Črna kronika

Zaradi nepravilnosti v nekaterih bohinjskih hotelih kazensko ovadili tri osebe

Bohinj, 11. 09. 2014 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
15

Gorenjski kriminalisti so ovadili tri vodilne osebe družb, ki so na območju Bohinja izvajale turistične dejavnosti. Med drugim so ovadeni zaradi neplačevanja davkov in zaposlovanja na črno. Med ovadenimi naj bi bil sin Zmaga Pačnika, ki ima v lasti več hotelov na obali Bohinjskega jezera.

Bohinj
Bohinj FOTO: Thinkstock

Gorenjski kriminalisti so leto in pol preiskovali posle vodilnih oseb družb, ki so na območju Bohinja izvajale turistične dejavnosti. Dobili so dovolj informacij, da so trojico, ki naj bi v času od leta 2010 do 2012 z nezakonitimi posli družbam, ki so jih vodili, povzročili za okoli 750.000 evrov škode, kazensko ovadili. Po poročanju 24UR so kriminalisti ovadili sina Zmaga Pačnika, ki ima v lasti več hotelov na obali Bohinjskega jezera. Jan Pačnik naj bi skupaj z Božidarjem Šosterjem in Borutom Trebšetom od leta 2010 pri poslovanju hotelov Bohinj in Zlatorog zagrešil več kaznivih dejanj

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je turistična družba iz Bohinja, ki jo je vodil eden od osumljenih, v letu 2010 pridobila pravico do uporabe nekaterih bohinjskih hotelskih kompleksov. Ti so kmalu začeli ustvarjati izgubo in povzročati dolg do dobaviteljev in zaposlenih. Osumljenec ob tem več delavcev ni prijavil za ustrezno zavarovanje in ni izpolnjeval obveznosti iz delovnega razmerja.

Podkupovanje
Podkupovanje FOTO: Thinkstock

Zaradi težav s tekočim poslovanjem je s soglasjem najemodajalca ustanovil podjetje za upravljanje in vodenje, preko katerega je koriščenje istih turističnih kapacitet zaupal novi turistični družbi, oziroma znova samemu sebi. Ta družba je kot podnajemnica prevzela dolgove in se zavezala, da jih bo v roku poplačala. A to se ni zgodilo, njegovi nameni so bili drugačni. Poleg tega, da je zaposloval na črno, si je nezakonito prilastil tudi za več kot 270.000 eurov sredstev iz poslovanja družbe. Omenjenih dolgov ni poravnal, družba, ki jo je vodil, pa v istem letu tudi ni oddala obračuna davka od dohodka pravnih oseb, niti ga ni plačala. Na ta način se je izognila plačilu še okrog 75.000 eurov davčnih obveznosti.

To poslovanje je nadziral najemodajalec. Z njegove strani postavljena oseba je predpise finančne prilive turistične družbe preusmerjala samo na njegovo podjetje, dolgov pa ni plačevala.

Vsi trije ovadeni so zato v tej zvezi osumljeni poslovnih goljufij. Skupna premoženjska škoda, ki so jo ovadeni med leti 2010 in 2012 povzročili z nezakonitimi posli znaša preko 750.000 eurov, povezana pa je z neizpolnjevanjem obveznosti do dobaviteljev, neenakopravno obravnavo upnikov pri plačevanju dolgov, neplačevanjem prispevkov z naslova delovnih razmerij in plač zaposlenim, zaposlovanjem in delom na črno ter poneverbo in neplačevanjem davkov.

Kot še sporočajo gorenjski policisti, se poneverba kaznuje z zaporom do treh let, poslovna goljufija z zaporom do petih let, davčna zatajitev z zaporom od enega do osmih let, zaposlovanje na črno in kršitev temeljnih pravic delavcem pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Bohinjski župan: Upam, da se bo sedaj začela zgodba odvijati

Na nepravilnosti v Pačnikovih hotelih je že dlje časa opozarjal bohinjski župan Franc Kramar. Kot je dejal, je sicer trajalo dlje časa, da so policisti zadevo uspeli preiskati. "Veseli pa smo, da smo občina, nekdanji zaposleni in dobavitelji vendarle uspeli s kazenskimi ovadbami. Upam, da se bo sedaj začela zgodba odvijati," je poudaril.

"Končni cilj je, da ti bohinjski hoteli končno dobijo pravega lastnika in se uredijo na nivo, ki so ga nekoč imeli," je izpostavil Kramar. Hotel Zlatorog je že dlje časa zaprt in nezadržno propada, v hotel Bohinj pa prihajajo vedno novi in novi najemniki.

