Črna kronika

Primer AMZS: Osumljenih pet oseb

Lesce, 12. 11. 2010 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./B.G./U.F.
Komentarji
82

V primeru jemanja podkupnin v leški poslovalnici AMZS je pet oseb osumljenih 17 kaznivih dejanj, so razkrili policisti. Vodja poslovalnice ostaja v priporu, njegovo ženo so po zaslišanju izpustili na prostost.

Kranjski policisti so danes razkrili podrobnosti torkove hišne preiskave v poslovalnici AMZS v Lescah, ko so pri prejemanju podkupnine zasačili dva uslužbenca iz Radovljice, 45-letnega vodjo poslovalnice in njegovo 42-letno ženo.

Za zdaj je pet oseb osumljenih 17 kaznivih dejanj – med njimi je pet jemanj podkupnine, dve dajanji podkupnine in 10 ponarejanj uradnih listin. Med osumljenimi so poleg vodje poslovalnice in njegove žene še trije zunanji sodelavci (mehaniki), ki so za vsoto med 30 in 50 evrov izdajali potrdila o tehnični brezhibnosti vozil, ki sicer teh pregledov ne bi uspešno opravila.

V akciji je sodelovalo okoli 40 kranjskih policistov in kriminalistov.
V akciji je sodelovalo okoli 40 kranjskih policistov in kriminalistov. FOTO: POP TV

80 vozil brez tehničnega pregleda

Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj, je povedal, da so prve podatke o nepravilnostih pridobili že konec leta 2009. S preverjanjem informacij so intenzivno nadaljevali in v drugi polovici letošnjega leta začeli izvajati tudi zakonsko opredeljene prikrite preiskovalne ukrepe.

Ugotovili so, da so osumljenci v treh mesecih pred zaključkom akcije v nasprotju s predpisi izdali zapisnike o opravljenih tehničnih pregledih za okoli 80 vozil, ki dejansko sploh niso bila tehnično pregledana. Posledično so na ta način omogočili registracijo vozil. "Tehnično nebrezhibna vozila, pri katerih je bilo za nadaljnjo registracijo treba opraviti tehnični pregled, so nadomestili s tehnično brezhibnimi vozili, s katerimi so izvedli tehnični pregled, nato pa v dokumentacijo navedli napačne podatke. Na enak način so izvajali tudi tehnične preglede vozil, ki jih lastniki dejansko sploh niso pripeljali na tehnični pregled, temveč so osebju dostavili samo prometno dovoljenje. V najmanj petih primerih so uslužbenci podjetja za izvajanje tehničnih pregledov za to prejeli tudi podkupnino, ki se je gibala med 30 in 50 evri,"  je pojasnil.

Kriminalistična preiskava se bo še nadaljevala, saj so kriminalisti ob hišni preiskavi v podjetju zasegli večjo količino poslovne dokumentacije.
Kriminalistična preiskava se bo še nadaljevala, saj so kriminalisti ob hišni preiskavi v podjetju zasegli večjo količino poslovne dokumentacije. FOTO: POP TV

Kot je znano, so po včerajšnjih zaslišanjih na prostost izpustili ženo vodje poslovalnice, ker zanjo niso več obstajali priporni razlogi. Njenega moža pa so privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor, in sicer zaradi nevarnosti vplivanja na priče in zaradi nevarnosti uničevanja dokazov.

AMZS: Očitana kazniva dejanja obsojamo

Policisti so razkrili, da je bila ta akcija le "vrh ledene gore", saj ima celotna zadeva širše razsežnosti tudi po drugih enotah na Gorenjskem.

