Slovenija

Motoristi in vozniki avtomobilov na odseku, kjer so ujeli 'dirkača', vozijo s smrtonosno hitrostjo: V sekundi me ni več. Mene in otroka

Kranj, 22. 04. 2016 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./N.Š.K./N.Š./STA/24UR
Komentarji
324

179, 177, 149 ... to je nekaj hitrosti, ki so jih na cestah v okviru preventivne akcije namerili policisti. V vseh primerih gre za konkretno prekoračitev predpisane hitrosti. Prebivalci odsekov, kjer imajo vozniki ponavadi pretežko nogo, pa so zaskrbljeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Objestna rekorderja radarske akcije
    02:35
    Iz 24UR: Objestna rekorderja radarske akcije
  • Iz 24UR: Kje in kdo je največji problem?
    01:16
    Iz 24UR: Kje in kdo je največji problem?

147 kilometrov na uro je voznik s težko nogo drvel po cesti skozi naselje, kjer je hitrost sicer omejena na 90 kilometrov na uro. Policisti so ga ujeli v okviru včerajšnje preventivne akcije in ga zapisali na seznam neslavnih rekorderjev tokratne akcije.

"Me nič ne čudi, da so rekorderja ujeli tukaj. Mimo naše hiše, kjer se sprehajam z vozičkom, divjajo celo 200 kilometrov na uro. V sekundi me ni več. Mene in otroka," tako je za oddajo 24UR povedala mamica, ki stanuje v naselju ob cesti med Črnim Kalom in Kozino. Kjer je bila včasih gneča in so vozili počasi, je danes poligon za divje voznike, predvsem motoriste. Skrbi jo, kako bo obvarovala otroka pred njimi, ko bo hotel tekati naokoli ...

"Ležečih policajev nam ne dajo, ker je to regionalna cesta. Ko dirkajo gor in dol ves čas kličemo policijo, ampak brez učinka," doda zaskrbljena mama. Da so na tem odseku težave, predvsem za vikende, priznavajo tudi policisti, ki domačinom sicer zagotavljajo, da kršitev ne bodo dopuščali niti v času stavke.

Drugega rekorderja so ujeli na pomurski avtocesti. 179 na uro je vozil. Le malo je za njim "zaostajal" voznik, ki je na avtocesti pri Radovljici vozil 177 kilometrov na uro. Medtem pa so ponekod po Sloveniji vozniki včerajšnjo akcijo razumeli tudi povsem obratno - in vozili celo prepočasi. Na primer 60 kilometrov na uro po avtocesti. Robert Vehovec iz Generalne policijske uprave je za 24UR zagotovil, da se vozniki, ki vozijo po pravilih, nimajo česa bati.

Obsežna akcija umirjanja prometa

V včerajšnji policijski akciji merjenja hitrosti je sodelovalo 255 policistov, ki so na prehitre voznike prežali na 630 lokacijah po vsej Sloveniji. Policisti so ugotovili 503 prekoračitve hitrosti, kar v primerjavi z lanskim nadzorom, ko je bilo kar 1.225 prekoračitev, predstavlja pomembno zmanjšanje števila kršitev.

Visoko prekoračitev hitrosti so policisti obravnavali na pomurski avtocesti, kjer je hitrosti omejena na 110 km/h, voznik pa je tam vozil kar 179 km/h.
Visoko prekoračitev hitrosti so policisti obravnavali na pomurski avtocesti, kjer je hitrosti omejena na 110 km/h, voznik pa je tam vozil kar 179 km/h. FOTO: PU Murska Sobota
Večina voznikov je maraton nadzora hitrosti sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter tako prispevala k večji varnosti na slovenskih cestah. Kot ugotavlja policija, je bil cilj maratona nadzora hitrosti dosežen.

Na kraju so policisti s prekoračitvami seznanili 380 voznikov, v 123 primerih pa bodo voznikom v naslednjih dneh posredovana obvestila o ugotovljenih prekoračitvah hitrosti oziroma plačilni nalogi. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (336), sledijo jim avtoceste (121) in ceste zunaj naselij (46).

