Črna kronika

FOTO in VIDEO: Zaprosili bodo za izredni odstrel medveda, ki je napadel lovca

Novo mesto, 27. 07. 2016 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Interventna skupina, ki si je ogledala širše območje Gorjancev, kjer je medved napadel lovca, bo zaprosila za izredni odstrel zveri. Šlo naj bi za mladega medveda, ki je lovca večkrat ugriznil v nogo. Moški ni v smrtni nevarnosti.

Več videovsebin
  • Varnostna kamera posnela medveda
    01:15
    Varnostna kamera posnela medveda
  • Iz SVETA: Medvedji boj na Voglu
    02:29
    Iz SVETA: Medvedji boj na Voglu
  • Iz SVETA: Koliko medvedov imamo v Sloveniji?
    02:16
    Iz SVETA: Koliko medvedov imamo v Sloveniji?
  • Iz 24UR: Napad na Gorjancih
    02:48
    Iz 24UR: Napad na Gorjancih

Interventna skupina si je danes ogledala območje Gorjancev in zbirala potrebne informacije o medvedu, ki je včeraj ob 19.30 napadel lovca in ga poškodoval.

"Odločili smo se, da bomo zaprosili za dovoljenje za izredni odstrel medveda pod določenimi pogoji," je dejal Iztok Ožbolt

V tem primeru ne gre izključno zato, ker je medved napadel lovca, pač pa predvsem zato, ker je na tem območju tudi veliko drugih ljudi, ki se sprehajajo in kolesarijo, je pojasnil Ožbolt. 

Gre za mladega medveda, ki je šele začel samostojno življenje

Glede na posnetke medveda, ki so jih priskrbeli lokalni lovci, poznajo opis, težo in starost medveda. Šlo pa naj bi za mladega medveda, ki je star okoli tri leta in so ga na območju videli že večkrat.

"Ti medvedi, ki prihajajo v neposredno bližino naselij, so mlajši medvedi. Ponavadi gre za medvede, ki jih je medvedka v tistem letu zapustila in začenjajo živeti samostojno življenje," je poudaril Ožbolt.

Medved je lovca večkrat ugriznil v nogo

53-letni lovec je bil na preži. Hodil je po gozdni cesti med Gospodično in Vahto, ko je iz grmovja skočil medved in ga napadel. Zver je nato zbežala v gozd, lovec pa je poklical kolega na pomoč ter se sam odplazil do avtomobila, kjer so ga nato tudi našli.

Lovec je utrpel več poškodb, med drugim ima hudo poškodovano nogo. Lovca so v novomeški bolnišnici oskrbeli in ni v smrtni nevarnosti.

Napadeni lovec Tomaž Robek je pojasnil, da je medveda najverjetneje presenetil in prestrašil, ta pa ga je takoj napadel. Večkrat ga je ugriznil v nogo, Robek pa se je branil s fizično silo. Kot je pojasnil, je noga kar precej poškodovana. Do avtomobila, ki ga je pustil ob gozdni cesti, je uspel priti sam, nato pa poklical na pomoč.

Za Robeka je bila to prva tovrstna izkušnja. S prošnjo za izredni odstrel se v celoti strinja, saj lahko medved po njegovih besedah predstavlja veliko nevarnost za pohodnike, nabiralce gob in druge obiskovalce Gorjancev. "Če je napadel tokrat, bo še kdaj," je ocenil Robek.

Policija je o dogodku obvestila skupino za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in njihovega premoženja po velikih zvereh kočevske in dolenjske regije.

