Črna kronika

Aretacije so bile del globalne akcije, Slovenci skrbeli za nabavo jadrnic, nadzor in izvedbo prevoza droge

Ljubljana, 06. 07. 2015 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanski kriminalisti, preiskovalci NPU in predstavniki hrvaških organov so pojasnili, da so bile petkove aretacije del globalne preiskave. Povezane združbe so kokain iz Južne Amerike prevažale z jadrnicami, Slovenci so igrali pomembno vlogo, sodelovali so pri organizaciji transporta droge.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kriminalisti pojasnili ozadje kriminalistične akcije
    02:40
    Iz SVETA: Kriminalisti pojasnili ozadje kriminalistične akcije
  • Iz 24UR: NPU razkrinkal mednarodno kriminalno združbo
    01:59
    Iz 24UR: NPU razkrinkal mednarodno kriminalno združbo

Predstavniki ljubljanskih kriminalistov, preiskovalci NPU in predstavniki hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, so danes pojasnili več podrobnosti glede kriminalistične akcije, ki so jo s skupnimi močmi izvedli minuli konec tedna. 

Kot smo poročali, so v petek kriminalisti pred preiskovalnega sodnika privedli več osumljencev, med njimi tudi Dragana Tošića, zoper katerega naj bi se predvidoma še letos začelo ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Kokain iz Južne Amerike kar s katamerani, heroin prek Grčije proti Belgiji

Kot je pojasnil Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, so z dano akcijo naši kriminalisti skupaj z ameriško agencijo DEA, kriminalisti iz Avstrije, Hrvaške, Španije, Grčije in ostalimi državami zaključili skoraj dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike v Evropo in heroina iz Grčije v Slovenijo in ostale države EU.

Darko Majhenič, direktor NPU
Darko Majhenič, direktor NPU FOTO: POP TV

Ugotovili so, da je združba od aprila do oktobra 2014 organizirala transport kokaina v vrednosti med 10 do 20 milijonov evrov. Transport je bil opravljen z jadrnico, a se je zaradi višje sile – okvare – bolgarski skiper vkrcal na bližnjo tovorno ladjo. Pred tem je drogo odvrgel v morje. Na karibskem otoku so ga aretirali, saj je bila zanj razpisana mednarodna tiralica.

Projekt WBOC je samo v Sloveniji pripeljal do zasega kilograma heroina, 8,5 kilograma kokaina in 16,6 kilograma konoplje. Skupno so v mednarodnih kriminalističnih preiskavah v okviru danega projekta zasegli 30 kosov orožja, 1100 kilogramov heroina, 165 kilogramov kokaina, tono konoplje, 80.000 cigaret ter 16,2 tone anhidrid ocetne kisline, ki služi kot predhodna sestavina za pridelavo heroina. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi

V nadaljevanju je kriminalna združba med septembrom leta 2014 in junijem 2015 v sodelovanju z Avstrijcem, brazilskimi državljani in ostalimi organizirala in opravila vse priprave za transport več kot 600 kilogramov kokaina. Za transport so zagotovili katamaran, ki ga je upravljal avstrijski državljan. Plovilo je bilo registrirano pod hrvaško zastavo. Mednarodna kriminalna združba je bila prisiljena odložiti transport za dva meseca, saj je v prvem primeru prišlo do strmoglavljenja letala z 250 kilogrami kokaina v Braziliji, v drugem primeru pa so tamkajšnji varnostni organi 350 kilogramov kokaina prestregli in zasegli. Kot je nadaljeval, je združba načrtovala transport 320 kilogramov kokaina. Tega je hudodelska združba tudi plačala, a jim dobavitelj ni predal droge.

Ugotovili so še, da so člani združbe med marcem in aprilom 2015 organizirali prevzem in prevoz 370 kilogramov heroina iz Grčije, ki je bil namenjen preko Slovenije v Belgijo. Grška policija je na podlagi podatkov NPU zasegla ves heroin in ob tem aretirala dva slovenska državljana.

"Preiskava je potekala od oktobra 2013 in je bila izjemno zahtevna," je še potrdil Majhenič. Člani združbe so bili zelo dobro organizirani. Vlada je hierarhija, vsak član je imel določene naloge. Za komunikacijo so uporabljali kriptirane telefone in ostala sredstva, opravljali so pogovore na štiri oči, v nekaterih primerih pa so komunicirali preko pisemskih pošiljk. "Ta ničin komunikacije je za policijo predstavljal izjemno zahteven del,"je dejal.

V okviru njihove preiskave so opravili 15 hišnih preiskav, kjer so zasegli več telefonov, satelitskih telefonov, sim kartic, več kosov orožja, 195.000 evrov gotovine in manjšo količino droge.

V celotni operciji je bilo zaseženih 370 kilogramov heroina in 350 kilogramov kokaina. Droga bi bila na trgu vredna več kot 21 milijonov evrov.