Kramar upa, da bo država sprejela tudi zakon o poreklu kapitala in bo preverila, od kod Pačniku denar za nakup bohinjskih hotelov. "Neka struktura ljudi si je prilastila slovensko gospodarstvo, a ne zna z njim upravljati," je opozoril Kramar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

an?ka30
12. 09. 2014 11.36
+0
lepo snoč župan na TV povedal,vlada,država kriva za vse to,kr se pr nas dogaja,da eni NIČIJO ŠE TO KR BI NOSILO DRŽAVI,DELAVCU ITD....Odprejo eno firmo,zapufajo,zaprejo in odprejo drugo itd......
24hkomentator
12. 09. 2014 08.13
+3
Sicer je v vsakem od medijev različna informacija kdo je vpleten. Vendar ne glede na to, ve se kakšen postopek pa sodba mora bit. Sodba je že izrečena, tožilci samo še izpeljejo in sodišče potrdi, pa je!! ENga na kanadalber pa bo mir in red v dolini šenflorjanski. No, to ni moje mnenje, to je stanje duha in razumevanje novinarjev, kvazi novinarjev v naši sLOVEnij, ki tako vplivajo na splošno javno mnenje. Daleč smo prišli! Če je že objavljena informacija o nepravilnostih in sumih o kaznivih dejanjih, naj bo vsaj kakšen dokaz o krivdni udeležbi vpletenih, če se jih javno izpostavi na sramotilni steber. Iz podatkov v medijih ni razvidno popolnoma ničesar, ne utemeljenost sumov, ne opis dejanja , ki naj bi jih storil posameznik, pravzaprav nič! Če pomislim na možnost, da objavljena informacija ni točna, me kar zmrazi! Cerar, do pravne države je še daleč. V Ameriki bi za klevete plačali milijone, pri nas pa je vrednost ugleda posameznika in njegove časti brezvrednosti. Torej je v celoti brezvrednosti model, morala in etika naše družbe.
Zamejec33
11. 09. 2014 21.52
-1
UELKOM TU SLOVENIJA!
murate
11. 09. 2014 18.48
+5
Dragi gospod župan eno je do premoženja priti ,drugo pa z njim upravljati.Znanja so običajno precej različna si med sabo.Sicer pa menda tudi sam ni popolnoma čist z lokalom na robu jezera.
rekapaka
11. 09. 2014 20.23
+0
urosq- Kaj pomeni menda? Si zopet nekdo, ki hoče delat zdrahe.
topolino54
11. 09. 2014 15.54
+13
Afera ima imena in priimke!Torej na plano z njimi.
windmaster
11. 09. 2014 12.20
+19
Vsaj kazenski zakonik naj v naši državi vzamejo od kalifata, preden jih jenkiji potolčejo........
Pa kaj
11. 09. 2014 11.55
+33
zaposlitev na črno ne obstaja. sicer pa mene bolj skrbijo tisti, ki so zaposleni na BELO, delajo pa nič
ULTRA PLUS
11. 09. 2014 13.46
+20
O pa delajo. In to non stop. Škodo seveda!
razocarani
11. 09. 2014 17.38
+7
devlon
11. 09. 2014 11.00
+30
Verjetno bo spakiral in šel v tujino... pa tudi če gre za 3 leta v čuzo... Takega dnarja v tem času ne zasluži niti ena najpomembnejših Evropejk v EU parlamentu.
windmaster
11. 09. 2014 12.19
+7
Micko Novak si mislil, ki čisti wcje v Bruslju? Druge pomembne tam ne poznamo......
razocarani
11. 09. 2014 17.40
+3
no sekretar-ski posel je vsestranski ,je pa zelo pomemben
razocarani
11. 09. 2014 17.41
+5
iz parlamenta zaudarja iz sekrata pa tudi ..zato pa rabjo naso sekretarko saj ni razlike
izma2009
11. 09. 2014 10.57
+33
Glede na glavnega omenjenega akterja, za katerega se sumi, da že več let nepravilno posluje, bo spet: tresla se je gora, rodila se je miš - žal je v Sloveniji tako že vrsto let, delavci pa ostanejo brez vsega. Žalostno, da vsi vemo, kaj se dogaja, pa si ne upamo zbrcati odgovorne v tazadnjo. Če se pa že vodi postopek proti njim, pa že najdejo kakšno "nepravilnost v postopku", da zadeva pogrne na celi črti. Upam, da bo Dob kmalu težji za nove tri zapornike!