Črna kronika

Ustreljeni policist se še vedno bori za življenje

Ljubljana, 23. 08. 2014 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadaljuje se preiskava streljanja v Litiji, kjer je vojak v glavo ustrelil in hudo poškodoval policista. Strelec naj bi na blogu pisal o nesrečnem življenju in šikaniranju v vojski. Navedbe o šikaniranju v Slovenski vojski zavračajo.

Policijska preiskava po petkovem streljanju v Litiji, kjer je vojak med nadzorom prometa ustrelil policista, se nadaljuje. Kot so nam povedali na PU Ljubljana, se ustreljeni policist še naprej bori za življenje, v bolnišnici pa ostaja tudi strelec, ki je bil prav tako operiran.

Policist je včeraj ustavil rdeči volkswagen polo, voznik avtomobila pa ga je ustrelil v glavo. Policista so s hudimi poškodbami odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Strelca je v akciji, ki je sledila, ranil kolega ustreljenega policista. Storilca sicer sumijo povezave z nedavnim oboroženima poskusom ropa.

Po neuradnih informacijah je sicer neznanec v torek res hotel oropati trgovino z vojaško opremo M Shop v ljubljanskih Fužinah, zaposlenemu je grozil s pištolo. Želel je dobiti strelivo, a naj ne bi odnesel nič, ker mu ni uspelo priti do sefa z orožjem.

Tako družini ustreljenega policista kot njegovemu partnerju je policija ponudila psihosocialno pomoč. "Stojimo jim ob strani in pomagamo, kolikor lahko," so poudarili na Generalni policijski upravi.

Strelec pripadnik Slovenske vojske, na spletnem blogu naj bi pisal o nesrečnem življenju

Po besedah pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije GPU Branka Japlja je strelec pripadnik Slovenske vojske. Kot so pojasnili v vojski, omenjeni vojak ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je streljal, ni bila službena. Storilec ni imel podčastniških ali častniških činov. Vojaška policija je bila po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih.

Na družbenem omrežju Twitter je medtem zaokrožila povezava do spletnega bloga, ki naj bi pripadal storilcu kaznivega dejanja. Gre za 26-letnika iz Gabrovke, ki je sodeč po zapisih na blogu pripadnik Slovenske vojske. V zapisu, ki ga je v angleščini poimenoval Žalostna zgodba mojega življenja, med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi ter izpostavlja težave pri navezovanju stikov. Nekajkrat omeni tudi željo po samomoru. Enkrat je to, kot izhaja iz zapisa, poskušal tudi storiti. Opisuje tudi razmere v vojski, kjer pravi, da je bil šikaniran. Zato je tudi zbolel za motnjami prehranjevanja, zaradi česar se je tudi več mesecev zdravil, še piše.

V Slovenski vojski so se odzvali na omenjeni blog. Zavrnili so trditve, da je bil vojak šikaniran.

PREBERITE ŠEPsihiatrinja je o domnevnem blogu strelca na policista v Litiji dejala, da je skupnost v njegovem primeru očitno spregledala hudo duševno motnjo.

Policisti stiskajo pesti za kolega

Iz Sindikata policistov so sporočili, da je dogodek za policiste kolektivni šok. "Tako nasilno in brutalno obračunavanje s policistom je nekaj, kar si ne želimo v naši praksi in realnosti. Vendar pa to dokazuje, da poklic policista ni uradniški poklic, da je to nevarno delo," so zapisali.

Po njihovem je streljanje je žalostna potrditev, da je nujno potrebno poklic policista statusno urediti. Predvsem pa policistom zagotoviti najboljšo možno opremo, ki jih bo varovala pri delu, očitno iz dneva v dan bolj nevarnem: "Oprema v policiji, ki so jo policisti še vedno primorani uporabljati na terenu je zastarela, določene kose imamo še iz časa osamosvojitvene vojne. Vozimo se v avtomobilih, ki so vprašljive tehnične izpravnosti, govori se, da ni niti denarja več za gorivo," opozarjajo.

Sprašujejo se tudi, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju primera, kaj bodo naredili pravosodni organi.

Upajo pa, da bo epilog vendarle srečen: "Želimo si, da bi policist, oče dveh otrok preživel in okreval."

Po dogodku je stekla akcija iskanja osumljenca, ki se je končala z aretacijo.
Po dogodku je stekla akcija iskanja osumljenca, ki se je končala z aretacijo. FOTO: Miro Majcen

Policisti pogosto v nevarnosti

Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, a niso pogosta. Se je pa že zgodil podoben dogodek: leta 1997 je na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Zadnja letna poročila o delu policije kažejo, da policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti, pogosto jih tudi udarijo, odrivajo, grabijo, davijo ali grizejo. Po intenziteti in uporabljenih sredstvih pa izstopajo napadi, ki so se zgodili ob varovanju športnih prireditev ter napadi ob interveniranju zaradi množičnih kršitev javnega reda in miru v romskih naseljih, je še razvidno iz poročil policije.

V prvi polovici letošnjega leta 103 napadi na policiste

Po streljanju se med drugim odpira tudi vprašanje napadov na policiste. Število napadov na policiste v zadnjih letih je dokaj nespremenljivo. Letno beležijo okoli 250 napadov, v prvi polovici letošnjega leta pa so bili 103 napadi na policiste, kaže statistika policije.

Lani je bilo v prvem polletju 16 napadov več na policiste kot v enakem obdobju letos. Letos pa je bilo v prvih šestih mesecih poškodovanih 162 policistov, kar je štiri manj kot v polletju leta 2013.

Število napadov na policiste v zadnjih letih je dokaj nespremenljivo, po rahlem dvigu v letih 2011 in 2012 je v letu 2013 upadlo. Temu podobno je tudi gibanje števila poškodovanih policistov. Več napadov in poškodb v letih 2012 in 2013 je bilo predvsem na račun dejstva, da so bili policisti prej neprimerno večkrat tarča napada, ko so varovali množične proteste, navajajo na policiji.

Policiste so največkrat napadli na cestah, trgih, v stanovanjih, gostinskih lokalih, na javnih prireditvah, v službenih prostorih policije itn. Leta 2010 je bilo ob napadih nanje poškodovanih 149 policistov, od tega so bili trije hudo poškodovani. Leto pozneje je bilo poškodovanih 168 policistov, od tega dva huje, leta 2012 je bilo poškodovanih 176 policistov, lani pa 130 policistov.

PREBERITE ŠE: Slovenska vojska je začasno suspendirala vojaka, ki je s strelom v glavo hudo poškodoval policista. Proti njemu so tudi uvedli disciplinski postopek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1