Slovenija

Pod lupo kriminalistov spet bančniki z nekdanjo prvo damo Probanke na čelu

Ljubljana, 15. 11. 2016 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Damjana Seme/M.M./STA/G.S.
Komentarji
183

Pod drobnogledom kiminalistov so se znova znašli bančniki z nekdanjo prvo damo Probanke. Kar 41 preiskovalcev je na šestih naslovih iskalo sledi za izginulimi 17 milijoni evrov, ki jih je Probanka med letoma 2008 in 2010 dala štirim podjetjem in nikoli več videla.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Preiskava bančne kriminalitete
    01:52
    Iz SVETA: Preiskava bančne kriminalitete
  • Iz 24UR: Sporna posojila na Probanki?
    02:22
    Iz 24UR: Sporna posojila na Probanki?
Probanka
Probanka FOTO: Miro Majcen

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so končali pet od šestih hišnih preiskav zaradi bančne kriminalitete, so pojasnili na Generalni policijski upravi. 

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pojasnili, da kriminalisti preiskujejo sum kaznivih dejanj, ki naj bi se zgodila pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

Policisti so sicer danes potrkali na vrata šestih naslovov poslovnih prostorov na območju Maribora, Ljubljane in Celja. Kriminalisti iščejo in zasegajo dokaze za utemeljitev štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zvezi z bančno kriminaliteto.

"Po doslej ugotovljenem so osumljeni bančniki iz banke s sedežem v Mariboru v obdobju od 2008 do 2010 v nasprotju s predpisi in dobro bančno prakso odobrili več kreditov štirim gospodarskim družbam, čeprav so vedeli, da jih družbe ne bodo sposobne vrniti, krediti pa tudi niso bili ustrezno zavarovani," so še sporočili policisti.

S kaznivimi dejanji naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 17 milijonov evrov. Predkazenski postopek poteka zoper sedem bančnih uslužbencev in dva zastopnika gospodarskih družb, so potrdili policisti.

Današnje aktivnosti je izvajalo 41 preiskovalcev NPU ob pomoči mariborskih kriminalistov.

Neuradno: Policija preiskuje nekdanje vodilne v Probanki

Kriminalisti so po naših informacijah zaradi spornih kreditov nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Romane Pajenk potrkali na vrata DUTB, kjer iščejo poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na milijonska posojila nekdanje Probanke družbam Zlata Moneta II, Medaljon, Klasje Celje in Pekarni Ptuj.

Kot je Pajenkova povedala za 24UR, ne razume, "zakaj so neprenehoma te insinuacije, da smo mi namerno oškodovali Probanko. Nismo je, vedno smo delovali v njenem interesu. To je v enem primeru že potrdilo tudi sodišče".

Ravno danes je prejela sodbo v do zdaj edini končani odškodninski tožbi, v kateri je sodišče na prvi stopnji ocenilo, da uprava Probanke ni oškodovala. 

Izvedeli smo, da je bilo kaznivih dejanj zlorabe položaja osumljenih pet bančnikov Probanke, po naših neuradnih informacijah nekdanja predsednica uprave Romana Pajenk, člana uprave Milana Lah in Vito Verstovšek, direktor v poslovni enoti Maribor Borut Bizjak in še eden od direktorjev znotraj banke Peter Lobnik. Poleg njih sta med osumljenimi po naših informacijah še Bogomir Kos in Branka Hazenmali Požar iz Probanke ter dva predstavnika gospodarskih družb - Dragica Murko, direktorica Pekarne Ptuj in Klasja Celje (ki je končal v stečaju) ter Tomaž Ročnik, brat nekdanje predsednice uprave ter lastnik in direktor različnih družb, oba neuradno osumljena pomoči pri kaznivih dejanjih ...  Pod lupo preiskovalcev naj bi se znašle tudi Ročnikove družbe.  

