Slovenija

'Ali res 3000 Slovencev ne zmore vključiti v svoje socialno tkivo enega begunca?'

Jesenice/Ljubljana, 19. 06. 2015 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je ob predvidenem prihodu beguncev v Slovenijo pozvala k razumnosti in človečnosti. Spomnila je, da smo bili tudi Slovenci kot begunci sprejeti v mnogih tujih državah. "Bodimo ljudje do teh 700 ljudi," je pozvala.

Slovenska filantropija je ob svetovnem dnevu beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija, pozvala vlado k solidarnosti in sprejetju beguncev, ki naj bi v Slovenijo prišli v skladu z evropsko agendo o migracijah. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, obenem pozivajo tudi k izboljšanju sistema obravnave beguncev in podpore pri njihovem vključevanju.

Agenda o migracijah, ki jo je maja predstavila Evropska komisija, med drugim predvideva razporeditev beguncev znotraj Evrope ter ukrepe za preselitev beguncev iz t.i. tretjih držav. V Slovenijo naj bi po zadnjih izračunih prišla skupno 702 begunca oz. prosilca za mednarodno zaščito.

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je ob predvidenem prihodu beguncev v Slovenijo pozvala k razumnosti in človečnosti. Kot je poudarila, begunci prinašajo s seboj energijo, znanja, spretnosti, človeški kapital. "V času globalizacije je mešanje narodov, ras, če to hočemo ali nočemo, neizogibno," je poudarila. "In ali res mislimo, če zaokrožimo številke, da 3000 Slovencev ne zmore vključiti v svoje socialno tkivo enega begunca," je še vprašala.

Spomnila je, da smo bili tudi Slovenci kot begunci sprejeti v mnogih tujih državah. "Bodimo ljudje do teh 700 ljudi," je pozvala.

Begunci na sirsko-turški meji
Begunci na sirsko-turški meji FOTO: Reuters

Slovenska filantropija vladi predlaga več ukrepov v zvezi z begunci. Med njimi so decentralizacija področja obravnave migrantov in prenos določenih pristojnosti na lokalne skupnosti; zagotavljanje posebne skrbi za najbolj ranljive skupine beguncev; ustrezno ureditev stanovanjskega vprašanja za begunce, aktivno politiko zaposlovanja zanje ter izboljšanje integracije migrantov v zdravstveni sistem.

Fajonova: Evropa je doslej glede problematike beguncev naredila zelo malo

Konferenca o evropski migracijski politiki in večkulturnem sobivanju, ki je danes potekala na Jesenicah, je pokazala potrebo po humanem odzivu na begunsko krizo. Hkrati je pokazala na bojazen pred prišleki in varnostnimi tveganji ter predstavila Jesenice kot primer večkulturnega sobivanja.

"Evropa je doslej glede problematike beguncev naredila zelo malo. Prevladuje vprašanje varnosti nad človeško zgodbo beguncev," je na konferenci, ki jo je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta na Jesenicah, poudarila evropska poslanka Tanja Fajon. Prepričana je, da je prihodnost EU v veliki meri odvisna prav od tega, kako se bo odzvala.

Fajonova upa, da bo Slovenija pripravljena sprejeti begunce in jim bo dala možnost dostojnega življenja. Generalna direktorica direktorata za upravne zadeve, migracije in naturalizacijo na ministrstvu za notranje zadeve Nina Gregori je pojasnila, da vlada želi ravnati odgovorno in sprejeti takšno število beguncev, da jih bo lahko oskrbela in jim zagotovila pravice, ter se ne bi pojavila vprašanja o varnosti.

Kot je izpostavil poslanec in član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Žan Mahnič, je pri sprejemanju beguncev najbolj pomemben prav varnostni vidik. Migracije so neločljivo povezane z varnostjo, je ocenil Mahnič, ki je zaskrbljen zaradi informacij, ki jih prejema od slovenskih varnostnih in obveščevalnih služb. Kot je opozoril, se Islamska država hvali, da bo med begunce pomešala svoje borce.

