Črna kronika

Kriminalisti razbili skupino, ki je tihotapila tujce v Slovenijo

Celje, 31. 08. 2015 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je v obsežni kriminalistični preiskavi razbila združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem drog in nelegalnim priseljevanjem tujcev. Policija je ugotovila, da naj bi 24-letni Celjan od tujcev zahteval plačilo več tisoč evrov, v zameno pa jim uredil dovoljenje za začasno oziroma stalno prebivanje v Sloveniji.

Kriminalisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo zaključili dlje časa trajajočo in obsežno kriminalistično preiskavo in pretekli teden izvedli več hišnih in osebnih preiskav ter drugih aktivnosti na območju kar treh policijskih uprav - Ljubljane, Novega mesta in Celja. Aktivnosti so izvajali zaradi sumov korupcije, prometa s prepovedanimi drogami in nelegalnega preseljevanja tujcev. Trem osebam so odvzeli prostost, po prenehanju zakonskih pogojev pa so vse tri izpustili.

Kriminalisti bodo kazensko ovadili 8 oseb za skupno 46 kaznivih dejanj.

Kriminalisti so ugotovili, da naj bi se 61-letni osumljenec iz okolice Celja ukvarjal z ustanavljanjem gospodarskih družb ter posredovanjem in prodajo poslovnih deležev tujcem v najmanj 32 gospodarskih družbah. In sicer z namenom preslepitve pristojnih organov glede pravega namena vstopa državljanov tretjih držav na ozemlje Slovenije in v druge države Evropske unije, s tem pa omogočil pridobitev delovnih in bivalnih dovoljenj najmanj 34 tujcem. Ti so zgolj navidezno nastopali kot družbeniki oziroma odgovorne osebe podjetij, ki so bile ustanovljene zgolj z namenom ilegalnih migracij. Večina od njih je že zapustila območje Slovenije, navajajo na PU Celje.

24-letni Celjan naj bi tihotapil droge in za bogato plačilo tujcem urejal dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji.
24-letni Celjan naj bi tihotapil droge in za bogato plačilo tujcem urejal dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji. FOTO: Thinkstock

Kriminalisti so pridobili tudi dokaze zoper 24-letnega Celjana, ki naj bi od tujcev zahteval plačilo več tisoč evrov in ga od sedmih oseb tudi prejel, ker jih je lažno prepričal, da bo s tem denarjem vplival na uradne osebe upravnega organa, ki so tujcem dejansko izdali dovoljenja za začasno oziroma stalno prebivanje v Sloveniji. Tudi večina teh tujcev, ki bodo
ovadeni zaradi plačila tovrstnega posredovanja, je že zapustila ozemlje Slovenije.

Isti osumljenec se je ukvarjal tudi s prepovednimi drogami. V začetku lanskega leta je organiziral prevoz okoli 13 kg prepovedane droge konoplje iz Kosovega v Slovenijo. Hrvaški varnostni organi so omenjeno drogo zasegli na srbsko-hrvaški meji.

V kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju, so kriminalisti izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe, predvsem zaradi utemeljevanja sumov storitve kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, dajanja daril za nezakonito posredovanje, prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni