Črna kronika

'Počutila sem se, kot da so mi še enkrat ukradli kolo'

Ljubljana, 06. 11. 2013 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
92

Ljubljančanka je v središču mesta zagledala svoje ukradeno kolo. Poklicala je policiste, ki so ga zasegli, ker ni mogla dokazati, da je kolo res njeno. In vse je kazalo, da ga bo obdržala nova lastnica, ki je zanj odštela 50 evrov.

Bralka je krajo kolesa prijavila na policiji. Policist je zapisal prijavo z nekaterimi podrobnostmi kolesa, po katerih bi ga lažje prepoznali, a brez serijske številke, ker je ni bilo. Svetoval ji je, naj ga obvesti ob morebitni objavi za prodajo njenega ukradenega kolesa na spletu ali ob morebitni najdbi kolesa na ulici.

Skoraj dva tedna po kraji je na spletu opazila oglas, za katerega je posumila, da bi lahko šlo za njeno kolo. Policist jo je prosil, naj mu natisne oglas in ga čez dva dni prinese na policijsko postajo, ko bo spet v službi. "Seveda nisem hotela čakati tako dolgo, saj bi kolo medtem lahko že prodali, zato sem sama poklicala na številko in ugotovila, da ne gre za moje kolo," je opisala bralka.

Po podatkih policije so večinoma cilji storilcev kolesa ne glede na znamko, opremo ali namen.
Po podatkih policije so večinoma cilji storilcev kolesa ne glede na znamko, opremo ali namen. FOTO: Thinkstock
V središču Ljubljane ob eni od trgovin sem opazila črno staro damsko mestno kolo s košarico, prav tako, kot je bilo moje. Le ključavnica in sedež sta bila drugačna. Vseeno sem pristopila in si ga pobliže ogledala. Bilo je moje kolo. Vse, kar je bilo narobe z mojim, je bilo tudi s tem. Poklicala sem policijo. Bralka

Manj kot mesec dni po kraji je v središču Ljubljane zagledala svoje kolo, ki je bilo malo popravljeno, a zagotovo njeno. Nova lastnica je povedala, da ga je kupila na spletu, potem ko so tudi njej ukradli kolo. Po klicu sta na kraj najdbe prišla policista in ugotovila, da iz zapisnika o prijavi ni mogoče razbrati, da gre res za njeno kolo, zato so ga zasegli.

Pozvali so jo, naj skuša najti kakšno fotografijo ali račun zadnjega servisa, sami pa bodo skušali najti prodajalca. "Naslednji dan me je poklicala policistka in povprašala, ali sem našla sliko oziroma račun. Ker ju nisem našla, mi je dejala, da bodo kolo vrnili novi lastnici, saj ne morem dokazati, da je kolo moje, ona pa je zanj plačala 50 evrov," je sporočila bralka.

Pomislila je, da tudi nova lastnica nima dokazov, kje je kolo kupila in koliko je plačala zanj. "Počutila sem se, kot da so mi še enkrat ukradli kolo. Od kraje sem imela občutek, da je policistom čisto vseeno za moje kolo in da se s primerom sploh ne ukvarjajo, ker imajo pomembnejše stvari. Sama pa sem bila aktivna pri iskanju in ga na koncu tudi našla, a niti malo ne po njihovi zaslugi. In za nagrado se bom morala odpovedati svojemu kolesu, ki sem ga vzdrževala več kot 10 let in zanj porabila tudi kar nekaj denarja?!"

Po njenem prigovarjanju so se znova dobili na policijski postaji, našla je tudi več let staro fotografijo kolesa ter pri serviserju dobila kopijo delovnega naloga in računa za zadnje servisiranje. Dogovorili so se, da bo dobila nazaj svoje kolo, kar se je na koncu tudi zgodilo. A sledil je nov šok – ob dokazu, da je kupila njeno ukradeno kolo, se proti novi lastnici lahko sproži kazenski postopek. "Seveda imam kot prvotna lastnica kolesa možnost, da se odločim, da je ne bom preganjala, kar sem tudi storila."

