Črna kronika

FOTO: Prostitucija v Ljubljani: dekleta silili v spolne odnose v najmanj petih najetih stanovanjih, stranke pa so jih ocenjevale

Ljubljana, 26. 09. 2016 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

37-letna slovenska državljanka je imela v Ljubljani vsaj pet stanovanj, v katerih je dekleta iz Srbije silila v prostitucijo. V Slovenijo so prišle zaradi obljub o dobro plačanem delu erotičnih maserk, tukaj pa so izvedele, da bodo morale opravljati še druge spolne usluge.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dekleta silili v prostitucijo, stranke pa so jih ocenjevale na spletu
    02:08
    Iz SVETA: Dekleta silili v prostitucijo, stranke pa so jih ocenjevale na spletu
  • Iz 24UR: Policija razbila še eno kriminalno združbo
    01:05
    Iz 24UR: Policija razbila še eno kriminalno združbo

Kriminalisti so v preteklem tednu končali večmesečno preiskavo s področja trgovine z ljudmi in prepovedanih drog. V zaključni akciji je sodelovalo več kot 70 kriminalistov in policistov, je sporočila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana.

Kriminalistična preiskava se je začela v mesecu novembru 2015, ko so bili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana obveščeni, da se 37-letna slovenska državljanka ukvarja z izkoriščanjem prostitucije in da ima v Ljubljani več stanovanj, v katerih državljanke Srbije in BiH zanjo nudijo spolne usluge za denar. Pri tem naj bi oškodovanke skupaj s svojimi sodelavci tudi stalno nadzirala in od njih pobirala polovico zaslužka, je v izjavi za medije pojasnil višji kriminalistični inšpektor Stojan Belšak.

Zaključena preiskava - 4
Zaključena preiskava - 4 FOTO: PU Ljubljana

37-letna Slovenka je v Ljubljani ustanovila kriminalno združbo, v kateri so sodelovali še 31-letni Slovenec, 32-letni Srb, 30-letna Srbkinja in 27-letni Slovenec. Slednji so na območju Srbije ter Bosne in Hercegovine vsak v svoji točno določeni vlogi (objava oglasa, iskanje zvez, iskanje žrtev, prevoz, nakazila denarja, nastanitev, najem stanovanj, nakup pripomočkov,….), pod pretvezo opravljanja erotičnih masaž iskali ženske.

V Sloveniji so jih nastanili v stanovanja v Centru Ljubljane, Šiški in za Bežigradom, kjer so se nato pod stalnim nadzorom 37-letne Slovenke in njenih sodelavcev morale dnevno vdajati prostituciji med 10. in 24. uro.

Oglas ponujal mesečno plačo v višini do 3000 evrov

37-letna vodja kriminalne združbe je poskrbela za iskanje oz. novačenje žrtev, in sicer tako, da je v različnih medijih v Srbiji in Bosni in Hercegovini objavljala oglase, v katerih je za delo "izvajanje erotične masaže" v Sloveniji ponujala mesečni zaslužek od 2000 do 3000 evrov. Na ta način je v okoljih, kjer vlada velika brezposelnost in so zaslužki bistveno manjši kot v Sloveniji, uspela preslepiti več oškodovank iz socialno šibkih okolij, da so ponudbo sprejele in prišle v Slovenijo, kjer pa niso izvajale le erotične masaže, temveč so se morale ukvarjati z nudenjem vseh spolnih uslug.

Spolne usluge nudile v najmanj petih stanovanjih

Glavna osumljenka je tako organizirala njihov prevoz v Slovenijo in namestitev v t.i. "delovnih stanovanjih", jih fotografirala v spodnjem perilu in izzivalnih pozah, nato pa poskrbela za njihovo oglaševanje na znanih spletnih straneh, kjer se oglašuje nudenje spolnih uslug in erotične masaže. Prav tako je oškodovanke, žrtve trgovine z ljudmi, občasno vozila tudi k strankam, stalno nadzorovala njihovo dejavnost ter skrbela za primerno skrivanje žrtev pred policijo.

Glavna osumljenka je najela vsaj pet stanovanj, v katerih so žrtve živele in nudile spolne usluge. Prepovedali so jim zapuščati stanovanja, ker niso imele nobenih dokumentov ali pogodb o delu.

Stranke so dekleta ocenjevale na spletu

Žrtve so bile pod stalnim nadzorom, in sicer so jih nadzirali tako fizično kot po telefonu, stalno so morale poročati o številu strank in vrsti spolnih uslug, ki so jih nudile, prav tako pa so spremljali tudi število ogledov oglasov in komentarje, ki so jih katere od strank napisale.

Namreč na spletnih straneh, kjer se tovrstne usluge reklamira, obstaja tudi možnost komentiranja in ocenjevanja. V primeru, da je katera od strank napisala negativen komentar, je glavna osumljenka nato skupaj s sodelavci nad žrtvami vršila pritisk, da se izboljšajo sicer da jih bo poslala nazaj v Srbijo oz. Bosno.

Prav tako je v večini primerov glavna osumljenka sama sprejemala klice strank na "delovnih telefonih" in jih nato napotila na lokacije delovnih stanovanj, kjer so se nudile spolne usluge.

Nekatere niso bile dovolj dobro ocenjene

Nekatera dekleta so se sicer hitro vrnila v Srbijo, ena zaradi tega, ker so ugotovila, kaj bodo morala početi, druga pa so bila v to prisiljena, saj jih "stranke" niso pozitivno ocenile.

Sicer se združba ni fizično znašala nad žrtvami, niti jih niso fizično zadrževali v stanovanju, so jim pa prepovedali hoditi ven iz stanovanj, saj niso bile prijavljene in bi jih tako lahko odkrila policija. Grozili so jim tudi, da bodo v primeru, da bodo odšle, poklicali policijo, saj so v državi nezakonito, poleg tega pa bodo njihovim svojcem povedali, s čim se v Sloveniji pravzaprav ukvarjajo.

Glede na veliko konkurenco je bilo včasih cene, ki jih je določila 37-letnica, težko doseči, in so žrtve dobile nižje zneske, osumljenki pa so morale plačevati dogovorjeno ceno.

Med preiskavo so kriminialisti identificirali 12 žrtev, a jih je bilo še več, njihovo identiteto bodo ugotovili v nadaljevanju postopka. V času zaključene akcije pa so identificirali tri žrtve, ki so jim nudili ustrezno pomoč in pomoč nevladne organizacije za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. Dve sta po opravljenih razgovorih in ponujeni pomoči zapustile Slovenijo, tretja pa je kategorično zanikala vpletenost in ni hotela sodelovati s kriminalisti.

Različne vloge članov združbe

Partner glavne osumljenke, 31-letni Slovenec, je skrbel za sofinanciranje najema delovnih stanovanj, svetovanje glede novačenja in urejanja novih deklet, pobiranje polovice zaslužka od deklet in skrb za njihovo varnost pred strankami in policijo.

30-letna Srbkinja je pomagala iskati in novačiti žrtve na območju Srbije, nadzirala dekleta v delovnem stanovanju, kontrolirala oglede oglasov na spletnih straneh in komentarje, nadzirala delitev denarja od spolnih uslug ter se tudi sama dogovarjala s strankami v času, ko so bile žrtve zasedene.

27-letni Slovenec je za združbo nabavljal delovne telefone in SDIM kartice, prevažal žrtve do strank za nudenje spolnih uslug izven stanovanj ter jih v tem času nadziral, iskal je nova delovna stanovanja, ob prihodu novih deklet pa je le-ta prevzel in jih odpeljal do delovnih stanovanj.

32-letni Srb, rezident Republike Srbije, je po dogovoru z glavno osumljenko žrtve prevzemal v Srbiji in jih s svojim vozilo pripeljal v Slovenijo.