To je sicer prvi napad medveda na območju PU Novo mesto v tem letu, je potrdila tiskovna predstavnica Alenka Drenik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (579)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Župnik
07. 06. 2017 14.21
+1
Dej medved kk lahko grizes, mislim groza no. Medved je grizo???! Ja to je za odstrel ja, tak medved je nor medved.... Mislim, morilci ste,nic kaj drugega
gasper111
30. 07. 2016 17.21
Kaj pa naredijo z vsemi odstreljenimi medvedi? Mislim, a je pol kakšna fešta, ker divjačinski golaž je ena boljših stvari.
FesterAdams
28. 07. 2016 21.19
+5
Pustite medveda pri miru. Tam je on doma. Raje vzemite puško lovcu, ki je doživel lekcijo, a je, kolikor sem videl, ni dojel. Kaj bo surovež lomastil po gozdu in sejal smrt, kdo te je on?! Mater, da bi mi prišel na pešico....
RageAgainstTheMachine
28. 07. 2016 18.18
+5
Lovci: klanje brez vesti! FUJ
?rnogled
28. 07. 2016 15.51
+13
Medveda,ki je ugriznil enga jagra(verjetno v obrambi svojega življenjskega prostora)bodo obsodili na smrt.Dve barabi,ki sta umorili malo deklico,pa na bivanje v hotelu z 2 ali 3 zvezdicami,na naše stroške.
Sniper77
28. 07. 2016 14.39
+2
Kaj pa mislite, da bi živali nas "šparale", če bi jim bilo to v moči? Malo morgen. Vsaka vrsta se trudi množiti preko vseh meja. Če bi npr. medvedom dopustili, bi se pač razpasli povsod, mi bi se morali pa po hišah skrivat...
parapom
28. 07. 2016 15.17
+1
Ma ti si slišal že kdaj za ravnovesje in naravno selekcijo? Še nisi ne..no preber si mal o tem ;)
parapom
28. 07. 2016 15.17
+2
Ma ti si slišal že kdaj za ravnovesje in naravno selekcijo? Še nisi ne..no preber si mal o tem ;)
Apostol1
28. 07. 2016 15.50
+0
Ne razumem kako to da tule filozofirate na vse mogoče načine ko je stvar zelo preprosta. Vsa bitja tako živali kot ljudje smo del narave in tisti ,ki so na vrhu prehranjevalne verige skrbijo za ravnovesje tako kot srnjak je travo tako medved poje srnjaka to je menda jasno in medved nima skoraj nobenega naravnega sovražnika razen človeka ki je dolžan da populacija v mejah normale ,če se jih bo namnožilo preveč potem bo škoda na domačih živalih ki se pasejo na pašnikih in ogroženi bodo tudi ljudje, vsi veste da če bo medved srečal človeka in se bo počutil ogroženega ne bo poklical policijo ampak ga bo usmrtil in pojedel in medved ki je že napadel človeka izgubi strah pred njim in se to lahko ponovno zgodi zato ga tudi človek lahko ustreli oziroma ga mora, to pa je sedaj dovolj jasno in enostavno povedano da bo morda tudi razumel tudi slučajno kdo iz Ljubljane ,to je vsa resnica ,ki drži 100% že kar več tisočletij.
FesterAdams
28. 07. 2016 21.28
+1
Medvedje hlačajo tod milijone let, mi pa onesnažujemo planet šele kakih 30000let. Kdo je sedaj tu vsiljivec? Ali pa drugače. Mi to glih tak naprej pride, kot ZDA - svetovni policaj. Malo morgen!
ADRR
29. 07. 2016 08.32
+2
@Apostol: Lepa teorija kar govoriš. Realno pa vidim lovce, ki harajo po gozdu in streljajo vsepovprek kar jim pride. Ne duha ne sluha o ravnovesju in skrbi za varnost ipd. Edini cilj je streljanje in potem golaž in klobase. Verjamem pa da niso vsi isti.
Mirck111
29. 07. 2016 11.09
O Sniper77 kako si pa ti omejen. Že po nicku se vidi da si lovec, po pisanju pa sploh.
BožidarMacur
28. 07. 2016 12.06
+2
Čas je da medvedi poskrbijo za lovsko regeneracijo
BožidarMacur
28. 07. 2016 11.49
+7
Smrt puškarjem svoboda kosmatincem.
Apostol1
28. 07. 2016 09.59
+2
Med prvim oktobrom 2015 in 30. septembrom 2016 bodo je v slovenskih gozdovih predviden odvzem 109 rjavih medvedov in 7 volkov.Tole sem prekopiral in prilepil da se ne boste kvazi ljubitelji narave kaj preveč sekirali zaradi enega medveda
Hachi
28. 07. 2016 10.40
+7
in 22000 lovcev se grebe za njihove glave na steni!
taav
28. 07. 2016 10.48
-5