"Mislim, da v Evropi še nismo videli begunca, ki bi povzročil teroristično dejanje," je odgovorila Fajonova in dodala, da teroristi potujejo po drugačnih kanalih. "Če bomo predolgo vodili razpravo in širili strah ter hkrati sploh ne povedali, kakšna so varnostna tveganja, potem bomo dejansko ustvarili to, da bo javnost, ki je bila pred tedni še naklonjena pomoči ljudem, začela razmišljati drugače," je opozorila.

Družina iz Sirije s kolesom potuje čez Makedonijo. Makedonske oblasti so jim prepovedale uporabo javnega prevoza.
Družina iz Sirije s kolesom potuje čez Makedonijo. Makedonske oblasti so jim prepovedale uporabo javnega prevoza. FOTO: Reuters

Da se je treba nehati pogovarjati o varnostnih vprašanjih, saj gre za vprašanje reševanja ljudi, je izpostavil tudi vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar. Slovenski odziv na situacijo je ocenil za sramoten in dodal, da so prav takšni odzivi tisti, ki lahko sprožijo, da begunci res postanejo nevarni. "Namesto o varnostnih vprašanjih bi se morali pogovarjati, kako bomo poskrbeli za te ljudi," je pozval.

"Begunci ne bodo predstavljali tveganja, temveč prinašajo priložnosti, če bomo znali vzpostaviti dobro integracijsko politiko," je ocenila Fajonova. Zlatar je predlagal decentralizacijo področja obravnave imigrantov in prenos pristojnosti na lokalno okolje. Tako bi vsaka občina poskrbela za nekaj beguncev, omogočila njihovo namestitev in integracijo.

Primer Jesenic

Da je med domačimi prebivalci in priseljenci mogoče vzpostaviti sožitje, ki bogati obe strani, kaže zgodovinska izkušnja multikulturnega sobivanja na Jesenicah. "Na Jesenicah se zelo dobro zavedamo, da migrante potrebujemo, ne kot poceni delovno silo, temveč kot ljudi, ki bodo soustvarjali versko, kulturno in etnično raznoliko družbo," je poudarila direktorica društva Up Jesenice Faila Pašić Bišić.