Podobno Pajenkova odgovarja tudi na očitke, ki letijo na njenega brata, in trdi, da se je v postopkih odločanja v primeru posojil njenemu bratu iz postopka odobritve izločila.

Bančniki so osumljeni, da so Zlati Moneti II, s katero so bili upravljalsko in kapitalsko povezani, pridobili več kot dva milijona evrov premoženjske koristi, ko so ji odobrili tri kredite v skupnem znesku tri milijone evrov, čeprav družba naj ne bi izpolnjevala kreditnih pogojev. Ker naj bi ravnali v nasprotju z veljavnimi bančnimi pravili, so po mnenju preiskovalcev oškodovali Probanko. Zlata Moneta pa naj bi neuradno s tem denarjem poplačala kredite na drugih bankah.

Kriminalisti naj bi preiskovali poslovanje Probanke v času, ko jo je vodila Romana Pajenk.
Kriminalisti naj bi preiskovali poslovanje Probanke v času, ko jo je vodila Romana Pajenk. FOTO: POP TV

Družba naj bi kljub poslovanju z izgubo dobila posojilo 

Enaka zgodba je bila pri posojilih družbi Medaljon, ki je dobila dva kredita v skupnem znesku 2,3 milijona evrov. Prvi dami Probanke naj bi po neuradnih informacijah celo vplivali na odločitev ostalih zaposlenih v banki, da je družba kljub neizpolnjevanju pogojev (poslovala je z izgubo) dobila posojila, ki pa jih seveda nihče ni vrnil. Sicer pa naj bi po neuradnih bančnih podatkih vodilni uslužbenci Probanke v letih 2009 in 2010 Zlati Moneti II odobrili kredite za več kot sedem milijonov evrov, družbi Medaljon pa za kar 17 milijonov.

