Črna kronika

Kujundžič škofjeloškega župana zbil zanalašč, a ga ni želel ubiti

Škofja Loka, 21. 02. 2017 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na kranjskem sodišču se je začelo sojenje Blažu Kujundžiču, ki ga obtožnica bremeni poskusa uboja župana Škofje Loke Mihe Ješeta. Kujundžič je dejal, da je župana zbil namerno, ker je želel s tem protestirati proti stanju v družbi, a ga ni nameraval ubiti. Ješetu se je za prizadejane bolečine tudi opravičil.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Blažu Kujundžiču, ki ga obtožnica bremeni poskusa uboja škofjeloškega župana Mihe Ješeta. Kujundžič je danes povedal, da je Ješeta namerno zbil, ker je želel protestirati proti stanju v družbi, ni pa ga nameraval ubiti. Danes se je Ješetu tudi opravičil za prizadejane bolečine.

Tožilka Helga Dobrin Kujundžiču očita, da je 28. septembra lani v Škofji Loki z avtomobilom namenoma, da vzame življenje Ješetu, pospešil hitrost in namerno trčil vanj. "Ta je zgolj zaradi srečnega spleta okoliščin dobil 'zgolj' zlome ledvenega vretenca in ključnice, pretres možganov ter nekaj manjših poškodb in je dejanje tako ostalo pri poskusu," je izpostavila tožilka.

Kujundžič, ki se je pred preiskovalno sodnico branil z molkom, pa je v svojem zagovoru izpostavil, da njegov namen nikakor ni bil, da bi Ješeta ubil. "Namen sem imel župana zbiti. Želel sem, da kolo in kolesar padeta, brez tega, da bi prišlo do kakšnih večjih poškodb. Vedel sem, da župan nosi čelado, udaril sem z majhno hitrostjo in v kolo," je povedal.

Dodal je, da je želel protestirati proti stanju v družbi: "Da bi padel predstavnik oblasti, ki je kriva za stanje v državi, takšno kot je, in on je en tistih, ki so sprejemali odločitve v zadnjih 25 letih in je sokriv za stanje v državi. Na druge načine je bilo to povedano že neštetokrat, pa ni bilo odmeva."

Povedal je, da če bi ga hotel ubiti, bi ga vsekakor lahko, lahko bi uporabil večjo hitrost, lahko bi se vrnil in ga povozil, ko je bil na tleh, ali pa bi ga udaril z orodjem v avtomobilu. Izvedenec pa je danes dejal, da pri padcu na pokrov avtomobila, ki se je zgodil v tem primeru, obstaja velika nevarnost poškodb glave in smrti.

Zaslišan je bil tudi Ješe, ki je povedal, da je, ko se je peljal s kolesom v službo, za seboj zaslišal hrup avtomobila, ki pospešuje. "Sam sem takrat vozil 24 kilometrov na uro in ko sem slišal avto, sem tudi sam pospešil. Zdelo se mi je nenavadno, da tako hitro vozi, saj je tam vendar cona 30," je pojasnil. Trka se ne spomni, zavedel se je šele v reševalnem vozilu.

Blaž Kujundžič se je škofjeloškemu županu opravičil za prizadejane bolečine.
Blaž Kujundžič se je škofjeloškemu županu opravičil za prizadejane bolečine. FOTO: POP TV

Ješe je po poškodbah šele od prejšnjega ponedeljka ponovno v polnosti na delovnem mestu, prej pa je večinoma delal od doma. Zoper Kujundžiča je tudi zaradi materialne škode in izpada prihodka vložil premoženjskopravni zahtevek v višini okoli 55.000 evrov. "Dogodek je pustil določene posledice, malo psihičnih, malo fizičnih, vendar o teh ne bi javno razpravljal. Skušal sem čim manj razmišljati o tej zadevi in se osredotočiti na naloge, ki nas čakajo," je povedal.

Kujundžič se mu je danes opravičil za bolečine, ki mu jih prizadejal. "Opravičilo sprejemam, ampak logično pa ni," je odgovoril Ješe in potem novinarjem pojasnil, da je opravičilo po svoje pričakoval, po drugi strani pa tako opravičilo nima kakšne velike teže. "Bolj pametno bi bilo, da do tega dogodka, ki je res čisto neracionalen in nedoumljiv, ne bi prišlo," je dejal.

