Črna kronika

Klic na 113: najprej prosil za zdravniško pomoč, jo zavrnil in prekinil. Nato se je začela policijska akcija

Jesenice, 02. 04. 2015 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na številko 113 je klical občan, ki je najprej prosil za zdravniško pomoč, zatem pa jo je preklical in se ni več javljal. Policist, ki je sprejel klic, je v ozadju slišal jok otroka. Policistom misel, da morda ni vse v redu, ni dala miru, zato so klicatelja izsledili. Vse, ki kličejo na interventno številko, policija opozarja, naj sporočijo nujne podatke.

Interventne številke so namenjene zagotavljanju nujne pomoči.
Interventne številke so namenjene zagotavljanju nujne pomoči. FOTO: Dare Čekeliš
Kako pomembno je, da ob klicu na interventno številko 113 ali 112 poveste, KDO kliče, KAJ se je zgodilo, KJE in KDAJ se je dogodek zgodil, ali je kdo poškodovan, število udeležencev in drugi podatki, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov, pove dogodek, ki se je včeraj zgodil na Gorenjskem.

Na številko 113 je klical občan, ki je najprej prosil za pomoč, zatem pa jo je preklical in se ni več javljal. Policisti na interventni številki 113 so klic občana sprejeli včeraj pozno zvečer. Občan je zaprosil za zdravniško pomoč, v ozadju pa je bilo mogoče slišati tudi glasen jok otroka. Policisti so nujen klic takoj prevezali na 112, prijavitelja pa so kontaktirali še zdravstveni delavci. Njim je prijavitelj pojasnil, da zdravnika in pomoči ne potrebuje več. Na hitro jim je razložil, da je partnerka, ki je pred klicem z otrokom v rokah padla po tleh, se udarila v glavo in za krajši čas izgubila zavest, sedaj v redu. Telefonsko zvezo je potem prekinil, za nikogar več ni bil dosegljiv, podatkov pa tudi ni dal, dogodek opisuje tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Policistom pa misel, da morda ni vse v redu, ni dala miru, zato so naslednjih nekaj ur intenzivno zbirali obvestila in praktično brez podatkov klicatelja nazadnje tudi izsledili. Vztrajali so tudi, naj partnerko in otroka pregleda zdravnik, ki je po pregledu oba preventivno napotil v jeseniško bolnišnico. Tuje krivde policisti za padec niso ugotovili.

"Interventne številke so namenjene zagotavljanju nujne pomoči, zato naj vsak, ki kliče, pove vse podatke, ki jih pristojno potrebujejo za organizacijo intervencije. Klicev se ne prekinja, pomoči pa ne zavrača. Na ta način se v nujnih primerih samo izgublja dragocen čas, ki ga ni mogoče zavrteti nazaj. Klicatelj naj bo ves čas tudi dosegljiv," še svetuje Kos.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BaGr67
02. 04. 2015 18.13
+6
Duhec003...Če se ne motim si ženska ,ki jenaletela na policista in očitno ni padel na tvoje " čare"..haha!Se le pravi , da niso vsi tako neumni, kakor jih prikazuješPolicisti so za to , ad pomagajo in to tudi počnejo...Ti pa ne klamfaj neumnosti!!!
alenka.NN
03. 04. 2015 09.22
+0
no upam, da je 'murijak'' tole prebral, ker verjetno hudo drži ...
BoboPoštenjak
02. 04. 2015 16.57
-1
Imel sem že opravka s tako zadevo.Hvala,sedaj vsaj vem kaj storiti,da te ne usmerjajo"pokličite tja......pa spet tja...Sedaj bom enostavno prekinil,pa bodo hitrejši.Na cesti sem našel starejšo žensko,krvavo,ampak popolnoma zmedeno.