Po naših informacijah je bilo sporno tudi kreditiranje Pekarne Ptuj in Klasja Celje. Tudi v teh primerih so štirje bančniki osumljeni zlorabe položaja, direktorica obeh družb Dragica Murko pa pomoči pri kaznivih dejanjih. Neuradno je v tej zgodbi osumljenec tudi Ročnik, ker naj bi njegova družba dobila ves denar od kreditov, ki jih je Probanka odobrila Pekarni in Klasju. Neuradno 4,8 milijona evrov. S tem denarjem pa naj bi Ročnik prek svoje družbe od Probanke kupil delnice NKBM. Čeprav naj bi v banki vedeli za slabo finančno stanje družbe Klasje, ki je kasneje končala v stečaju, niso upoštevali ocene bonitetne službe in so kredit vseeno odobrili. Direktorica Klasja in Pekarne Ptuj naj bi denar od kreditov še isti dan prenakazala Ročnikovi družbi. Klasje kredita seveda nikoli ni vrnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
20. 03. 2019 13.51
+1
Pri takih takoj veš kako se bo končalo. Nobeden nič kriv,kje je denar,se pa tudi "ne ve". Sorodstvo pa ima nase napisano vse kar so oni pokradli. Naši zakoni so napisani za lopove.
Alex Trefalt
20. 03. 2019 10.59
motna lupa....
puspan
16. 11. 2016 12.23
+5
Mala Slovenija na sončni strani Alp, dežela velikih lopovov vseh raznovrstnih barv.
NESDSU
16. 11. 2016 12.31
+2
Levi in desni kradejo složno skupaj z obema rokama.
NESDSU
16. 11. 2016 09.59
+5
Tema dvema in še ostalim podobnim bi morali pobrat VSO premoženje in jih pustit na svobodi. Zakaj bi še zapor plačevali za njih.
srebrnibreg
16. 11. 2016 12.40
+4
Njima in njihovim ožjim domačim tudi vse pobrati kdor nima poreklo izvora premoženja. Tako kot vsem lopovom.
murinar
16. 11. 2016 09.05
+7
Banda ,banda že igra igrice leva roka desni žep pa spomin jo zapušča!
TolstojV
16. 11. 2016 08.23
+4
Pajenkova in Lahova sta potopili Probanko ti dve sta več od mafije pokvarjeni da te kap koliko kreditov so dobili sodniki in tožilci oz. odvetniki v Mariboru da so postopki proti njima tako šiibki neznatni v javnosti neopazni. Če bo zadevo vodila Ljubljana bo se morda dokazal kriminal morda še kaka obsodba, če bo pa zadevo vodil Maribor ne bo nobene obsodbe. Veze med odvetniki in tožilci in sodniki so v Mariboru tako učinkovito prepletene da prihaja za tajkune in prave kriminalce v gospodarstvu v glavnem za pogojne kazni morada kakšna javna dela.
hotchilipoper
16. 11. 2016 08.22
+6
Zblojeno vse do amena
Raspunin777
16. 11. 2016 08.05
+4
Ah kaj flancate! Odkar smo vrgli dol vlado JJ ni več korupcije, kraje državne srebrnine.... tudi otroci so sedaj predebeli . NI POTREBE PO SPREMEMBAH. Sodni sistem sedaj deluje kot je potrebno . IN ZOPET BOMO VOLILI NOVE OBRAZE KI OBLJUBLJAJO .....
oježeš
15. 11. 2016 22.52
+15
Dajte, že, da državljani dobimo boljši občutek, da stopamo v pravno državo, začnite že te lopove obsojati po hitrejših postopkih. Državljani vam bomo hvaležni in manj negativni v zapisih.
Ka pa mislis
15. 11. 2016 22.30
+12
Zaprite primer, itak nc od tega. Dnar se noben ni vrnu niti je kdo odgovarjal
Novorazodetje
15. 11. 2016 22.12
+20
Spet ena kost za rajo....Saj na koncu itak ne bo dokazov,...in ne bo kazni in ne vračanja nakradenega. Le kako lahko vse to tiho opazujemo....
Raspunin777
16. 11. 2016 08.02
+5
Tiho opazujemo ker smo Vseslovenski vstajniki. Odreagiramo samo če dobimo komando ,plačilo .....
Frane Šajn
15. 11. 2016 21.54
+21
Linč! Moji slovenci samo še linč nam ostane pravna država je umrla!
Frane Šajn
15. 11. 2016 21.53
+9
Tito in stari komunisti vrnite se!? vse vam je oproščeno! Deratizacija te nore državice je več kot potrebna!
wolfterier
16. 11. 2016 10.13
+1
Pa misliš,da bi svoje naslednike preganjali,ne bodi naiven.Saj vem,da nisi,samo blefiraš,Frane moj...
Sršen
15. 11. 2016 21.53
+13
