Slovenija

Jeseniška nesreča: Pristojni ostali brez pomembnih dokazov?

Jesenice, 14. 09. 2011 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po nesreči na jeseniški železniški postaji, v kateri je bilo poškodovanih 34 ljudi, naj bi preiskovalci ostali brez pomembnih dokazov, s katerimi bi lahko potrdili domneve, da je strojevodja potniškega vlaka speljal kljub rdeči luči.

Včeraj je na jeseniški železniški postaji potekala rekonstrukcija nesreče, ki se je konec avgusta zgodila na Jesenicah, časopis Delo pa poroča, da so se preiskovalci znašli v slepi ulici. Težava naj bi po informacijah Dela nastala zaradi tiskalne naprave, ki na papir beleži vsako uporabo signalnovarnostne naprave. V času nesreče, tako Delo, tiskalna naprava namreč ni delovala pravilno.

Tako strojevodji potniškega vlaka preiskovalci s papirnim izpiskom ne morejo dokazati, da je s postaje odpeljal kljub rdeči luči na semaforju. Strojevodja sicer vztraja, da je s postaje odpeljal, ker mu je to dovolil signalni znak, medtem ko vlakovni odpravnik pravi, da je vozno pot postavil za tovorni in ne potniški vlak.

Po poročanju Dela se je sicer med nesrečo poškodovala tudi črna skrinjica. Ta bi sicer lahko pokazala, ali se je sprožila naprava za avtomatsko zaviranje vlaka v primeru, ko vlak prevozi signal z rdečo lučjo. Delo sicer omenja tudi, da naj bi bila po nekaterih informacijah črna skrinjica poškodovana naknadno in ne med trkom vlakov.

Na SŽ medijskih navedb ne komentirajo

Ko smo se za več informacij obrnili na Slovenske železnice, nam je njihov predstavnik Marko Tancar sporočil, da medijskih navedb iz neimenovanih virov ne morejo komentirati, saj preiskava še poteka.

Komisija SŽ mora sicer najpozneje v štirih mesecih predložiti poročilo o izrednem dogodku. Kot je razložil Tancar, pa se mora skladno z internim navodilom o ravnanju pri izrednih dogodkih preiskava končati v najkrajšem možnem času, najpozneje v 50 dneh po izrednem dogodku. "Pričakujem, da bo preiskava končana prej kot v predpisanem 50-dnevnem roku, točnega datuma ta hip še ni mogoče določiti," je dodal Tancar. 

Kot so še sporočili iz SŽ, je glavni cilj preiskovalne komisije, da pokaže razloge za izredni dogodek in poskrbi za uvedbo morebitnih dodatnih ukrepov, da se takšen dogodek ne bi več zgodil. "Na SŽ bomo naredili vse, da bomo to tudi storili,“ je zagotovil Tancar.

Svoje preiskave pa neodvisno vodita tudi sektor za preiskovanje železniških nesreč in incidentov na prometnem ministrstvu ter policija.

Slednja je sicer že malo po nesreči sporočila, da gre za zelo obsežno preiskavo, v kateri sodeluje več pristojnih organov. Njihove ugotovitve mora policija pred koncem preiskave preučiti in združiti. Danes pa so na PU Kranj za 24ur.com povedali, da bodo o ugotovitvah preiskave javnost obvestili takoj, ko bo ta končana. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