NPU je kazensko ovadil 16 osumljencev. S kazensko ovadbo so 3. julija preiskovalnemu sodniku privedli skupno pet osumljencev, starih od 35 do 59 let, vsi so ostali v priporu. Trije državljani Slovenije, Bolgar in državljan Črne gore. Nekateri so bili v preteklosti že obravnavani.

"Naj omenimo še, da je eden od članov preko bančnega računa svoje mame opral preko 150.000 evrov. Za ta denar sumimo, da je pridobljen s trgovino z drogami," pravi. Preiskava glede pranja denarja je še v teku.

Kakšna je bila vloga Slovencev?

Majhenič pojasnjuje, da so imeli Slovenci v kriminalnih združbah relativno visoko funkcijo. "Skrbeli so za nadzor in izvedbo transporta, skrbeli so za nabavo jadrnic, novačenje skiperjev, skrbeli pa so tudi za prenos informacij," je pojasnil.

Hišne preiskave
Hišne preiskave FOTO: POP TV

Pomagali tudi ljubljanski kriminalisti

Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, je o delu preiskave, ki so jo izvedli ljubljanskih kriminalisti, dejal, da so v letu 2014 zaznali nabavo in transport osmih kilogramov zelo čistega kokaina. Ta je potoval iz Španije v Slovenijo, nakar so ga na območju PU Ljubljana tudi zasegli. Ugotovili so, da so se pričele posamezne kriminalne združbe med seboj povezovati z namenom dobave še večjih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo, zato so pričeli s sodelovanjem s kriminalisti NPU. Leta 2014 so odkrili tudi dogovor za transport osem kilogramov zelo čistega heroina. Čistost je bila izjemna. Z mešanjem bi pridobili najmanj 32 kilogramov oziroma 127.000 odmerkov heroina. V preiskavi so obravnavali tudi poskus ponarejanja denarja, člani iste združbe pa so načrtovali in tudi aprila 2014 poskušali izvesti rop nad Zorico Škrbič, partnerico storilca ropa SKB. Njihov poskus je spodletel in načrtovane ugrabitve zato niso izvedli. Kot je znano, je to kasneje izvedla druga kriminalna združba, še pravi.