Na Jesenicah ves čas iščejo izboljšave, kako medkulturni dialog in multikulturalizem dvigniti na še višjo raven. "Multikulturalizem ne sme postati simbol folklore in kulinarike. Gre za način življenja, ko več družb živi skupaj z enakimi možnostmi in obravnavanjem," je dejala in posebej izpostavila pomen politične participacije in družbenega aktivizma. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rsa11
10. 07. 2015 16.46
+1
Pesek v oci, "energijo, znanja, spretnosti" ipd se v nasi drzavi ze nekaj casa ne ceni vec, razen, ce ima to pri tujcih vecjo veljavo. Zalostno, da besed kot so "razumnost in clovecnost" njihov slovar pogosto ne premore, ko je govora o tegobah in stiskah lastnih drzavljanov. Me zanima koliko njih, ki se zavzemajo za pomoc beguncem (hvala BOGU, ce bi bili iskreni), se vsaj enkrat na mesec ustavi ob kaksnem nasem brezdomcu? Koliko njih se ne obrne stran, ko pride do njih clovek, ki po videzu ne izgleda kot nekdo v cigar blizini bi bili? Koliko izmed njih nameni lep pogled nekomu, ki je vec kot ocitno tega potreben? Ne veliko? Aja, sej res, za nase se ne dobiva po 6000 € na glavo, pri nas so te stvari "zal" zastonj. Zalostno kam je clovestvo prislo in kam se bo. Sami sebi kopljete jame..
Krieger
26. 06. 2015 12.29
+19
''Ko bo krize v njihovih državah konec se bodo begunci se bodo želeli vrniti nazaj.'' Večje laži od tega še nisem slišal. Kakšna bedna laž! Nisem slišal še niti za enega, da bi se vrnil nazaj. To je invazija na EVROPO. Ogrožena je evropska kultura, evropski ljudje, evropska prihodnost. Samo poglejte statistiko priseljevanja in statistiko kriminala na Švedskem. Sta kar lepo sinhronizirani. Pa še liberalna propaganda, ki hoče da se vsi ''zmešamo''. Evropejci žal trpimo za PATOLOŠKIM ALTRUIZMOM in to bo očitno tudi naša smrt, če se prej kaj ne spremeni. Če ne začnemo končno poslušati klica krvi. Vemo kaj je prav in to je borba za obstanek. Tako ali tako pa večina ljudi razmišlja tako kot jaz, krivi za vse so izdajalski politiki, ki NE predstavljajo mnenja ljudi, ki jim vladajo.
Ov3r9000
26. 06. 2015 11.29
-10
A ko so se Evropejci razseljevali v obdobju svetovnih vojn bi jih tudi morali nazaj pošiljati? Ali smo kot begunci več vredni od ostalih?
kor22
07. 07. 2015 11.08
+1
ja razseljevali so se v svoje kolonije(avstralija, kanada, zda) kar je isto kot evropa ista kultura isti ljudje. Pa večina se jih je borilo
Rsa11
09. 07. 2015 17.45
To so bili drugi casi. Povprasaj svoje (stare) starse za mnenje o tistih casih in za mnenje o danasnjem, da dobis vsaj priblizno predstavo o tem, kako to dvoje ni primerljivo.
Dario Petkovic
20. 06. 2015 11.34
+28
Švica je pred slabimi dvemi leti ukinila azil za "črnce". zakaj? zato ker so posiljevali, grozili in delali nered. dalje si pa sami mislite kako in kaj... delali niso, saj so preleni za delo, ziveli so od socialne pomoči, hodili oblečeni v znamkah ter najnovejsi iphone v roki...
Dario Petkovic
20. 06. 2015 11.37
+15
ko bo slovenija sprejela te begunce in bodo nastali problemi, kaj bo potem? zaprti meje za begunce iz tretjih držav!!! ali pa enostavno izstop iz EU...saj nam EU ni prinesla nič dobrega
DenisDeluks
20. 06. 2015 16.18
-12
Tebi ni prinesla, ker sediš in jočeš. Nam, ki smo aktivni, pa je bolje.
DenisDeluks
20. 06. 2015 16.18
-11
Tebi ni prinesla, ker sediš in jočeš. Nam, ki smo aktivni, pa je bolje.
vetlan
20. 06. 2015 16.26
+11
DenisDeluks, kaj pa tebi prinesla? Samo lopovi so splavali na površje
Dario Petkovic
20. 06. 2015 19.16
+2
prinesla je to da sem službo dobil zunaj meja slovenije in ne v sloveniji :)
vetlan
21. 06. 2015 21.00
+5
no ja.....z lepim se hvališ, rit.. pereš?
ferencz 1
20. 06. 2015 07.30
+10
TONČIČ, DOLOČENI KOMentarji niso dovoljeni, ker je poptv en navaden stalinosvki agitrpop, ki polovico novic objavi iz londonske centrale (te je dovoljeno komentirati), kar je pa ostalega pa tko kot pri sttalinu!
vetlan
20. 06. 2015 11.03
+3
ferencz 1
20. 06. 2015 07.15
+11
Sicer pa naj jih ZDA vzame na svoje ozemlje, oni so zakuhali vojne v Iraku, Siriji in Libiji! Še tiste zapornike iz Guantanam so nam hotele podtakniti!
vetlan
20. 06. 2015 11.03
+2
ferencz 1
20. 06. 2015 07.14
+14