Kot pozitivno lahko izpostavimo dejstvo, da je šlo v večini primerov za manjše prekoračitve hitrosti, saj so policisti v 299 primerih izrekli le opozorila. V ostalih primerih so policisti kršiteljem izdali plačilne naloge oziroma izpeljali ustrezen
postopek o prekršku.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti v včerajšnjem nadzoru hitrosti ugotovili 142 prekoračitev hitrosti, od teh kar 135 kršitev v naseljih. V večini – v 108 primerih je šlo za manjše prekoračitve in so policisti kršiteljem izrekli le opozorilo, za ostale kršitve pa so bili izdani plačilni nalogi in izpeljani ustrezni postopki o prekršku. Izstopajoča je bila le kršitev na območju Krškega, kjer je voznik v naselju prekoračil hitrost za 20 km/h, vozil pa je tudi pod vplivom alkohola, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Na PU Celje so ustavili 92 prehitrih voznikov. Izdali so 34 plačilnih nalogov, dva tuja voznika pa sta kazni poravnala na kraju. Murskosoboški policisti so ugotovili 55 kršitev, od tega 25 v naseljih in 30 na avtocesti. Izrekli so 14 glob. Na PU Koper so zabeležili pet kršitev hitrosti, ob tem pa poudarili, da v času akcije niso zabeležili nobene prometne nesreče.

Na območju PU Ljubljana so ugotovili 45 prekoračitev hitrosti, od tega 42 v naselju in tri izven njega. V 15 primerih so kršiteljem izdali plačilni nalog. Mariborski policisti so ugotovili 67 kršitev, od tega 38 v naselju, eno izven njega in 28 kršitev na avtocestah. Globo so izrekli 57 kršiteljem, zoper enega pa bodo podali obdolžilni predlog.

Novogoriški policisti so ugotovili pet kršitev, izdali pa eno globo. Najvišjo izmerjeno hitrost so zabeležili pri državljanu Italije, ki je na relaciji Vogrsko-Selo vozil 158 kilometrov na uro, kar je za 48 kilometrov več od najvišje dovoljene hitrosti. Na PU Kranj so ustavili 12 prehitrih voznikov in jih osem oglobili. Nekajurni poostren nadzor so v bistveno manjšem obsegu tudi danes, in sicer na območju Kranja in Škofje Loke.

Polne roke dela za gorenjske policiste

Na avtocesti pri Radovljici je voznik imel pretežko nogo, saj se je peljal s 177 km/h .
Na avtocesti pri Radovljici je voznik imel pretežko nogo, saj se je peljal s 177 km/h . FOTO: Policija

Gorenjski policisti so imeli včeraj polne roke dela. V Naklem so ustavili pijanega voznika, na avtocesti pri Radovljici pa so "ujeli" voznika, ki je vozil 177 kilometrov na uro, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos

Nekaj po 14. uri so v Naklem ustavili voznika, ki je imel v izdihanem zraku 1,16 mg/l alkohola, kar je blizu 2,5 promilom. Voznika so izločili iz prometa, vozniško dovoljenje pa so mu zasegli. Pristojnemu sodišču bodo v prekrškovnem postopku predlagali, naj mu vozniško dovoljenje odvzamejo.

Na avtocesti pri Radovljici pa je voznik imel pretežko nogo, saj je peljal 177 kilometrov na uro in tako precej prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost na avtocesti. Voznika  bodo obravnavali v prekrškovnem postopku, opozarjajo pa, da je pot ustavljanja vozila pri taki hitrosti na suhi podlagi skoraj 100 metrov daljša, kot če bi se voznik na avtocesti peljal s hitrostjo 130 kilometrov na uro. 