Kljub temu dogodku, ki ga Ješe vidi kot prvi atentat na političnega funkcionarja v Sloveniji, še vedno meni, da župani niso posebej izpostavljeni nevarnosti, temveč je šlo za posamezni eksces. Kujundžiča pozna, vendar z njim nikdar ni imel kakšnih kontaktov.

Zaslišali so tudi ostale priče 

Na sodišču je potekalo še zaslišanje ostalih prič, Kujundžičevih družinskih članov in izvedencev. Izvedenec za promet je ugotovil, da je obtoženi, ko je speljal, pospeševal in je bila njegova hitrost pred trkom v kolesarja 170 metrov pozneje 66 kilometrov na uro, po maksimalni zmogljivosti vozila pa bi lahko dosegel hitrost 77 kilometrov na uro.

Po pričanju izvedenke psihiatrične stroke o obtoženčevi sposobnosti obvladovanja njegovega ravnanja, pri katerem je bila javnost zaradi varstva osebnega in družinskega življenja obtoženca izključena, pa tožilka razmišlja o omilitvi obtožbe. Sodnica Marjeta Dvornik je zato glavno obravnavo prekinila in jo bo nadaljevala 3. marca. Tedaj je predviden zaključek sojenja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
22. 02. 2017 22.20
+2
Kakšen arest, neki!? Pošljite človeka na zdravljenje, pa bo! Tako kot dr. Radana...
muci007
22. 02. 2017 11.56
+2
Na žalost bo ta dobil višjo kazen kot ona 2 psihiča, ki sta na Dolenjskem ubila 26-letnika.
hotchilipoper
21. 02. 2017 19.14
-3
Za take stvari je najbolš denarna kazen,in to v stotisočih evrov,dokler boš plačeval se boš spomnil,da ni bilo zanalašč Tole sem napisal,in me admin briše,kaj je tukaj sovražnega?
Die einemaister
21. 02. 2017 19.05
+15
js bi reku d sm bil neprišteven, glede na zadnje prakse bi se moral zmazat
murate
21. 02. 2017 19.04
-3
dajte no dajte,kolk so jih po vojni pobil ,pa nihče ni bil obsojen,ta pa mal nekoga butne ,pa v zapor.A ni v zloveniji za vse državljane enakost pred zakonom????
johanca123
21. 02. 2017 18.08
+5
a ni bil ta tip član stranke SMC
Neopredeljeni
21. 02. 2017 16.28
+3
ah, ma če se je opravičil, potem je ok
LažnivihAmeriskih24ur
21. 02. 2017 16.05
Živa Ješe je pa kar zanimiva!!!
Apostol1
21. 02. 2017 13.32
+18
Ni ga imel namen ubiti ,torej ga je imel namen pohabiti , kakšen pa je sploh lahko drugačen namen ,če se namenoma zaletiš z avtom v človeka ,samo za zapahe z njim ,vseeno kam tja kamor spada ali prišteven ali neprišteven in po tej izjavi je že velika možnost da bo priznan za neprištevnega ,kar bi se moralo tretirati tako da je za nedoločen čas v primerni ustanovi.
Neopredeljeni
21. 02. 2017 16.30
+5
ne poznam primera ampak je bilo gospoda potrebno povoziti. Pa še ene par jih je takih v sloveniji. Mogoče bi potem boljše funkcionirala ta naša uboga država
Maxx365
21. 02. 2017 18.12
+1
ne poznaš primera, prepričan pa si, da je gospoda bilo treba povozit ? čudno razmišljaš
Praškovarit
21. 02. 2017 13.06
+0
našga šerifa bi tud lahko kdo...
Aijn Prenn
21. 02. 2017 12.52
+16
Tale nima 100 pik. Če bi hotel protestirat, bi moral bavčarja porinit v kak graben, ne pa kr tako enga brez veze skoraj ubiti...
vzettajkunom
21. 02. 2017 12.19
+15
Po toči zvoniti je prepozno-ni opravičila..da napadeš človeka pika..
Apostol1
21. 02. 2017 16.27
+0
Logično ampak vseeno mi pa minusi niso pri tebi logični ali si kaj narobe mislil da so to tisti ki so dali minuse telepatsko ugotovili ali pa so enostavno narobe narejeni , od mene imaš normalno+++