York
15. 09. 2011 00.59
KopulacijskiO14.09.2011, 21:12 Točno tako kakor si napisal. Jaz ne bom dejala sindikat, jaz ga bom kar imenovala. Komur bo uspelo Grbajsa brcniti s "prestola", ta bo rešil železnico izgub. Nekateri ljudje so tako prepleteni s politiko, da se ti ježijo lasje. Se še spomnite kako je bila upravna stavba SŽ prepletena s prisluškovalnimi naprvami.....nikoli se ni "ugotovimo" kdo komu in za katere potrebe prisluškuje. Da ima SDS lovke visoko razpredene priča že to, da je Krkovič šef Podjetja, ki pod okriljem Železnic trži Zalo za vodne avtromate. Da so prodajali počitniške kapacitete na Hrvaškem kar po domače. Zadeva je potihnila in nihče več ne raziskuje kdo je kaj kupil za drobiž, kdo sedaj oddaja taiste apartmaja za lasten žep. Ja, ne samo Petrol, Elektro, tudi SŽ so za nekatere zlata jama. In dokler ne bo mrtvih, en strojevodja ne bo odgovarjal za materialno škodo. Lokomotive iztirijo, lokomotive končajo v Ljubljanici.....pa se nič ne zgodi in ovce vse to plačujemo.
Darko32
14. 09. 2011 21.28
KopulacijskiO 14.09.2011, 21:12, če je bila poškodovana naknadno je potrebo takoj pozapreti vse, ki so kakor koli vpleteni v zvezi tega dogodka. Država in politika pa blokirati vsa finančna sredstva, saj takšnih lumparij se ne sme podpirati.
KopulacijskiO
14. 09. 2011 21.12
+1
Če je strojevodja član pravega sindikata, potem se mu nikoli ne zgodi nič. Pokvari se printer, razbije se črna skrinjica, komu, ki preveč govori, se razbije steklo na avtu... 24 ur, namesto da brišete komentarje raziščite malo, kaj se je zgodilo s strojevodjem, ki se je pred par leti v Mariboru z lokomotivo odpeljal domov. Nič, pa je prekršil vse, kar se je prekršit dalo!
tali?ni tom
14. 09. 2011 20.16
a so slučajno zaplenili vlak in strojevodji odvzel dovoljenje ??? niso , pa je zafrknu 34 ljudi , ko pa dobijo enga na traktorju ali kolesu ki je nekaj malega cuknu je pa cela strela in objavleno tut v pratikah kakega falota so dobil in kasko so zaplenil motorno sredstvo ! v tej državi je čedalje bolj butalsko in po moje bo treba za večino , res ogromno večino liderskega aparata in pomagačev predpisat psihiatra ker je po moje vse zmešano ! tole nima več smisla in dokazano policija je v sloveniji samo še za kasirat za vse ostalo so pa v temi ! in take policije državljani ne rabimo !
Robert Ma
14. 09. 2011 19.00
letos pa je moderno da izginjajo dokazi!!! drugo leto pa bo verjetno moderno da bodo izginjale priče!!
BMWmunja
14. 09. 2011 17.21
Pa kaj te natolcujete vsi? Ali ste že kdaj slišali, da se včasih morajo šefi skupaj dol vsesti in najti grešnega kozla. In prav to zdaj počnejo. Ni pošteno, da jih pri tem motimo....
svegel
14. 09. 2011 17.06
Ne verjamem da si je vlakovodja upal narediti tako napako da bi speljal pri rdeci luci. ZA ZELEZNICI NI NAPAKE
JEZKE-BLOKIRAT
14. 09. 2011 14.11
enostavno se norca delajo iz nas
Dragan G
14. 09. 2011 14.00
Take lahko sam v Sloveniji slišiš.......
gemini62
14. 09. 2011 13.37
pa to je fenomenalno! Da takšne 3 reči odpovejo hkrati. Temu se med normalnimi ljudmi reče "sabotaža"! Če ni šlo za sabotažo pa je to malomarnost na toliko ravneh, da bi morale leteti glave tja do vrha SŽ. To namreč pomeni, da se varnostnih in registrirnih naprav ne vzdržuje, ne preverja ali celo namerno kvari in na sploh vse dela približno tako kot v Rusiji ali na Kitajskem. Samo še flaša šnopsa manjka v strojevodni kabini, ki je sicer potrebna za vzdrževanje zobne gnilobe.
major1
14. 09. 2011 13.32
Ni odgovornega, HAHAHAHAAAHHAAA
mukotrpni
14. 09. 2011 13.02
HAHAHAHAHAAAAA........ kaj druzga je bilo za pričakovat...
izbriši mi profil admin
14. 09. 2011 12.53
haaaaaaaaahahahahahaha --- WLCOME TO SLOVENIJA ---- nesposobna javna uprava --- ma dol bi vam pobral 50% vsem , ne sam 4 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
glas_razuma
14. 09. 2011 12.47
Kdaj se bo kak podjetnik spomnil in v Sloveniji odprl testirni center za preverjanje naprav za beleženje občutljivih podatkov. Naprava, ki pri nas uspe obdržati dokaze do sojenja, gotovo preživi vsako vrsto nesreče.
korintos1
14. 09. 2011 12.41
Tudi v Pesnici je strojevodja odpeljal pred leti, pa še menda danes ni za to odgovarjal. Tiskalne naprave se hitro pokvarijo v takih primerih. Menda od brzine.
Darko32
14. 09. 2011 12.29
Sam trdim, da ni človeka, da bi gledal rdečo luč in kar peljal mimo brez nikakršnega soglasja. Normalno, da so crknille, saj so zamočili zadevo in jih je bilo potrebno uničiti. Ni kaj dobri so tile na železnici. Vsa čast, da to iščejo kar nekaj časa. JAz bi pozaprl vse, ki so povezani z uničevanjem ali namernim poškodovanjem naprav za beleženje. KAKO PA POTEM IZVAJAJO DELO, ČE NIMAJO VKLJUČENIH KONTROL DELOVANJA NAPRAV. ALI VOZIJO POTNIKE IN TOVOR KAR OD OKA.???????????????????
povrsniste24kur
14. 09. 2011 12.21
kdaj bo kdo odgovarjal za take malomarnosti, ki so prava žalitev za vsakega izmed davkoplačevalcev??
expat
14. 09. 2011 12.10
Leta 2011, ko ima ze vsak otrok pameten telefon, nase zeleznice podatke tiskajo, ne da bi jih shranili v el. obliki?
RICHard32
14. 09. 2011 11.46
Mogoče je pa kak "mehanik" pomagal mal fentat ta tiskalnik iz časa Marije Terezije...
cool29
14. 09. 2011 11.46
....za določene zadeve ne rabiš biti posebej izšolan, da ugotoviš delovanje sistema....sicer pa izid preiskave ==> pričakovan in v skladu z sistemom....če noben ne bi naredil napake se tudi vlaka nebi zaletela...