Kot dodaja policija, je hitrost v povezavi s potjo ustavljanja zelo pomembna predvsem zaradi pravočasnega reagiranja na nevarne situacije v prometu. Vsak kilometer na uro hitrejša vožnja jo še podaljšuje, v nesreči pa vsak meter kasnejše ustavljanje tudi povečuje silo trka in bistveno vpliva na težo posledic in telesne poškodbe. Zato je vožnja znotraj omejitev hitrosti na vseh cestah nujna, dodajajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
23. 04. 2016 17.29
+10
Eh kaj bi pa bilo narobe, da nespametnim DIRKAČEM (možje v modrem) TAKOJ odvzamejo motor /za več mesecev/ ali pa naložijo tako visoko kazen, da bodo motor morali motoristi prodati-če denarja zmanjkuje & tako bi se obvarovalo življenje marsikaterega motorista & morda preostale /nesrečneže/ prisotne na cestišču .
pepo99
23. 04. 2016 16.27
+7
Lepo ,da imajo akcijo......pa naj jo imajo še enkrat, ampak ne za hitrost temveč za tiste ,ki nam kradejo po naselju. V zadnjem času se je število vlomov in kraj občutno povečalo...naj samo pripomnem ,da so se neki ala romi preseli v vas. Kakorkoli, sem prepričan ,da policija ne bo naredila prav popolnoma nič.
flexi22
23. 04. 2016 20.02
+1
policija prav nič ti pa lahko nabavi si kavkaškega ovčarja potem pa naj pridejo
flexi22
23. 04. 2016 15.18
+11
nevem zakaj nikoli nobeden ne omenja prepočasnih voznikov tudi oni so dostrikrat krivi ampak niso ker jih zakon ščiti zakaj nevem
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.29
+0
Procentualnast počasnih voznikov je tako majhna, da ni potrebe tega omenjat. Kdaj pa je voznik počasen. Znaki in pravila govorijo samo o največji dovoljeni hitrosti. Pravilo pa še pravi :" Prilagodi hitrost ceti, cestnim razmeram, vremenu in celo tvoji vozniški sposobnosti!" Vse se mora vedet, pol pa komentarje pisat!!!!!!!!
Dbist
16. 03. 2018 16.59
+1
Ne bo držalo. Če voznik vozi manj kot 50% dovoljene hitrosti na določeni cesti oz. odseku le-te, je v prekršku!! Malo beri tudi tiste stvari, katere ti zgleda ne dišijo prav posebno!
ROMELS
23. 04. 2016 14.26
+6
Bolj razumne, ne butaste kot sedaj, omejitve bi bile vzrok manj nesrečam.
MaršNapolje
23. 04. 2016 12.46
+19
No tuki se govori o hitrosti kaj pa kr.eteni ki vozijo počasi in dobesedno idiotsko? Včeraj na celovški v LJ kjer je omejitev 60 ena modelka konstanto vozila 40... Potem pa se iz stranske ulice nekdo vključuje (on ima seveda stop znak oz trikotnik) in modelka se je ustavla sred celovške da ga je spustila?!?!?! Takim nej pišejo kazni če bi za njo kdo prpelu z 60 kot je omejitev ni šans da se bi izognu nesreči... Nakoncu bi pa pametni policisti njemu dal kazen namest uni babi zmešani k bi več kot očitni mogla še enkrat v avto šolo....
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.41
-2
Take voznike rabimo, da tudi druge voznike opazujejo. Seveda prosim ne poučevat druge voznike, saj vemo da znaš najboljše vozit!
provokatorr
23. 04. 2016 12.28
+16
180 po avtocesti pa res ni hitrost, ki bi jo morali dati v javnost.
SkokecPokec
23. 04. 2016 10.50
-1
Kamere in radarje skupaj, posebej na nevarnih odsekih in premične na ''dirkališčih'' po tem pa kar položnico na dom, pa naj plačajo...
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.42