Zaključena preiskava - 5
Zaključena preiskava - 5 FOTO: PU Ljubljana

Glavna osumljenca sta v sedmih mesecih s trgovino z ljudmi protipravno pridobila 50.000 evrov.

Preprodajali tudi drogo

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili tudi, da sta 37-letna glavna osumljenka in njen 31-letni partner svojo kriminalno dejavnost razširila tudi na preprodajo prepovedane droge heroina in kokaina ter tablet, ki vsebujejo prepovedane substance in niso v prosti prodaji.

V preiskavi so identificirali tudi preostale člane te združbe, in sicer 29-, 31- in 41-letne Slovence iz območja Ljubljane. Del te združbe je bil tudi 32-letni Srb, ki je sodeloval tudi pri trgovini z ljudmi. Ta je prepovedane tablete iz Srbije tihotapil skupaj z dekleti.

Osumljenci so na območju Ljubljane skrbeli za nabavo, skladiščenje in razpečevanje prepovedane droge. Tako so si v več primerih priskrbeli prepovedno drogo heroin ali kokain, ki so ga nato na različne načine preprodajali. Imeli so tako odjemalce, ki so kupovali na drobno kot tiste, ki so kupovali po pol kilograma prepovedane droge heroina.

Drogo, ki sta jo od 31-letnega Slovenca kupovala tudi glavna osumljenka in njen fant, je zanju na drobno preprodajal 41-letni Slovenec, tablete, ki jih je iz Srbije pripeljal 32-letni Srb, pa je največkrat prodajal kar fant glavne osumljenke, 31-letni Slovenec.

Glavna osumljenca sta v obravnavanem obdobju petih mesecev s preprodajo droge pridobila 55.000 evrov protipravne premožnjske koristi.

V preiskavi so zoper osumljence zbrali dokaze za 14 kaznivih dejanj.

Veste kaj je to? Armaturna plošča, v kateri so v posebnem prostoru prevažali drogo in ostale stvari.
Veste kaj je to? Armaturna plošča, v kateri so v posebnem prostoru prevažali drogo in ostale stvari. FOTO: PU Ljubljana

Vzaključni akciji, ki je potekala pretekli teden, je sodelovalo več kot 70 kriminalistov in policistov iz SKP PU Ljubljana, ki so opravili 7 hišnih preiskav in 4 preiskave osebnih vozil. Zasegli so skupno 1345 gramov heroina, skupno 20.000 evrov gotovine, več deset mobilnih telefonov in računalnikov, tehtnice, listine (računi hoteli, potovanje, letalske karte), vozilo Chrysler C300, v katerem so odkrili prirejen prostor za transport droge in posebnih šifer.

Vozili so se z dragimi avtomobili in prejemali socialno podporo

Vsi osumljeni so brez zaposlitve in so se preživljali na račun žensk, ki so se prostituirale in jim izročale določen del zaslužka. Prav tako so se preživljali s preprodajo prepovedanih drog. Med osumljenimi je zaposlen le 29-letni Slovenec. Živeli so v najetih stanovanjih, za vožnjo so uporabljali vozila višjega cenovnega razreda, prav tako pa so prejemali socialna nadomestila (za primer brezposelnosti).

V teku je tudi finančna preiskava, ki bo razkrila finančno stanje osumljenih ter višino protipravne premoženjske koristi, ki se še ocenjuje.

