Črna kronika

Kolesarji med najranljivejšimi v prometu, a tudi sami niso brez prekrškov

Nova Gorica, 16. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolesarji tako kot pešci sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil a tudi kolesarji kršijo cestnoprometna pravila.

Kolo
Kolo FOTO: Thinkstock

Spomladi in poleti je v prometu tudi večje število kolesarjev. Maja policisti izvajajo številne aktivnosti za povečanje njihove varnosti v prometu, in sicer pri kolesarjih preverjajo, ali spoštujejo cestnoprometne predpise, pozorni pa so tudi na kršitve drugih voznikov motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Kolesarji tako kot pešci sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje, ipd.), a tudi kolesarji kršijo cestnoprometna pravila.

Kolesar
Kolesar FOTO: Thinkstock

Samo na območju PU Nova Gorica je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 82 kolesarjev (leta 2013 60), v katerih je en kolesar umrl, 13 (leta 2013 9) je bilo hudo telesno poškodovanih, 61 (44) pa je bilo lahko telesno poškodovanih. ''Od vseh udeleženih kolesarjev jih je 44 (31) povzročilo prometne nesreče, med katerimi je bilo 7 (5) hudo telesno poškodovanih in 32 (21) lahko telesno poškodovanih,'' so navedli na PU Nova Gorica. Kar 124 kolesarjev je lani kršilo cestnoprometne predpise, od tega 38 v prometnih nesrečah, 86 pa v cestnem prometu. Med glavnimi kršitvami so bile neupoštevanje rdeče luči na semaforju, nepravilna stran ali smer vožnje, nepravilnosti na kolesu, pa tudi vožnja kolesa pod vplivom alkohola.

Na PU Nova Gorica opozarjajo na nepravilnosti pri prečkanju ceste čez prehod za pešce, saj bi morali kolesarji pri tem kolo potiskati ob sebi, ne pa ga voziti, vožnji po površinah, namenjenih pešcem, vožnji brez luči, nepravilnosti pri spreminjanju smeri ali vožnji stvari ali oseb na kolesu, ki kolesarja ovirajo ...

Policisti kolesarjem in voznikom svetujejo naslednje:

Otrok na kolesu
Otrok na kolesu FOTO: Thinkstock

poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost kolesarja (odsevne brezrokavnike, kolesarske majice, odsevne trakove, kresničke).

Poskrbite, da imate kolo opremljeno z lučjo na sprednji in zadnji strani, odsevniki v kolesih in na pedalih. Luči prižgite ob slabši vidljivosti, v mraku in ponoči.

Na kolesu se ne vozite oz. ne prečkajte ceste po prehodu za pešce. Na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi.

Če se vozite po naseljih, kjer so kolesarske steze ali poti, te uporabljajte tudi za vožnjo. Tam kjer kolesarskih stez ni, s kolesom vozite ob desnem robu v smeri vožnje.

Čeprav imate v semaforiziranih križiščih pri zeleni luči prednost, bodite pozorni na ravnanje voznikov, ki bodo zavijali oz. vam sekali kolesarsko pot.

Hitrost vožnje prilagodite vremenskim razmeram in razmeram na vozišču.

Na kolesu ne prevažajte predmetov ali oseb, ki bi ovirali vašo vožnjo s kolesom ali ogrožali varnost v prometu.

Pri vožnji ne izpuščajte krmila kolesa.

Med vožnjo kolesa morajo imeti osebe, mlajše od 14 let, na glavi pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Policija čelado priporoča vsem kolesarjem.

Vsem ostalim voznikom policisti svetujejo:

upoštevajte, da so na cestah tudi kolesarji, odstopite jim prednost.

Kolesar
Kolesar FOTO: Thinkstock

Hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve.

Na območjih, kjer se običajno vozijo tudi kolesarji, vozite še posebej previdno (v naseljih oz. križiščih, kjer kolesarske steze prečkajo ulice, ob kolesarskih stezah in poteh).