jesis1a
23. 04. 2016 10.24
+7
ČE BI MRAMOR IN CERAR BILA PAMETNA, bi se ne kregala s policisti, ampak bi se dogovorili, da bi take akcije tekle 365 dni na leto. Ti norci in divjaki v sodelovanju s policijo bi gotovo rešili proračun v Butalah! Policaji bi pa imeli najboljše plače med uradniki. Število mrtvih in ranjenih zaradi cestnih nesreč bi pa upadlo za 90% - kar bi imelo pozitivne učinke na zdravstveno blagajno. Ampak kaj podobnega pri nas je preveč pričakovati.
Dol3nC007
23. 04. 2016 11.13
-1
srebrnibreg
23. 04. 2016 12.21
+1
Tisti fejstbukovi pa niso nobeni policisti ampak zdraharji.
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.46
-1
No vidiš, so eni ki bi radi zdravi in čili prišli na cilj, dobri vozniki bi pa skrbeli za polno državno blagajno. Zame ni problema, imam zmeraj navi prižgan pa me opozori, če sem prehiter. Se mi zdi, da se mi je že večkrat izplačal...,,
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.48
-1
P.S Velka moja neumnost! Gledam na mojo denarnico, namesto na mojo varnost......
Johnny_boy
23. 04. 2016 10.08
+6
največ se za varnost na cesti naredi če bi v avtošoli ljudi naučil vozit. ko je pa inštruktor pijanc, ki ga zanima samo to da bo hitro enga zvrnil pred naslednjo vožnjo potem pa je vse jasno. izpite so tudi kar talal tko da sploh brezveze. o kulturi na cesti pa toliko, zadnjič prehitim dve starki ker sta vozili max 30 kjer je 60, pogledam v ogledalo in mi obe starki mahata in kažeta sredinca. stare cca 70 let. osebno ne vidim velikega problema če na prazni in ravni cesti kdo potegne, dokler je pregledno. problem nastane ko ljudje prehitevajo po desni, v škarje, na nepreglednih odsekih, v naselju, oz. vozi 100+ v coni 30.
Winsu2
23. 04. 2016 11.45
Točno tako sploh pa ta prehitevanja v škarjice v naselju tega ne gledajo samo avtoceste to je najbolj pomembno ja,ja na navadnih cestah je bolj nevarno kot na avtocestah glede hitrosti
vrtojb
23. 04. 2016 10.01
+4
objestna voznja je najvecji problem
resnoovsem
23. 04. 2016 11.22
Le čemu služi psiho test, ko delaš vozniški izpit?
Burt
23. 04. 2016 09.37
+5
roparji danes ne ropat.policaji vas bodo čakali :) zato si vzamite čas jutri :)
janezov uč
23. 04. 2016 09.35
+16
Evo, če bere kakšen policist, ki mu je še kaj mar. Po Ilirski ulici v LJ se dnevno vozi mladec v belem športnem golfu z reg. tablico LJ 535-CE objestno in z veliko hitrostjo. Mimogrede, mladec je tudi član druščine lokalnih dilerjev. Policije ne bom več klical, ker pravijo "saj vemo".
kiboko
23. 04. 2016 10.17
+6
To jih ne zanima, bolj zanimivo je postaviti radar na skrbno izbranem mestu in uloviti 100 navadnih voznikov.
luciluk
23. 04. 2016 10.29
+9
če pravijo da vedo, potem je njihov član
LLLEPI
23. 04. 2016 11.52
+4
flexi22
23. 04. 2016 14.04
+2
enak problem pred kakim letom so prihajali v bližino hiše se drogirat pa sem poklicav policaje pa so vprašali če so kaj narobe naredili ??? da potem nemorejo nič a ni ti dovol da sevozijo zadrogirani??
Fulano in Beltrano
23. 04. 2016 09.26
+8
Petkov večer, pada mrak, Vodice, omejitev 50 km/h, da ne rečem 30 km/h, ker naj bi v kratkem namestili radar in uvedli cono 30. Pet avtomobilov normalno vozi, od zadaj pripelje nek objestnež, blenda, žmiga in vijuga, še znotraj naselja prehiti enega za drugim in naprej proti Mostam odpelje z recimo 130 km/h na uro po cesti, kjer je trenutna omejitev 70 km/h. A je potrebno še kaj dodat?