Daj, argumentiraj kaj je narobe s tem? Ne počnejo nič nezakonitega ali nelegitimnega. Si vegi? Ne uporabljaš usnja? Psi in mački kupuješ zelenjavne brikete? Če tvoj obstoj pomeni smrt le enga bitja, lahko le začepiš. Da bi bili tile naturščeki zadovoljni, bi mogel jager kako solzico potočiti in slabo ponoči spati. Zrezki pa rastejo v Sparu. Daj, odrastite že enkrat.
taav
28. 07. 2016 10.53
+0
Si se postavil pred puške, ko so Rožnika okoli živalskega vrta preganjali? Konec koncev je bil medved v gozdu - z vso pravico, da je tam. Zakaj ste dopustili, da se mu je zgodilo, kar se je? Kaj pa medo na Rudniku? Vojska in policija sta ga jagali. Kje ste bili, ljubitelji pravic divjih živali? Jako ste brihtni in glasni, dokler so dovolj daleč od vašega praga.
Hachi
28. 07. 2016 11.37
+3
otrok, izgubil si se. zakaj bi psu ali macki kupoval zelenjavne brikete? sam ne jem mesa in ja, tudi usnja ne nosim. pa mi zato psa ni potrebno hraniti z bresmesnimi obroki. pac, argument neodrasle osebe, ki drugega izgovora ne najde. tipicno. za moj obstoj ni potrebna smrt krave, kure, ... ampak ja, nic hudega. ne pravim, da ti ne smes jesti mesa. to je tvoja pravica. pravim pa, da lovci ne glumite nekih ljubiteljev zivali, ker to niste. kdor ima rad zival, ne nosi njene glave na steni - dejstvo! sam imam rad svojega psa, pa mi niti na misel ne pride, da bi njegovo glavo obesil na steno.
Apostol1
28. 07. 2016 12.05
+0
Hachi lovci nič ne glumijo ,glumiš ti in to takega pametnjakoviča da je potrebno resno razmisliti o zavodu ,kjer te bodo po domače naštelali.
taav
28. 07. 2016 12.51
-1
S svojim obstojem posredno omogočaš smrt ostalih živali. Hinavsko. Kdo ima rad živali in kdo ne ter kako kdo to izkazuje, pa pravzaprav nikakor ni tvoja pravica odločati, temveč si si jo samovoljno vzel in sedaj zahtevaš od vseh, da to spoštujemo. Kako imaš ti rad svojega psa, mene prav en mišji pimpek briga. Pa čeprav si sedaj z nekim tuljenjem v luno z ostalimi somišljeniki vzbujaš nek občutek ugodja, ki ti ga tako anonimno moraliziranje po forumu sproža. Medved/jelen/sranjak/ merjasec ni tvoj kuža. In srčno upam, da nikoli niti ne bo. Ne glumi nekega superiorno etičnega in moralnega ljubitelja živali, ker si samo brezvezen animal wellfare computer aktivist, kakršnih je poln internet, naredijo pa za en mišji pimpek za dobrobit divjih živali. Vsaj kakih 10 € na leto stisni zavetišču na Muti no. Se boš še bolje počutil in še bolj glasno tulil.
parapom
28. 07. 2016 14.11
+5
To da se nekdo odloči biti vegan zato ker se zaveda da lahko živi tudi brez mesa svojega psa pa hrani z mesno hrano ni prav nič hinavsko in prav nič narobe. Človek se je odločil da ne bo jedel mesa ker lahko živi brez njega, se pa zaveda da pes je mesojeda žival in ne bo preživel brez-vsaj dolgo ne. Kaj to pomeni? Človek se zaveda zakonitosti narave. Po mojem mnenju ni narobe ubiti žival za hrano, ris pleni, volk pleni, medved je mrhovinar, miška je rastlinojeda itd. Njihova telesa in organi so narejeni tako da morajo dobiti določen vir hranil in določenega vira. Ja jelen/srnjak/medved ni njegov kuža in zato jih nima v dnevni sobi na kavču, prav tako pa jih ne bo šel pobijat za brezveze. Problem današnje populacije je to da imamo vsega preveč-koliko mesa se poje koliko se ga ne poje? Hrane je definitivno preveč in ne potrebujemo je toliko in zato pride do problema. Da se ubije žival ža prehrano dejansko ni narobe ker tako pač je-tudi volk ubije srno da preživi, samo če pa ne rabiš ubijat pa ne ubijaj..
taav
28. 07. 2016 14.28
Živi in pusti živeti. Predvsem pa se ne kiti z neko nadčloveško ljubeznijo do živali, ko pa sam (pa čeprav posredno) delaš enako. Za razumevanje odstrela posameznih vrst pa je potrebno dati čez kakšen šnelkurs iz osnovne biologije/ekologije, v smislu nosilnosti okolja, širjenja populacij, primernih (naravnih!) gostot populacij itd. Potem se bomo malo lažje in predvsem precej bolj argumentirano pregovarjali. Neko vsiljevanje lastnih moralnih vrednot (ki jih mimogrede zelo malo tukaj glasnih tudi dejansk živi) pa je še najbolj podobno prerekanju v peskovniku, čigav očka je večji frajer: ali moj, ki ima traktor, ali tvoj, ki ima BMW. Ampak, vsako tele ima svoje veselje.