Izven naselij vozite na takšni razdalji od desnega roba vozišča, da zmanjšate možnost trka s kolesarjem, ki se vozi ob robu vozišču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hoe boe
18. 05. 2015 00.10
+1
1. Mam sprednjo belo luc in zadnjo rdeco luc ter jopic ki se sveti v temi sam ni pomagal ker me je zadel avto saj je voznik tipkal po telefonu. 2. Seu je s kolesom cez prehoda za pesce in ker je biu hitrejsi od pesca sem ga zadela z avtom. Kar na enkrat je prletu. 3. Furam se s kolesom po kolesarski stezi in zadanem nekega gospoda, ki je pozabil da je slucajno stopu na kolesarsko stezo ne da bi gledu levo in desno torej cisto zamisljen clovk. Torej. Ce ze policija misli koga kaznovat naj kaznuje use lepo po vrsti od pescev, kolesarjev do vseh z diagnozo ( Bmw, jeep, OOOO...) itd itd itd ker le ti upostevajo cisto vse razn pravil prometa.
Valhallla
17. 05. 2015 11.00
+11
Ko bodo začeli policaji lovit in kaznovat kolesarje in pešce, se bo državna blagajna napolnila do te mere, da bo v Sloveniji zavladalo pravo blagostanje! Pa še to...spodaj nekdo nabija, da ima licenco-kolesarsko in da zanj veljajo posebna pravila... Mogoče bi si na hrbet napisal, z veliki flourescentnimi črkami "imam licenco, lahko delam kar hočem". Jaz kot šofer ne vem kdo ima licenco, pa tudi da lahko zaradi licence povzroča ogromne zastoje na regionalnih cestah ne vem, pa tudi da lahko ob špici prometa kolesari po regionalni cesti in da se jaz zaradi tega pomikam v počasni koloni v službo, ker ga na ozki cesti kamioni ne morejo prehiteti, saj je kolona avtomobilov tudi iz nasprotne strani, pa tudi to ne vem, da lahko kolesarji z licenco vozijo s slušalkami na ušesih in ne upoštevajo ostalih udeležencev v prometu, prometnih pravil....
bimbo101
17. 05. 2015 08.55
+14
heh sam vozim bus po mestu, pa se ravno ne strinjam da smo večinoma vozniki motornih vozil krivi za nesreče kolesarjev, skoraj vsi kolesarji se peljejo z veliko hitrostjo po kolesarski, potem pa nič levo in desno ne pogledajo pa ne zmanjšajo hitrosti pa kar preko prehoda zapeljejo misleč da saj bomo mi pazili na njih, polovica kolesarjev tak niti ne ve po kateri strani se more peljati tako kot tudi to da se čez prehod ne sme peljati s kolesom. plus tega so eni frajerji težki se po vozi po voznem pasu, zraven pa ima kolesarsko, če pa mu zatrobiš da naj se spravi tja pa ti sredinca pokaže. saj tudi policija ne dela svoje naloge kot pravi. se je po cesti peljal, na pločniku pa imel kolesarsko, psta se raje gospoda v modrem proč obrnila.
123lolita123
17. 05. 2015 08.32
+13
pa se ena debilna kolesarska.. vsa vozila morjo met varnostno razdaljo..Kolesarji pa ko jih je cela horda, se furajo edn drugmu za ritjo in se jih vcasih vlece cela kolona.. kako hudica bos tako skupino kolesarjev varno prehitel?
123lolita123
17. 05. 2015 08.30
+11
pa tut grupni kolesarji ko se furajo vstric mi gredo na zivce. Po celem cestiscu dva al pa trije vstric da majo lahk debatni krozek..
123lolita123
17. 05. 2015 08.28
+5
