Črna kronika

'Krivda je subjektiven pojem'

Ljubljana, 16. 02. 2007 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pravosodni minister Šturm bo podrobno preučil spis o primeru Casiraghi. Pravi, da je potrebno ugotoviti, kaj se je zgodilo.

Minister Lovro Šturm pravi, da iskanje grešnega kozla ne bo prineslo rešitve
Minister Lovro Šturm pravi, da iskanje grešnega kozla ne bo prineslo rešitve FOTO: Dare Čekeliš
Če bi izhajali iz tega, da gre za sistemsko napako, potem bi se kaj kmalu lahko znašli v državi, za katero bi rekli, da je policijska država, ki nadzoruje ljudi. Minister Lovro Šturm o nevročitvi sodbe Casiraghiju

Minister za pravosodje Lovro Šturm je obiskal sodišče v Novem mestu, kjer se je s sodelavci med drugim seznanil tudi s potekom vročanja v kazenski zadevi glede primera Stephena Casiraghija. Šturm je v današnji izjavi za javnost na Okrožnem sodišču v Novem mestu dejal, da si je s sodelavci med drugim ogledal spis o tej zadevi, ki ga nameravajo proučiti in nato sprejeti posebno stališče glede tega vprašanja. Pri tem naj ne bi šlo za iskanje krivde na novomeškem sodišču.

Šturm je dejal, da je spis o tej zadevi zelo obsežen, njegovo analizo pa nameravajo pripraviti v najkrajšem možnem roku, predvidoma v tednu dni. "V spisu ne iščemo napak, ampak želimo ugotoviti dejansko stanje," je poudaril minister.

Šturm se je ob današnjem obisku seznanil tudi z reševanjem sodnih zaostankov, prostorsko problematiko in kadrovsko zasedbo na sodiščih v Novem mestu. V izjavi je pojasnil, da lahko na Okrožnem sodišču letos izboljšajo rezultate lanskega leta, predvsem zaradi kadrovske okrepitve. Okrajno sodišče po njegovem mnenju beleži zelo dober rezultat glede reševanja kazenskih zadev. Kot je dejal, so na sodišču, kljub povečanemu številu zadev, lani uspeli bistveno zmanjšati število nerešenih zadev glede na leto prej.

Kot je dodal, je potrebno ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo in kakšne bodo posledice. Pri tem pa naj ne bi šlo za iskanje konkretnega krivca. "Krivda je zelo subjektiven pojem," je izpostavil Šturm. Po njegovih današnjih besedah se tudi v javnosti preveč pogosto uporablja izraz krivda. "Iskanje grešnega kozla na odprti sceni ne bo prineslo nobene rešitve," je poudaril. Šturm je še pojasnil, da tudi obsojene osebe "uživajo" osebno dostojanstvo, ki jim ga ne smemo odvzeti.

Predsednik novomeškega Okrožnega sodišča Janez Smolej danes ni želel komentirati zadeve Casiraghi. Dejal je le, da bodo na sodišču najprej počakali na poročilo ministrstva glede omenjene zadeve. Sodišče je sicer v primeru Casiraghi delovalo glede na ustaljeno prakso, je pojasnil Smolej.

Casiraghi ugrabil študentko

Gre za odmeven primer 19-letne študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine, ki naj bi jo ugrabil večkratni posiljevalec, potem ko je bil predčasno izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja. Casiraghi bi moral v zaporu ostati zaradi napada na paznika, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe.

V medijih so se takoj po ugrabitvi Lucije Gregorc pojavile informacije, ki kažejo, da naj bi poleg policije, ki o odpustu nevarnega spolnega nasilneža na prostost ni bila obveščena, zato Casiraghija ni nadzirala, malomarno delovalo tudi sodišče.

Casiraghiju novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe zaradi napada na paznika, ker ni vedelo, da je obsojeni v zaporu. Sodbo so mu zato večkrat neuspešno pošiljali na ljubljanski naslov. Stephena Casiraghija so namreč izpustili, čeprav bi moral presedeti še leto in tri mesece zaradi napada na paznika zapora na Dobu. Vendar v zaporu niso imeli naloga za podaljšanje zaporne kazni. Če bi nalog imeli, obsojenec ne bi odkorakal na prostost.

Lucija Gregorc je nič hudega sluteč vstopila v avtomobil, ki ga je vozil nevarni posiljevalec.
Lucija Gregorc je nič hudega sluteč vstopila v avtomobil, ki ga je vozil nevarni posiljevalec. FOTO: PU Nova Gorica

Generalni direktor Urada RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je 12. februarja pojasnil, da policija ni bila obveščena o izpustitvi Casiraghija, "ker za obveščanje policije v tem primeru ni bilo pravne podlage, takšno dejanje pa bi bilo tudi kršenje zakona o varovanju osebnih podatkov".

Pobegnila posiljevalcu

Po ugotovitvah ljubljanske policije je Luciji Gregorc, ki je 8. februarja na uvozu na avtomobilsko cesto pri Dolgem mostu v Ljubljani štopala za Primorsko, ustavil 38-letni Casiraghi. Med vožnjo proti Ajdovščini naj bi zapeljal s ceste na osamljeno pot, kjer naj bi ugrabljeno zvezal z verigami, jo položil na zadnji sedež avtomobila in jo pokril z odejami ter odpeljal nazaj proti Ljubljani.