taav
28. 07. 2016 14.37
-2
Lovci pojedo svoj plen. Kaj je razlika, ali kupiš govedino ali upleniš srno?
Hachi
28. 07. 2016 14.37
+0
haha, zivi in pusti ziveti! potem se pa drzi tega!!!
Hachi
28. 07. 2016 14.37
+5
ne-razvitek, sam ti nimam nobenih racunov za polagat, ker ima drustvo za pomoc zivalim in sam vsak dan skrbim za vse vrste zivali, ki so pomoci potrebne. tak da ne ti meni, kam naj jaz kaj nakazem, ker toliko ur dobrodelnega dela, kot imam jaz, ti ne bos zbral do konca svojega mizernega lajfa, zato pa brz pusko v roke, da bos svojih vaskim pijan_ckom razlagal, kaksen daso si. sam ne potrebujem puske v roki, da se pocutim moskega in mocnega. parapom, ni potrebno izgubljati besed, ker so pac eni tako nerazviti, da enostavno ne razumejo. morda, enkrat, nekoc, ko jih kaksna karma ujame :)
taav
28. 07. 2016 14.45
-2
Opala, samo da si tako superiorno razvit in inteligenten. Se že na daleč vidi po izbiri besed, formiranju besednih zvez in jasnosti, argumentiranosti izražanja. Res, na vašem nivoju ne more kar vsak debatirat. Človek kar bolj mirno spi, ko vidi, da takšni veleumi tlačijo slovensko zemljo. Še je upanje za človeštvo.
parapom
28. 07. 2016 15.48
+2
eh taav..sej si sam pokazal s temle komentarjem da nimaš ravno vse jasno v glavi. Ker nimaš argumenta se spravljaš na formiranje besednih zvez in jasnosti izražanja.
FesterAdams
28. 07. 2016 21.29
+2
"ODVZEM"......, kako blaga beseda za kruto in zavrženo dejanje uboja.
taav
29. 07. 2016 12.39
Nimam argumenta za kaj? Da z argumenti podprem mnenje, ki je nasprotno neargumeniranemu, primitivnemu in žaljivemu komentarju Hachija? Ste pa face. Vse, kar znate, je bedasto žaljenje jagrov, o vsem ostalem pojma nimate. Niti osnovnega vedenja in znanja.
medvedJEkriv
28. 07. 2016 09.51
+12
PUSTE GA PRI MIRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MEDVEDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! f*#"&**#
Luna Mesec 1
28. 07. 2016 09.39
+10
.......ubogi medo, dosti hodim po Gorjancih in to brez strahu, medved beži pred človekom če ga sliši, zato je škoda, da se lovec ne zna obnašati v gozdu, treba je biti glasen....ta lovec že ni imel v načrtu samo opazovanje
taav
28. 07. 2016 10.07
+0
joj, si ti ena cvetka, a? Res imaš kaj opazovati od divjih živali, če galamo in šunder delaš. Luštkana si do amena.
parapom
28. 07. 2016 11.38
+1
men si pa ti malo luštkan.. kadar greš v gozd na sprehod, rekreacijo itd in veš da se tam nahajajo medvedi poskušaš biti čimbolj glasen ker medvedova narava je da se umakne prej preden ga človek sploh opazi.. če pa greš na opazovanje na območju kjer se nahajajo zverii pa so za to pripravljene opazovalnice in posebne koče kjer si pred zvermi varen ;)
parapom
28. 07. 2016 11.41
+3
in to bi seveda vsak lovec moral vedet, kako sam sebe zavarovat v gozdu kjer se nahajajo zveri..očitno res ni mel lepih namenov če je hodil v preži tam kjer je vedel da se nahajajo medvedi...
taav
28. 07. 2016 12.58
-1
Ne toliko basat no. Če imamo na kompet področju J od LJ 700 medvedov, se bo vsake toliko kakšen napad zgodil. Pika. In če vas je taka groza hoditi po gozdu, res ni potrebe, da se zavoljo vašega dobrega občutka dela taka galama, da vse živo iz radija par km zbeži. Se pač ne šetajte po gozdu. Pa tudi do teh baje tako zelo varnih opazovalnic je potrebno nekako pridet. Za razliko od prestrašenih ljubiteljev narave, ki se po gozdovih zaradi boljšega občutka trajbajao s 4kolesniki in terenci, gredo jagri v gozd peš. Lovec se v gozdu nima kaj posebno zavarovat. Puška ti v primeru napada nič ne pomaga. In ja, revež je najverjetneje šel na lov za srnjakom, popolnoma legalen in legitimen. Res zelo grd namen. Prav mu je, ni tako, cvetka?