Politiki, ko boste lepo poskrbeli za svoje sorojake in otroke, da ne bodo lačni, potem pa jih vključite. Dokler pa samo svojo zadnjico EU politikom nastavljate, potem si jih peljite na svoj dom!
vetlan
20. 06. 2015 11.03
+4
Mamas&Papas
20. 06. 2015 04.02
+18
Mamas&Papas
20. 06. 2015 04.04
+17
Naj jih v svoje "socialno tkivo" vključijo tisti, ki so naredili sranje v Afganistanu, Siriji, Libiji ...... Amerika, Francija in kompanija!
Mamas&Papas
20. 06. 2015 04.05
+16
Mi smo bili soudeleženi pri razpadu Jugoslavije in smo tudi z vso odgovornostjo sprejeli begunce z Balkana.
Mamas&Papas
20. 06. 2015 04.09
+11
ZDA je namenoma naredila sranje na celotnem Bližnjem vzhodu zaradi nafte in zaradi slabitve EU z navalom beguncev. Dobro so oni vedeli kaj bo! Če druga ne, jih je že sam Gadafi opozoril na ta problem.
Biofanatik
20. 06. 2015 06.06
+7
Begunci z balkana počasi prevzemajo slolandijo
Marijan Ton?i? 1
20. 06. 2015 01.26
+12
Zakaj niso dovoljeni oziroma odprti komentarji v primeru Haradinaj in slovenska zunanja politika?
gjah
20. 06. 2015 00.29
+23
Kdor podpira begunce načrtno škodi lastnemu narodu. Žalostno :(
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.51
+12
Vsak lačen človek na cesti brez strehe nad glavo je potencialni kriminalec. Kje, kdaj in kako so nastajale revolucije? Ko smo imeli site ljudi ali lačne na ulicah? Francoska revolucija, rdeča revolucija v Petersburgu, ko delavne ženske niso imele malic, ker jih ni bilo.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.53
+8
Naj begunci jedo potico, če nimajo za kruh. - in kraljem so letele glave preč.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.42
+6
Svobodna trgovina imenujem sistem, v katerem edino jaz tiskam denar in ga posojam celemu svetu. Vsakemu po malo različnih obrestih. Ene razglasim za lenuhe, ker mi ne odplačujejo obresti. :)
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.40
+6
Če si pravi filantrop, potem izobražuj ljudstvo, da bodo spoznali z matematično gotovostjo, da se ne da stalno rasti na omejenem planetu zemlja, da spremenimo sistem, ki generira dolg, Drugače bomo vsi stradali čez nekaj desetletij.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.32
+7
"Tako, naša valuta je sedaj v milosti in nemilosti bank, ki posojajo, ne denarja, ampak obljube, o ponudbi denarja, ki ga nimajo". Irving Fisher, ekonomist in avtor
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.32
+11
Zgodba je tako enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Samo jaz lahko natisnem 10 EUR in ti jih POSODIM. Čez eno leto pa zahtevam, da mi vrneš 11 EUR. Mi boš prodal njivo? avto? Vse to in tebe kupim za evro. :) Še vedno si mi dolžan 9 EUR. Kaj narediš? Lepo me prosiš, da ti posodim še 20 EUR. 9 za življenje skozi leto, 11 za pokritje starega dolga. In ti posodim, saj mi tiskalnik še dela.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.28
+8
Privatniki nam tiskajo denar in nam ga posojajo za dolg in obresti. Ko ne bo več stalnega eksponentnega črpanja nafte nas čaka propad Rima, barbari pa že vstopajo v naš imperij.
big_foot
19. 06. 2015 23.28
+20
Ne da ne moremo... NOČEMO. Tisti pa ki tako želijo naj si ga peljejo domov in ga sami preživljajo. Iz mojega denarja NE. Že za to da smo grkom dali denar mi ni prav pa smo vsaj skupaj v tej godlji od EU-ja. Za outsiderje pa sorry, še za nas ni dovolj.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.30
+8
Točno tako. Vendar tvoj denar zapravljajo. Politike imamo zato, da sprejmejo v imenu ljudstva dolg. Vsi smo dolžni, tvoj denar so že zapravili in ga še zapravljajo. :)
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 23.26
+7
Nimate pojma filantropi zakaj je za reveže kriv sedanji ekonomski sistem. Nimate pojma zakaj ta sistem producira v vseh državah vedno večji dolg, zakaj so ponavljajoče krize in zakaj ta sistem mora rasti eksponentno (kot rak), če sploh želimo, da bo obstal. Eksponentna rast pa temelji na eksponentnem črpanju resursev.
Diškor
19. 06. 2015 23.07
+20
ČE BI TA DENAR, KI GA PLAČAJO ZA PREVOZ VLOŽILI V LASTNI DRŽAVI BI BOGOVSKO DOL ŽIVEL, NJIM SE NE LJUBI DELAT, CELO DENAR ZA POT SE SPOSODIJO, KER SO SLIŠAL, DA JIM BUTASTI EVROPEJCI PLAČAJO SAMO, DA V EU VSTOPIJO.
binmister
19. 06. 2015 22.48
+13
Tudi mi smo že malodane begunci v lastni državi in po tem si še naj več jemljemo na ramena ?