Črna kronika

Kerozin kapljal na gasilce?

Vodice, 17. 09. 2007 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O vzrokih tragedije na Kornatih, v kateri je umrlo 12 gasilcev, obstaja več različnih teorij. Je kriv vojaški helikopter?

Samomor zaradi tragedije na Kornatih

V najhujši tragediji v zgodovini hrvaškega gasilstva je med gašenjem požara na Kornatu konec avgusta na kraju požara umrlo šest gasilcev, še šest pa je umrlo v bolnišnicah za posledicami hudih opeklin. Gasilci iz Šibenika, Vodic in Tisnega so bili stari med 17 in 52 let, dva sta bila mladoletna.

Kot poroča hrvaška televizija Nova TV, so v Vodicah v nedeljo zgodaj popoldne našli truplo 67-letnega moškega, ki se je obesil v bližini družinske hiše.

Preiskava sicer še poteka, predstavnica za stike z javnostmi policijske postaje v Šibeniku Marica Kosor pa je potrdila, da gre za profesorja Gordana Alfireva, tajnika in ustanovitelja prostovoljnega gasilskega društva Vodice. Sorodniki so njegovo izginotje, potem ko se dva dni javil, prijavili policiji.

Poveljnik gasilcev šibensko-kninske županije Dražen Slavica, eden od osumljenih za smrt gasilcev, ostaja v priporu. Slavico namreč sumijo, da je storil kaznivo dejanje, ker je zaradi malomarnosti ogrozil varnost gasilcev.

V šibeniški Gasilski brigadi so povedali, da Alfirev ni imel družine in da je vodiško prostovoljno gasilsko društvo doživljal kot drugi dom. "Tragedija na Kornatu in smrt gasilcev iz Vodic, Tisnoga in Šibenika ga je zelo prizadela,“ so povedali njegovi prijatelji in sorodniki.

Alfireva so našli potem, ko so iz splitske bolnišnice v nedeljo zjutraj sporočili, da je zaradi hudih opeklin umrl 22-letni Ante Juričev Mikulin, četrti gasilec iz Vodic.

Požar naj bi povzročil 20-letni sezonski delavec v Nacionalnem parku Kornati Paško Petrina, ki je odvrgel cigaretni ogorek v suho travo. Zaradi napak pri načrtovanju gašenja požara in ravnanja v času gasilske akcije pa tožilstvo bremeni tudi poveljnika operacije Dina Klarića, ki je umrl na Kornatu, in poveljnika šibeniško-kninskih gasilcev Dražena Slavico. Petrina in Slavica sta v priporu.
Požar naj bi povzročil 20-letni sezonski delavec v Nacionalnem parku Kornati Paško Petrina, ki je odvrgel cigaretni ogorek v suho travo. Zaradi napak pri načrtovanju gašenja požara in ravnanja v času gasilske akcije pa tožilstvo bremeni tudi poveljnika operacije Dina Klarića, ki je umrl na Kornatu, in poveljnika šibeniško-kninskih gasilcev Dražena Slavico. Petrina in Slavica sta v priporu. FOTO: dnevnik.hr

Sorodniki umrlih se ne morejo sprijazniti z ugotovitvami preiskave

Mesto tragedije na Kornatu so v nedeljo obiskali sorodnikih umrlih, ki se po ogledu območja požara ne morejo sprijazniti z rezultati preliminarne preiskave, ki je ugotovila, da se je tragedija verjetno zgodila zaradi "spleta nesrečnih okoliščin". Po mnenju večine staršev umrlih gasilcev uradna različica dogodka prikriva resnične razloge za nesrečo in odgovorne za tragedijo.

Je tragedijo povzročil kerozin, ki je curljal iz vojaškega helikopterja?

Z uradno različico dogodkov se ne strinjajo tudi pri lokalnem časopisu Novi tjednik. Kot poročajo, naj bi se tragedija na Kornatu zgodila zaradi curljanja kerozina iz vojaškega helikopterja Mi-8 MTV-1. Gorivo naj bi se polilo po gasilcih in se vžgalo.

Joško Klarić, oče umrlega gasilca Dina Klarića, je za Dnevnik.hr dejal, da je na dan tragedije tudi sam videl kamnito steno, v katero naj bi po nekaterih pripovedovanjih trčil vojaški helikopter, ki je dovažal cisterno z vodo. Ko so si v nedeljo ogledali pogorišče na Kornatih, pa te stene ni bilo več nikjer. "Sprašujem se, ali je uničena, odnešena ali skrita?"

Vir Novega tjednika, ki naj bi sodeloval v preiskavi, trdi, da je 30. avgusta v trenutku, ko je helikopter pripeljal vodo, ta zadel v steno iz kamenja. Udarec je poškodoval rezervoar za gorivo, iz katerega je začel iztekati kerozin.

Vir še navaja, da so gasilci, ki so kasneje prišli na teren, videli veliko kamnito steno, ki jo je lahko prevrnila le močna sila. Na steni so bili menda vidni sledovi barve helikopterja.

Helikopter ni kriv, ker je priletel šele po požaru

Član Gorske reševalne službe (GSS) Stipe Božić, ki je tudi sam sodeloval pri reševanju poškodovanih gasilcev, je za Index.hr povedal, da je slišal za teorijo, po kateri naj bi bil helikopter kriv za tragedijo. Zdi se mu nelogična in se z njo ne strinja. "Helikopter tu sploh ni letel pred požarom, letel je le v času reševanja,“ je povedal Božič.

"Tehnično teorija nikakor ne zdrži, saj gorivo ne bi moglo tako hitro iztekati, da bi povzročilo tako velik požar. Če so našli gorivo na mestu kjer so umrli gasilci, potem gre lahko samo za gorivo, ki je izteklo v času reševanja,“ je prepričan Božić.

Božič še pojasnjuje, da so se gasilci nahajali na enem mestu, helikopter na drugem – skoraj 1000 metrov oddaljenim od gasilcev, do nesreče pa je prišlo na tretjem mestu. Prav tako se razlikuje tudi čas dogajanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
17. 09. 2007 17.48
Ma, po moje so v resnici krivi komunisti. Kdo pa drug, ane? :)
Prvo Bore
17. 09. 2007 15.14
Velika žalost, zaradi nesposobnih politikov.