parapom
28. 07. 2016 13.34
+1
Na področju Slovenije je od 400-450 medvedov, vsako leto se jih skoti od 100-150 in vsako leto jih približno toliko odstrelijo, da se ohranja število, ki je za naš prostor in njegovo velikost primerno . Ker pa itak nonstop krčimo njihov življenjski prostor (poleg tega so prepovedana mrhovišča, mrhovino se sproti odstranjuje iz gozda da je le ta čist-in kaj to pomeni? To pomeni da zverem zmanjkuje hrane in zaradi teh in podobnih stvari pride do posledic: zgodi se da pridejo tudi v bližino ljudi ker iščejo hrano in zato pride do stika-drugače pa se medvedi in ostale zveri izogibajo stiku s človekom.
taav
28. 07. 2016 14.22
-1
Prvo kot prvo, operiraš z netočnimi številkami, ki so rezultat statistične metode določanja številnosti na podlagi DNK analize iztrebkov - ki so jih po naših gozdovih nabirali - ugani kdo? Številčnost je tako zgolj ocenjena z določeno stopnjo zaupanja, razpon številčnosti je v resnici krepko višji, kot ti navajaš. Drugo kot drugo, povej en argument za krčenje življenskega prostora. Gozdnatost Kočevske je po 2.sv vojni znašala pod 50%, danes je krepko nad 85% in še raste. Tretje pa: kaj točno je poanta tvojega komentarja?
parapom
28. 07. 2016 14.47
+2
Mislim če ne dojameš poante mojega komentarja je dost slabo ker govori o tem zakaj prihaja do interakcij medveda s človekom. Operiram s točnimi številkami ker se s temi zadevami ukvarjam.. pride do povišanja in zmanjšanja zaradi selitve in prihoda medvedov z drugih držam, od 400-450 pa navaja število medvedov ki so stalna populacija v Sloveniji. Gozdnatost nima tu nobene vloge, mogoče veš da idealen prostor mnogih zveri ni globoko v gozdu ampak predvsem na obrežjih, travnikih itd? Govorim o krčitvi prostora glede spremembe rabe tal, gradnje cest-avtocesta naprimer je velika ovira ne samo fizična temveč tudi zvočna, svetlobna itd, govorim tudi o tem da so dandanes gozdovi močno počiščeni kar pomeni manj podrasti manj listja po tleh itd kar privede do zmanjšanja kakovosti habitata posledično se tu zadržuje manj organizmov ki predstavljajo hrano za zveri in tudi druge živali. En v izi primer: kaj se zgodi ko počistimo podrast? Ni hrane in skrivališča za srnjad in druge kopitarje, posledično ni hrane za zveri zveri iščejo drugje-ker imajo zelo dober voh hrano zavohajo že na daleč in vonj jih ponavadi vodi do človeka ;)
parapom
28. 07. 2016 14.59
+3
:in še en mini primerček če nisi razumel tistega z odstranjevanjem mrhovine, ker tudi to je dejansko na nek način omejevanje okolja: ris upleni neko srno, risi ulovljen plen skrijejo ker se z njim hranijo od 7-10 dni. Ker imajo ostale živali zelo dober voh velikokrat za skriti risov plen najdejo in se prehranjujejo z njim to imenujemo kleptoparazitizem. Te živali so npr lisice, kune, tudi ptice in medvedi. 33% tega plena predstavlja hrano medvedu. Letno človek odnese iz gozda skoraj 57.000 kosov parklarjev kar pomeni 1335 ton hrane za mrhovinarje in kleptoparazite kamor spada npr tudi medved. Ravnanje s poginulimi živalmi v gozdu še zlasti ostanki plena lahko pomembno vpliva na prehranske razmere zveri, odnašanje in čiščenje te mrhovine. Z zagotavljanjem in dopuščanjem mrhovine v naravi ohranjamo številne vrste in preprečujemo vdor zveri v urbana okolja. Zdej pa seštej vse to pa še veliko veliko drugih argumentov obstaja, samo mal je treba logično povezat ;)
taav
28. 07. 2016 15.05
-1