Preiščejo samo pet odstotkov primerov

Koliko je neprijavljenih kraj koles, ni znano. Dejstvo pa je, da v Ljubljani na policijskih dražbah prodajo okoli 100 koles, ki niso zavedena kot pogrešana oziroma ukradena in za katera niso mogli ugotoviti lastnika.

Kradljivci imajo večjo "izbiro" v mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanih prostorih. Največ koles tudi zato ukradejo v Ljubljani, kjer so lani lastniki prijavili skoraj 1500 kraj. Skupno so slovenski policisti lani obravnavali skoraj 2640 kraj koles, preiskali so samo okoli pet odstotkov primerov.

Če kolo ukradejo iz garaže, kleti oziroma drugega prostora ali na predrzen način, gre za veliko tatvino, za kar je zagroženih do pet let zapora. Če ga ukradejo na ulici, storijo tatvino, za kar je zagrožena do triletna zaporna kazen.

Najpogosteje gre za posamezne storilce. Pri tatvinah vrednejših profesionalnih koles, ko na primer vlomijo v trgovino ali ukradejo tekmovalna kolesa, pa verjetno nekdo poskrbi za vlom, drugi za prevoz, tretji za prodajo.

Namestite kakovostno ključavnico

Po ugotovitvah policistov tudi pri tatvinah koles velja, da "priložnost dela tatu", saj storilci izkoriščajo pomanjkljivo varovanje. Svetujejo, da kolo vedno priklenete, čeprav je v vašem vidnem polju. Uporabljajte kakovostne ključavnice, odporne na poškodbe z različnimi predmeti in orodji.

Slabše ključavnice, kot so pletilke debeline mezinca, za tatove niso nikakršna ovira, saj uporabljajo različna orodja, od navadnih ščipalk do hidravličnih klešč. Po nekaterih izračunih bi morala ključavnica predstavljati vsaj od 15 do 20 odstotkov vrednosti kolesa.

Policija: Tatvino kolesa obravnavamo kot vsako kaznivo dejanje

Po trditvah policije vsako tatvino kolesa obravnavajo kot vsako kaznivo dejanje. Po prijavi opravijo ogled, če pričakujejo odkritje sledi. Prijavo lahko vzamejo tudi kot zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe, ki ga podpiše oškodovanec. V tem primeru lahko prejme kopijo zapisnika.

Če je prijava na terenu, policist o sprejemu ovadbe napiše uradni zaznamek, oškodovanec pa lahko na zahtevo pridobi
potrdilo. V obeh primerih je lahko obveščen o poteku preiskave.

"Popišite" svoje kolo

Zelo je pomembno, da oškodovanec poda čim več informacij o kolesu, saj bodo le tako policisti lahko uspešni.

Pri preiskovanju kaznivih dejanj se možje v modrem najpogosteje srečujejo s pomanjkljivim opisom, saj po njihovih ugotovitvah le 40 odstotkov lastnikov poda lastnosti, na podlagi katerih lahko nedvoumno prepoznajo ukradeno kolo.

Lastnikom zato priporočajo, naj si še pred morebitno krajo zapišejo znamko kolesa, tip, model, barvo, znamko, tip pedalov, ogrodja, prestav in zavor, številko okvirja, dodatno opremo, posebne znake, kot so vgravirane lastne številke ali črke, poškodbe. Tudi fotografija kolesa ne bo odveč. Več podatkov, ki bodo posredovani ob prijavi tatvine kolesa, večja je možnost za njegovo izsleditev in na koncu vrnitev lastniku, so poudarili na policiji.

Storilci so namreč različni. Eni kolo uporabijo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa pozneje prodajo na dražbi, če ne najdejo lastnika. V veliko pomoč bi bilo, če bi v ogrodje kolesa vstavili listič s telefonsko številko, na podlagi katere bi lažje odkrili lastnika. Lahko na primer snamete sedež in listič zatlačite v ogrodje.

Kako se izogniti nakupu ukradenega kolesa?