Luciji je v trenutku ugrabiteljeve nepazljivosti uspelo prek mobilnega telefona fantu poslati SMS sporočilo z napisom "pomagaj". To je bil prvi znak za domače in policiste, da se je nekaj zgodilo. Casiraghi naj štoparko odpeljal na samoten kraj na obrežju reke Save v bližini Brnčičeve ceste, kjer naj bi se nad ugrabljeno vse do naslednjega popoldneva izživljal. Luciji je na srečo še isti dan uspelo pobegniti. Policisti in kriminalisti so Casiraghija prijeli v soboto.

Predčasno iz ječe

Psihiater je ocenil, da je Stephen Casiraghi osebnostno moten.
Psihiater je ocenil, da je Stephen Casiraghi osebnostno moten. FOTO: POP TV

Casiraghi je sicer že leta 1995 posilil 22-letno avtoštoparko, ki ji je prav tako ustavil v Bežigradu. Peljal jo je na obrežje Save, kjer jo je večkrat posilil. Na koncu jo je zaprl v prtljažnik, vendar je žrtev pobegnila, in se je obrnila na policiste. Cashiragi je takrat zaradi posilstva, ropa, poskusa ropa in poškodovanja tuje stvari dobil 11 let in pol zapora, po pritožbi pa so mu kazen znižali na devet let. Iz zapora so ga ''zaradi lepega obnašanja'' izpustili predčasno.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
17. 02. 2007 12.57
V tem slovenskem pravnem sistemu je kot je eden v preteklosti dejal: "Nekaj gnilega je v dezeli Danski". Vsak kuha to pravosodno juho po svoje in dobicek imajo, po domace povedano "barabe".
dari24
17. 02. 2007 00.08
Tu pa zopet ni nihče kriv. Ampak vse imajo o nas vse vejo o nas,da o poštenih državljanih.MiSim, da je to malomarno ,da niso vedeli,kje se ta človek nahaja in mu vročili,kar bi morali.Žal reanost je takšna.........................................
bojan1@mail386.com
16. 02. 2007 21.12
no je bila cenzura na delu....hmmmm , zakaj potem sploh obstaja ta rubrika, potem že nimamjo jajc ...in niso svobodni....
Vegos
16. 02. 2007 20.12
Daj, Bojan, bodi civiliziran! Naj se ga da v arest, pa bo že tam prišel mimo kakšen željen mačo, ki bo opravil...in verjetno ne le enkrat. Saj pravim, problem je v prestajanju kazni...preveč luksuza je po arestih. Jaz pač nasprotujem javnemu linču ali taki sorti maščevanja; zakaj bi si mazal roke, če lahko ob primerni ureditvi kazenskega prava stvari pridejo same od sebe? Ja, saj sem hinavec, ampak na drugačen način kot večina misli :P
Vegos
16. 02. 2007 14.50
Jaz pa mislim da NIMAMO premalo zaporov. Če bi odstranili iz njih nekaj luksuza bi bilo prostora takoj dovolj :D
zurbrigen
16. 02. 2007 14.47
Na sliki je Štef oz. Hinko Krajačič
eBuddy
16. 02. 2007 11.30
kdo je zdej na sliki: psihiater ali štefan keš&keri? njegove slike bi morali na veliko izobesit...da bi vsak takoj spoznal.....
ribic@mail386.com
16. 02. 2007 11.09
NE NE Vplivni imajo Varovanje! Se podpišem pod jinuj-ev post. Zakon bomo pač moral vzet vsak v svoje roke pa oko za oko. Če bi bilo POŠTENJE na tem svetu bi bil casiraghi že objajčen in crknjen!
lenchi@klepetulja.com
16. 02. 2007 10.46
Naša birokracija je itak čist v piz...., to je dejstvo! Posamezni organi oblasti med seboj niso povezani in zato vsak dela po svoje, namesto da bi dovoljevali vpogled podatkov in bi točno vedeli kaj se z določenim kriminalcem dogaja. Tko pa vsak vleče svojo vrv, se po svoje zagovarja (seveda ima zaradi slabih zakonov ki vladajo pri nas vsak prav) in tako pač je. Primer Plut jih ni izučul, ta primer tud ne in očitno bo morala nastradati kakšna vplivna oseba, da se bodo naši veljaki kaj zganili... žalostno, res
zahec
16. 02. 2007 10.20
Jaz pa mislim da imamo premalo zaporov oz premalo prostora v njih. Pol pa take male ribce spustijo k majo une tezke primere not. Da se je lepo obnasu ce je paznika napadu??? To so buce.
civitasstain@gmail.com
16. 02. 2007 09.38
Vse bi nekam poslo, saj sluzjo na racun drzave denar, zato pa tako delajo, da ne bodo nikol brezposelni. Barabo pa bi v redu zasil, pa bi blo konc.
jinuj@email.si
16. 02. 2007 09.12
Teli aparartčki se sam zgovarjajo en na druzga. Kako niso na sodniji vedli da je v zaporu. Mene navadnega grešnika za vsako parkiranje najdejo. Poglejte zapor je hotel. V vsakem hotelu morajo javit novega gosta na policijo tako da te točno vejo kje kdo začasno biva. Pa bi lahko to delal tudi v Hotelu Zapor. A ne. Zlo enostavno. Buče pa kar gruntajo pa gruntajo....kriminalci pa štihajo pa posiljujejo... mi pošteni davkoplačevalci pa še zmeram plačujemo vse kazni za nenapačno parkiranje .....
ziveti@email.si
16. 02. 2007 08.26
Takšna BARABA bi morala odsedeti do zadnje minute! Že itak je dobil premalo zaporno kazen, ne pa da je še predčasno izpuščen.