Ne rabiš mi razlagat, kako pride do interakcij z medvedom - živim z njimi že celo življenje. Selitve iz držav BIH so bile že večkrat ovržene - glej dnk analize leta 2007. Gozdnatost med drugim vsebuje površine v zaraščanju (menda ti je jasno, da v 10 letih iz travnika ne nastane gozd), ki so idealne površine za vso divjad, ki jo omenjaš. V širšem območju Kočevske in notranjske ni ovir - avtocest. Stalež srnjadi je visok in stabilen. Populacija jelenjadi narašča in se prostorsko širi. Populacija divjih prašičev enako. Kje je sedaj vsa ta tvoja silna degradacija okolja? Dejstvo je, da ljudje s svojimi dejavnostmi dvigamo prehranske možnosti okolja ter posledično populacije divjadi. Pričakovati, da bo jelenjad prebirala neko ubogo travo sredi gozda, medtem ko ima v dolini koruzna polja in lepo zeleno gnojeno travo, je milorečeno uborna. Ob vsem strokovnem znanju, ki ga premoreš, pa niti enkrat ne omeniš srčice problema: Medved je izredno inteligenten prehrambeni oportunist. Dokler bo našel hrano v bližini domov, zagotovo ne bo šetal cele km po gozdu v iskanju crkovine, jagod in borovnic. Zadrževanje v bližini človeka neizogibno privede do posameznih konfliktov, s katerimi se medvedova toleranca do človeka dviguje - se uči. In tako se razvijejo specialisti med medvedi: Bohinjski kravji klavec, Dolenjski čebelar,... Odstranitev konfliktnih osebkov je v interesu varovanja populacije. Pika.
taav
28. 07. 2016 15.08
-1
Naravna smrtnost pri divjadi niti slučajno ne dosega omenjenih številk. Pompozno zavajanje. Argumentov za kaj? Kaj želiš povedat? Konkretno? Konec lova? Ali ne?
parapom
28. 07. 2016 16.33
+1
Degradacija okolja definitivno je in še bo prisotna. To kar si napisal je res, ampak obstajajo rešitve. Ja delno tudi z odstrelom... ampak a tale medo je kriv za povišano število kopitarjev, je kriv za to, da imajo več možnosti za prehranjevanje? Ne ni. Kriv je samo tega da se je takrat nenamerno znašel v bližini lovca. Rešitev za tega in druge medvede, ki so kdajkoli prišli v stik s človekom pa je mnogo in po mojem mnenju veliko bolj humane kot pa da se jih pobije brez vprašanj.
taav
29. 07. 2016 12.35
Res? Povej eno. Učinkovito in primerno. Hvala.
taav
29. 07. 2016 12.42
Res mi ni poznano, s čim točno se s tega področja ukvarjaš, vendar si lahko precej vesel/a, da te bo taki ignoranci in nepoznavanju osnov področja kdo sploh še plačuje. Najverjetneje državni aparat.
pokersonn
28. 07. 2016 08.53
+3
Mogoče si je zapomnil lovca ki je ustrelil njegovo ljubico ali best frenda pa je storil edino pravilno. Kako že gre zob za zob, kaj ni nek tak pregovor ?
fracola
28. 07. 2016 08.18
+13
In zakaj mora medvedek umret??Zato ker ste ga vi primitivni lovci ogrožali v njegovem naravnem okolju.?A je bil ta poškodovani jager trezen?Ponavadi imajo vsi kak promil v krvi pa nosijo orožje...
taav
28. 07. 2016 08.19
-10
Medvedje tudi niso glih trezni. Sadje že leži po tleh in fermentira.
fracola
28. 07. 2016 08.21
+14
no ti si pa nažgan že od lufta , da na vse zgodaj kvasih norije
taav
28. 07. 2016 08.26
+1
Same resnice pišem. Je treba kdaj tudi za ljubljansko obvoznico pogledat. Vem, se sliši neverjetno, ampak tam proti jugu ljudje že več stoletij živijo s to zverjo - ironično, imajo precej manj problemov z njimi kot v Rožni dolini npr.
Apostol1
28. 07. 2016 09.11
-3
fracola ko berem tvoj komentar si edini primitivec tule ti in ne lovci ,tako kot na nekem prostoru kot so rezervati zveri skrbijo za ravnovesje med živalmi tako je človek dolžan skrbeti za ravnovesje v urbanem okolju ,ker je v tem primeru na vrhu prehranjevalne verige in zato imamo lovce ,ki so vsaj kar jih jaz poznam povsem normalni ljudje in ne pijanci kot jih tule nekateri imenujejo kar so pobrali iz šal o lovcih in sedaj tule posplošujejo da je groza. Kar se medveda je tiče normalni ljudje ,ki živimo v naravi in jo imamo radi vemo da je medved ,ki je že napadel človeka lahko ponovno nevaren človeku in je samo še za odstrel ali pa za v kakšen živalski vrt .podobno je s psom ki po ugrizu človeka dobi oznako nevaren pes in če se to ponovi potem je samo še za evtanazijo primeren . Sicer pa največ škode naredijo naravi kvazi ljubitelji narave ,ki mislijo kako so pametni v resnici pa nimajo pojma od narave in jokajo že če jih piči kakšna osa ali brencelj in med take pametnjakoviče spadaš po komentarju sodeč tudi ti