BaGr67
02. 04. 2015 18.15
+1
Meni se je to naredilo, ko je človek skočil s 7ga nadstropja in sem klicala na 112.!!!!
murijak
02. 04. 2015 13.03
+49
duhec003... Ne vem, ali imaš 13 let, al pa IQ v višini zadnjih treh številk v tvojem nick-u... V vseh svojih komentarjih (razen v prvem) mlatiš prazno slamo... Ti kr nekaj veš, in pametuješ, drugim mečeš pesek v oči in zaradi tistih nekaj (pa mislim, da imam dovolj prstov, da jih preštejem) pokvarjenih policajev, blatiš vso slovensko policijo... Ni pošteno od tebe. Če bi bil strokovnjak, bi vedel, da je policija razdeljena na več delovnih področij, med katerimi ljudem najbolj bode v oči področje prometa in področje javnega reda in miru...normalno je, da je človek slabe volje, ko mu "modri pajac" napiše kazen za 500,00 eur za prehitro vožnjo, ali pa 80 eur za prečkanje ceste izven prehoda, saj je to (načeloma) treba plačat iz ssvjega žepa... Nisi pa pomislil, da te policaj ne mora kaznovti, če NE voziš prehitro, čprečkaš cesto na prehou za pešče oz. ob zeleni luči. Če si pri postopkih z njimi "normalen" (lahko tudi povem tiho ob upoštevanju ukazov) je lahko plavi angel še tako aroganten in nesramen, pa ti kazni ne more napisat (tistih 417,96)... Če nadrejeni v tovarni s kovinskimi izdelki zahteva, da mora delavec izdelovati vijake, bo pač izdeloval vijake in ne matice ali podložke (kolk jih bo naredil je odvisno od norme, ki jih v policiji dejansko uradno ni)...tako je tudi v policiji.. Če vodstvo odredi, da je potrebno opravljati meritve z radarjem, bo policaj opravljal meritve z radarjem in ne nekajčisto tretjega...pa zato še vedno ne pomeni, da pri tem doživlja orgazme, ko piše kazni... V glavnem, ni pošteno od tebe, da kvasiš neumnosti in posplošuješ vsepovprek...Če bi imel vsak od komentatorjev na tem porttalu 5 izkušenj s slabimi policaji, je to še vedno mj kot 1% policajev...tko da je zelo enostaven matematični izračun,da j ostalih 99% "normalnih".. Pa bi še pisal, pa vem, da že teh nekaj vrstic nima smisla... LP
grozjak
02. 04. 2015 13.14
+2
samo toliko, za enak prekršek je v zahodni evropi najmanj pol manjša kazen, pol manj kršiteljev in enormno večje spoštovanje policije, ki si vzame čas tudi za tajkune in ostale kriminalce. tudi za naše, občasno. tole pri nas pa so inkasanti z neomejenimi pooblastili, sedaj pa so tu še komunalni redarji, ki so v glavnem propalice z nedokončano osnovnošolsko izobrazbo in lahko kaznujejo vsepovprek in malodane za karkoli.
murijak
02. 04. 2015 13.32
+17
..ti govoriš o zahodni evropi...mi smo (na žalost) še vedno severni balkan :))... Pa tudi mešaš jabolka in hruške... Ta inkasant (o katerih govoriš) ne more spravt tajkuna v arest, pa če se prelomi na pol od želje.. Višine kazni si pa tudi ne izmisli inkasant, je pač država tako požrešna in računa na to, da bodo visoke kazne pripomogle k varnosti na cesti (moje osebno menje jje da je to debilnost), ampak, tako je pač določeno... Tud za tisti vijak ali matico, ki sem jih prej opisoval, je določena cena... Pa še to...v Z evropi boš ta prekršek plačal ( tako ali drugače). Pri nas pa (verjetno) veš sa, da tisti, ki imajo veliko, rajš zmčejo še 1x tolk denarja za vse možne pritožbe in odvetnike, kot da bi plačal polovico kazni, ker je pač z BMW-jem težko vozit 30 km/h..