Vse osumljene (razen 32-letnega Srba in 30-letne Srbkinje, ki sta v Srbiji in trenutno nedosegljiva) so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Zoper vseh šest je bil odrejen pripor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blue.
22. 12. 2016 10.42
+2
Kot ste že ugotovili se pri tem pojavlja velika dilema glede tega ali so bila dekleta resnično prisiljena v prostitucijo. Je razlika med prostovoljno prostitucijo in prisilno. Glede na to, da so se prijavile na oglas za delo erotične maserke, naj bi vedele za kakšne »zadeve gre«. Tudi nudenje erotične masaže je po mojem mnenju prostitucija. Glede na to, da so jih stranke ocenjevale in ob slabi oceni je sledila »kazen« da so jih poslali nazaj domov v Srbijo. Če bi se sama znašla v takšni poziciji bi se zelo dobro potrudila, da bi storitev opravila zelo slabo, da bi me »poslali nazaj«, a očitno so punce »delale dobro«. Kot drugo, pa se mi ta dekleta zelo smilijo, saj niso imele nobenih papirjev, tu so živele ilegalno, niso imele ne zdravstvenega zavarovanja, nobenih socialnih zavarovanj in varstva, nič. Skrite za štirimi stenami, popolnoma izključene iz socialnega življenja. Poraja se mi vprašanje, ali bi bilo bolje, da bi se prostitucija tudi v Sloveniji legalizirala. Dekleta bi delala legalno, imela bi socialno zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, tekla jim bi pokojninska doba, itd. v glavnem vse pravice zaposlitvenega razmerja. Poleg tega, bi se vodila evidenca in prispeval bi se (verjetno velik) delež v državni proračun in pokojninsko blagajno. Tako bi bilo vse legalno urejeno (kot na primer v Avstriji) in ne bi bilo več takšnih zgod o maltretiranju ubogih punc, ki se verjetno iz obupa in bede spuščajo na takšno delo.
asdfghjklqwertz
27. 09. 2016 15.56
+3
Zakaj policija ne naredi neke skupine parih zakrinkanih policistov, ki bi na način pohotneža oz stranke iskali ženske, ki so prisiljene v prostitucijo? Ne vem ... Pred kratkim sem gledal en odličen dokumentarec na Investigation Discovery, kako je to v ZDA ... FBIjev detektiv gre k prostitutki, ali kako se jim že reče, prvič naklada o kar nečim, da, da ima doma težave itd ... in da ne išče seksa itd, ko tako parkrat ponovi, pa jo na skrivaj in po ovinkih začne spraševati kako je v službi ipd, pač, imajo svojo odlično tehniko, ki so pozorni na vsako njeno reakcijo, na okolico, če so kje kamere ipd ... Jaz sem mnenja, da razen v "priznanih" nočnih klubih, delajo vse ostale pod prisilo oz. so prisiljene v prostitucijo.
grozjak
27. 09. 2016 15.15
+6
pa kera zabita bal...ka misli, da bo tule dobila 3 jurje na mesec?
grozjak
27. 09. 2016 15.16
+3
za raznoško in igranje frulice................
grozjak
27. 09. 2016 15.13
+4
škoda ker ni v ameriki in se niso malo butle delali ob aretaciji.....................
komunjara 1
27. 09. 2016 12.05
+7
V tej državi se zdaleč najbolj prostituira delovni in pošten človek.......tudi nam naši zvodniki vsaka štiri leta obljubljajo....ohohoho
mrhovinar
27. 09. 2016 10.53
+0
Smrtna obsodba za vse vpletene...
grozjak
27. 09. 2016 15.14
-1
Pantokrator
27. 09. 2016 10.06
+2
Malo si pa je treba izprazniti jajčka!
vstajnik1941
27. 09. 2016 09.41
+3
Konji in kuški so zastonj!
Lope
27. 09. 2016 09.21
+17
