Črna kronika

Kombi drvel po napačnem pasu

Ljubljana, 12. 10. 2009 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub tragičnim nesrečam in policijskim akcijam se še vedno najdejo vozniki, ki zaradi nepozornosti ali vinjenosti vozijo po napačnem voznem pasu. To se je zgodilo na Gorenjskem.

Voznike tudi tragične nesreče očitno ne zbistrijo. V začetku oktobra se je na štajerski avtocesti v bližini Arje vasi zgodila tragična prometna nesreča, v kateri so umrle tri osebe. Nesrečo je zakrivil 46-letnik, ki je po avtocesti vozil v napačno smer. Zaletel se je v citroen xsaro, ki je peljala iz ljubljanske smeri in je ravno takrat prehitevala dva tovornjaka. V nesreči je umrl 24-letni voznik ter njegovi sopotnici, stari 21 in 22 let. 

Policijski trak
Policijski trak FOTO: POP TV

Danes pa je bil na avtocesti Karavanke–Ljubljana med priključkom Lipce in priključkom Hrušica v smeri Karavank/Avstrije zaradi voznika v nasprotni smeri vožnje oviran promet. Na srečo tokratna vožnja ni zahtevala žrtev.

Tiskovni predstavnik PU Kranj Andrej Zakrajšek je za 24ur.com pojasnil, da je občan obvestil policijo, da voznik z belim kombijem vozi po napačnem pasu. Pozneje je voznik kombija odpeljal z avtoceste, tako da ga bo težko izslediti, saj bi potrebovali številko registrske tablice ali natančnejši opis vozila in voznika. Poudaril je še, da naj bodo vozniki pri vožnji previdnejši, prav tako pa naj upoštevajo prometno signalizacijo.

Do konca avgusta letos sta se na slovenskih avtocestah ravno zaradi vožnje v nasprotno smer zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta umrli dve osebi. Zaradi nepravilne strani oz. smer vožnje je bilo letos hudo poškodovanih 131 ljudi, z lažjimi poškodbami pa jih je odneslo 1.140.

Tragična nesreča pri Arji vasi
Tragična nesreča pri Arji vasi FOTO: POP TV

Na hrvaškem otoku Krk pa se je v začetku oktobra prav tako zgodila prometna nesreča zaradi vožnje po nasprotnem pasu. Slovenski državljan, ki je vozil po nasprotnem pasu, se je zaletel v par, ki se je z motornim kolesom vozil na otok. Par je bil huje poškodovan in se je pozneje zdravil v reški bolnišnici.

Ko tudi kazen ne pomaga

Če voznik ugotovi, da se pelje v napačno smer po avtocesti, naj takoj ustavi vozilo, po možnosti izven vozišča in tako, da ne ogroža sebe in drugih prometnih udeležencev. Takoj naj obvesti policiste, ki bodo kraj ustrezno zavarovali. Če vozniki izvedo, da jim po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, naj zmanjšajo hitrost, po potrebi vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo še posebej previdno.

Na cesti, ki ima dva ali več označenih prometnih pasov za vožnjo v eno smer, je seveda prepovedano voziti v nasprotni smeri. Sankcija za tovrsten prekršek je 300 evrov in pet kazenskih točk.

Razlogi za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah pa so najpogosteje namerna vožnja v nasprotno smer (neupoštevanje prometne signalizacije, objestna vožnja, stave), vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi in slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo vozila. Zlasti nekateri starejši občani niso vajeni vožnje po avtocestah in nezavedno zapeljejo v nasprotno smer.

