Črna kronika

Je streljal zaradi spora glede oporoke?

London, 03. 06. 2010 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vzrok za bes taksista, ki je v britanski pokrajini Cumbria ubil 12 ljudi, nato pa sodil še sebi, bi bil lahko družinski spor, poročajo britanski mediji. Možno pa je, da je streljal zaradi besa na sodelavce.

Dan po streljanju v Veliki Britaniji
Dan po streljanju v Veliki Britaniji FOTO: Reuters

V sredo je 52-letni britanski voznik taksija Derrick Bird v pokrajini Cumbria do smrti ustrelil 12 ljudi, kasneje pa so njegovo truplo našli v gozdu. Preiskovalci so ugotovili, da si je sodil sam, britanski mediji pa poročajo, da bi bil lahko vzrok za streljanje družinski spor o oporoki. Tudi policija je potrdila, da je bil med žrtvami odvetnik Kevin Commons. Ranjenih je bilo 11 naključnih ljudi, katerih življenje ni ogroženo. Osem se jih še zdravi v bolnišnici, tri pa so že odpustili.

Kot je sporočila policija, je imel taksist dovoljenje za orožje, ni pa znano, ali je streljal prav iz tega orožja. To bo pokazala balistična preiskava, je nadaljeval pomočnik načelnika policije v Cumbrii. Policija naj bi sicer zasegla dva kosa orožja: šibrovko in puško, na katero je bil nameščen tudi daljnogled. Za policijo v Cumbrii pa bo to ena največjih preiskav, saj se soočajo s kar 30 prizorišči streljanja. Prejeli naj bi kar 1.400 klicev ljudi, med njimi naj bi bile tako priče kot tudi sorodniki in prijatelji žrtev ter storilca.

Oporoka ali bes na sodelavce?

Britanski mediji navajajo dve verjetni teoriji: po prvi naj bi šlo za družinski spor glede oporoke, po drugi pa naj bi se moški razjezil na druge taksiste, ker naj bi mu ti "kradli" stranke. Nek prijatelj naj bi ga videl v sredo zvečer, od njega pa naj bi se storilec poslovil z besedami: "Ne boš me več videl." Naslednjega dne je Bird odšel z doma in začel svoj strelski pohod. Prva žrtev je bil njegov brat dvojček David, druga pa družinski odvetnik. Slednjega so našli na dvorišču njegovega doma.

Naslednja žrtev je bil njegov službeni kolega, zatem pa je po podeželju streljal na povsem naključne ljudi. Tako je v Egremontu ustrelil upokojenca v 60. letih starosti in še eno žensko, ki se je vračala z nakupovanja. Tudi ona naj bi bila podobnih let. V sosednji vasi je ustrelil še dva zakonca, nato pa še starejšega moškega v Carletonu.

Deklici zaradi šoka dve uri nista spregovorili

V Gosforthu je Bird iz neposredne bližine ustrelil igralca ragbija Garryja Prudhama, ki je ravno delal na polju. Dve žrtvi je ubil še v Seascalu, kolesarja in žensko v 70. letih starosti. Dvanajsta žrtev pa je bil še en taksist.

Prizorišče, kjer so našli mrtvega napadalca
Prizorišče, kjer so našli mrtvega napadalca FOTO: Reuters

Usmrtitev ene izmed dveh žrtev v Seascalu naj bi videli dve deklici, ki sta kasneje povedali, da ju je storilec takoj po usmrtitvi pogledal v oči, zaradi česar sta obe obnemeli in nista spregovorili dve uri.

Primer preiskuje več kot 100 policistov in preiskovalcev, vsem, ki so prisostvovali pokolu, pa so oblasti ponudile tudi svetovalno pomoč.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglas
04. 06. 2010 07.49
Mislim, da nikoli nihče ne bo odkril, kaj se takrat dogaja v mislih človeka, ki se za to odloči. Lahko vsi znanstveniki tega sveta skupaj stopijo in jim ne bo ratalo ... kot je nemogoče napovedat, kdaj bo povprečen človek to storil.
Jimi1
03. 06. 2010 18.14
Zanimivo! Sem nekoč nekaj prebral o enem serijskem morilcu, ki je najprej pobil vso svojo "žlahto" , nato pa se vozil po ZDA in ubil vsakega, ki ga je na sorodnike spominjal... Morda je to razložitev motiva.
keramicar2
03. 06. 2010 14.02
sploh ni važno zakaj -važno je da se to ne bi smelo nikakor dogajati.
s1m0n
03. 06. 2010 13.43
Kak ga niso mogli prej ustavit ? Britanska policija vedno bolj rine v takšne stvari, vedno bolj nesposobni postajajo in ljudje jim več ne bodo zaupali! Preveč spodrsljajev so si že privoščili!
martin66
03. 06. 2010 13.32
ta je pa pretiraval...