Hachi
28. 07. 2016 09.43
+4
in ti se imas potem kot lovec za ljubitelja zivali, ker bi vtaknil medveda v zivalski vrt oz. ga evtanaziral, ker napade cloveka v svojem naravnem okolju?! fant, nesteto ljudi je, ki napadejo drugega cloveka. koliko smo jih evtanazirali, pa so vsi vec ali manj povratniki oz. vsaj potencialni povratniki. ja, tudi otroci v soli napadejo sosolce, pa nic hudega namerne zivali. a smo koga evtanazirali? pac, nekaterim pogled ne pade dlje od lastnega nosu, kaj sele, da bi malce razvili svoja razmisljanja, ki so jim jih vcepili verjetno starsi, ki so bili prav tako lovci. pac, nekje se je potrebno dokazati. samo eno vprasanje, povejte mi, kateri od vas lovcev nima doma niti ene trofeje na steni? sem 100%, da ni niti enega. to pove vse o tem, kdo skrbi za naravo, kdo je ljubitelj zivali, itd., in kdo ubija zaradi postavljanja med kolegi!
Apostol1
28. 07. 2016 09.50
-4
Hachi eno je človek in drugo je medved in normalnemu človeku to pove dovolj tebi ,ki nimaš razčiščenih pojmov v glavi pa še tako obširna razlaga ne bo pomagala
taav
28. 07. 2016 09.57
-2
Glej, za tvoje psihoanalize je bolj primerna kakšna druga spletna stran. Recimo PIL ali pa zadovoljna.si. Priporočam tudi kakšno strokovno pomoč, glede na to da še vedno enačiš človeka z divjo prostoživečo zverjo.
parapom
28. 07. 2016 13.54
+2
Dejansko človek je divja prostoživeča zver-ker mi delamo kar želimo, mamo svoje zakone kako ravnati z naravo in živalmi..a je njih kdo kaj vprašal? a koga boli k* ko pobijejo na stotine živali zato da lahko zgradijo nek šoping center? ali kdo kaj vpraša ko zasujejo mlako, kjer se vsako leto pari na miljone ogroženih dvoživk zato da lahko naredijo cesto za človeka? V tem pogledu so bolj živali in narava naši ujetniki, z njimi lahko delamo kar hočemo, večina ljudi se ne zaveda da imajo prav tako čutila-občutijo bolečino, žalost, veselje, strah itd-nič kaj drugače kot ljudje. Ne govorim sedaj da bi morali živeti vsi skupaj v sožitju, en bi čohal medveda, en volkuljo, en zajčka, en volkec bi cartu enga starega dedka itd- govorim o tem da bi se morali nekateri ljudje malo bolj zavedati da smo tudi mi del narave, narava ni ustvarjena samo za nas, in nismo mi neki bogovi ki lahko z njo upravljamo. Vse te stvari bi se lahko rešile na lepši in boljši način-ampak glede na človeško populacijo je to dokaj nemogoče-zato pa hvala bogu da obstajamo tako kot nam pravite vi živaloljubci in kvazi ljubitelji pa ne vem kaj se vse.. razlika med vami in nami ni to da mi maramo in vi ne živali (verjamem da mariskdo izmed vas prav tako ljubi živali in jih ima rad) razlika je v tem da se nekateri zavedamo določenih stvari, kako deluje narava kakšne so povezave, kake etološke navade imajo določene vrste živali itd in zavedamo se da človek ni najinteligentnejše bitje na zemlji in ni center sveta in ni najboljši ter najmočnejši-imamo sočutje in empatijo do drugih bitij ki imajo prav tako enako pravico živeti na zemlji kot mi.
parapom
28. 07. 2016 14.01
+3
Sploh pa dejansko sploh ne veste kolko smo si podobni živali in ljudje-imamo samo drugačno kulturo in človek ima večjo moč nad upravljanjem narave zaradi tehnologije(kdo mu je pa dal to pravico da upravlja z naravo?). V osnovi pa smo vsi krvavi pod kožo, vsi imamo čutila-zanimivo mehanoreceptorji so čist enako zgrajeni pri človeki kot pri drugih sesalcih-medvedih volkovih itd..kar pomeni da bolečino občutijo na enak način kot mi, dokazano je da se živali zavedajo same sebe in organizmov v okolju kar dokazuje da niso zabite in svojeglave tvorbe narave... Lahko bi napteval še v nedogled pa bi verjetno zmanjkalo prostora.. Veliko je razlik med živalmi in ljudmi pa vseeno tako veliko ključnih podobnosti.. Vsi smo del narave, mnoge živali so se razvile pred nami..kaj nam daje pravico da jo uničujemo? Zavedam se kako deluje naš sistem in da ne živimo v pradavnini in v jamah itd. Želim povedati to, da bi morali imeti malce več empatije do narave ne pa da smo eni navadni egoisti ki skrbijo samo za svojo rit pa nas boli k* kaj se dogaja z ostalimi živimi bitji okoli nas.