Ne morem razumeti, zakaj DRŽAVA SLOVENIJA ne uzakoni legalne prostitucije?! Država bi pobirala davke in trošarine, delavke v javnih hišah pa bi bile zavarovene in dobile pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo (kot v vseh drugih službah), obenem bi se pa še znižala brezposelnost (med mladimi). Takšna lopovska ilegalna prostitucija me spominja na čase, ko smo masovno ilegalno kupovali marke in šilinge... Ko pa smo končno dobili €vro, pa so v trenutku nešteti devizni preprodajlaci na tržnicah in drugod ostali brez "biznisa"...
Sniper77
27. 09. 2016 09.44
+1
zato, ker morajo tudi kriminalisti nekaj počet.
funi
27. 09. 2016 09.00
+11
Polcaji dajte lovit lopove,pa to tako da ne dobijo odškodnine. Sex pustite na miru nikomur ne škodi,oz . legalizirat javne hiše pa bo mir in JU bo imela gnar
ROMELS
27. 09. 2016 09.07
+7
Zamisli si, da bi tretje osebe dobile plačo na račun sexa. Sicer pa ima ljubljana dovolj redarjev, ki bi na licu mesta kasirali, seveda s štoparico v roki.
bb5a
27. 09. 2016 08.29
+11
Kakor razumem jih ni nihče nič silil, slab feedback pa so šle nazaj v srbijo, sam ne one so hotle ostat v biznisu...
slo_veter
27. 09. 2016 09.35
+6
iz članka lahko razberemo, da je malce slabša storitev takoj pomenila pot do "svobode".. Tudi v moji službi je podobno. Če je stranka nezadovoljna, ti da slabo oceno, šef enostavno pokaže vrata in pot na "svobodo" le da ne delam v pravi industriji, da bi se o tem razpisali na 24ur.
Milan LUKI?
26. 09. 2016 22.51
-20
normalno samo srbe treba.. ko pridejo v slovenijo proklete slovenske ko pridete v beograd ste pa frajerji
murinar
27. 09. 2016 08.08
+3
mjrc
27. 09. 2016 16.47
+2
Očitno smo frajerji, saj se vaše babe slinjo po nas, ker bi imele PARE . Tako sm nateram stran . Sprjazn se, da so vaše sponzoruše.
DAEMONIUM
26. 09. 2016 22.16
+54
Prokleta banda, vse kaze da je slovenija vzela 5 milijard kredita in ga poklonila nemskim bankam, si zamislite to?? In danes, ko cela Evropa crkuje imajo nemci v proracunu 280 milijard presezka, med njimi pa je tudi nasih 5 milijard eur, ki so jih nam ukradli preko evropske komisije in z laznini prikazi bancnih lukenj???? To je afera 1000 letja ne pa teh 10 zensk!!!
zmha
26. 09. 2016 22.54
+13
A mas hcerko, sestro...ali bi koga od njih menjal za teh 5 milijard
grozjak
27. 09. 2016 15.32
+2
afroak
26. 09. 2016 21.58
+25
Že zgoraj je večkrat napisano, če je stranka dala slab komentar jim je osumlenka zagrozila, da jo bodo poslala nazaj domov in pa tudi če so bile slabo ocenjene so bile prisilno poslane domov. Kje je tukaj prisilna prostitucija??
proofreader
26. 09. 2016 21.53
+32
Če bi bilo legalno, bi država pobrala davek. Tako pa bodo samo stroški s preiskavo, sodišči, zaporom.
Iluzionist
26. 09. 2016 21.46
+38
taka dekleta ponavadi dobro vedo v kakšen posel se spuščajo, ampak so naučene kaj morajo povedati, ko pride policija, zadovoljna pa itak ni nobena, da se ti problemi končajo bo pa potrebna legalizacija
RožleYXXX
26. 09. 2016 21.32
+12
Uprašu sm samo.....kje to v Centru ..?
walter2
26. 09. 2016 21.24
+27
Prostitucija je bila,je in bo tudi,ko nas že dolgo več ne bo!Ni ga sistema na tem svetu,ki bi jo izkoreninil!
RožleYXXX
26. 09. 2016 21.25
+7
komarec
26. 09. 2016 21.30
+13
walter2 zvodnike kaznovati, prostitutke nagraditi.
Mladen sir
26. 09. 2016 21.05
+19
To je v MARIBORU tudi samo da so vsi podplačeni od sodišč,policije in itd...
Heretik1
26. 09. 2016 20.57
+15
Koliko so pa policaji poksirali? Kar jih poznam, niso delali zastonj!
proofreader
26. 09. 2016 21.54
+6