Kriminalisti in dacarji z roko v roki nad gospodarski kriminal

Novomeški policisti so te dni imeli polne roke dela – ukvarjali so se s poslovnimi goljufijami, davčnimi utajami, oškodovanjem upnikov in pranjem denarja. Številne osumljence so ovadili, saj so zoper njih zbrali dovolj dokazov. Pri tem pa so jim pomagali zaposleni na davčni upravi.

Goljufinja

(Foto: Thinkstock)

Novomeški kriminalisti so zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije kazensko ovadili 46-letnega osumljenca. Očitajo mu, da je kot odgovorna oseba gospodarske družbe pri sklepanju kreditne pogodbe preslepil odgovorne osebe banke, da bo obveznosti poravnal in za zavarovanje obveznosti predložil podatke o lastnem premoženju. A obveznosti ni poravnal, lastno premoženje pa je odtujil in banko oškodoval za skoraj 300.000 evrov.

Možje v modrem so ovadili tudi 69-letnega osumljenca, ki je sodeloval pri izvršitvi kaznivega dejanja, saj je tudi on za poravnavo obveznosti po kreditni pogodbi posredoval podatke o lastnem premoženju, ki ga je odtujil.

Davčne zatajitve, oškodovanje upnikov in pranje denarja

Med preiskavo so kriminalisti uspešno sodelovali z novomeško davčno upravo, ki je opravila inšpekcijske preglede in o ugotovitvah seznanila kriminaliste.

So pa novomeški policisti v začetku aprila ovadili tudi dva osumljenca, gre za 35- in 38-letnika, ter dve gospodarski družbi. Očitajo jim kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da sta osumljenca v vlogi zastopnika gospodarske družbe in pooblaščenca družbe storila kaznivo dejanje davčne zatajitve. Z namenom, da bi se družba popolnoma izognila plačilu davka, sta davčnemu organu posredovala obračun davka od dohodkov pravnih oseb, v katerem sta lažno prikazovala previsoke odhodke družbe za več kot 445.000 evrov. Tako se je združba izognila plačilu davka od dohodkov pravnih oseb za več kot 71.000 evrov.

"38-letni osumljenec je storil tudi kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, saj je kot zastopnik druge gospodarske družbe vedel, da je družba kot dolžnik postala nezmožna za plačilo in je z namenom, da bi izigral in oškodoval upnike, sklenil lažno kreditno pogodbo s prvo družbo in na podlagi asignacij prilive druge družbe v višini več kot 460.000 evrov preusmeril na prvo družbo. Osumljenec je za več kot 530.000 evrov prilivov druge družbe preusmeril tudi na svoj tekoči račun. Tako je upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo," je razložila tiskovna predstavnica novomeških policistov Alenka Drenik.

Glede na dejstvo, da je prva družba sprejela denar, pridobljen s kaznivim dejanjem oškodovanja upnikov, so kriminalisti 35-letnega osumljenca – odgovorno osebo prve družbe – ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. Prilivi na prvo družbo so bili pozneje nakazani na tekoči račun 38-letnega osumljenca in tekoči račun 40-letnega osumljenca. Kriminalisti so tudi njiju ovadili zaradi kaznivih dejanj pranja denarja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 21
plotter 28.04.2013 17:38:56
vse kar je nad 20 tisočakov skrbno preiskat, jih mamo take k so dolžni dursu 300 jurjev pa nič
Več komentarjev