šumar
28. 07. 2016 08.16
+8
tipicna slovenija sm brez besed res
User1094863
27. 07. 2016 21.58
+35
v parlamentu je tudi en kup ljudi ki napadajo uboge državljane kdaj pa bo odobren odstrel te golazni?
ad-hoc
27. 07. 2016 21.55
+30
Dajmo odpret PETICIJO proti taksnemu odstrelu! ali je bil medved v njegovi hiši ali on na njegovem rajonu? Dovolj je človeške aroganosti, da misli, da lahko serje vse naokoli.
fracola
28. 07. 2016 08.20
+4
Maddox
28. 07. 2016 08.51
+1
Apostol1
28. 07. 2016 09.13
-2
Jaz pa ne ampak podpišem da vas vse take kot ste vi vtaknjejo v kakšno primerno ustanovo kjer vam bodo pomagali
taav
28. 07. 2016 09.14
-1
Medvedi niso teritorialne živali = nimajo rajona. Osnove, ljubčki, najprej osnove, potem pa hitro peticije podpisovat.
taav
28. 07. 2016 09.16
+1
Apostol, takimle niti elita naše psihiatrične stoke ne more pomagati. Je pa branje teh komentarjev nazoren prikaz socioloških sprememb v družbi - očitno smo tako kot npr. Rimljani svoj vrh dosegli kako desetletje nazaj. Ker zdaj gre samo še navzdol.
Hachi
28. 07. 2016 09.37
+1
taav, res je, eni gremo v intelelktualnem in socioloskem razvoju naprej, eni greste na zalost v razvoju nazaj. zal, a resnicno.
Apostol1
28. 07. 2016 09.53
+0
Hachi samo ti ne greš v tem razvoju naprej kot se hvališ , in na žalost taka je resnica
taav
28. 07. 2016 09.59
+2
Hachi, tvoje izjave bodo veliko bolj kredibilne, če se navadiš "intelektualni razvoj" prav napisat.
Sputnik
27. 07. 2016 21.52
+10
ljudi ni več treba streljat ker lovijo pokemone in jih bodo avti pospravili. pa čigav je gozd???? a ni od medveda??? človek frajer brez orožja nima šans proti nobeni živali na svetu ker sam sebi komaj stakne oči kaj šele da bi katero zver premagal. še mlada mačka je bolj nevarna od človeka
-=TrutH=-
27. 07. 2016 21.50
+7
Človek-slab samooklicani hipokratski skrbnik zemlje.
BERNABEU
27. 07. 2016 21.42
-13
Ja to bi moral odstrelit takoj,brez nekih posebnih prošenj za dovoljenje odstrela!! Sej morajo bit živali ampak če smo pošteni je na takšni površini kot je Slovenija eno tretjino preveč medvedov...
Hachi
27. 07. 2016 21.43
+25
in 90 % prevec kretenov za tako malo drzavo. vse odstranit, pa bo mir, a ne?
NapovedovalecPrihodnosti
27. 07. 2016 21.47
+13
realmadridcr7...A si se kdaj vprašal ali morda na taki površini kot je slovenija tudi ni preveč tebi podobnih?
ZKL (zdrava kme?ka logika)
28. 07. 2016 08.09
+4
Apostol1
28. 07. 2016 09.22
-3
realmadridcr7 Tretjina za odstrel jih je preveč to ne drži je jih pa dovolj da se jih lahko nadzorovano in brez skrbi strelja in medved ,ki napade človeka je za takojšen odstrel brez posebne debate. Tvoj komentar je eden od realnih in normalnih ljudi ,ki smo tule redki zato lahko dam samo en velik plus+++++
NapovedovalecPrihodnosti
27. 07. 2016 21.37
+17
Nihče mi ne bo nakladal,da medved ni spal in je ta lovec pod vplivom alkohola stopil na medveda,ker ga niti ni opazil na tleh.Medved se je zbudil in se seveda reflexno in zaradi ogroženosti odzval ter ga ugriznil v nogo.Če bi ga medved napadel bi ga stoje ali pokončno takrat pa ga ne bi ugriznil v nogo ampak roko,ramo,rebra,vrat,glavo itd. Normalen lovec bi pa medveda,če ta ne bi spal opazil toliko prej in se mu ognil v nasprotno smer.Torej kakšen lovec je to?Kot sem napisal pijanec tako kot so vsi kateremu je potrebno dati prepoved nošenja orožja naokrog saj bo enkrat povzročil z njim katastrofo.
taav
28. 07. 2016 08.18
-2
Dej povej, si kdaj srečal medveda? Kar zgoraj navajaš meni bolj sliči na kake fantazijske nadaljevanke kot na kakšne resne izkušnje in poznavanje medvedov....