V zaključni akciji so v sodelovanju z NPU in tujimi organi obravnavali in kazensko ovadili 14 državljanov iz Slovenije, enega iz BiH in enega iz Hrvaške. Izvedli so devet hišnih preiskav, zasegli telefone, drogo, denar, orožje. Skupna vrednost, ki bi si jo s temi dejanji pridobili v Sloveniji, bi bila okoli 1,8 milijona evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tempus Fugit
09. 07. 2015 12.48
Zdaj pa mi je jasno zakaj je propadel Seaway - ker so policaji prekinili verigo, je zmanjkalo kupcev jadrnic....Iz tega sledi logičen sklep, da so za težave slovenskega podjetja krivi policaji. Ekola.
minnaema@yahoo.com
08. 07. 2015 13.19
& Jadrnice vseh sort in oblik NE rabijo v LJubljani temveč od Kopra do Pirana in še malo dalj........ !
gitech
08. 07. 2015 11.01
+1
Komentar se nanaša na zgodbo, kje je moški zapeljal direktno v policijsko vozilo. Če se vprašate, zakaj ne pustijo komentirati tiste novice... evo odgovora. ŽIz zanesljivih virov (prijatelj "morilca" je povedal, da mu je policist, ki se mu je hotel maščevati za prepoved približevanja ženi, obdeloval ženo in to izključno iz razloga, da se bi dokopal do stanovanja ki ga je kupil svoji ženi, ki pa ni slovenka... Sej drugače pa to ni nič nova zgodba da policaji na takšne načine tudi ščitijo "barska" dekleta, ker potem preko njih ožemajo gospode, ki si izberejo tujke za žene..... tujke (dekleta iz vzhoda, ki pridejo izključno za plesalke ter za najstarejšo obrt)
Bruhalnica24
07. 07. 2015 23.23
+1
Pa kupi sodišče nooooo... Zoki ga je že..
ficfiric 1
07. 07. 2015 10.13
+4
Ministrica pa res gliboko prizadeta zarad tistga policaja....ja res totalna tragedija...sam se atomska na hirosimo je bla glih mal vecja..zdej pa brz policajem tanke kupt...pa dnarske zvisat ker res tipi tvegajo svoj lajf...sploh ko pocivajo tam v gozdu za 3tjim ovinkom...zdej vidte delavci kdo trpi v slo...pa kdo reskira...vi tam v masinah z par 10 tisoc obrati pa nekaj tonami nad glavo gvisn ne...za vas je se 200e prevec...
LOPOVEpredZID
07. 07. 2015 11.47
+3
sej je Ferk včeraj na Svetu rekel, da je ta zadeva na Ižanki posledica večletnega varčevanja in odrekanja......nevem kako sicer, ampak sem pa sigurn, da bodo kravatarji policiski to izkoristili politično. Res je svinjarija kar se je zgodilo, a dejstvo je, da tudi če nebi bilo varčevanja bi se to zgodilo....samo politika je prostitutka in njeni igralci so......
LOPOVEpredZID
07. 07. 2015 07.23
+7
V Senovem so pa aretirali 47letno kriminalko, ki je imela doma 16g heroina....in je 1g prodala odvisniku.......v katero mednarodno kriminalno skupino pa ona spada???!!!
Lajnaa
07. 07. 2015 07.37
-2
Ona spada v kategorijo do 20g. Taki so motivirani in znajo hitro napredovat.
DaveKodryn
07. 07. 2015 19.32
Maady
07. 07. 2015 00.37
+4
Za tole BURLESKO lohka rečemo, da bi bila smešna če ne bi bila tragična..
raptor2
06. 07. 2015 20.49
+12
Tevi niso imeli sreče, prvič jim katamaran crkne, zmečejo drogo v morje, drugič letalo strmoglavi, tretjič in četrtič jim policija zaseže vso drogo, petič plačajo drogo, pa jim dobavitelji ne dajo droge, šestič jim pa še policja vsim stopi na prste, pa tolku dobro so bili organizirani. Očitno se še kriminal ne splača
donidon
06. 07. 2015 21.53
+0
in ti verjameš v dedka mraza in božička
DaveKodryn
07. 07. 2015 19.34
sej ti že priimki od teh povejo da kej velik niso mel u glavi....
gapiwasted
06. 07. 2015 19.40
+7
Tisto travo kar so zasegl bodo itak sami skadil
west ham
06. 07. 2015 19.42
+3
ali pa prodali naprej, da bojo potem lahko prenovili vozni park.
gapiwasted
06. 07. 2015 19.46
+15
Kokain bodo pa v parlament dostavl pa v predsedniško pisarno ;)
west ham
06. 07. 2015 19.48
+12
Ja saj ni 2x za rečt, glede na njihove odločitve in dejanja se ne bi nič čudila.
gapiwasted
06. 07. 2015 19.50
+5
Tisti k so pa na heroinu uni so pa itak bogi njih bodo pa pustil prmiru
lipov list
06. 07. 2015 19.37
+17
policija se je res trudila pri tem, sodišče jih bo pa oprostilo vsega!
gapiwasted
06. 07. 2015 19.53
+11
Trudila se je pa zato da nebojo bli lačni noski v parlamentu
west ham
06. 07. 2015 19.35
+7
Na koncu bodo itak vsi nedolžni, pa čeprav so prešvercali mamil za celotno ozemlje balkana.
BioBenz
06. 07. 2015 19.31
+4
kaj pa preizkava finančnih mahinacij od leta 2008 naprej....a ta pa ni dala nobenih rezultatov?? si neupate policistki bogi, ali pa nesmete....no ja epilog, kot že videno bo pa isti kot z bankirji...nikome ništa
bus303
06. 07. 2015 17.20
+21
Tošo itak nedolžen, pa vsi ostali tut! Zapreti je treba preiskovalce in tožilce, ki nadlegujejo te poštene državljane!
NoviceResnice
06. 07. 2015 16.49
+5
Itak sami ne odkrijejo nič, niti niso Tošića.....
peccatum
06. 07. 2015 16.21
+4
Shark51
06. 07. 2015 16.13
+24
A TE K SO PA MILJARDE POKRADLI KOT NAPRIMER ZOKI ....... TO PA NI VAŽN
Novorazodetje
06. 07. 2015 19.45
+8
Kaj pa ivan??? kako ne omeniš njega, pa mariborska škofija,...............
felix58
06. 07. 2015 21.38
+2
kdo je kaj vkral, daj bolj konkretno, nepa neki kar tak....bla bla bla bla bla
peccatum
06. 07. 2015 16.13
+3
kaj ce bi se par akcij izvedli se pri nas
nidela
06. 07. 2015 16.03
+9
Pišete, da so kriminalisti zaključili akcijo, ki je trajala 23 LET, v prispevku pa je najstarejši datum omenjen leta 2013?
nidela
06. 07. 2015 16.35
+3
Admini, lahko bi se mi zahvalili, da sem vas opozoril na napako. Zdaj ste popravili, da je preiskava trajala skoraj dve leti.
Netajkun
06. 07. 2015 15.37
+11
Zdej so od Srbov in Črnogorcev prevzeli . . . ti naši Slovenci . Une so pozaprli .
Pan1
06. 07. 2015 15.42
+17
Netajkun
06. 07. 2015 16.07
-1
Maady
06. 07. 2015 15.28
+16
Kar koli so preiskovali so potem ko so KRIMINALCI že prenesli premoženje drugam, počistili za seboj in se uredili za prihod teh poštarjev z policijskimi kapami..Vse obtožbe so padle pol zaradi neznanja, pol zaradi namerne ali nenamerne šlamparije nekaj pa z namernimi kršitvami zakonodaje, da so takoj odšli domov ter ter poštarjem že zvečer prnesli gotovino Policija, Tožilstvo, policija sodstvo ena sama Balkanska žalost..