mislim da statistiki mal fali..vsak tadrug kolesar nad 60 let je 100% pijan. Fura cikcak, komi drzi balanco, za rocaj ma pa zahaklano vreco s flasami.. Vidi lih 2cm pred sebe, vse drugo mu pa plese pred ocmi.. Takih je krepko vec kot pise statistika.
ivan.z Doba
17. 05. 2015 00.35
+19
Kolesarji so najbolj nedisciplinirani udeleženci v prometu. Vozijo se povsod in v vse smeri. Še dobro, da ni še več nesreč. Da ne bo nesporazuma, tudi sam kolesarim.
giovanni2
18. 05. 2015 09.05
+1
tatanka44
16. 05. 2015 22.47
+17
Kolesarji ki se peljejo po prehodu za pešce kjer ni kolesarske poti, mislijo da imajo prednost pred prihajajočim avtomobilom.Ni res, prednost imajo, če pešačijo ob kolesu, če se pa peljejo po prehodu za pešce, pa žal ne ker niso pešci ampak vozilo udeleženo v prometu.In s takimi modeli imam skoraj vsak dan problem.
tatanka44
16. 05. 2015 22.42
+15
Kolesarji najranljivejši in najnesramnejši v prometu.
Janko Ig
16. 05. 2015 14.51
+15
Sej ste že vse napisali. Kolesarji ( 85%) ne spoštujejo ničesar in nikogar . Zato pa imam stalno vklopljeno kamero in snemamves čas vožnje, držim se strogo CPP še posebej na območjih kjer se srečujem s kolesarji in se nesekiram, če jih oni ne. Avto je kasko in če se ne zavedajo, da vedno potegnejo krajšo ( žal ) pa naj sebi pripišejo. Tudi ko sem sam kolesar ali pešec imam s kolesarji same probleme , enostavno so najbolj nevarna in moteča stvar v prometu. Da ne govorim o redarjih in policajih na kolesu niso nič boljši, zadnjič sem policaju reku a zdej tudi oni ne spoštujejo rdeče, pa je reku , da je na nujni vožnji ( ja na kafe je mogu hiter pridet, ker sem ga pol tam vidu in se je le nasmehnil). Očitno določeni ljudje razumeje predpise in red samo na težak način. Jest sem prpravljen zdej pa požente.
DuhSaSjekirom
16. 05. 2015 18.06
+1
Dotti
16. 05. 2015 18.26
+3
Tudi jaz snemem. Pa kaj, če ne smeš objavit, če ne zakriješ obraza. Brez tega pa nima haska.
69moob
16. 05. 2015 14.43
-3
Kolesarske steze so v Ljubljani bolj slabo urejene. Naprimer dolenjka. Kolesarska steza je urejena samo v eno smer. Cesta je zelo prometna. Kljub omejitvi, ki je 60, veliko voznikov vozi krepko čez 70. S ponyjem sigurno ne bom šla na takšno cesto. Dovolj je bilo, da bi me enkrat skoraj povozil ignorantski voznik. Od takrat se vozim po kolesarski stezi v napačno smer. Pa je pločnik dovolj velik, da bi lahko nardil kolesarsko v obe smeri...
mertseger
16. 05. 2015 14.50
+3
Nimaš kaj na cesto kjer je 60 omejitev delat s ponijem s katerim ne moreš vsaj 30 peljat.
Janko Ig
16. 05. 2015 14.53
+5
Tudi ceste ni povsod ali pa so enosmerne in se je treba pač okoli peljat. Kdo pa previ, da morate kolesarji imet kolesarske do povsod. Z avtobusom do centra pol pa z sistemom Bicikelj pa gre.
69moob
16. 05. 2015 15.10
+0
Se strinjam Janko. Ampak če so ob vseh glavnih cestah (Tržaška, Celovška, Zaloška, Dunajska...) kolesarske steze, ne vem zakaj je nebi naredili tudi na Dolenjki. Ne samo za avtomobile, tudi za kolesarje je pomembna. Si lahko predstavljaš kako bi zgledalo, če ne bi bilo kolesarskih stez ob Ljubljanskih vpadnicah? Kaos =)
Ramzess
16. 05. 2015 12.59
+13