murijak
02. 04. 2015 14.02
+1
nevica
02. 04. 2015 16.27
+0
Murijak, duhec je dala težo drugačni problematiki, škoda se ji zdi, da se kdo ukvarja z minimalnimi prekrški, po drugi strani se pa veliki grehi godijo za katere pa ljudi sploh nimamo, ali pa imamo postopke take, da so neučinkoviti. Saj je res razburjena, vendar ti pa pišeš en dolgočasen pravilnik o lepem vedenju in o idelanih voznikih. Tega nikoli ne bo, pa če je vsakih 1000m en policaj. Meni se je to tudi zamerilo, ker sem morala plačati kazen, ker sem prehitevala kolesarja tam kjer je omejitev 30 in sem šla v njihovo mašinco z 38 km na uro, potem pa nazaj na 30. to so bili sicer redarji, na policaji, ampak isti šmorn. Potem pa kdo prijavi nasilje v družini in dobijo vsi kazen, čeprav je očitno nasilnež eden, drugi pa žrtve. Brihtno ane! Ful se splača klicat na pomoč.
alenka.NN
03. 04. 2015 09.20
+1
ti je že nevica povedala, da je duhec ONA....z njo se težko uskladiš...:))
murijak
03. 04. 2015 13.59
-2
nevica...lahko tudi glede družinskega nasilja kako rečeva... Si prepričana, da je na kraju vse jasno, kdo je žrtev in kdo storilec...da ne gre za nagajanje ženske moškemu (ali obratno, da ne bo nesporazuma)...da se ta ista ženska pojavi na sodišču z nasilnkom z roko v roki, vsa zaljubljena ...da na pričanjih na sodišču pove vse drugo kot resnico...da med intervencijo kričijo na policiste, jih odrijavo in vlečejo stran od partnerjev, ki so jih pred tem prijavil... Pa še to. PRAVEGA nasilja v družini je pri nas prijavljeno zelo zelo malo. Še enkrat poudarjam..PRIJAVLJENO. Je potrebno razlikovat eno klofuto na leto med nasiljem v družini (daaaleč od tega, da sem pristaš pretepanja in da je klofuta prejemjiva)..
murijak
03. 04. 2015 14.05
pa še nekaj...napisala si, da se ji zdi škoda ukvarjanja z majhnimi prekrški... Kje pa je ta meja, kjer mali prekršek preraste v takega, ki ga je "vredno" kaznovat... Podobno je potem tudi z ostalimi prekrški ali kaznivimi dejanji... 100 eur ukradenih stvari je res boore malo oz. vsaj izgleda tako, dokler teh 100 eur ne ukradejo tebbi (ali meni ali duhcu)...takrat ima teh 100 eur povsem drugačno vrednost..imam prav? Pa ne metat redarjev in policajev v isti koš.. to so spet jabolka in hruške... Kje sem pa pisal dolgočaen pravilnik o lepem vedenju, pa tudi ne najdem...:)).. Brez zamere.
mafija leva drogeraška
02. 04. 2015 12.17
+14
in s takega kakca ste vi šli članek napisat?
luksuzz
02. 04. 2015 12.12
+10
ja itq.. klicu sm zato, k je šu avto v nasprotno smer na avtocest. najprej sem se identificiru, pol sm pa povedu kaj se dogaja, no ja skor povedu. ker me je prej prekinla in rekla naj še enkrat ponovim moje podatke.. moji podatki so bl pomembni kt pa to da je ghostrider na cest. sej se pogovor snema. se prav so bli moji podatki posneti
jani331
02. 04. 2015 12.20
+15
Na 113 ne pokličem nikoli več, ker se obnašajo skrajno arogantno. Je velika razlika v obnašanju če pokličeš112
ri?et
02. 04. 2015 17.10
+1
luksuzz, če govoriš kot pišeš,te živ bog ne more razumet.
