Črna kronika

Iztirjenje vlaka vzelo osem življenj

Teheran, 24. 01. 2010 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na severovzhodu Irana je iztiril vlak, pri čemer je umrlo osem ljudi, ranjenih pa je bilo več deset. Pri tem velja spet opozoriti na težave v iranskem transportnem sektorju.

Nesreča vlaka v Iranu
Nesreča vlaka v Iranu FOTO: Reuters

Iranski mediji poročajo, da so približno 650 kilometrov od Teherana iztirili štirje vagoni vlaka, ki je bil na poti iz prestolnice v mesto Mashad na vzhodu države. Pri tem je umrlo osem ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. A kot pri tem opozarja vodja iranskega centra za izredne razmere Golam Reza Masumi, bi lahko število žrtev še naraslo, saj je življenje nekaterih preživelih resno ogroženo.

O vzrokih za nesrečo mediji za zdaj le ugibajo. Tako navajajo, da bi lahko vlak iztiril zaradi ovire na tirih, napake pri preusmerjanju oziroma, da je vlak vozil prehitro.

Strokovnjaki trdijo, da se je v zadnjih 30 letih prometna varnost v Iranu znatno poslabšala, še posebej v letalskem prometu, razlog pa naj bi bile tako mednarodne sankcije kot tudi slab menedžment in pomanjkanje investicij.

Nesreča vlaka v Iranu
Nesreča vlaka v Iranu FOTO: Reuters

Nesreče v prometu v Iranu niso redkost

Lani poleti so v nesreči vlaka na isti relaciji umrli trije ljudje, leta 2004 je vlak, ki je prevažal kemikalije in gnojilo, zaradi nesreče eksplodiral, pri tem pa je umrlo najmanj 300 prebivalcev kraja, v katerem se je nesreča zgodila.

Zahod je Iranu obljubil, da bo umaknil sankcije in pomagal pri obnovi transportnih povezav v Iranu, če se Teheran odpove svojemu jedrskemu programu, za katerega so ZDA in Evropa prepričane, da je namenjen razvoju jedrskega orožja. A Iran vztraja, da ima pravico do miroljubnega programa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.T
24. 01. 2010 22.16
Mule bodo spet rekle da so krivi izraelci ali amerikanci.
dolejo
24. 01. 2010 18.55
Uh, kako me zanimajo prometne težave v Iranu
erikon
24. 01. 2010 16.03
Smrdi po mosadu
Milivoje Hajdukovi?
24. 01. 2010 13.11
Ni kaj komentirati, razen tega, da bo teh in temu podobnih nesreč vsev več. Nekoč je bila posvečena skrb za človeka, delovale so išpekcijske službe in izdelovalo se je vse bolj varno, kot danes. Sedaj živimo v ćasu otminizma, goljufije in grabizma, ki temelji na kapitalu, namesto na morali. Zato je tudi najbpljše, da vse skupaj odnese voda.
6-5
24. 01. 2010 11.20
Pri tem velja spet opozoriti na težave v slovenskem transportnem sektorju.