Črna kronika

Lahko bi se zgodila tragedija: zagorelo pri 62-letniku, ki je zbiral neeksplodirane mine in razne naboje

Nova Gorica, 25. 07. 2017 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sobotni požar lope v Šempetru pri Gorici bi se lahko končal tragično, saj je zagorelo pri 62-letniku, ki je imel v lopi shranjenih več neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne. Posredovali so protibombni tehniki, kriminalisti pa bodo moškega kazensko ovadili. Če najdete takšno sredstvo v naravi, se ga ne dotikajte, temveč pokličite na 112 ali 113.

Uprava za zaščito in reševanje pogosto poroča o najdenih neeksplodiranih ubojnih sredstvih. Teh je v Sloveniji še vedno veliko in nas opominjajo na prvo in drugo svetovno vojno. Žal pa se najdejo tudi takšni ljudje, ki na neeksplodirano sredstvo ne naletijo po naključju, pač pa jih iščejo, ker jih na primer zbirajo.

Pri enem od takšnih zbirateljev je v soboto zvečer zagorelo. Kot so sporočili s PU Nova Gorica, so gasilci pri gašenju lesene vrtne lope v Šempetru pri Gorici našli več nevarnih ostalin iz obdobja prve svetovne vojne. Policisti so ugotovili, da je zagorela lesena baraka ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter in JZ GRD Nova Gorica, pri gašenju lesene vrtne lope pa je bilo v notranjosti najdenih tudi več različnih predmetov oziroma nevarnih ostalin iz obdobja prve svetovne vojne. In sicer gre za neeksplodirana ubojna sredstva.

V lopi so bila shranjena neeksplodirana ubojna sredstva.
V lopi so bila shranjena neeksplodirana ubojna sredstva. FOTO: PGD Šempeter pri Gorici

Kot so sporočili policisti, je bil na kraju tudi pripadnik ekipe za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi Severnoprimorske regije. Takoj po obvestilu so bili na omenjeno območje napoteni policisti PU Nova Gorica, ki so omenjeni kraj ustrezno zavarovali vse do prihoda policistov protibombne zaščite Specialne enote policije in kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ugotovili so, da je imel 62–letni moški brez ustreznega dovoljenja v posesti večje število različnih delov neeksplodiranih ubojnih sredstev iz obdobja prve svetovne vojne, prav tako pa tudi večje število nabojev za kratkocevno in dolgocevno orožje iz obdobja obeh svetovnih vojn.

Vzrok požara lesene barake ni bil ugotovljen, za uničenje zaseženih in zavarovanih nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev pa bodo kasneje poskrbele pristojne strokovne službe policije, in sicer bombni tehniki Specialne enote policije.

62-letnika bodo kazensko ovadili

Policisti so v zvezi z najdbo nevarnih ostalin obvestili tudi preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Omenjeni primer novogoriški kriminalisti še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave v skladu z usmeritvami novogoriškega tožilstva omenjenega moškega kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Ne dotikajte se eksplozivnih sredstev, pokličite 112 ali 113

Policija opozarja, da se v primeru morebitne najdbe takega nevarnega
sredstva ne dotikajo ampak takoj pokličejo pristojne službe, in sicer na znane interventne številke 112 ali 113. Za ta nevarna sredstva bodo v nadaljevanju poskrbeli strokovnjaki za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Kot še navajajo policisti, je splošno znano, da je na območju Primorske še vedno precej izredno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, prav tako se je v preteklosti zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo tudi več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami, med njimi celo smrtne.

Lani so pripadniki posebne enote opravili 456 intervencij ter odstranili skoraj sedem ton min, bomb, granat. Ob najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva TAKOJ pokličite številko 112, najdbe pa se nikakor ne dotikajte! Več o tem pa v članku z naslovom Mine, bombe, granate: nevarni ostanki vojn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Vilar
26. 07. 2017 12.21
Upam, da je kdo prosil mamo tistih dveh, ki sta našla bombo, naj jim detektor kovin skrije do konca počitnic.
johanca123
25. 07. 2017 19.38
+8
Treba je bit pripravljen na spopad proti sovražniku - tko so nas učili v šoli in tako je nastal narodni odpor!
Supervillain
25. 07. 2017 17.32
+4
Kar najdem je moje.
Die einemaister
25. 07. 2017 16.47
+9
"tožili ga bodo nedovoljene proizvodnje in prometa orožja" Aja, se pravita človek mora bit usaj enih 120 let star.
misterbin
25. 07. 2017 17.36
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
brezveze13
25. 07. 2017 16.36
+0
ta je verjetno mislil da bo arbitraža zajela tudi njega, pa se je malo pripravljal, sicer je pahor iz njegovih krajev,pa če bi povabil kosorjevo je že ?
brezveze13
25. 07. 2017 16.32
+4
A JE TO KAKŠEN NOV VIRUS V SLOVENIJI NAENKRAT GORIJO DEPONIJE NEVARNIH ODPADKOV VSE VROKU 2 MESECEV NEEKSPLODIRANA BOJNA SREDSTVA 3 NAHAJALIŠČA V ENEM TEDNU,ŠE DOBRO DA NISMO V BOSNI TAM BI NAS TILE REŠEVALCI SPRAVILI V STEČAJ GLEDE NA STROŠKE KOLIKOR JE STAL DANAŠNJI MARIBORSKI POSEG
F-117
25. 07. 2017 16.18
+4
Pusti telefonsko..... Se bo rade volje tebe poklical za premetavat te zadeve..
nevica
25. 07. 2017 16.17
+2
Saj bi šlo vse skupaj samo enkrat v luft, potem bi bil pa mir. In mogoče bi kdo vendarle našel kak drug hobi.
odkimasin
25. 07. 2017 16.12
-4
Teli naši bombni tehniki so sami sebi namen. Un model bombo premetava pa nič, ta modelj jih ceu kup zažge pa nič, mi pa plačujemo bombne tehnike, ki iz tega celo znanost delajo!
Model1a
25. 07. 2017 16.40
+11
maš prav... dejmo jih vse odpustit, pa naj drugič tebe pokličejo, ko si ekspert za eksplozive.
trdovrat
25. 07. 2017 16.53
+4
Veš Model, tale goldinar bi žal bil samo za enkrat, kot lesen "šporhet" No, saj primerjava še kar štima!
sodelujem
25. 07. 2017 17.21
+2
Na plavžu na Jesenicama stalno poka ko se znajde med železjem taka petarda, pa nič. Tu pa tak pomp kot bi atomsko vrgl.....