Duhec003
02. 04. 2015 09.33
+75
S takimi in še hujšimi zadevami bi se moral ukvarjat policaji.... ne pa pisat kazni za bv, prežat na folk v nekem grmovju, če slučajn kdo prpele 10% več, kokr je dovoljeno.... sam to je znanstvena fantastika.... obstajajo zakompleksanci med policaji, ki jim prhaja.... ko pišejo kazni, se izživljajo, majo unih 5 min feeling pomembnosti.
Duhec003
02. 04. 2015 09.59
+9
Minusi pa od zarukanih policajev.... so bli poskusi, da se to spremeni in ni šans.... ne morjo, da neb.... če ne napišejo vsaj ene kazni na dan, postanejo samomorilni.
RTVjeZAKON
02. 04. 2015 10.38
+27
Duhec003 si kdaj pomislil, da imajo policisti normo? Mislim, da sem s tem vse pojasnil.
Duhec003
02. 04. 2015 10.44
+1
Sam ne jih opravičevat, ker jih ful poznam.... tud način dela.... norma ni nikjer uzakonjena. Če obstaja, je v njihovem primeru ustni dogovor.... pol naj pa vzamejo mikrofon, se postavijo na Prešerca in začnejo tult, da jih nadrejeni silijo, da morjo nadlegovat folk.... zarad norme. A slučajn bojo??? Itaq, da ne... in tak cucek ne more bit policaj.
Duhec003
02. 04. 2015 10.57
-5
No.... bojo pa napisal žalitev uradne osebe (417, 96 evrov)... ampak.... bo pomiritven postopek, stornirana kazen in veš zakaj??? Ker je pravilo.... preveč je skorumpiranih, nesposobnih, lenih policajev.... poveš v obraz, dokazljivo resnico, izbranemu, določenemu policaju in čakaš na reakcijo.... cilj je pa..... met njega pod drobnogledom, ker svojega dela ne opravlja vestno.... policajčki nadlegujejo folk za drobiž, kriminalcem se pa prodajo za tisoče evrov.... pa jih je zlo velik takih, si sploh ne morte predstavljat kolk.... in teh ne prenesem.
Duhec003
02. 04. 2015 11.11
-9
A veš tile skorumpirani policajčki??? Koga in kako ogrožajo??? Vse vpletene.... tud življenje jim nič ne pomen.... tko enga bv, pa vseen ma dostop do kr neki info.... dobiš za 1000 evrov.... za 3 mesce.... ti vse poroča. Tisti višje, so pa dražji.... tud taki obstajajo.... in pol.... pišejo kazni, ker nekdo prehitr voz. Če bi jih dal na poligraf.... jih bi 80% pristalo na zavodu.
propain
02. 04. 2015 11.12
+6
Duhec003
02. 04. 2015 11.13
-2
Sej se ne.... lih neki sm končala, kar policaji niso, pa bi moral....
slovenc79
02. 04. 2015 11.19
+7
duhec, raje najprej počisti v svoji glavi - vozi po omejitvah. pa ti nikol ne bo nihče kazni napisal. če goniš po cesti, si kriva IZKLJUČNO sama in prav je, da fašeš kazen ker s tem ogrožaš sebe in ostale v prometu. kaj dela policija pa nimaš pojma. da bi cele dneve prežala na lažne nujne klice je sigurno potrata časa in denarja.
Duhec003
02. 04. 2015 11.26
-1
Kaj dela policija nimam pojma??? Lih v tem je štos.... ker vem kaj dela in česa NE DELA, pa bi morala.
Duhec003
02. 04. 2015 11.35
+2
Zarad mojih postov.... jim bo pregoru njihov comp.... me pa sploh ni not.... namest, da bi se ukvarjali recimo z .... Bračičem.... ki bo zdej na tapeti.... "pošten" policaj. Zoprno pr men je, ker ne mlatim prazne slame.... usta odprem, ko je vse jasno.... črno na belem.
mali B
02. 04. 2015 13.12
+4
če jih napišejo dovolj ...napredujejo.. kdo je kriv za to ?