Zdi se mi, da počasi začenjajo tudi drugim udeležencem pripisovati kazensko odgovornost, ne samo voznikom avtomobilom.
fafajonka
16. 05. 2015 12.14
+12
Grem po cest, prot men kolesar, jest levo, un levo, jest desno, un desno, jest spet levo un spet levo, pol pa mi zavpije, dej počak trot, ko sm počakal me je pa zadev :D
fafajonka
16. 05. 2015 12.11
+7
Največ prekrškov verjetno naredijo tisti kolesarji, ki so jim odvzeli vozniško :D
Ramzess
16. 05. 2015 12.58
-1
BŠK
16. 05. 2015 12.08
-1
Rog je neuničljiv in nerabi crash testov. Me je enkrat en myjmun z Audi 80 izsili in meni ni bilo nič, medtem ko je on imel bok popolnoma uničen Enkrat pa me je en z BMW E30 skoraj nabil od zadaj, ko se mu je mudilo in sta mu gajbi pira prileteli v šipo Današnji bicikli so pa nikakvi kjer se vse kima in razleti v trenutku, hkrati pa so ostalim nevidni
pingvinislo5
16. 05. 2015 12.01
+19
mene razjezijo najbolj kolesarji na pločniku po napačni strani ceste, potem ti pa še cinglja, češ da se mu moraš umakniti....
Janko Ig
16. 05. 2015 14.54
+10
Logično, sej je kolesar ima permanentno prednost ( tako razmišljajo ).....
Dotti
16. 05. 2015 11.31
+31
Izsiljevanje prednosti, vožnja v nasprotno smer, vožnja po pločniku, vožnja skozi rdečo luč...to je večini kolesarjev prirojene. Da ne govorim, kako se po trije ali štirje vozijo vzporedno po prometnih cestah. Večina se obnaša, kot da pravila za njih ne veljajo. Potem so pa kolesarji najbolj bogi udeleženci v prometu. Sedaj pa, dragi kolesarčki, veselo kritizirajte in "talite" minuse.
mertseger
16. 05. 2015 11.00
+31
Najbolj tipični ljubljanski kolesar kar sem jih imel priložnost srečati v zadnjem mesecu oseba med 20-35 let s slušalkami v ušesih in telefonom v roki, ki se spremlja prometa in mu rdeča luč na prehodu za pešce ne pomeni nič. Ker sem zaradi takih primerkov letos že dvakrat sam izpostavljal svoje življenje da sem reševal nijihove napake sem se odločil da jim ne ustavljam več. Ko bo rdeča na prehodu za pešče bom enostavno zapeljal čez pa naj leti čez avto.
Dotti
16. 05. 2015 11.40
+10
profi1.
16. 05. 2015 10.56
+15
Ne razumem kako si upajo vozit po levi proti avtomobilom. Pa ni važno kako prometna cesta je. Ali pa se po levi pripelje v križišče. In včasih tudi cele družine . Ne vem kako si sploh upajo kaj takega. Jaz bi se bal da me kdo zbije. Ker bi se mu pripeljaal pod avto iz povsem napačne smeri , kjer kolesarja voznik ne pričakuje. Vožnja skozi rdečo luč je pa za marsikoga nekaj povsem normalnega. Pa vožnja po sredini ceste. In nekateri športni kolesarji se po naseljih vozijo nekaj cm za avtomobilom, kadar je promet dovolj počasen . Enkrat sem v okolici Kamnika opazoval športnega kolesarja ki je vozil tik za tovornjakom (cca 30 km/h ) . Kaj bi bilo, če bi tovornjak malo pribremzal , ali pa bi moral malo bolj močno zavret ?
svizec17
16. 05. 2015 11.07
-5
Ja halo, seveda se po levi pripelješ v križišče če zavijaš levo. Zato da te po desni lahko prehitijo tisti ki grejo naravnost, oziroma zavijajo desno.
profi1.
16. 05. 2015 11.21
+3