Največ kraj je v toplejših mesecih, ko je več kolesarjev.
Največ kraj je v toplejših mesecih, ko je več kolesarjev. FOTO: Thinkstock

Pred nakupom od prodajalca zahtevajte čim več podatkov o kolesu. Zahtevajte račune o nakupu, še posebej če bi bilo lahko še v garanciji. Prodajalca vprašajte, zakaj je zamenjal morebitne dele, kje je bilo poškodovano. Preverite, ali ustreza prodajalcu, na primer po višini sedeža, in ali ga zna upravljati.

Zahtevajte njegove osebne podatke v izogib neprijetnostim, ki bi jih lahko imeli zaradi posedovanja ukradenega kolesa. Na policiji so namreč potrdili, da vas lahko poleg nevarnosti za odvzem kolesa doleti tudi kazenski pregon zaradi prikrivanja. Kaznivo dejanje se začne s pregonom in lahko oškodovanec od njega odstopi.

Zadnja orientacija pred nakupom je seveda cena. Če je močno prenizka od primerljivih izdelkov na trgu in je prodajalec še pripravljen popustiti, lahko sklepate, da se želi kolesa čim prej znebiti, ker ga je ukradel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ernest F. Cifra
07. 11. 2013 10.48
+5
dobr da nimam kolesa pa da ne žvim u žabariji
SonyGirl
07. 11. 2013 08.05
+3
Še zelenjava na vrtovih ni varna pred krajo, kaj šele kolesa.
ne rabimo predsednika
07. 11. 2013 09.09
+2
danesnijutri
07. 11. 2013 00.12
+14
res pravi prispevek... Poleti so mi ukradli zelo vredno cestno kolo Carrera novo je bilo 2800EU, ker smo z prijatelji zavili na pijačo sem ga naslonil pri gostišču na steno. Glej ga zlomka sredi sončnega dne, in obilica ljudi na okoli kolo pa izgine kot kafra, brez da bi kdo videl ali vedel. Po mesecu dni ga sam izsledim na Bolhi, prebarvan na plavo, z drugo opremo. Javil sem na PP da sem našel kolo in da ga obiščejo, policist se ni kaj prida zmenil, rekel mi je da je najbolje da dobim dva fanta in grem kar sam nad presrečnega novega lastnika. Zatrdil je tudi če bi skakali za vsakim ukradenim kolesom potem bi jih moralo biti zaposlenih še 1000. Skratka, če prebutaš lopova si ga naj..., če pustiš da policija nič ne stori si ga pa zopet naj... Torej v naši deželici se splača bit samo tiho, pa ropat!!!
Soulless
07. 11. 2013 12.24
+3
Zanimivo, ko pa kdo ukrade 100€, naredijo pravo filmsko preganjanje za tatičem..... Tu pri nas ni nič, kot bi moralo biti..
Smolapataaaka
06. 11. 2013 22.22
+9
Kaj bo moral zavladat zakon pesti, da se bo končno uvedel red?
Egoistik
06. 11. 2013 20.58
+8
Kupu sm kolo neki za dva jurja sem pa tja
drdra
06. 11. 2013 19.55
+3
so pa policisti hitro delali, kako je pa tisti ki je kolo prodal dokazal da je bilo njegovo??
Matej Andjeli?
06. 11. 2013 19.30
+9
Tudi jaz sem svoje ukradeno kolo moral sam izslediti in ni policija naredila prav ničesar. V parku v Šiški med Gotsko, Adamičevo in Rašiško ulico se vsak dan zbira tolpa, ki krade kolesa in med drugim so ukradli tudi moje kolo, ki sem ga nazadnje od njih mogel odkupiti, saj je bil to edini način, kako do svojega kolesa.
drvarnca-zakon
06. 11. 2013 19.27
-1
najbolj me čudi kako v ljubljani vidiš kolo z zelo zvito feltno in se vprašaš kam jo je lahko tako zvil po mestu
hotchilipoper
06. 11. 2013 18.42
+5
Če imaš dobro kolo ne rabiš ključavnice,ker ga moraš imet zmeraj ob sebi
Tadej Miheli?
07. 11. 2013 05.58
+1