Visceration
02. 04. 2015 16.16
+3
Poznaš velik policajev in njihov način dela? :) Nej ti povem, js sm policaj (boli me za slovnično izražanje), in očitno ne veš, da so zakoni za to da se spoštujejo? In da so razne omejitve zaradi tvoje varnosti in varnosti drugih? In veš da če ti pripelješ 59 skoz naselje ti ne bo skor noben policaj napisal kazni, ker je tisti +/- pa še 59 ni tolk preveč? In veš da če ti pripelješ 70 skoz naselje, ni važn a je ena hiša, al jih je več, če je omejitev 50, je omejitev 50, zato ker če ti pripelješ 70 skoz to omejitev je 70% možnosti več da povzročiš nesrečo, kokr pa če greš po omejitvi, in z nesrečo lahko še koga resno poškoduješ/ubiješ, 70% možnosti več za smrt, tebe in drugih, premisli
krohotalo
02. 04. 2015 09.31
+54
folk je pomešal cifro. en tamal je tud klicu 112 in razložu, da foter pretepa mamo pa so mu rekl, da je klical na napačno številko in naj še 113 kliče. to se mi zdi bolj sporno, da ni povezano.
Duhec003
02. 04. 2015 10.04
+16
Številki nista povezani, ker ni smisla, da bi bli.... gre za ločeni področji, ki se včasih prepleteta.... zato je pa tam operater, ki dviguje slušalko in mora povezat.... to, da morš sam poklicat na drugo št, je neumnost.... če to predlaga, zahtevaj, da jih on obvesti, ko si ti na njegovi liniji, vse slišiš.... mora.... pa upoštevaj dejstvo da so pogovori snemani.... sej tud on to ve.
slovenc79
02. 04. 2015 11.22
+3
v ZDA sta povezani v 911. vse to skupaj se še kako prepleta.
wolf666
02. 04. 2015 15.47
-1
sej tud če v slo utipkaš 991, 911, 999 al pa kero drugo številko za policijo,gasilce al pa reševalce se bo glih tko kdo oglasu
Duhec003
02. 04. 2015 09.18
+29
Zanimivo, da je verjetnost, da ni blo nič.... ženska kr tko padla, sama od sebe.... je skor nič. Ampak.... njena izjava bo pa točn taka in je to zaključena zgodba. Pol se pa naj babe tolčejo po glavi.... ko bojo na intenzivni....
CyChick8
02. 04. 2015 10.32
-7
a zdej so pa ženske krive? Ti verjetno tud svojo pretepaš...
Duhec003
02. 04. 2015 11.01
+5
Če sm ženska.... pa svojga partnerja ne pretepam.... nasilje v zvezi mi je čist mim.
slovenc79
02. 04. 2015 11.24
-2
cychick, take so si same izbrale "seksi mačota" za partnerja, tako da ja, mnogokrat so si čisto same krive, da ne razmislijo s kom se zapletajo. ni pa vsaka poškodba nasilje v družini.
MaršNapolje
02. 04. 2015 09.17
-19
no... kaj pa ko kličeš 113 in zvoni v nedogled in se noben ne oglasi? oz. ko pokličeš da se je zgodila nesreča in je možnost naleta policisti pridejo pa dobre pol ure kasneje?????
Eastman
02. 04. 2015 09.21
+46
Da se noben ne javi na 113 je skoraj nemogoče!
Duhec003
02. 04. 2015 09.21
+16
No ja.... večina št zvoni v prazno, ta pa praviloma ne.... jemljejo kr resno. Če se pa zgodi, je pa takega potrebno odstrant.... sam.... ne morte kr neki pisat, to je treba takoj ukrepat, ko in če sploh, se zgodi.... nekak ne verjamem.... to vejo, da odletijo v sekundi.
EliGold
02. 04. 2015 09.57
+8
Niti ni nemogoče. Meni se je enkrat zgodilo (nič pretresljivega - vlom v vozilo). Sem klical in se nihče ni javil, so me pa potem čez čas nazaj poklicali in so tudi prišli. To je bilo cca. 10 let nazaj.