Veliko prepozno pa vseeno nujno je generalno čiščenje Slovenije po principu majhnega Mehiškega mesta,meščani so složno izgnali obstoječe politike,policiste,sodno srenjo preprodajalce mamil,skratka vso kriminalno skorumpirano združbo!!!!!Mislim,da je to pravi recept za ustanovitev POŠTENE SLOVENIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ibržnik
15. 11. 2016 21.46
+27
Takole, za vse ki ne veste; Ročnik je kupil vsa zemljišča od Savinjske doline pa do Koroške na trasi, kjer naj bi bila tretja razvojna os - avtocesta na Koroško. Seveda je zato rabil denar, ki ga je enostavno dobil brez zavarovanj pri sestrici Pajenkovi na PROBANKI, ki smo jo davkoplačevalci veselo dokapitalizirali oz. je prešla na DUTB!!! Nadzorniki v podjetjih pa so zato, da prejemajo sejnine in visoke nagrade, ko je govora o odgovornosti, pa pridejo na vrsto zavarovanja za povzročitev nenamerne gospodarske škode, ki jo za nadzornike plačuje podjetje, ki ga nadzirajo. Dokler nadzorniki ne bodo kazensko (z lastnim premoženjem) odgovorni za svoja dejanja, bo zadeva tekla normalno naprej po sistemu; "Psi lajajo, karavana pa gre naprej"! Podobna zgodba pa se že vrsto let dogaja tudi na SAZASU, pa v bolnicah, zdravstvenih domovih, na fakultetah in nenazadnje na sodiščih, ki so nesposobna do mere, da bi temu naredila konec.. Mogoče bo sedaj kaj bolje, ko je eden od odvetnikov elite dobil novo službo v Švici (UEFA)!
wolfterier
16. 11. 2016 10.15
+4
To pa ni sestrična,hahaha,je kar sestrica,nje...
wolfterier
16. 11. 2016 10.15
+3
Ob ZNANEM času znane vsote znanim osebam na znan način,nje...
marcpazz
15. 11. 2016 21.44
+4
...in na RTVSLO so prispevek o tej isti temi objavljali na 1. strani samo par ur, potem pa hitro skrili nekam pod preporogo??? ...da se ljudje ne bi preveč razgovorili o komunističnih rabotah. ...po nepotrebnem. ...se ni za bati, da bi ovce in opranoglavci spregledali ...in da bi lenuhi mignili z ritjo.
Frane Šajn
15. 11. 2016 21.40
+20
Dali ste jim proste roke, da so zaklali SLUŽBO DRUŽBENEGA KNJIGOVODSTVA . Takrat ko jo je Slovenija krvavo potrebovala ko se je začelo divje kosanje . Vso politično srenjo na odgovornost od 1991 do danes. Meje zapret nepropustno.
wolfterier
16. 11. 2016 10.17
+3
Res je...Drnovšek,Golobić in kompanija je zaklala SDK,nje,saj se spomniš,Frane...
Sršen
15. 11. 2016 21.29
+16
Da so bankirji ena sama kradljiva banda,ki lahko zakonito krade,samo en primer: za vlogo na vpogled nam velikodušno nudijo 0,01% obresti,ko pa ti kravatarji dajejo npr.kredit za limit pa zahtevajo od istega komitenta najmanj 6,5% obresti kar je 650 krat več od vloge na vpogled in ubogi "reveži"ne vedo kako izplavat iz dr-ka!!!!!
motorka57
15. 11. 2016 21.37
+3
....ker ne vejo,so nagrajeni ,dobijo kredit in spet plavajo,nam v naročje,banda kravatarska ...
šlogar
16. 11. 2016 08.03
+2
Zato imam jaz že nekaj časa denar v " štumfu". Ali dobim 1 cent na jurja ali ne je prav vseeno. Tem barabam že nekaj časa ne pomagam krasti. Pa nas je kar nekaj, nisem osamljen!
Myroommyrules
15. 11. 2016 21.02
+11
Pa ti ljudje so vodili banko, kako je to možno? Pa sej ste finančno nepismeni, nesposobni, na kašno raven ste spravili banko in ta pripojitev na DUTB. Vse kar znate je izcuzat davkoplačevalce, torej ste finančno nepismeni, samo upam da se nimate za kakšne strokovnjake. Drgač pa mati narava dela že svoje.....pogledaš obraz....ja ja tegobe so, kljub nakradenemu denarju. Se vidi.
šlogar
16. 11. 2016 08.05
+3
Ja vse to je res, samo daj povej kaj naj naredim, da se bom losal vseh barab, ki to omogočajo. Kakorkoli bom volil bom brcnil v gnoj.
marcpazz
15. 11. 2016 20.46
+9
...in kaj vse se je dogajalo v Faktor Banki. So jo menda morali SMC-ji, PS-ji, penzionisti..., SD-ji in drugi derivati komunistov zapreti po hitrem postopku, ...in v parlamentu glasovali kot utečen stroj ...brez poglobljene preiskave, da se ne bi slučajno kaj našlo...