jaka
23. 04. 2016 10.17
+8
Psiho1
23. 04. 2016 09.18
+9
Tile komentarji lepo kažejo zakaj je tako stanje na cestah. Vsi so najbolj pametni, vsi obvladajo vožnjo pri 200km/h. Kvaliteta voznika se meri po tem, kako hitro vozi, kajti s tem ko voziš drastično nad omejitvami pokažeš kakšen frajer si. Žal nekaterim nič ne pomaga, edino kar pomaga je samoizključitev iz prometa. Iz dana srca si pa želim, da taki frajerčki iz prometa izključite samo sebe, ne pa še koga zraven.
Antropozofija
23. 04. 2016 09.12
+16
Dragi Slovenci, dobro jutro v Evropi. Zbudili ste se v Evropi in ne na Balkanu. Treba bo živeti po pravilih in se držati vseh omejitev tudi na " cesti". Ko sem bil na Švedskem je bil največji "pogumnež tisti ki je vozil 1km/h čez omejitev. Pa lep vikend želi vsem.
kiboko
23. 04. 2016 10.21
+14
V Nemčiji je omejitev, tam kjer je smiselna, na ravni avtocesti pa lahko pelješ tudi 200 kmh. Upoštevajo človeško psihologijo in zato se večina drži predpisov. Pri nas pa v mestu vpeljejo rdeči val, za "umiritev prometa", kar voznike tako nadraži da potem počnejo neumnosti. To je razlika med Balkanom in civilizacijo. V civilizirani družbi so pravila smiselna, na Balkanu pa zgolj vir za prihodek.
danijel73
23. 04. 2016 09.09
-1
policaji in njihovo delo je ena velika farsa.samo da polnijo državni proračun so dobri, koristi od njih nobene, da varujejo človekovo življenje, pa je njim špansko selo. slogan takih akcij je: vozite hitro, ampak ne prehitro, ker mrtvi ne plačujejo kazni, zatorej skupaj stopimo na gas. takšne akcije so farsa, tako kot je farsa cela slovenska policija, vojska, dubt in vse podobne "institucije". tolko, da je, pa da se ima kje zapravljat davkoplačevalski denar, koristi pa itak nobene
eFranjo
23. 04. 2016 09.01
+4
kateri normalen človek se gre z dojenčkom sprehajat ob regionalki
danijel73
23. 04. 2016 09.12
+4
Winsu2
23. 04. 2016 11.39
+2
"Me nič ne čudi, da so rekorderja ujeli tukaj. Mimo naše hiše, kjer se sprehajam z vozičkom, divjajo celo 200 kilometrov na uro. V sekundi me ni več. " Kaj si prebral članek slučajno? Govori se o naselju in ne na regionalki kaj imajo hišo zraven regionalke po tvojem?
korintos23
23. 04. 2016 08.34
+10
Eni bedaki spodaj pišejo da starejši slabo in počasi vozijo, samo starosti se je treba včakati! Če bi mi v mladosti tako vozili kot sedaj to eni delajo bi naš grob že davno trava prerasla!
civitasstain@gmail.com
24. 04. 2016 12.50
Ja, če eni tako vozjo ko komentirajo se jim ni treba delat skrbi radi upojitve...
korintos23
23. 04. 2016 08.31
+7
Eni komentatorji se še vozijo z atijevim avtomobilom po slovenskih cestah! Tujine še niso videli in kulture vožnje!
Maja Kajza
23. 04. 2016 08.22
-1
če je v Sloveniji omejitev vožnje do 130km/h bi morali sodobni avtomobili ki vstopijo in vozijo po Sloveniji imeti tudi tudi satelitsko blokado motorja pri 130km/h. Vse imajo ti prestižni lepotci, samo za varnost drugih udeležencev v CP pa nič !
korintos23
23. 04. 2016 08.31
+2
Radar je namesto blokade, samo poglej kako eni na portalu tulijo!