Vodstvo AMZS je sum storitve kaznivega dejanja prejemanja podkupnine v poslovalnici Lesce obsodilo že v sredo. ''Zaradi razjasnitve vseh okoliščin in v želji, da se preiskava preišče, celovito razjasni ter zaključi v čim krajšem času, smo preiskovalcem ponudili vso podporo in pomoč,'' so zapisali in dodali, da se je vodstvo AMZS za zaščito vseh zaposlenih, ki svoje delo opravljajo zakonito in pošteno, odločilo opraviti temeljito in celovito notranjo preiskavo. Zoper zaposlene, ki so kakor koli vpleteni v navedena dejanja, bodo skladno z internimi pravili in določili ustrezno ukrepali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregorino22
14. 11. 2010 21.47
kaj pa matematika kje so stroski goriva gume in zavore kot pravite jeuporabljal svoje vozilo za tehnicni pregled ce to odstejemo od 250 evrov je bil preglednik se v limitu ali so prisli policaji z avtobusom
ANAPOT
14. 11. 2010 14.11
Res ste frajerji.....lovite majhne ribe in jim odredite pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče in zaradi nevarnosti uničevanja dokazov. Zakaj niste na enak način postopali pri Ga. Hildi Tovšak??????? , kjer so bile posledice veliko, veliko večje in zneski veliko veliko višji kot v tem primeru.....res sramota za takšno delovanje naših "varuhov"....da ne komentiram še ostalih velikih primerov, ki se namerno utišajo, ker je v njih vpletenih veliko vplivnih ljudi......in takšne "akcije" potem prekrijejo ostalo svinjarijo.....
exdetektiv
14. 11. 2010 12.59
So se vrgli na male ribice, ker se bojijo, da jih velike pohrustajo...bi bilo nekaj takega ,,,upam, da se bo kdo strinjal s tem. Lepo Nedeljo vam želim.
MISKO2
14. 11. 2010 12.20
in to je država al kaj??? Toliko govora o bogem revežu, ki si je v žep dal 250 €. Kaj pa gradbeni giganti, pa afera Satex, ki bo zastarala čez par dni in na koncu še bodo državo tožili. Spomnimo. V bančni ekspozituri NKBM-ja v Lenartu so med letoma 1995 in 1996 odobrili kar 944 posojil in tako protipravno pridobili okoli 2,8 milijarde takratnih slovenskih tolarjev, kar bi danes zneslo okoli 11 milijonov evrov.
bmw318d
14. 11. 2010 09.47
sram je lahko policiste ,ki se ukvarjajo s tako malenkostjo zame ste res junaki to bi vsak osnovnošolček lahko raziskal ni treba policijske šole za ta primer DELAJTE KAJ BOLJ PAMETNEGA...šrot pavček zidar.........in še in še dela kokr češ
mori007
14. 11. 2010 08.44
Bravo POLICIJA, kaj takšnega se v Sloveniji ni zgodilo že dolgo, da bi takšna gruča policistov za 200 eur, razkrinkala takšno kriminalno združbo, upam da ni bilo ranjenih. Policistom in kriminalistom je treba podelit DRŽAVNA ODLIKOVANJA!!!
tgorazd
14. 11. 2010 08.22
tehnični pregled da ali ne, velikemu številu lastnikov vozil je to nočna mora, počen auspuh iztrošen katalizator, počena vetrobranska šipa samo te stvari potegnejo za sabo ogromne stroške popravila, vendar še nisem slišal da bi se kdo zaletel zaradi prevelike emisije plinov ki jih povzroča njegov avto, slabih bremz pa si verjetno nihče že zaradi svoje varnosti ne privošči, zato je cena ki jo zaračunajo zelo ugodna , če bi bili dosledni verjetno ne bi vozilo več kot pol avtov po cesti, kdo bo pa pol polnil proračunsko malho z bencinskim eurom, ne obsojajte zato teh ljudi, ki si na ta način pomagajo pri preživetju za marsikoga so naredili veliko uslugo, prodajalci avtodelov pa naj spustijo cene na normalno raven, njih bi bilo treba zapreti zaradi oderuštva
periot
13. 11. 2010 22.58
Najprej bi bilo treba Kresalko zapret ki dovoli takšne stvari ampak to je že druga zgodba , se pravi vrana vrani ne izkljuje oči!!!!!!!!!!Prišel bo dan ko bodo tudi ti na vrsti in plačali za vse!!!!!!!!!!!
periot
13. 11. 2010 22.55
Kaj pa je to 30, 50 eu dajte raje zaprite tiste ki sopokradli vso Slovenijo, potem se pa na te male spravite banda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BitterMan
13. 11. 2010 22.09
@ warianta - si kraj pomislu, da so spuščali skozi predvsem avtomobile, ki recimo niso po emisijah ustrezali tehnični izpravnosti in ne čem drugem. Sej niso spuščali skoz avtomobile brez zavor, ipd... Poznam pa ta primer osebno, tako da ne domnevam.
BitterMan
13. 11. 2010 22.05
1.500.000 eur vredna preiskava za osebo, ki bi morala vzeto 30.000 podkupnin za ta denar. Hilda, Zidar, Bavčar, .....10mlrd pokradenega denarja....pa se ne zgodi nič. :) Go figure. 40 kriminalistov je dalalo na preiskavi kurjega tatu, sej ni čudno da nimajo cajta za večje ribe.
saintjozef
13. 11. 2010 20.13
warianta imaš prav.
klatezg
13. 11. 2010 20.07
extremist ti kurji tatovi, ga bojo nasrkal tud za tiste tavelke taove... SLOVENIJA je pač PRAVNA država v DRŽAVI...
warianta
13. 11. 2010 18.14
Res, da gre za majhne vsote, ampak ti tehnično vprašljivi avtomobili se potem vozijo po cestah. To pa ni le goljufija ampak tudi nevarnost. Ni prav, da se take akcije obsoja, je pa res, da bi moral pri večjih vsotah tudi bolj dosledno delat. Hvala bogu, da se to preprečuje!
saintjozef
13. 11. 2010 18.09
A so tud Hildi skozi prste pogledali, ko je svojo kripo na pregled pripeljala?
dolzvlado115
13. 11. 2010 18.03
ti kurji tatovi pač nimajo toliko da bi lahko podkupovali.
rajak
13. 11. 2010 15.29
TAKO MAJHNA VSOTA PA TAKA UPITJE SIGURNO KOMU DIŠI AMZS DA GA BO PO TEJ MALI MALI AFERICI POHOPSAL V SVOJ ŽEP ----ČE NEBI BILO NOVINARJEV BI POMETLI VSE IN NEBI BILO NIČ
Saša Gril
13. 11. 2010 13.29
kakšen halo za majhno vsoto, ko pa miljoni izginejo pa lepo tiho in vse ok, res pravna država
lejka50
13. 11. 2010 12.01
pa smo tam, kjer ni muh...preiskave po malih vsotah, obsojeni pa kot bi okradli državo...pravi goljufi pa se mirno sprehajajo in uživajo vso pozornost...za njih ni dokazov, čeprav so...KAJ POMENI PRAVNA DRŽAVA, A KDO VE KAJ JE TO???neštetokrat sem si zaobljubila, da ne bom več imela zanimanja za dogajanja v SLO, vedno imam pol problem z pritisokm...le kdo me bo pokopal...pogrebni stroški so veliki...jaz pa nič nakradenega...mogoče bodo tajkuni priredili dobrodelno akcijo za moj pogreb navadne državljanke....uhhh
anchy55555
13. 11. 2010 09.28
pepo99 prav imaš. Sram naj jih bo vse skupaj. A je že bil obsojen kdo, ki je ukradel milijone? NIHČE. Nasrka vedno ubogi revež z nekaj evri...In to naj bi bila pravna država?