Črna kronika

Kriminalni družbi utajili za več kot 150.000 evrov davkov

Krško, 11. 10. 2009 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto so zaključili s preiskavo dveh kriminalnih družb, ki sta utajili davke in povzročili škodo v višini več kot 150.000 evrov.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

S krške policijske uprave so sporočili, da so kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto v prvem primeru ovadili pet fizičnih oseb in dve podjetji (dve osebi in eno podjetje iz Ljubljane, ostali so iz Posavja), ki predvsem v letu 2007 niso prijavili dejansko obračunanega zakonito pridobljeno davka na dodano vrednost pri prodaji vozil. Kriminalisti so pri tem ugotovili, da so prodali najmanj 31 vozil in kupcem pri tem izstavili račune s prikazanim in obračunanim 20-odstotnim davkom na dodano vrednost, davčnemu organu pa niso priglasili obračunanega davka za vozila, ki so bila kot rabljena kupljena na območju EU in prodana v Sloveniji.

Kriminalisti jim v kazenskih ovadbah zatajitve finančnih obveznosti očitajo, da so se v času od aprila do junija 2007 izognili plačilu več kot 97.000 evrov davka. Pri izogibanju plačila davka so odgovornim osebam in podjetjema pomagali tudi posamezniki, ki so se pojavljali kot navidezni kupci vozil.

Sum v nepravilnosti se je pojavil, ko so policisti ugotovili, da so nekateri kupci vozil višjega cenovnega razreda pri ovadenem podjetju za to prejeli račun z obračunanim davkom, ki pa kasneje ni bil odveden davčnemu organu. Sum so potrdili tudi inšpektorji davčnega urada Brežice, ki so pri inšpekcijskem nadzoru ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju davka na dodano vrednost.

Pri tem so še ugotovili, da je bil naslov enega od obeh podjetij iz Posavja le navidezen, saj se tam ni odvijala nobena dejavnost in naj bi šlo za organizirano davčno utajo oziroma t. i. davčni vrtiljak. Skupna nabavna vrednost 31 vozil, kjer so ugotovili nepravilnosti, je bila nekaj več kot 450.000 evrov.

Davčni organ skušali preslepiti z lažnimi listinami

V drugem primeru pa so kriminalisti ovadili štiri fizične osebe (tri iz Posavja in eno s celjskega območja) zaradi suma, da so ustanovili podjetje oziroma status samostojnega podjetnika na območju Posavja, pretežno z namenom, da so se lahko v obdobju od marca do julija leta 2008 izognili plačilu davka na dodano vrednost v višini najmanj 54.000 evrov. Prek podjetja so prodali 15 vozil, za kar so izdali račune s prikazanim in obračunanim davkom na dodano vrednost. Od vozil, ki so bila kupljena v EU, prodana pa v Sloveniji, pa davčnemu organu niso plačali ustreznega davka na dodano vrednost.

Osumljencem so kriminalisti očitali zatajitev pri plačilu finančnih obveznosti ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Nosilec statusa samostojnega podjetnika naj bi tako proti plačilu podpisal več "bianco" dokumentov, ki so sestavo teh lažnih listin omogočili. Davčni organ so s temi lažnimi listinami poskusili preslepiti, da so bili ustrezni davki že plačani, so še sporočili s krške policijske uprave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
12. 10. 2009 13.52
To pa res ni nič. A se še spovnte presvetlega nlb bankirja in njegoih miljon. A tisto je pa šlo vbogajme
MIMOGREDE
12. 10. 2009 11.05
MIMOGREDE
12. 10. 2009 11.04
to mi deli, dejmo kradit državi saj ona krade nam.
MIMOGREDE
12. 10. 2009 11.00
brez zveze saj ta drobiž ni za naslovnice, naj se raje pobrigajo za miljonske otaje , ki pa jim tako ali tako ne pridejo do živega sja sami imajo lonček zraven.
xes
12. 10. 2009 09.29
expat: a ga kdaj se so?
Jani.
11. 10. 2009 21.31
(150 čukov ni nič)...pesek v oči, naj raje se pobrigajo in OBTOŽIJO tiste ko so milijone šmuglali! Samo pač, od nekaj 100 jurjev dalje, so vsi nedotakljivi!
expat
11. 10. 2009 21.10
Kriminalisti so ocitno korektno opravili svoje delo. Ga bodo tudi sodniki in tozilci?