MaršNapolje
02. 04. 2015 11.17
+7
no moj primer je bil pa kakšen teden nazaj... klical sem zaradi nesreče in se ni oglasil nihče (so me poklicali nazaj) preden so prišli pa je minilo okoli pol ure ker v nesreči na srečo ni bil nihče poškodovan... še vseeno pa je bila velika možnost naleta sploh ker je še močno deževalo in cesta ni bila najbolje razsvetljena...
Ina_Bat
02. 04. 2015 09.16
+38
Bravo, policija!
ochi
02. 04. 2015 09.12
+4
Stroske intervencije naj placa
anonim.
02. 04. 2015 10.14
+11
Pa-ja-c umiri se.Saj je po telefonu sporočil da ne potrebuje pomoči.Če komentiraš članek ga preberi do konca!
Gr8one
02. 04. 2015 09.11
-17
Mene pa zanima kako so izsledili?
MaršNapolje
02. 04. 2015 09.14
+10
to pa ja ni noben problem... sploh za policijo
Duhec003
02. 04. 2015 09.15
+14
Kako??? Vsi klici na 112 in 113 se lohk izsledijo s pomočjo oddajnikov.... pa tud ostali, sam se zgodi v izjemnih primerih.
Vojko Rudolf
02. 04. 2015 09.15
+13
kaj te briga kako so izsledili...firbec...a si ti preiskovalni sodnik in socialni delavec da zaslišuješ tukaj...kako kako ...kako itd...
CtrlDelete
02. 04. 2015 09.23
+5
Kako so izsledili? Poklicali so Bojana Požarja, on vse ve!
Jan Bozeglav
02. 04. 2015 09.40
+7
ni potrebna policija vsak te lahko izsledi. Rabiš le telefonski aparat ki ti prikaže caller ID potem pa telefonski imenik da zveš kdo je to v primeru da ga ni notr se pa lahko obrneš na operaterja. zato pa ima policija številko 113 in anonimno številko za klice
Simon Marini
02. 04. 2015 09.50
+16
Razen, če gre za predplačniški sistem (mobi....) kjer podatki o imetniku niso nujno objavljeni in jih nima niti operater. Potem pa samo še triangulacija.
Duhec003
02. 04. 2015 09.10
+14
Največji problem predstavlja nezaupanje.... v policaje in sodstvo.... zato ni prijav. Kdo je pa odgovorn??? Jah.... skorumpiranci, nesposobneži in lenuhi.... med policaji in zaposlenimi v sodstvu.... pa je to.... rak rana vseh. Podnu se mora sodit in podn se mora obsodit. Ampak.... ko bi ble tiste info, ki so posredovane.... sam resnica.... pa praviloma ni. Vsak primer bi moral obravnavat individualno, strokovno.... pa ga ne, ker baje delajo sam za tistih 700, 800 evrov.... ok.... sam tud teh 700, 800 evrov jim nalaga dolžnosti.
slovenc79
02. 04. 2015 11.28
+5
ljudje so tisti, ki ne spoštujejo zakonov in se nato pi*dijo čez vse. ker je pač slovenska mentaliteta taka. in temu primerno so tud izvolili to kar imamo.
oxy.elite
02. 04. 2015 09.05
+64
Pravilno so ukrepali, ker če je padla po tleh in izgubila zavest ...se nikoli ne ve kaj dejansko to pomeni!
Duhec003
02. 04. 2015 09.02
+128
Takih policajev, ki se zavzamejo.... ni lih velik. No.... ta se je, pohvalno.... vsaka zadeva se mora prevert.
mkug5g
02. 04. 2015 09.02
+17
2x ni za rečt, da jo je po štengah porinu, grobljan
Karantanija
02. 04. 2015 09.48
+9
Oboje je mogoče - da je sama padla z otrokom, da bi porinil njo in otroka kar ne morem verjeti. Toda, so tudi taki ....