Ja, halo, seveda se po levi NE priprljš v križišče ker po desni te lahko prehiti samo ptič. Ker si na skrajni levi ob bankini, pločniku ali pa krkoli pač je. Vse , samo cesta ne. Pa tako, čisto mimogrede: Govorim o vožnji s kolesom, ne avtom.
svizec17
16. 05. 2015 12.13
+0
Jaz sem mislil po levi strani voznega pasa, se pravi če tako gledamo je to po sredini ceste.
CandySkull
16. 05. 2015 10.52
-8
Jst sm skoraj vsak dan na biciklu, letos mal čez 3000km narejenih. Mam tud tekmovalno licenco, ki mi omogoča par stvari, ki jih drugim ne. Povedu bom samo, to, da recimo v Italiji spoštujejo kolesarje na cesti, medtem, ko smo v Sloveniji nadloga. Recimo letos grem iz Sella Nevea avto vozi za mano in je vozil vse do ravnine, da me je lahko varno prehitel. Medtem, ko me v Sloveniji z klancov, kjer ne dosegam nekih hitrosti z ogledali po komolcih.
svizec17
16. 05. 2015 11.09
-2
Pa verjemi da se stanje izbolšuje iz leta v leto, čeprav je še vedno na mizernem nivoju.
Dotti
16. 05. 2015 11.33
+17
Licenca ne more biti izgovor za neupoštevanje prometnih predpisov. Če nisi na organizirani dirki veljajo za kolesarja enaka pravila, kot za ostale udeležence v prometu.
LordKEK
16. 05. 2015 12.02
+13
Ja in ce mas licenco? A zdej je pa cela cest tvoja. Presel se v italijo ce si ze tak frajet.
CandySkull
16. 05. 2015 12.02
+1
Torej se tudi ti drži pravila 1,5m stran od kolesarja!
CandySkull
16. 05. 2015 12.04
-15
licenca mi dopušča vožnjo po cesti, če tudi je zraven kolesarska, licenca mi dopušča, da vozim vzporedno z kolesarjem, če ne zasedeva več kot 1,5m od roba cestišča.
DuhSaSjekirom
16. 05. 2015 12.28
-5
Candy Skull zastojn se kregat z maloumnimi. Ce bi kdo od teh bil sportnik bi spostoval vsakega drugega sportnika in midva ne bi tu prosila za to, da si pri prehitevanju vzamejo malo bocne razdalje do nasih komolcev. Tocno vem kdaj me prehiti sportnik in kdaj mimo mene pelje idio.t ki me hoce ubit. Od taksnih idi.otov nikoli dovolj minusov. Vozite na varni razdalji! 1.5 m je minimum. Kolesar ima 1 m, to je njegovo in je enakovreden udelezenec v prometu. In pika.
Brakedirt
16. 05. 2015 12.29
+7
Potem ti licenca dopusca da te kdo zbije z avtom.
DuhSaSjekirom
16. 05. 2015 12.31
-1
Virb in Gopro omogoca snemanje na kolesu in upam da bodo zaceli kaznovat tudi voznike ki ne upostevajo varnostne razdalje pri prehitevanju kolesarjev, prehitevanju na nevarnih odsekih itd.
Morana7
16. 05. 2015 12.35
+9
Joj candy pa ti res ne vidiš naših cest? A res premorejo tolikšno širino, da se lahko 2 kolesarja vštric vozita? Če malo pozorno pogledaš te naše ceste, tega prostora 1,5m marsikje preprosto ni. Eno so pravila in pravice drugo pa realnost.
Morana7
16. 05. 2015 12.40
+12
Ko sem bila smrklja sem razmišljala podobno kot ti samo o svojih pravicah kot je če je prehod mi mora vsak ustavit pika...danes pa voznika obvezno pogledam in ko vidim, da me je opazil prečkam cesto.
DuhSaSjekirom
16. 05. 2015 12.45
-3