Več o vzrokih za nesreče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

undertakerslo
27. 12. 2010 04.21
bobi1013.10.2009, 06:363 Eno je kazen, za storjen prekršek, ki je sigurno prenizka, drugo je pa možnost, da voznik, ki je pomotoma spregledal znak in zapeljal v napačno smer IMA MOŽNOST OBRAČANJA v pravo smer. Tudi na to bi moral načrtovalec avtocest misliti pri načrtovanju trase, saj je pri nas prav zaradi nenehnega spreminjanja načrtov, nekaj hudo narobe. Nima nihče kaj iskati na AC na napačni strani v nikakršnih okoliščinah. Če se po ravni cesti ne znajo vozit... obračališča na AC pa res ne sodijo.Edina sprejemljiva kazen, neglede na razlog, je: doživljenski odvzem vozniške, zaseg avtomobila ter ena grozljiva finančna kazen, od 20.000eur naprej. prorated na plačo...s takšnim finančnim bremenom si tud novga avta ne bo lahko kupiti.
abcmama
13. 10. 2009 13.57
kaj pa v drugih državah, ko vozniki ponoči med sabo stavijo in tekmujejo, kdo upa dlj voziti po napačni strani avtoceste? tam delajo to namerno, pri nas pa ne, pa vseeno dobijo isto kazen kot pri nas. take ki namerno to delajo, bi morali ubit!! pri nas pa.. zapret!! odvzem vozniškega dovoljenja in denarna kazen ne bosta nič pomagala!! kolk je ljudi na cesti brez izpita, pa še zmer dela piz... ko jih pa policaj ustavi mu pa lohk sam denarno kazen dajo, ker brez vozniškega je že tko al tko.. :S in ja, naš zapor absolutno ni podoben zaporu, ampak hotelu s 3 zvezdicami.. pa namesto da država denar porablja za patrio, naj raje zgradijo še kakšen zapor, ker jih primankuje. ter vanje zaprejo take idiote. bodo s tem več dobrega naredili kot pa s tanki....
jakac8
13. 10. 2009 13.05
Res da ni vse tako kot mora biti na cestah, ampak bodo lahko vse tipi topi naredili pa, če ne bodo v red spravili norih vozmikov ne bo nič. Kako so lahko za nas nekatere lahko označbe razumljive-jih razumemo, vi nekateri pa ne??...potem treba vas naterat še enkrat v avtošolo in če še ne bodo vam jasne označbe, kot so naprimer pri arji vasi, potem vam ni pomoči in bi vam priporočal da vozite samo še samokolnico po poljski poti. Vsi vi, ki se zgovarjate na ceste, se ve da ste divjaki in če kaj zajebete je vedno cesta ali pa signalizacija kriva. Si je ogledal strokovnjak varne vožnje AMZS priključek v arji vasi?? JE! Kaj je povedal? To, da ta priključek je čisto prav označen! Torej, kaj bi še radi??? Pejte raje kaj delat al se pa učit...bo več koristi, kot pa da tukaj pametujete...Še bo pokalo po cestah, ker vidim koliko debilnih voznikov je med nami...(se že po komentarjih vidi to)
laufer
13. 10. 2009 11.27
Na DRSU bi bilo potrebno narediti red, da bi bile avtoceste varne!
jamajaka
13. 10. 2009 09.50
seveda so na hitrosti krepko nabili kazen in točke ni kaj manipulacija
hakihak
13. 10. 2009 08.50
kubo13.10.2009, 02:100 300 eurov in 5 kazenskih tock,barabe pokvarjene,jaz pa sem se zadnjic pelu z kamionom cez Trzin 83km/h ,kjer je 50km/h . Pa sem naletu na radar in to ob 3h zjutraj in dobu 1000 eurov kazni ,9 pik in en mesec prepovedi.Kje je tukaj logika...s primerjavo ce peljas po AC po nasprotnem pasu... tudi tebe bi doživljensko morali spraviti s ceste
Bogdan Binter
13. 10. 2009 06.36
Eno je kazen, za storjen prekršek, ki je sigurno prenizka, drugo je pa možnost, da voznik, ki je pomotoma spregledal znak in zapeljal v napačno smer IMA MOŽNOST OBRAČANJA v pravo smer. Tudi na to bi moral načrtovalec avtocest misliti pri načrtovanju trase, saj je pri nas prav zaradi nenehnega spreminjanja načrtov, nekaj hudo narobe.
