Črna kronika

Kranjski in jeseniški kriminalisti uspešno preiskali več vlomov in poskusov vlomov ter ujeli tri osumljence

Kranj / Jesenice, 08. 01. 2018 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranjski kriminalisti so na območju Kranja preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte, jeseniški kriminalisti pa so na svojem območju preiskali vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal. Obravnavali so tri osumljence, ki so delovali ločeno in med seboj niso povezani.

Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali več vlomov in poskusov vlomov v različne objekte. Na območju Kranja so kranjski kriminalisti preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte, jeseniški kriminalisti pa so na svojem območju preiskali vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal.

Obravnavali so tri osumljence, ki so delovali ločeno in med seboj niso povezani. Eden je osumljen devetih vlomov v objekte v Predosljah in Britofu, drugi je bil kazensko ovaden za vlom v gostinski lokal v Kranju, tretji pa za en vlom in en poskus vloma na območju Jesenic, so sporočili s PU Kranj.

Kaj se je dogajalo?

Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali več vlomov in poskusov vlomov v različne objekte.
Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali več vlomov in poskusov vlomov v različne objekte. FOTO: iStock

V Predosljah in Britofu je osumljenec v objekte vlamljal z naviranjem oken in vrat. V samo enem primeru v objekt ni vstopil, ker je s hrupom, ko je v okno vrgel betonski tlakovec, vzbudil pozornost lastnikov, ki so bili takrat doma. V še enem primeru je osumljenca iz stanovanjske hiše prepodil alarm. Kazniva dejanja je pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času, prilaščal pa si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete. V dveh primerih, ko je v Britofu vlomil v dva poslovna prostora, si je prilastil denar in cigarete. Kazniva dejanja je storil februarja (4), junija (1) in septembra (4) lansko leto, policisti pa so pridobljeno premoženjsko korist ocenili na nekaj tisoč evrov.

Drugega osumljenca so kranjski kriminalisti obravnavali za vlom v gostinski lokal v Kranju v noči na silvestrovo. Osumljenca, ki je iz lokala ukradel cigarete, so kriminalisti prejšnji teden s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Na območju Jesenic pa so kriminalisti preiskali poskus vloma v gostinski lokal iz maja lani in vlom v skladiščni prostor iz lanskega novembra. Obeh kaznivih dejanj je osumljena ena oseba. Pri vlamljanju v gostinski lokal je osumljenec sprožil alarm, zato je odnehal, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete.

Policija opozarja na previdnost

V tem delu leta so zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila.

Storilci iz avtomobilov večinoma kradejo denarnice, telefone, računalniško opremo in torbice, v zadnjem obdobju pa predvsem orodje.
Storilci iz avtomobilov večinoma kradejo denarnice, telefone, računalniško opremo in torbice, v zadnjem obdobju pa predvsem orodje. FOTO: Thinkstock

Storilci v stanovanjskih objektih še vedno najpogosteje iščejo zlatnino, denar in manjše vredne predmete (ročne ure, tablične računalnike itd.), zato policisti svetujejo izvajanje vsaj osnovnih samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnine, kot je zaklepanje vrat, zapiranje oken, v temi ustvarjanje videza, kot da je nekdo doma, ter ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja, ki naj se v večjih količinah raje ne hrani doma. Te ukrepe lahko učinkovito dopolnjujejo tudi tehnični pripomočki za varovanje domov (alarmi, zagozde, senzorske luči, kamere itd.). Praksa kaže, da storilci, ki sprožijo alarmno napravo, običajno zapustijo kraj in vloma ne zaključijo s tatvino predmetov iz objekta.

Statistika PU Kranj: Najpogosteje so tarča vlomov stanovanjske hiše v naselju (lani 263 vlomov), v manjšem deležu pa tudi stanovanja v bloku (lani 26 primerov), kleti in garaže (lani 24 primerov) ter počitniške hiše (lani 16 primerov). V prodajne prostore je bilo v lanskem letu vlomljeno v 51 primerih, v gostinske lokale pa 26-krat.

Ker so tarča tatov tudi predmeti v vozilih, policisti v njih odsvetujejo odlaganje oz. puščanje vrednih stvari, saj so storilcu praktično na dosegu roke. Večinoma kradejo denarnice, telefone, računalniško opremo in torbice, v zadnjem obdobju pa predvsem orodje.

Občani naj bodo zato svojem območju pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Zabeležijo naj si registrsko številko, znamko, tip in barvo vozila ter morebiten opis oseb, ki ga uporabljajo. Prav tako naj bodo pozorni na sumljive osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje. Vse te informacije so policiji lahko v pomoč pri zagotavljanju varnosti in preiskovanju kaznivih dejanj. Zato jih sporočite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200, so še pozvali na PU Kranj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
08. 01. 2018 18.58
+3
Na dolenjskem so družinsko vlomilsko podjetje iz lokev pri Črnomlju policisti najprej izurili za vlamljanje, jih tudi nekaj opremili, nato pa bili po vlomih deležni informacij o temu s čim se žrtve ukvarjajo. Ta sistem je laufal pri tej zaščiteni tolpi vsaj od leta 2002 do avgusta lani, ko so jih vendarle po desetinah prijav prijeli pri spodletelem vlomu na Cikavi... Črnomaljski sodnik Fortun, pa lopove dokazano naravnost obožuje, tako da se ni za bati, da bodo tudi obsojeni.... Raje bi njihove žrtve pozaprl, če bo le mogoče kaj najti proti njim.... Takšna so dejstva....Žal.
ssbobo
09. 01. 2018 16.25
Dal prijavo na uno anonimno št. Al pa kar kriminalistom v Lj piši
Uporabnik113089
08. 01. 2018 18.30
+8
Kriminalisti primejo tatove, sodniki jih spustijo na prostost... Očitno ne rabimo ne enih in ne drugih. Škoda denarja....
Finfer
08. 01. 2018 11.02
+9
Medtem ko se neustrašni kriminalisti ukvarjajo z kurjimi tatovi ,klošarji in drogiranci pa državni birokrati neovirano ropajo denar v bankah in ga skrivajo v davčnih oazah !!
ssbobo
08. 01. 2018 16.43
-3
Ok..... kwa ma državni birikrat z roparjem kateri ti bo nekoč oplenil tvoj flet odpeljal tvoj avto......... očitno ti še nič od tega niso storili........ so ti morebiti državni birokrati počistili lastnino
rzui
08. 01. 2018 10.02
-5
Uaw kaj zdaj saj so plačani za to delo,kar oskarja jim dajte.