ja. za dobro kolo pozabite na ključavnico, daje vam lažen občutek varnosti. samo ob sebi. en mladenič je v evropi delal preizkus, 5x je sredi belega dne "ukradel" svoje kolo, zaklenjeno, enkrat odvlekel in dal v kombi, drugič žagal z žago, tretjič preščipnil s kleščami... niti enkrat ga ni nihče od mimoidočih ustavil.
galop
06. 11. 2013 18.32
+6
Še en dokaz da se v sloveniji kraja izplača oz da je kaznovan tisti ki je okraden in nagrajen tisti ki krade.
valhall
06. 11. 2013 18.00
+4
sej je lepo da policija tud išče ukradena kolesa, ampak gdo bo pa miljarde iskov ki so izpuhtele v sloveniji :)
abigail
06. 11. 2013 23.55
+3
In glede na to, da ne iščejo ne enega ne drugega, kaj sploh delajo!?
R777
07. 11. 2013 07.39
+5
scipio
06. 11. 2013 16.24
+6
Gimme five: 1) kraja biciklov, avtov, vsega lepega, to je cena življenja v urbani Sloveniji. tu se krade za vsakim oglom, pa naj bo ta svet še tako okrogel in naj se vsak dan še tako vrti. Ljubljana ni kopenhagen, oslo ali reykjavik, s tem se moraš najprej sprijazniti, in to tud nikoli ne bo; 2) kajti mi smo katoliška dežela, v katoliških deželah pa se vsevprek krade, laže in nečistuje, za vse dobiš v soboto pri spovedi odvezo in glej ga, po nedeljskem obhajilu je pred teboj nov teden za akcije; 3) sebe in svoje otroke lahko učiš protestantske morale in poštenosti, a bodo v tej sredini od prevladujočega elementa zato toliko bolj pokradeni in drugače ofrnaženi. 4) imej torej kolo, in uživaj z njim, dokler ga imaš! kmalu bo namreč isto veljalo za tvoje ledvice, pa levo roženico, potem pa za celo glavo, če bo šlo tako naprej. 5) ni najbolj slab tisti, ki dela slabo, najbolj slab je tisti, ki to vidi, pa nič ne stori, da bi bilo drugače. in v tej deželi je teh in takih večina.
povrsniste24kur
06. 11. 2013 16.23
+8
koliko milijard se je pokradlo zadnja leta, nihče sploh ne ve točno, pa policaji nič ne iščejo, vi pa pričakujete, da bodo zaj en bicikl šli iskat, zresnite se.
Sandi Sterkuš
06. 11. 2013 16.27
+5
Kraj/utaj milijard ne raiskujejo policisti....
BMWmunja
06. 11. 2013 17.29
+4
Normalno, da ne. Milijarde so pokradli člani elite, tisti pa policijo imajo pod komando. Pa vojsko, pa sodišča. Qurbe izrojene osojske...
nesramnez
06. 11. 2013 15.20
+10
če kupiš ukraden avto ti ga zaplenijo...kolo pa ne! če je kupila kolo za 50€ naj pokaže račun ali kupoprodajno pogodbo.in nato se gre do prodajalca od kje mu to kolo...tale naša policija je res pravi cvet inteligence na temperaturo. zato pa nosijo vsi kape....
mackon08
06. 11. 2013 17.11
+0
Ti bi pa pisal kupoprodajno pogodbo za kolo v vrednosti 50 euro? Mislim da ne, oseba je kupila to kolo v dobri veri da je pač vse kot mora biti.
Tadej Miheli?
07. 11. 2013 06.11
+1
ja, te dobre vere smo veliko videli z zadnjih letih :D
Jeanus1
06. 11. 2013 14.58
+17
Evo, to pa je pravi obraz "naše" policije, za malenkosti ne bodo dvignili riti, včeraj jih je bilo v Bohinju pa toliko, kakor da bi šlo za gverilski napad. Koliko bi jih bilo šele v Žabjeku, verjetno niti enega. Sramota od slovenske policije, tudi ena od pijavk državnega sektorja.
Ramzess
06. 11. 2013 15.05
+0
Če bi ukradli kolo županovi ženi, bi pa ...
SDS =VOy-c...pa..to..
06. 11. 2013 14.24
+5
JADNE LI MU MAJKE KO BI GA NAŠEL SLEJ KOT PREJ TEGA PRODAJALCA!
Ramzess
06. 11. 2013 14.17
+3
Imate pametne telefone, obstajajo sledilni čipi, softwer za to, menda ni tako drago, in zakaj ne uporabite tega. Modrovati zna vsak, boste rekli, a stokat ko je prepozno, tudi zna vsak.