kubo
13. 10. 2009 02.19
Pa nisem nobenega ogrozal...pa taksna kazen. Ljudje so postali zelo nestrpni v prometu,sem mislil ,da so Italjani slabi vozniki,pa sem se motil. Najbolj nevarni so SLOVENCI,vozijo se tako,kot ,da bi se igrali v velikem peskovniku ......
kubo
13. 10. 2009 02.10
300 eurov in 5 kazenskih tock,barabe pokvarjene,jaz pa sem se zadnjic pelu z kamionom cez Trzin 83km/h ,kjer je 50km/h . Pa sem naletu na radar in to ob 3h zjutraj in dobu 1000 eurov kazni ,9 pik in en mesec prepovedi.Kje je tukaj logika...s primerjavo ce peljas po AC po nasprotnem pasu...
SamKu
12. 10. 2009 23.56
kebrck12.10.2009, 22:50 Očitno nisi dojel kaj sem hotel povedati. Marsikdo bo neki počel pa tudi če mu prepoveš. Ko mu boš to onemogočil bo stvar rešena. To, da bi takšne avtomobile proizvajali je le možna rešitev izmed mnogih. Lp
PoTelebajs
12. 10. 2009 23.47
...zee kk se uključuješ na avtoo cestoo je usee jasnoo..zmerrjj greš z pospeševalnega pasu na levi pas..ne pa obratno...tko da:S
buggyman
12. 10. 2009 23.29
sej niste resni 300evrov pa 5kazinskih točk....kdo si je to kazn zmislu mora bit za u polje kle da ga vržemo.. 40km prehitr vozš pa je 1000evrvo ni logike.....policaji z politiko na čelu a ma kdo od njih spoloh izobrazbo da tko razmišljajo??? še cigo bi boljše razultate naredu kot policaji....
jurkjurk@msn.com
12. 10. 2009 23.13
res ne razumem zakaj drzava namesto v stacionarne radarje in ostale potencialno neuporabne in nevarne resitve rajsi ne vlozi v "jezke" na uvozih v avtoceste. Tak sistem deluje na preprost princip da enostavno v primeru napacne smeri voznje pri uvozu na avtocesto predre vse stiri pnevmatike in je zadeva resena. Deluje v ostalih drzavah, zakaj ne bi delovalo pri nas?
Misija1
12. 10. 2009 23.11
Dr. House je lepo povedal: Namesto airbagov naj vgradijo v avto rezila ki bodo oddaljena 3 cm od voznikove glave in vsek bo vozil 3 km/h. Malo sarkasticno, samo je pa res.
hakihak
12. 10. 2009 22.46
pa saj se ti mora posvetiti ko se vključiš na avtocesto, da nekaj ne štima, če se že ne vidi štirih znakov, velike roke z napisom napačna smer
Mundas
12. 10. 2009 22.00
300€ z možnostjo polovičke, če se greš kamikazo. Ko pa v naselju malo prehitro pripelješ te pa obravnavajo kot državnega sovražnika. To je samo zato, ker teli na AC če že uidejo živi, jih tako alo tako ne dobijo in nima smisla velke kazni, ker tako ali tako ne bodo zaslužili. V naselju pa bodo.
mymind
12. 10. 2009 21.48
Ja, malo klobase. Žal sem srečal tudi že voznika v krožišču, ki je vozil napačno smer?! Ne gre. Ni sistema, ki bi bil 100%. Žal pa so res nekatera križišča in uvozi zelo, zelo nepregledni ali celo nelogični. Par dni nazaj je celo voznik reševalnega vozila na Zaloški, skoraj zavil napačno. Verjamem, da je tudi marsikateremu starejšemu včasih težko. Žal bomo tudi mi enkrat stari :)
Mr.
12. 10. 2009 21.43
miha.kocevar12.10.2009, 20:570 ja so zakon za pametne... samo poslušaj zjutraj koliko nesreč se zgodi ravno na krožišču tomačevo...
motofrik
12. 10. 2009 21.43
jafalical, taka pijandura je daleč od gospoda. Mogoče, če je trezen, da deluje tako. Kako že govori tista anekdota o vinski trti...?
Mr.
12. 10. 2009 21.41
pa sej ne morem verjet takim najmanj 5 let čuze pa doživotno naj hodijo peš...