da so k njim pripeljali dva poškodovana, ki sta tudi ostala na zdravljenju. Gre za madžarskega in slovenskega državljana, oba pa sta odrasla. Kako hude so njune poškodbe, je še težko govoriti, so poudarili.

So pa jim reševalci sporočili, da jim danes več ne bodo vozili poškodovanih iz verižnega trčenja.

Dolge ure je bila avtocesta zaprta v obe smeri

Ponekod na Primorskem je zaradi megle zmanjšana vidljivost. Predvsem med Postojno in Kozino, opozarja prometno-informacijski center.

Zaradi prometne nesreče je bila primorska avtocesta med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos dolge ure zaprta v obe smeri.

Okoli 21. ure se je nato promet le delno sprostil. Polovica avtoceste med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani pa je še vedno zaprta. Obvoz je po regionalni cesti Senožeče–Razdrto. Proti Kopru sta zaprta prehitevalni in vozni pas, promet poteka le po odstavnem pasu.

Še naprej je zaprta hitra cesta Vipava - razcep Nanos v smeri Kopra in Ljubljane.

Fotografijo nam je poslal bralec, ki je udeležen v nesreči. Sam ima prebito arkado, pravi pa, da gasilci iz razbitin režejo ujete ljudi.
Fotografijo nam je poslal bralec, ki je udeležen v nesreči. Sam ima prebito arkado, pravi pa, da gasilci iz razbitin režejo ujete ljudi. FOTO: Bralec
V uredništvu smo prejeli številna sporočila, v katerih so se vozniki zahvaljevali moškemu z lučko, ki jih je opozoril, da je pred njimi nevarnost.

Je Dars dobro poskrbel za varnost?

Eden izmed bralcev nas je opozoril na to, da Darsova signalizacija na območju nesreče ni bila primerna. "Bila je res gosta megla, a takoj, ko smo odpeljali mimo nesreče, sem dal poudarek na elektronsko signalizacijo, ki je postavljena nad voziščem avtoceste v smeri proti Razdrtemu. Namesto, da bi voznike opozarjali na gosto meglo in da bi omejili hitrost, je bila signalizacija popolnoma nedelujoča. V smeri Kopra sem pred cestninsko postjo Kozina res opazil signalizacijo z opozorilom megla. To je pa bilo vse," je zapisal bralec.

Dars smo prosili za odziv na očitke. Za 24ur.com so odgovorili, da so "na vseh spremenljivih znakih na širšem območju primorske opozarjali na nevarnost megle, ki se giba zelo nepredvideno in z različno intenziteto. O megli je že od dopoldneva poročal Prometno-informacijski center, redno so potekala javljanja v živo in redno so bila objavljena  tudi opozorila preko prometnih sporočil za javnost".

"V tem trenutku še vedno poteka akcija reševanja in raziskava, katero vodi policija, ki bo tudi razjasnila vzrok nesreče," so še poudarili.

'Hvala'

V uredništvo nam je pisala bralka Nina. Njeno pismo objavljamo v celoti.

Tudi sam bi se rad zahvalil moškemu z lučko. Ker če njega ne bi videl, bi se zaletel. Res mu hvala. Bralec Anže

"Stojimo na primorski avtocesti, kjer se je očitno zgodila huda nesreča. Še večjo tragedijo je preprečil moški, ki je stal ob avtocesti in mahal z neko lučko in tako opozoril, naj se ustavimo. Tukaj je namreč precej megleno in se stoječe kolone vozil ni videlo. Če ne bi bilo tega moškega, bi bilo še mnogo huje. Pravzaprav mislim, da nam je rešil življenje. Pa ne samo nam, ampak precej veliko ljudem. Ker ne vemo, kdo je ta človek, se mu ne moremo zahvaliti, zato bomo zelo hvaležni, če se mu lahko zahvalite v vašem prispevku. Lepo prosim! Stal je na dežju in poskrbel za varnost mnogih," je zapisala bralka.

Slabih 30 minut po objavi Nininega zapisa smo v uredništvo prejeli še eno pismo. Tokrat od bralca Mihe. Njegov zapis objavljamo v celoti. "Tudi sam bi se rad zahvalil temu moškemu z lučko. Tudi meni je rešil življenje, saj sem ga v zadnjem hipu videl in zavrl. Drugače bi priletel v kolono z vsaj 130 km/h in še koga poškodoval. Res mu hvala," je sporočil.

Konec 2014 hudo verižno trčenje pri Postojni

Na primorski avtocesti pri Postojni se je 28. decembra 2014 zgodila doslej največja prometna nesreča v Sloveniji po številu udeleženih vozil. Do nje je prišlo, potem ko se je na avtocesti prevrnil tovornjak, vanj pa je nato v slabi vidljivosti naletelo več vozil. Umrl je 25-letni državljan Švice, poškodovanih pa je bilo še 39 ljudi, trije huje. Skupaj je bilo v nesreči udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi.

Na avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem pa je 28. novembra 2011 zaradi goste megle in neprilagojene hitrosti verižno trčilo 38 vozil, v katerih je bilo 51 ljudi. Trije so umrli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3