Morana jaz se vozim samo izven naselja po naravi in spostujem vsa pravila, sem pravilno opremljen in oznacen, zaradi lastne varnosti vozim vedno na 20-30 cm od roba pa me se vedno eni hocejo ubit. Tudi ce je cesta prazna me bodo prehiteli na 5 cm s 100km/h razlike v hitrosti. Ceste so taksne kot so, kolesar ima 1 m. Kolesarji z licenco imajo vec, tako je po zakonu. Jaz govorim o tem da.me hocejo ubit nekateri na cesti.Zakaj?
Morana7
16. 05. 2015 12.51
+5
Duh moje mnenje je, da eni preprosto ne sodijo za volan tole kar opisuješ je ogrožanje življenja na podlagi večvrednosti kajti kolo proti avtu nima za burek. Želela sem samo poudarit, da ceste niso vselej dovolj široke, da bi kolesar lahko svoje pravice uveljavljal. Kaj ti bo ta pravica, če končaš v krsti ali pa na vozičku?
CandySkull
16. 05. 2015 12.56
-6
Eno so pravila in pravice drugo pa realnost. - Morana7 Torej je realnost taka, da vi ne upoštevate CPP in zakonov, ki kolesarjem - tekmovalcev (licenčnim) omogočajo vožnjo v štric in vožnjo po cesti.
CandySkull
16. 05. 2015 13.03
-1
Morana še to, večino časa treniram v tujini (avstrija, Italija). Po kateri koli od teh dveh držav vozimo 8 kolesarjev po 2 v štric in ni bilo nikoli resnega problema z nobenim voznikom. Kaj šele s policijo, enkrat se spomnem treninga, kjer nam je italijanski policist na motorju ponudil spremstvo in nas spremljav čez Trst. Na koncu smo se mu zahvalili in častili kavo, čez vse rdeče smo šli :) V Sloveniji pa se hočmo it nekega kolesarskega turizma a do kolesarjev se avtomobilisti obnašajo kot z podganami, alpa država po šolah razlaga kolk je fino fajn se športat a kolesarkih ni.
Morana7
16. 05. 2015 13.04
+7
Prosim ne govori "vi", ker sama nimam nobenega večvrednostnega kompleksa zaradi katerega bi namerno ogrožala druge udeležence v prometu. Sicer pa dosti sreče glede na razmišljanje, pravila ti namreč ne zagotavljajo, da te nekoč nek objesten voznik ne bo zbil, ker boš ti ker je to nekje zapisano vozil vštric z svojim kolegom.
Morana7
16. 05. 2015 13.06
+3
Kaj vse piše v teh in onih zakonih...realnost je pa takšna, da si z njimi, če se ne pišeš prav obrišeš rit.
Morana7
16. 05. 2015 13.08
+3
Bi si jaz tudi želela nek višji nivo v prometu, je tudi zame stresno ko vidim nasproti vozečega, ki ima pred sabo kolo in ga mora prehitet na vsak način in nato seveda bremzam in se umikam, da ne pride do trčenja...tole skratka ni za nikamor. Vsi smo na cesti to je dejstvo, kdaj se bomo pa tako začel obnašat je pa drugo, zaenkrat nas nihče kaj posebaj ne pelje v to smer in en drugemo špilamo šerifa na cesti.
CandySkull
16. 05. 2015 13.15
-1
Morana, "vi" ni mišljen nate ampak na celoto :)
LordKEK
16. 05. 2015 13.35
+10
Tudi jaz sem kolesar, pa nimam problemov, ker ne vozim v štric. To pa samo zato tako vozite, da lohk čvekate vmes.
Morana7
16. 05. 2015 13.39
+1
fiftgear
16. 05. 2015 13.44
+8
tako je Ayahuasca, čvekajo in se ne zmeniojo za ostale, ko mu potrobiš ti sredinec stisne potem pa jamrajo kako so tretirani. Jst sem že spravil kakšnega v graben pa še bom dokler bodo mislili tile lubeničarji da je cesta samo njihova ko so na kolesu
DuhSaSjekirom
16. 05. 2015 18.08
-2
fiftgear kako to mislis si ze nekoga spravil v greben pa se bos? A policija misli kaj ukrepat v zvezi s temi groznjami z uboji?