Ramzess
06. 11. 2013 14.02
-1
Konec koncev se je opekla sama, kaj pa je obvestila policijo, brez dokazov. Nepremišljena naglica ima svoje posledice.
Ramzess
06. 11. 2013 14.00
-1
"Policist je zapisal prijavo z nekaterimi podrobnostmi kolesa, po katerih bi ga lažje prepoznali, a brez serijske številke, ker je ni bilo. Svetoval ji je, naj ga obvesti ob morebitni objavi za prodajo njenega ukradenega kolesa na spletu ali ob morebitni najdbi kolesa na ulici." Ali ni bila 'najdba' ravnokar. Kaj ima v glavi ta policist, ... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Po klicu sta na kraj najdbe prišla policista in ugotovila, da iz zapisnika o prijavi ni mogoče razbrati, da gre res za njeno kolo, zato so ga zasegli" Iz zapisnika, še preen je bil ta spisan. Kera logika. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "A sledil je nov šok – ob dokazu, da je kupila njeno ukradeno kolo, se proti novi lastnici lahko sproži kazenski postopek." Res šokantno, pa saj ni mogla vedeti, da je bilo ukradeno, ko ga je kupila, ...ne glede da sedaj sicer ve, a to nič ne spremeni. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Uporabljajte kakovostne ključavnice, odporne na poškodbe z različnimi predmeti in orodji." Uf, ni tako enostavno. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Tudi fotografija kolesa ne bo odveč." Mogoče, če se bodo na njej videli ključni podatki, sicer je ne bodo upoštevali, enakih koles je namreč veliko. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "V veliko pomoč bi bilo, če bi v ogrodje kolesa vstavili listič s telefonsko številko, na podlagi katere bi lažje odkrili lastnika. Lahko na primer snamete sedež in listič zatlačite v ogrodje." Že, anihče ne bo tega listka, razen lastnika, namenoma iskal. Sicer pa, ker to vemo, splača preveriti, če je listič noter, in ga ostranimo. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Preverite, ali ustreza prodajalcu, na primer po višini sedeža, in ali ga zna upravljati." Smešno, res, in kaj da zna upravljati kolo ali sedež. Ali res mislijo, da ljudje prodajajo samo lastna kolesa, denimo. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Na policiji so namreč potrdili, da vas lahko poleg nevarnosti za odvzem kolesa doleti tudi kazenski pregon zaradi prikrivanja." Ta je pa dobra, ...če pa nisi vedel, ob nakupu, da je bilo ukradeno, ...to, da si izvedel sedaj, NE ŠTEJE, zato kazenski pregon NI upravičen, saj ne moreš prikrivati česa ne veš. In zakaj bi bil odvzem kolesa nevaren, ... pač greš peš domov, čeprav je možno, da se kaj zgodil, kar bi se lahkjo tudi, če bi bil s kolesom. Policija mora svoje trditve tudi dokazati, sicer ne more preganjati, ...posedovanje kolesa pa ni dokaz tega, če namreč nisi vedel da je bilo ukradeno. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Kaznivo dejanje se začne s pregonom in lahko oškodovanec od njega odstopi." Kakšno kaznivo dejanje (policije) se začne s pregonom, ...ko te policija preganja težko od tega odstopiš, razen če te ulovijo.
kosomak
06. 11. 2013 13.27
+21
tok biciklov k sm jaz podaril Ljubljani ni več normalno...niti ne štejem več...pa kaj češ...policaji jih ziher ne bodo našli, te ne najdejo niti svojih ja*jc...